Содом - разумевање и дефинисање
Prikazujem rezultate 1 do 7 od 7

Tema: Содом - разумевање и дефинисање

 1. #1
  Moderator R.Žiskar (avatar)
  Učlanjen
  17.07.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  бивши Београд
  Poruke
  15.525
  Reputaciona moć
  358

  Podrazumevano Содом - разумевање и дефинисање

  Мало дужи текст, ако вам је мрско да читате покушајте да се уздржите од постављања порука само да би били виђени. За то имате корзо...

  ЛИНК
  "Док сам се шетао ходником на оном спрату телевизијског центра где смо ишчекивали снимање емисије, било је веома живо. Очито је Украјина настављала да тражи таленте па су у ишчекивању позива на сцену, још увек сасвим младе, скоро голе девојке, трептале намазаним трепавицама, правиле буку у шминкерницама, истрчавале на пуш-паузе и брбљале са пријатељима и родитељима, држећи на уху мобилне телефоне.
  Било нас је двојица, и ми смо прекраћивали време занимљивим разговором. Мој саговорник је био познавалац Старог Завета. Отварајући у мислима сандук библијских блага, додиривали смо се неких од његових драгуља уживајући у њиховој лепоти. Натпис „Креће снимање“ био је још замрачен над нашим студијом.О чему све тад нисмо причали: о благословима које је Јаков дао на самрти својим синовима; о златном телету; о десет племена несталих без трага и гласа, о првом Храму. Наш разговор се некако дотакао и теме Содома. Содом је, чинило ми се, јасна ствар. Управо су неприродан блуд, брутално насиље и содомија његова јасна обележја. Испоставило се да није ствар само у томе. По ко зна који пут се показало да ми можемо из навике мислити о нечему и сматрати ствар јасном (и до краја решеном) чак и онда кад је ствар нејасна, нерешена и неразјашњена у потпуности.
  – Содом – то није само сексуална содомија, тј. настраности сексуалног живота – говорио је мој познаник. Сексуална содомија је само део опште содомије – и то њен споредни део.
  – А шта значи „општа содомија“? – упитао сам, право говорећи, збуњено.
  – То је изопачавање свих сегмената живота и губитак човечности. Она се најјаче манифестује у губитку способности разликовања добра од зла, и, као последица тога, у изопачавању правосуђа. Неправичност судова, тотална, вапијућа и неподношљива неправда су исти фактори Содома, као што је и сексуална страст између два мушкарца.
  Ми смо успут разговарали, лаганим ходом пролазећи поред кандидаткиња за „звезде“. Заобилазећи их, понекад смо се нехотице и сударали са њима.
  – Ево, рецимо, погледај ове девојке – настављао је мој саговорник. – Оне ходају голе међу мушкарцима који им нису ни очеви, ни мужеви. Притом су убеђене да тако и треба. То је Содом. Оне су изгубиле осећај за меру, стид и правичност. Са тим су и њихови родитељи сагласни. И све је то – Содом. Само пробајте да им кажете да се оне лоше понашају, да су развратнице и брука својих породица. Оне ће нагрнути на вас као јата птица на стрвину, појешће вас, а ви нећете моћи ништа да им докажете или објасните. То и јесте Содом. Њихови родитељи, узгред буди речено, поступиће са вама исто тако.
  Онда сам почео да се присећам свега оног што сам читао у Светом Писму о сличним стварима.
  Али у тебе беше чело жене *****, и не хте се стидети (Јер. 3, 3).
  Шта се види на лицу њиховом сведочи против њих, разглашују грех свој као Содом, не таје; тешко души њиховој! Јер сами себи чине зло (Ис. 3, 9)
  Грешити и не црвенити се, хвалити се грехом, зарађивати на безакоњима – ето то је Содом. И то није ни близу све.
  Многе ствари су скривене велом ноћи. Зато се оне и дешавају ноћу. Међутим, људи губе стид, и светлост речи уносе онде где би требало да буде тамно. Они се смеју и говоре отворено о својим гресима, поносни на њих, као да је то победа на бојном пољу. А то је содомска свест. Увек сам то потајно у себи осећао, а сада сам почео и да разумем.
  Ми смо наставили наш разговор.
  Старо предање каже да у Содому бејаху четворица судија: Шакрај, Шакрурај, Зајфа и Мацли-дин. Прва двојица су добили име од речи „шекер“, то јест „лаж“, трећи – од речи „зајфон“ што значи „фалсификатор“, а име четвртог значи „онај који изопачава правосуђе“.
  Изопачено правосуђе – ето то је Содом. Тебе су опљачкали, а ти си им још и дужан. Ово је – Содом. Ти си се обратио суду и осиромашио од правних трошкова, а ипак правду ниси постигао. И ово је – Содом. Одузели су ти имовину, лишили те наследства или слупали у скупим колима, а ти си се још испоставио и као кривац – ето ти правог правцатог Содома, без икаквог позивања на сексуалне гадости. Тек после ће се неправедне судије, чистећи се наредном „победом“, над жртвом смејати, наслађивати и у пијаном стању чинити гадости. Управо ове гадости ми називамо „содомом“, али сами „содом“ је оно што се дешава раније, тј. безакоње.
  Окрутност и нехуманост су знаци изопаченог постојања. Ви – говорио је Исаија –придодајете кући кућу и истерујете сиромашног. Као да живите сами на земљи.
  И он је такође говорио да би Израиљци, да им Господ није сачувао остатак, били као Содом и да би постали слични Гомори.
  Нехуманост, обмана и тотална суровост – све су то генеричке одлике Содома, и ми у њему живимо. Срећом, истополне забаве и полна гнусоба је још увек културно далеко од нас. Али није само у томе ствар. Содом се огледа у луксузу и пљачки, као и у злим неправдама такође. А тамо пак иза високе ограде Содомског дворца, подигнутог на сузама покорних становника земље, нико неће спречити насељавање свакојаке сексуалне перверзије. И тако се то догађа. Тако и јесте.
  Отелотворени и актуелизовани Содом – то су „Колимске приче“ В. Шаламова, где се лопужа карта за џемпер који је тек послат споља његовом цимеру. Лопужа прокоцкава туђи џемпер, а човек је сагласан да га скине само заједно са кожом. Ћутке и смирено секу га до смрти скидајући са њега џемпер, и даље настављају да играју. Ова блудничка слика је слика Содома, чак иако нема никаквог наговештаја педерастије у њој.
  Содом је и када интелектуалац „штампа роман“ криминалном ауторитету, то јест улизујући се, и „до ситних цреваца“ таквом ауторитету поједностављује смисао класичног дела, било да је то „Ромео и Јулија“ или „Фауст“. Овај несрећни интелектуалац још може и да се, причајући, улагује истом том ауторитету, зарађујући део лоповског следовања, а то се већ ни са чим не може упоредити. Можда педерастије и нема, али Содома има и он је очигледан.
  Далеко од тога да је ово одбрана сексуалних настраности!
  Ово је покушај да се прошири разумевање проблема до својих правих размера, а не до локалних граница које су утврђене произвољно. Содом није просто настрани блуд, већ изопачени живот у целини и, само као његова последица, изопачени сексуални живот. Јер како уопште остати у неизопаченој сфери сексуалног живота, ако је цео живот изопачен?
  .....
  Када човечанство долази до сличног степена разврата, онда се оно, као по правилу, не лечи. Или се лечи, али само великим проливањем крви. Једино много крви лечи велики разврат, и у томе лежи и објашњење свеопштег потопа, и огња, проливеног на Содом и Гомору. Овде се указује на то зашто крвави сукоби с времена на време протресају Васељену.
  Свакидашњи Содом је томе узрок, и ко не жели много проливене крви, он мора да тежи моралном очишћењу. У супротном ће свака људска неправда неумољиво доводити до катастрофе, као што се и све отпадне воде које носе блато и прљавштину, сливају у канализацију.
  У педерастији ми мрзимо само једну маску Содома, а у потпуности се саживљавамо са другим њеним лицима и облицима. Ми презиремо оне мушкарце... Нећемо описивати оно шта раде ови назови-мушкарци.
  Али ово није једини облик отелотворења содомске свести. Неправичност судова, пакосна радост због туђег бола и понижења, богаћење на сузама обичног човека – све је то Содом и једино Содом. И казна за та изопачења је одговарајућа.
  Наставили су да позивају голе девојке на сцену, које су на крилима срамне и неостварљиве наде на сцени настављале да играју. А ми смо се кретали посред живог Содома и разговарали о њему, ужасавајући се час стварношћу, час дивећи се дубини Божанске речи.
  Јер мисао да содомљане не стварају само ноћни клубови и барови са истим назначењем, већ и правни факултети и остале сличне институције – стварно тешко улази у главу.
  Убрзо је управник позвао у студио и нас. Дошло је време за снимање емисије, због које смо ми и дошли. Изнад улазних врата се упалио натпис „Тишина! Снимање у току“.
  Камера више не пуцкета. Нечујно ради бројка, и пред лицем Господа над војскама се пише бележница о свему што се дешава на лицу земље.
  А ми живимо унутар Содома и толико смо се саживели са тим, да више не примећујемо већину изопачености и неправди. И ако је могуће макар ишта променити, онда се треба мењати старо за ново што је брже могуће. А ако се не може ништа променити, онда је неопходно да барем задржите веру и да не очајавате, јер праведник живеће од вере; ако ли одступи неће бити по вољи моје душе (Јевр. 10, 38).

  Са руског превела: Наташа Јефтић
  13 / 07 / 2012"
  Да ли је разумно представљена библијска сцена везана за Содом и Гомор, оваквим објашњењем?
  Не одреци добра онима којима треба, кад можеш учинити (Приче Сол. 3, 27) 2. #2
  Buduća legenda Rasejani Prorok (avatar)
  Učlanjen
  14.04.2015.
  Pol
  muški
  Lokacija
  korak do bogatstva
  Poruke
  30.142
  Tekstova u blogu
  54
  Reputaciona moć
  709

  Podrazumevano Re: Содом - разумевање и дефинисање

  Puj prvi!

  - - - - - - - - - -

  Inače ovo oko fakultetskog obrazovanja čovek sto posto u pravu.
  Dobija se takozvana diploma tj papirna potvrda da je rob i službenik Sodome saslušao šta je potrebno da zna
  Većina budala samo gleda papir i rado potpisuje sve i svašta amo da bi došlo do para.
  Pare su naravno iluzija kojoj neko odredjuje vrednost.
  Taj neko je i formirao sistem gde ti treba fakultet sa samo odredjenim poželjnim znanjima.

  Da se podetimo - Tesla je bio plaćen od američke vojske za sve bežično sem za slanje struje.
  To znanje je zabranjeno.
  Ali da se premešta brod sa posadom to je poželjno...

  - - - - - - - - - -

  Takodje bih izneo još jedan nonsens

  Za administratora računarskih mreža traže osobu sa fakultetom a ne sa praktičnim znanjem.
  Obično je reč o Windowsu koji je projektovao neko bez fakulteta
  Čemu onda zahtev za fakultet da bi se bio administrator Windowsa?
  Naravno, potrebna je potvrda da ti je ispran mozak da si pooban za sistem.
  I ♥ Ceca

 3. #3
  Buduća legenda Kerkyra (avatar)
  Učlanjen
  17.03.2014.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  gde cveta limun zut
  Poruke
  30.850
  Reputaciona moć
  825

  Podrazumevano Re: Содом - разумевање и дефинисање

  Ви – говорио је Исаија –придодајете кући кућу и истерујете сиромашног. Као да живите сами на земљи.
  .................
  Изопачено правосуђе – ето то је Содом. Тебе су опљачкали, а ти си им још и дужан. Ово је – Содом.
  .............
  У педерастији ми мрзимо само једну маску Содома, а у потпуности се саживљавамо са другим њеним лицима и облицима. Ми презиремо оне мушкарце... Нећемо описивати оно шта раде ови назови-мушкарци.
  Али ово није једини облик отелотворења содомске свести. Неправичност судова, пакосна радост због туђег бола и понижења, богаћење на сузама обичног човека – све је то Содом и једино Содом. И казна за та изопачења је одговарајућа.
  Naravno Sodom je mnogo siri pojam, pre svega neosetljivost na tudje muke i sudbine ukljucujuci na prvom mestu siromastvo. Pa tako "skolovani" pravnici pisu pljackaske zakone, uvecavajuci dadzbine koje retko ko moze da plati, a zatim kroz stetne i "sodomske" zakone (zakone bez osecaja i smisla za realnost, realne ljude i obicnog coveka) jos i oduzimaju imovinu na osnovu toga, sud je vec nastrani ovih prvih, te se osuda samo pederastije i seksualne izopacenosti, bez osude ovakvih zakona i dela gde se siromasnima odusima jos vise( a bogatima dodaje jos vise) ucestvujuci time u njihovoj bezosecajnosti i osionosti, svodi na samozavaravanje i opravdavanje sostvene "sodomije" uma, izopacernosti uma gde je covek coveku ne samo vuk zbog besosecajnosti, bezdusnistva i direktnog odvodjenja u smrt, vec se tom svojom osobinom hvali i ponosi.
  "Svi smo mi u istoj provaliji, samo neki gledaju u pravcu zvezda"

 4. #4
  Moderator
  Učlanjen
  13.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  40.838
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  1716

  Podrazumevano Re: Содом - разумевање и дефинисање

  Nakon "Prvog , praroditeljskog , grehopada" sve nakon toga je "statistika" ...
  Gordost , srebroljublje i sujeta su samo nastavile ono "prvobitno i tada zapoceto" .
  "Vera , sloga i postenje, Srpsko su spasenje".
  "В конце концов все будет хорошо. Если будет плохо, значит, это еще не конец"

 5. #5
  Poznat
  Učlanjen
  10.03.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  VECNI ZIVOT
  Poruke
  9.847
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Содом - разумевање и дефинисање

  Citat Original postavio bakonja Pogledaj poruku
  Nakon "Prvog , praroditeljskog , grehopada" sve nakon toga je "statistika" ...
  Gordost , srebroljublje i sujeta su samo nastavile ono "prvobitno i tada zapoceto" .
  Ovo je odlicna definicija danasnjeg sekularnog drustva u kojem vecina vernika , zivi upravo takvim zivotom,a pozivajuci se na Hrista, a uzivajuci u koelktivnoj i svojoj licnoj sodomiji.
  Statistika ti je pogresna rec, jer sve je postalo grehom, osim dela, koja slede Boziju rec.

 6. #6
  Buduća legenda Kerkyra (avatar)
  Učlanjen
  17.03.2014.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  gde cveta limun zut
  Poruke
  30.850
  Reputaciona moć
  825

  Podrazumevano Re: Содом - разумевање и дефинисање

  Citat Original postavio PLP Pogledaj poruku
  Ovo je odlicna definicija danasnjeg sekularnog drustva u kojem vecina vernika , zivi upravo takvim zivotom,a pozivajuci se na Hrista, a uzivajuci u koelktivnoj i svojoj licnoj sodomiji.
  Statistika ti je pogresna rec, jer sve je postalo grehom, osim dela, koja slede Boziju rec.

  A odakle ti znas kako drugi zive? Ovde se govori o dvostrukim standardima i preziru prema siromasnima pre svega kao pojavi, njihovom ugnjetavanju i kinjenju i kroz zakone, a po tome ako ti zivis "sodomskim" zivotom, nemoj suditi o drugima pojedinacno.

  Na kraju korisnik je napisao jos o Adamu i Evi, a ne iskljucivo i jedino o danasnjem "sekularnom drustvu".
  Poslednji put ažurirao/la Kerkyra : 30.05.2015. u 09:11
  "Svi smo mi u istoj provaliji, samo neki gledaju u pravcu zvezda"

 7. #7
  Poznat
  Učlanjen
  10.03.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  VECNI ZIVOT
  Poruke
  9.847
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Содом - разумевање и дефинисање

  Citat Original postavio Kerkyra Pogledaj poruku
  A odakle ti znas kako drugi zive? Ovde se govori o dvostrukim standardima i preziru prema siromasnima pre svega kao pojavi, njihovom ugnjetavanju i kinjenju i kroz zakone, a po tome ako ti zivis "sodomskim" zivotom, nemoj suditi o drugima pojedinacno.

  Na kraju korisnik je napisao jos o Adamu i Evi, a ne iskljucivo i jedino o danasnjem "sekularnom drustvu".
  Hajde malo da se obrazujes:
  – А шта значи „општа содомија“? – упитао сам, право говорећи, збуњено.
  – То је изопачавање свих сегмената живота и губитак човечности. Она се најјаче манифестује у губитку способности разликовања добра од зла, и, као последица тога, у изопачавању правосуђа.
  Грешити и не црвенити се, хвалити се грехом, зарађивати на безакоњима – ето то је Содом.
  Содом се огледа у луксузу и пљачки, као и у злим неправдама такође.
  Содом је и када интелектуалац „штампа роман“ криминалном ауторитету, то јест улизујући се.
  Содом није просто настрани блуд, већ изопачени живот у целини и, само као његова последица, изопачени сексуални живот. Јер како уопште остати у неизопаченој сфери сексуалног живота, ако је цео живот изопачен?
  Јер мисао да содомљане не стварају само ноћни клубови и барови са истим назначењем, већ и правни факултети и остале сличне институције – стварно тешко улази у главу.

  Svi zivimo u svetu zvanom sodomija, pa prema tome, a razlog je vrlo jednostavan, pali andjeo je krvnik ljudski otpocetka.
  Razmisljaj malo o ovome.

Slične teme

 1. Odgovora: 11
  Poslednja poruka: 01.10.2012., 00:22
 2. Odgovora: 153
  Poslednja poruka: 25.10.2011., 08:50

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •