Sklad Biblije i prirode
Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 52

Tema: Sklad Biblije i prirode

 1. #1
  Primećen član
  Učlanjen
  22.05.2015.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  535
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  21

  Podrazumevano Sklad Biblije i prirode

  "Nebesa kazuju slavu Božju, i dela ruku Njegovih glasi svod nebeski." "Jer šta se na Njemu ne može videti, od postanja sveta moglo se poznati i videti na stvorenjima, i Njegova večna sila i božanstvo, da nemaju izgovora." (Psalam 19,1; Rimljanima 1,20)

  Sklad Biblije i prirode u brojnim (naročito u ključnim) pitanjima jedan je od osnovnih pokazatelja Božanskog nadahnuća njenih autora a budući da jednostavne i opšte poznate činjenice dovoljno govore, temu će, uglavnom, činiti odgovarajuća poređenja, pri čemu, radi neophodnog reda, ističemo činjenicu da živa i inteligentna bića Može da Stvori samo Živ i Inteligentan Stvoritelj (budući da nam niko ne može dati ono što sam nema), koju, dakle, potvrđuje i Pasterov zakon.

  Određenim redosledom, najpre razmatramo Biblijsko otkrivenje Boga kao Svemoćnog bića:

  "A kad Avramu bi devedeset i devet godina, javi mu se Gospod i reče mu: Ja sam Bog Svemogući, po mojoj volji živi, i budi pošten." (1. Mojsijeva 17,1)

  Da Bog jeste Svemoguć, o tome dovoljno govori već činjenica da Sam, kao Subjekat stvaranja (po prirodnoj te nepremostivoj distanci između subjekta i objekta), postoji mimo svega stvorenog (te i svega ograničenog, što implicira da mora biti Neograničen - Svemoguć).

  Sledeće značajno otkrivenje jeste to da je On - Jedan:

  "Ovako govori Gospod Car Izrailjev i Izbavitelj njegov, Gospod nad vojskama: Ja sam prvi i ja sam poslednji, i osim mene nema Boga." (Isaija 44,6)

  U prilog tome najpre ide činjenica da je postojanje više Svemogućih bića nelogično, a stoga što je Jedno dovoljno da bi sve bilo stvoreno i održavano kroz večnost.


  Osim toga, postojanje više Božanstava bi, zbog moguće podele stvorenja (po ličnim simpatijama prema određenom Božanstvu), lako moglo da bude kobno po jedinstvo stvorenih bića, bez kojeg - budući da je uzrok nejedinstva greh (koji je, pak, uzročnik smrti) - nema opstanka.

  Potvrdu pruža i činjenica da Univerzum prožima jedan princip, koji se ogleda i u istovetnom (loptastom) obliku nebeskih tela.

  Sledeći sklad Biblije i prirode nalazimo u otkrivenju Boga kao Zajednice Triju ličnosti:

  "Ja i Otac Jedno Smo. A Jevreji opet uzeše kamenje da Ga ubiju. Isus im odgovori: Mnoga vam dobra dela javih od Oca svog; za koje od onih dela bacate kamenje na me? Odgovoriše Mu Jevreji govoreći: Za dobro delo ne bacamo kamenje na te, nego za hulu na Boga, što ti, čovek budući, gradiš se Bog." "I zato još više gledahu Jevreji da Ga ubiju što ne samo kvaraše subotu nego i Ocem svojim nazivaše Boga i građaše se jednak Bogu." (Jovan 10,30-33; 5,18)

  "I Ja ću umoliti Oca, i daće vam drugog utešitelja da bude s vama vavek." (Jovan 14,16)

  "Pazite dakle na sebe i na sve stado u kome vas Duh Sveti postavi vladikama da pasete Crkvu Gospoda i Boga koju steče krvlju Svojom." (Dela 20,28)
  Osnovnu potvrdu množine Božanskih ličnosti predstavlja činjenica da je za ljubav (koja je, prirodno, i osnovni činilac Božjeg karaktera) - kako se i kaže - potrebno dvoje. No, kada ovu činjenicu sagledavamo šire, uviđamo da je za uspostavljanje životnog (te i kružnog) toka, neophodan treći subjekat, i to stoga što se jednosmerno (a uzročno-posledični poredak jeste samo takav: jednosmeran - od uzroka ka posledici) kretanje između dveju tačaka neminovno prekida dok postojanje trećeg činioca omogućava kružni tok, u kojem se određen uticaj, po polasku iz prve tačke, posredstvom druge i treće može vratiti prvoj (što implicira da je postojanje četvrte suvišno).

  Isti princip postoji i u mehanizmu samospoznaje, kada se naše ja, iako smo jedinke, zahvaljujući uticaju trećeg faktora, prilikom razmišljanja o sebi, evidentno udvaja (naše ja je, u tim trenucima, i subjekat i objekat posmatranja), što se može predstaviti i ogledanjem u ogledalu, kada postoje tri slike našeg lika: jedna smo mi, druga je lik u ogledalu a treća njegov odraz u našem umu, gde se slika registruje.

  O postojanju upravo Triju Božanskih ličnosti (Koje spojem različitih moći grade puninu Božanskih atributa, upravo kao što je i čovek, koji je stvoren po NJihovom obličju, zajednica dvaju bića različitih atributa, koji se međusobno dopunjuju do zajedničkog savršenstva, koje i sami postižu delovanjem Trećeg entiteta, odnosno - Boga), vrlo upečatljivo, svedoče i sledeće činjenice:

  Tri dimenzije prostora (širina, visina i dužina);
  Tri dimenzije vremena (prošlost, sadašnjost i budućnost);
  Tri agregatna stanja svega stvorenog (čvrsto, tečno i gasovito);
  Tri nebeska tela od bitnog značaja za život na Zemlji (sama Zemlja, Mesec i Sunce);
  Tri osnovna elementa našeg sveta (zemlja, vazduh i voda);
  Tri osnovna oblika života na Zemlji (Ljudski, životinjski i biljni svet);
  Tri komponente ljudskog bića (telo, um i savest/slobodna volja);
  Tri grupacije životinjskih bića (po staništima: kopneni, riblji i ptičji svet);
  Tri elementa neophodna za život: vazduh, voda i hrana.

  Još jedna značajna činjenica koja otkriva sklad Biblije i prirode jeste ta da je duga - za koju je Bog Rekao da predstavlja NJegov naročit znak (znak da više nikada neće biti potopa: 1. Mojsijeva 9,12-17) - natprirodna pojava, što se ogleda u činjenici da se njena svetlost ne prostire pravolinijski (već, dakle, lučno a da se svetlost, po pravilu, prostire pravolinijski, to je opšte poznato. Da nije tako, nijedan predmet ne bismo mogli da vidimo na mestu na kom se zaista nalazi, niti bismo mogli da uvidimo njegov stvaran oblik).

  Vredan pažnje je i podatak da Biblija, za razliku od određenog broja verskih izvora, Boga predstavlja kao isključivo Dobrog:

  "Nijedan kad se kuša da ne govori: Bog me kuša; jer se Bog ne može zlom iskušati, i On ne kuša nikoga; Nego svakog kuša njegova slast, koja ga vuče i mami. Tada zatrudnevši slast rađa greh; a greh učinjen rađa smrt. Ne varajte se, ljubazna braćo moja!
  Svaki dobri dar i svaki poklon savršeni odozgo je, dolazi od Oca svetlosti, u kog nema promenjivanja ni menjanja videla i mraka;" (Jakov 1,13-17)


  "Ljubazni! Da ljubimo jedan drugog; jer je ljubav od Boga, i svaki koji ima ljubav od Boga je rođen, i poznaje Boga. A koji nema ljubavi ne pozna Boga; jer je Bog ljubav." (1. Jovanova 4,7.8)

  Potvrdu predstavlja činjenica da se dobro i zlo međusobno isključuju (dobro je samo ono što je potpuno dobro; sve drugo je - manje ili više - loše), te i sama priroda zla - a stoga što ono postoji samo na uštrb dobra. Ono je, drugim rečima, sila koja se suproti sili stvaranja te je Bogu apsolutno strano, zbog čega će, vrlo skoro, biti zauvek zaustavljeno.

  "I videh nebo novo i Zemlju novu; jer prvo nebo i prva Zemlja prođoše, i mora više nema. I ja Jovan videh grad sveti, Jerusalim nov, gde silazi od Boga s neba, pripravljen kao nevesta ukrašena mužu svom. I čuh glas veliki s neba gde govori: Evo skinije Božije među ljudima, i živeće s njima, i oni će biti narod Njegov, i sam Bog biće s njima Bog njihov. I Bog će otrti svaku suzu od očiju njihovih, i smrti neće biti više, ni plača, ni vike, ni bolesti neće biti više; jer prvo prođe. I reče Onaj što seđaše na prestolu: Evo sve novo tvorim. I reče mi: Napiši, jer su ove reči istinite i verne. I reče mi: Svrši se. Ja sam Alfa i Omega, Početak i Svršetak. Ja ću žednome dati iz izvora vode žive za badava. Koji pobedi, dobiće sve, i biću mu Bog, i on će biti moj sin." (Otkrivenje 21,1-7)
  Živa i inteligentna bića Može da Stvori samo Živ i Inteligentan Stvoritelj (jer, prirodno, niko ne može da nam pruži ono što sam nema). 2. #2
  Elita JA KOJI NISAM (avatar)
  Učlanjen
  14.06.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  20.229
  Reputaciona moć
  311

  Podrazumevano Re: Sklad Biblije i prirode

  Određenim redosledom, najpre razmatramo Biblijsko otkrivenje Boga kao Svemoćnog bića
  Toliko je svemocan da u recimo cunamijima, vulkanima i zemljoresima ginu neduzni
  Ako se bog za vreme mog zivota bude obracao ljudima ocekujem da cu cuti "Oprostite mi, nisam znao sta radim"

 3. #3
  Domaćin
  Učlanjen
  01.01.2014.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  3.641
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Sklad Biblije i prirode

  Citat Original postavio cleaner Pogledaj poruku
  Toliko je svemocan da u recimo cunamijima, vulkanima i zemljoresima ginu neduzni
  Pa sto se ne pomolis da se to ne desi?Ako ti je zao..

 4. #4
  Primećen član
  Učlanjen
  22.05.2015.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  535
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  21

  Podrazumevano Re: Sklad Biblije i prirode

  Citat Original postavio cleaner Pogledaj poruku
  Toliko je svemocan da u recimo cunamijima, vulkanima i zemljoresima ginu neduzni
  Nedužni od NJega ne ginu (a koji poginu - vaskrsnuće), ali to nije tema...

  - - - - - - - - - -

  Bankai,

  Zbilja ti je (kao što ti neko - čini mi se upravo tebi - nedavno reče) ta slika nepristojna, naročito na ovom podforumu. Mogla bi da uzmeš to u obzir...
  Živa i inteligentna bića Može da Stvori samo Živ i Inteligentan Stvoritelj (jer, prirodno, niko ne može da nam pruži ono što sam nema).

 5. #5
  Domaćin
  Učlanjen
  01.01.2014.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  3.641
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Sklad Biblije i prirode

  Zasto je slika nepristojna,pa leto je..jesi ti bio nekad na moru?

 6. #6
  Primećen član
  Učlanjen
  22.05.2015.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  535
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  21

  Podrazumevano Re: Sklad Biblije i prirode

  Citat Original postavio bankai Pogledaj poruku
  Zasto je slika nepristojna,pa leto je..jesi ti bio nekad na moru?
  Niko pristojan se ne svlači pred osobama suprotnog pola, te ni sam to ne činim, no to ovde nije tema pa ne želim da se time i dalje bavimo (osim, po potrebi, u odgovarajućoj temi).
  Živa i inteligentna bića Može da Stvori samo Živ i Inteligentan Stvoritelj (jer, prirodno, niko ne može da nam pruži ono što sam nema).

 7. #7
  Aktivan član
  Učlanjen
  17.04.2015.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Србија
  Poruke
  1.311
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Sklad Biblije i prirode

  Citat Original postavio Milan Mijailović Pogledaj poruku
  Niko pristojan se ne svlači pred osobama suprotnog pola, te ni sam to ne činim, no to ovde nije tema pa ne želim da se time i dalje bavimo (osim, po potrebi, u odgovarajućoj temi).
  Банкаи је онамо као хришћанка, а ужива као паганка.
  Poslednji put ažurirao/la Ribar : 03.06.2015. u 21:27 Razlog: Uvredljivo.

 8. #8
  Domaćin
  Učlanjen
  01.01.2014.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  3.641
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Sklad Biblije i prirode

  Citat Original postavio НецаШмеца Pogledaj poruku
  Банкаи је онамо као хришћанка, а ужива као паганка.
  To nije tacno,nego ste vi shonje.
  Poslednji put ažurirao/la Ribar : 03.06.2015. u 21:27

 9. #9
  Aktivan član
  Učlanjen
  17.04.2015.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Србија
  Poruke
  1.311
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Sklad Biblije i prirode

  Citat Original postavio bankai Pogledaj poruku
  To nije tacno,nego ste vi shonje.
  Шта је беше оно Исус Христ рекао на ту тему?

 10. #10
  Domaćin
  Učlanjen
  01.01.2014.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  3.641
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Sklad Biblije i prirode

  Citat Original postavio НецаШмеца Pogledaj poruku
  Шта је беше оно Исус Христ рекао на ту тему?
  Ok,al si brz,nego ajd postavi ti svoju sliku da vidimo koliki si to smeker?

 11. #11
  Aktivan član
  Učlanjen
  17.04.2015.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Србија
  Poruke
  1.311
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Sklad Biblije i prirode

  Citat Original postavio bankai Pogledaj poruku
  Ok,al si brz,nego ajd postavi ti svoju sliku da vidimo koliki si to smeker?
  Шта вреди нећете ми веровати да сам то ја.

  Него одговори ти мени на питање.

 12. #12
  Domaćin
  Učlanjen
  01.01.2014.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  3.641
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Sklad Biblije i prirode

  Citat Original postavio НецаШмеца Pogledaj poruku
  Шта вреди нећете ми веровати да сам то ја.

  Него одговори ти мени на питање.
  Pa postavi,bas me sad zanima,necu moci da spavam.

  Kakvo pitanje,daj ocu da vidim tu sliku..

 13. #13
  Aktivan član
  Učlanjen
  17.04.2015.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Србија
  Poruke
  1.311
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Sklad Biblije i prirode

  Ево ти па гледај само лепота није прелазна.

  https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net...83&oe=55F58F05

 14. #14
  Domaćin
  Učlanjen
  01.01.2014.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  3.641
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Sklad Biblije i prirode

  Citat Original postavio НецаШмеца Pogledaj poruku
  Ево ти па гледај само лепота није прелазна.

  https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net...83&oe=55F58F05
  daj zezas me..

 15. #15
  Aktivan član
  Učlanjen
  17.04.2015.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Србија
  Poruke
  1.311
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Sklad Biblije i prirode

  Citat Original postavio bankai Pogledaj poruku
  daj zezas me..
  Знао сам да ми нећеш веровати.

 16. #16
  Domaćin
  Učlanjen
  01.01.2014.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  3.641
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Sklad Biblije i prirode

  Citat Original postavio НецаШмеца Pogledaj poruku
  Знао сам да ми нећеш веровати.

  ovaj je ruzan kao grob..

 17. #17
  Aktivan član
  Učlanjen
  17.04.2015.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Србија
  Poruke
  1.311
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Sklad Biblije i prirode

  А да видмо тебе.

 18. #18
  Domaćin
  Učlanjen
  01.01.2014.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  3.641
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Sklad Biblije i prirode

  Citat Original postavio НецаШмеца Pogledaj poruku
  А да видмо тебе.
  vidis me na avataru,jesi corav?

 19. #19
  Aktivan član
  Učlanjen
  17.04.2015.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Србија
  Poruke
  1.311
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Sklad Biblije i prirode

  Citat Original postavio bankai Pogledaj poruku
  vidis me na avataru,jesi corav?
  Ако си то заиста ти на аватару онда си врло разголићена, а то је по Христовом учењу блудничење.

 20. #20
  Neproveren član
  Učlanjen
  09.12.2014.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.223
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Sklad Biblije i prirode

  Citat Original postavio Milan Mijailović Pogledaj poruku
  Nedužni od NJega ne ginu (a koji poginu - vaskrsnuće), ali to nije tema...

  - - - - - - - - - -

  Bankai,

  Zbilja ti je (kao što ti neko - čini mi se upravo tebi - nedavno reče) ta slika nepristojna, naročito na ovom podforumu. Mogla bi da uzmeš to u obzir...
  А шта је са мртвим људима који су умрли пре појаве Хришћанства?
  Да ли су они недужни?

 21. #21
  Primećen član
  Učlanjen
  22.05.2015.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  535
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  21

  Podrazumevano Re: Sklad Biblije i prirode

  Citat Original postavio Водин_93 Pogledaj poruku
  А шта је са мртвим људима који су умрли пре појаве Хришћанства?
  Да ли су они недужни?
  Hrišćanstvo postoji oduvek (Stari i Novi su, suštinski, isti Zavet, s' tim što se tek u Novom Hrišćanstvo naziva tako - Hrišćanstvom) a i Bog je uvek Isti te i isto merilo važi za sve.
  Živa i inteligentna bića Može da Stvori samo Živ i Inteligentan Stvoritelj (jer, prirodno, niko ne može da nam pruži ono što sam nema).

 22. #22
  Neproveren član
  Učlanjen
  09.12.2014.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.223
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Sklad Biblije i prirode

  Citat Original postavio Milan Mijailović Pogledaj poruku
  Hrišćanstvo postoji oduvek (Stari i Novi su, suštinski, isti Zavet, s' tim što se tek u Novom Hrišćanstvo naziva tako - Hrišćanstvom) a i Bog je uvek Isti te i isto merilo važi za sve.
  Ако Хришћанство постоји одувек, како то да је настало пре око 2000 година?

 23. #23
  Primećen član
  Učlanjen
  22.05.2015.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  535
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  21

  Podrazumevano Re: Sklad Biblije i prirode

  Citat Original postavio Водин_93 Pogledaj poruku
  Ако Хришћанство постоји одувек, како то да је настало пре око 2000 година?
  Ovde je već sve objašnjeno:

  Citat Original postavio Milan Mijailović Pogledaj poruku
  Hrišćanstvo postoji oduvek (Stari i Novi su, suštinski, isti Zavet, s' tim što se tek u Novom Hrišćanstvo naziva tako - Hrišćanstvom) a i Bog je uvek Isti te i isto merilo važi za sve.
  Dakle, Bog Novog jeste i Bog Starog zaveta; razlika je samo u formi, to jest u tome da su u Starozavetnom dobu vernici prinosili životinjske žrtve (koje su predstavljale tada tek buduću Hristovu žrtvu za otkup greha i smrti, pri čemu su grešniku, budući da su ginule zbog njegovih grehova, davale motiv više da ne greši...), dok je, ponovimo, Hristovom žrtvom ukinut žrtveni zakon, čime je uspostavljen "Novi" zavet (koji je, suštinski, isti, budući da je Hristos Svojom žrtvom Otkupio sav ljudski rod), kada, zbog Hristovog Dolaska, Božja istina biva nazvana Hrišćanstvom.

  "I oni se celu godinu sastajaše onde s crkvom, i učiše mnogi narod; i najpre u Antiohiji nazvaše učenike hrišćanima." (Dela 11,26)
  Živa i inteligentna bića Može da Stvori samo Živ i Inteligentan Stvoritelj (jer, prirodno, niko ne može da nam pruži ono što sam nema).

 24. #24
  Veoma poznat hogarius (avatar)
  Učlanjen
  12.11.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd - Dorcol
  Poruke
  14.492
  Reputaciona moć
  334

  Podrazumevano Re: Sklad Biblije i prirode

  Dokle, bre, kopiranje kilometarskih tekstova u kojima se nista pametno ne govori. Mozes li ti svoje postove da svedes na pristojnu duzinu, zli sopstvenog teksta. Ko je lud da raspravlja o tekstovima koje pisahu neki pokojnici preminuli pre vise desetina vekova.

  P.S. Hriscanstvo postoji tek nekih sedamnaest vekova, a odrzavano je "macem i ognjem".
  Tako mi Odina, religija je opijum za mase!

 25. #25
  Neproveren član
  Učlanjen
  09.12.2014.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.223
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Sklad Biblije i prirode

  Citat Original postavio Milan Mijailović Pogledaj poruku

  Ovde je već sve objašnjeno:


  Dakle, Bog Novog jeste i Bog Starog zaveta; razlika je samo u formi, to jest u tome da su u Starozavetnom dobu vernici prinosili životinjske žrtve (koje su predstavljale tada tek buduću Hristovu žrtvu za otkup greha i smrti, pri čemu su grešniku, budući da su ginule zbog njegovih grehova, davale motiv više da ne greši...), dok je, ponovimo, Hristovom žrtvom ukinut žrtveni zakon, čime je uspostavljen "Novi" zavet (koji je, suštinski, isti, budući da je Hristos Svojom žrtvom Otkupio sav ljudski rod), kada, zbog Hristovog Dolaska, Božja istina biva nazvana Hrišćanstvom.

  "I oni se celu godinu sastajaše onde s crkvom, i učiše mnogi narod; i najpre u Antiohiji nazvaše učenike hrišćanima." (Dela 11,26)
  Значи Јеврејство је еволуирало у Хришћанство?

Slične teme

 1. Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 04.09.2003., 11:30
 2. Letnja škola prirode - Palić 2003
  Autor Supernova u forumu Nauka
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 05.08.2003., 03:10

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •