Postalo je svakodnevna pojava da nasi vozdovi govore o "nepopularnim merama".

Te mere se predstavljaju kao neka gorka pilula od koje bi trebalo da nam bude bolje. Medjutim, gorcine koliko hocete, a boljitka nigde na vidiku.

"Populizam" je u javnom diskursu postao nesto nad cime se svi zgrazavaju... Fuj, pa to je tako populisticki!

A sta je zapravo populizam nad kojim se svi tako zgrazavaju?

Pod populizmom se podrazumeva politiku vlasti koja "podilazi" (kako bi neki rekli) volji naroda, odnosno javnom mnjenju sire javnosti.

Populizam je, znaci, vodjenje politike u skladu sa voljom vecine gradjana.

To je, dakle, ta mrska ideologija povladjivanja tamo nekim prostacima i masama; "narodizam" - da izvinete!

Ne bi to bilo tako cudno da se ovakvi stavovi ne zastupaju u jednom drustvu, u jednom politickom sistemu koji sebe nabedjuje da je neka demokratija.

Posteno, ima necega grdno izvitoperenog u "demokratiji" koja se sablaznjava nad uslisivanjem javnog mnjenja.

E, sad, mozda mi ova tako ocigledna nedoslednost ne bi ni pala na pamet da me skoro nije osinuo ne tako ocigledni smisao naziva jedne nase ugledne NVO - Beogradski fond za politicku izuzetnost.

Dakle, "politicka izuzetnost"!

"Izuzetno" je ono sto nije obicno, sto je neuobicajeno, sto se istice, sto je za primer, za pelcer...

Drugim recima - elita!

Elita je odabrana manjina, izuzeta iz sire javnosti i povlascena.

A jedan sistem koji se ogradjuje od volje naroda, pa umesto toga favorizuje volju povlascene manjine predstavlja Elitizam.

Nema potrebe narocito naglasavati veciti spor izmedju populista i elitista koji se uvek svodi na onu narodnu "Sit gladnome ne veruje".

S obzirom da je kod nas, usled sveprisutnog prezira prema populizmu, na snazi elitizam, postavlja se pitanje njegove demokraticnosti.

Da li elitizam moze da bude demokratski?

U teoriji, da...

Ukoliko bi postojao takav narodni ugovor kojim bi se gradjani svesno pristali da narodnu vlast prenesu na delegate tako da je privremeno otudje bez ikakve odgovornosti delegata, to bi i bilo nekako demokratski... neki demokratski elitizam, uz pristanak vecine.

To donekle podseca na sadasnje stanje, ali samo podseca...

Odrzava se taj privid posrednog ucesce u vlasti... Kao "narodni poslanici". A taj "poslanik" koga narod posalje u skupstinske redove, onda odlazi na brifinge nekih NVO, postaje politicki izuzetan, i vise neretko ne odgovara ni svojoj stranci, ni gradjanima koji su ga izabrali - nikome.
Poslanik postaje vlasnik mandata!

Dakle, upravo ono sto sam opisivao - kao da su gradjani otudjili, prodali (mada, ima i toga) svoj udeo u vlasti tom pojedincu.

Poslanik, dakle, protivpravno prisvaja nesto sto mu je povereno na cuvanje i zarad licnog interesa ugrozava javni interes.

S obzirom da je osnovni preduslov za demokratiju pravilno i potpuno obavesteno biracko telo, a da je transparentnost neophodni preduslov za obavestenost, pa, samim tim, i za samu demokratiju, namece se zakljucak da kod nas ni ne postoji prava demokratija, vec da se radi o elitizmu, tj. oligarhiji uvijenoj u demokratsko pakovanje radi uzurpacije i zloupotrebe volje naroda.