Replika "Hermione", fregate kojom je 1780. francuski general markiz Lafajet stigao do Bostona, gde se priključio američkoj strani u Ratu za nezavisnost, trebalo bi sutra da stigne u Jorktaun, u američkoj državi Virdžiniji.

Istoričarka Laura Aurikijo, autorka biografije "The Marquis: Lafayette Reconsidered" markiza Lafajeta, dobrovoljca u američkom Ratu za nezavisnost ocenila je povodom dolaska fregate da se u SAD Lafajet smatra herojem i da personifikuje francusko-američko prijateljstvo.

"Bio je i prijatelj (prvog američkog predsednika) Džordža Vašingtona... i kao i Vašingtonu namera mu je bila da svoju zemlju uvede u eru slobode", navodi istoričarka sa Univerziteta Kolumbija.

Ona je dodala da su desetine gradova, parkova, škola i ulica u SAD nazvane po Lafajetu, kao i da se njegovo ime pojavljuje na brojnim predmetima i svedočanstvima o događajima iz markizovog vremena.

Lafajet je imao manje od 20 godina kada se u tajnosti ukrcao na brod za Ameriku, kako bi se borio na strani Džordža Vašingtona. Doprineo je odlučujućoj pobedi protiv engleske vojske u Jorktaunu, 1781. godine.

Po povratku u Francusku 1789. bio je komandant Nacionalne garde.

Replika "Hermione", 65 metara dugog broda čija je izgradnja počela 1997, porinuta je u francuskoj luci Rošfor, odakle je i Lafajet zaplovio ka Americi.