Ko напада судску одлуку о рехабилитацији Драже Михаиловића
Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 58

Tema: Ko напада судску одлуку о рехабилитацији Драже Михаиловића

 1. #1
  Moderator vučji čopor (avatar)
  Učlanjen
  08.01.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  42.842
  Reputaciona moć
  1632

  Podrazumevano Ko напада судску одлуку о рехабилитацији Драже Михаиловића

  Несумњиво је да је завршетак девет година старог процеса рехабилитације ђенерала Михаиловића изазвала велику пажњу и врло различите реакције. Имали смо тему о томе, која је (најзад) затворена и пре публиковања образложења пресуде, која је због ширине питања која је покренула и начина на који је вођења постала преуска и у великој мери исцрпљена.
  Једно од питања, за кога ми се чини да је врло важно због данашњег политичког тренутка, је ко то данас, после 70 година, напада пресуду, чак до оспоравања и са којих данашњих политичких позиција.
  Мислим да о томе вреди разговарати.
  Дакле, ово није тема о ђенералу Михаиловићу, Равогорском покрету и Другом рату и не треба је тако схватити.
  Ово би требало да буде тема о нашем данашњем политичком тренутку и позицијама са којих се овај случај промишља. 2. #2
  Elita frootsman (avatar)
  Učlanjen
  09.07.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  18.239
  Reputaciona moć
  650

  Podrazumevano Re: Ko напада судску одлуку о рехабилитацији Драже Михаиловића

  Нападају они који признају само Суд Партије. Али, нестао је и и тај суд и та партија. Тако да... није њима лако.

  Шок у редовима Брозових преосталих пионира због поништења пресуде у нецивилизованом процесу генералу Михаиловићу потпуно је разумљив. Они се лицемерно позивају на историју и жале се на њену „ревизију“ и „понижавање“, али заправо су уплашени од немогућег задатка који их сада чека уколико желе да морално униште репутацију генерала Михаиловића. Пошто је пресуда изречена 1946. године у арени режимског лажног суда стављена ван снаге, једино средство да би генерала Михаиловића дисквалификовали је мукотрпан процес прикупљања и приказивања доказа у складу са правилима историјске науке. С обзиром на то да су изгубили моћ да своје идеолошке жртве дискредитују и физички уништавају на исти начин као што су то чинили раније, сада – уколико желе да докажу нечију кривицу – они то морају да раде, како би се у Америци рекло, the old fashioned way (на старомодан начин), по процедури коју више не одређују њихови правни корифеји Милош Минић и Андреј Вишински. Quel dommage!

  http://www.standard.rs/istorija/3178...81%D1%82%D0%B8

  .

 3. #3
  Buduća legenda
  Učlanjen
  05.06.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  25.731
  Reputaciona moć
  391

  Podrazumevano Re: Ko напада судску одлуку о рехабилитацији Драже Михаиловића

  Cela tzv.Druga Srbija,karcionom srpskog društva.

 4. #4
  Moderator vučji čopor (avatar)
  Učlanjen
  08.01.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  42.842
  Reputaciona moć
  1632

  Podrazumevano Re: Ko напада судску одлуку о рехабилитацији Драже Михаиловића

  Мени се чини да ствари не стоје тако једноставно.
  Свакако да су против рехабилитације титоисти и њихови наследници, и то је природно.Али они нису више, бар не у формалном смислу, релевантна политичка снага.
  Њихови аргументи су они које су имали и 1946. и које су одржавали током педесет година једнопартијске тоталитаристичке власти. Они а приори одбацују сваку могућност разговора о чињеницама и доказима да је процес који вођен био политички и идеолошки и уприличен као обрачун са политичким противницима у моменту успостављања њихове власти, и да је у правном смислу био мањкав. Они такође стоје на становишту да је политичка освета право победника и да су одлуке на тај начин донете непроменљива категорија која се не може доводити у питање.
  Једном речју они се и даље држе става да признају само суд своје партије.
  Међутим, они нису усамљени у таквом ставу. Њихови " савезници" су врло шарен скуп идеолошки различитих, често само декларативно, група, странака и појединаца који такође полазе са истих позиција.
  Најватренији њихови истомишљеници су скуп НВО организација раличитих имена којима је одредница борба за грађанско друштво. То је већ парадокс који није тако лако објаснити. Од њих, ако им је стварно циљ борба за доследно поштовање цивилног друштва, би се очекивало да подржавају процесе рехабилитација политичких жртава. Сведоци смо да не само да није тако, већ да је сасвим супротно. Тако се поставља питање од куд и зашто постоји тај несклад између прокламованог и онога што демонстрирају. То већ јесте проблем о коме треба разговарати.
  Следећа група су наше комшије, опет идеолошки и политички различити, али јединствени у свом нападу на ову сусдку одлуку, донету у суседној држави. Опет једнопитање које завређује озбиљније разговоре.

 5. #5
  Moderator proka (avatar)
  Učlanjen
  19.04.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  novi sad
  Poruke
  43.683
  Reputaciona moć
  1307

  Podrazumevano Re: Ko напада судску одлуку о рехабилитацији Драже Михаиловића

  da se razumemo, nije draža rehabilitovan jer nije ratni zločinac

  nego je rehabilitovan jer se sudski postupak nije vodio valjano

  o ratnoj prošlosti dražinoj se nije raspravljalo jer to nije ni bio predlog predlagača

  sam pravni postupak rehabilitacije je jednostranački, to znači da nema protivne strane u sudskom postupku

  tako da ni teoretski nije moglo da se raspravlja o dražinim zločinima i zločinima četnilka..

  raspravljano je samo o načinu na kome je vodjen sudski postupak, da li je imao pravo na žalbu, da li je imao pravo na dvostepeni postupak i sl

  sud je ustanovio da sudski postupak nije vodjen valjano i zato je presuda ukinuta

  a kako je draža mrtav, suditi mu se nije moglo ponovo tako da je pravno neosudjivan

  to je identicno i sudskom postupku u hagu protiv miloševića, koji je umro pre donošenja presuda pa je i on mrtav neosudjivan...
  identično !!

  sama sudska presuda kojom je poništeno sudjenje draži zbog manjkavog sudskog postupka /i ni zbog čega drugog/ nema nikave posledične veze na ceo četnički pokret koji je i dalje gde je i do sada bio..

  to je pokret koji je neskriveno saradjivao sa okupatorom
  to je pokret kog se i kralj javno odrekao preko radio londona septembra 1944 god i naredio svim četnicima da se stave pod titovu komadnu kako ne bi nosili sramni žig izdaje svog naroda...
  to je pokret koji je proleća 1945 god bežao sa ostalim nacionalistima u istoj koloni ali pored puta po kome su se povlačili njihovi gospodari nemci..
  to je pokret koji nije preživeo povlačenje u austriju jer su ih sve spakovali razoružane u vagone i vratili titu na milost i ne milost
  to je pokret koji je svoju poslednju bitku vodio na zelengori 13 maja 1945 god, 5 dana posle kapitulacije nemačke, gde su svi četnici iz poslednja 4 korpusa izginuli do zadnjeg sem draže koji je uspeo da utekne sa bojišta...
  to je pokret koga se nakraju odrekao i sam draža u molbi za pomilovanje, gde se pokajao za učinjeno i stavio novoj vlasti na raspolaganje u izgradnji novog društva....

  - - - - - - - - - -

  link VIŠI SUD BEOGRAD, upravo onaj sud koji je doneo predmetnu odluka

  http://www.bg.vi.sud.rs/lt/news/sluzba-za-odnose-sa-javnoscu/vesti-i-saopstenja/rehabilitovan-dragoljub-mihailovic-draza.html

  - - - - - - - - - -

  Sudsko veće odlučujući o zahtevu za rehabilitaciju nije bilo nadležno da se bavi utvrđivanjem činjenica i izvođenjem zaključaka o tome da li je Dragoljub Mihailović ratni zločinac ili ne, odnosno da li je učinio krivična dela koja su mu stavljena na teret, već je nadležnost sudskog veća iscrpljena ocenom toga da li je sudska odluka doneta iz političkih i ideoloških razloga.

  - - - - - - - - - -

  Viši sud u Beogradu dana 14. maja 2015. godine, doneo je i javno objavio rešenje kojim je usvojen zahtev za rehabilitaciju Dragoljuba Mihailovića i utvrđeno da je odluka Vrhovnog suda Federativne Narodne Republike Jugoslavije – Vojnog veća, I Sud. br. 1/46 od 15. jula 1946. godine, u delu koji se odnosi na Dragoljuba Mihailovića, kojom je osuđen na smrtnu kaznu za krivična dela izdaje i ratnog zločina iz člana 3 tačka 3, 4 i 6 Zakona o krivičnim delima protiv naroda i države, te krivičnog dela organizovanja oružanih bandi u cilju nasilnog obaranja postojećeg državnog uređenja iz člana 3 tačka 7 istog zakona, uz koju su mu izrečene i kazne trajnog gubitka političkih i pojedinih građanskih prava, kao i konfiskacija celokupne imovine, ništava od trenutka njenog donošenja, kao i da su ništave sve njene pravne posledice, uključujući i kaznu konfiskacije imovine, a rehabilitovano lice Dragoljub Mihailović smatra se neosuđivanim.

  Prilikom donošenja odluke sud je utvrdio da postupak koji je vođen protiv Dragoljuba Mihailovića nije bio sproveden uz poštovanje prava okrivljenog, kako po važećim, tako i po tadašnjim pravnim standardima, te da je Dragoljub Mihailović lišen života i drugih prava na osnovu sudske odluke iz političkih i ideoloških razloga, što jasno proizilazi iz činjenice da su se predstavnici izvršne vlasti mešali u sam tok postupka, a neretko i donosili ili učestvovali u donošenju ključnih odluka značajnih za postupak i meritorno odlučivanje.

  Sudsko veće odlučujući o zahtevu za rehabilitaciju nije bilo nadležno da se bavi utvrđivanjem činjenica i izvođenjem zaključaka o tome da li je Dragoljub Mihailović ratni zločinac ili ne, odnosno da li je učinio krivična dela koja su mu stavljena na teret, već je nadležnost sudskog veća iscrpljena ocenom toga da li je sudska odluka doneta iz političkih i ideoloških razloga.
  Naime, sud je ocenio da iz postupka kakav je sproveden prema Dragoljubu Mihailoviću nije bilo moguće izvesti pravilan zaključak u pogledu postojanja krivičnih dela koja su mu stavljena na teret, odnosno da postupak u kojem su prava odbrane toliko grubo povređena, i u kome nije bilo nikakvih neizvesnosti, zasigurno ne može dovesti do pravilno utvrđenog činjeničnog stanja i na njemu pravilno donete sudske odluke, te je sud uverenja da je predmetna odluka kojom je Dragoljub Mihailović osuđen na smrt bila unapred doneta, od strane političara, a ne sudija.
  Jedan broj lica osuđenih istom presudom Vojnog veća Vrhovnog suda Federativne Narodne Republike Jugoslavije od 15. jula 1946. godine, među kojima i Slobodan Jovanović, već je rehabilitovan od strane Višeg suda u Beogradu.
  Odluka suda o rehabilitaciji Dragoljuba Mihailovića biće objavljena na internet stranici Višeg suda u Beogradu, nakon njene pismene izrade.
  VIŠI SUD U BEOGRADU


  Dodato: 15.05.2015.
  Poslednji put ažurirao/la proka : 27.05.2015. u 13:23
  zivot je previse kratak da bi pio lose vino :)

 6. #6
  Poznat BG5 (avatar)
  Učlanjen
  18.12.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  7.456
  Reputaciona moć
  134

  Podrazumevano Re: Ko напада судску одлуку о рехабилитацији Драже Михаиловића

  Citat Original postavio proka Pogledaj poruku
  to je pokret koji je neskriveno saradjivao sa okupatorom
  Broz je predlozio Nemcima plan saradnje 1943. godine. Cuveni Martovski pregovori.

  to je pokret kog se i kralj javno odrekao preko radio londona septembra 1944 god i naredio svim četnicima da se stave pod titovu komadnu kako ne bi nosili sramni žig izdaje svog naroda...
  Kralj je 1955. godine rekao da je Draza heroj http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/329649/Memoari-Petra-II-Karadordevica-13-Poslednja-odbrana. To je dokaz da Draza nije izdao kralja.

  to je pokret koji je proleća 1945 god bežao sa ostalim nacionalistima u istoj koloni ali pored puta po kome su se povlačili njihovi gospodari nemci..
  to je pokret koji nije preživeo povlačenje u austriju jer su ih sve spakovali razoružane u vagone i vratili titu na milost i ne milost
  to je pokret koji je svoju poslednju bitku vodio na zelengori 13 maja 1945 god, 5 dana posle kapitulacije nemačke, gde su svi četnici iz poslednja 4 korpusa izginuli do zadnjeg sem draže koji je uspeo da utekne sa bojišta...
  to je pokret koga se nakraju odrekao i sam draža u molbi za pomilovanje, gde se pokajao za učinjeno i stavio novoj vlasti na raspolaganje u izgradnji novog društva....
  Zasto su Nemci 1943. raspisali poternicu za Drazom?
  Poslednji put ažurirao/la BG5 : 27.05.2015. u 13:36
  „Biti demokrata a ne biti antikomunista isto je što i biti gurman a ne voleti jesti“ - Borislav Pekić

 7. #7
  Buduća legenda
  Učlanjen
  30.06.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  29.299
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Ko напада судску одлуку о рехабилитацији Драже Михаиловића

  bitno je ko je pozdravlja najglasnije - Vuk i dana draskovic i otporas Slobodan Homen

 8. #8
  Moderator proka (avatar)
  Učlanjen
  19.04.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  novi sad
  Poruke
  43.683
  Reputaciona moć
  1307

  Podrazumevano Re: Ko напада судску одлуку о рехабилитацији Драже Михаиловића

  stvar je veoma jednostavna

  a to je da su posle bitke svi pametni

  dok je grmelo, videlo se ko je ko i kako je završio

  draža je rat i glavu izgubio

  i to je cela priča !!

  a to što se kralj petar pred smrt naknadno setio, 11 godina posle završetka ww2 da je draža heroj ..... prošao voz

  kad je trebalo, kralje je doneo jedino ispravnu odluku, izabrao je pobedničku stranu, antifašističku, odrekao se draže i priklonio titu koga je na kraju marta 1945 imanovao ministrom odbrane...

  sve ostala posleratna desavanja treba gledati kroz prizmu dnevno političkih potreba , jer dok je trajao rat, odlučivali su generali i vojskovodje a ne politika !!

  a kad se rat završio, onda su se počela otvarati razna politička pitanja i dolazilo je do raznih političkih tumačenja ratnih dogadjaja

  kad je rat - rat je... i broji se samo ko se bori protiv najvećeg zla svetske civilizacije fašizma

  sve ostalo je ne bitno

  svi bez obzira na veru i političko opredeljenje su stali rame uz rame radi pobede nad fašizmom

  a oni koji su služili fašiste prošli su kako su prošli, uglavnom bez glave

  sve rasprave posle rata, su bespredmetne, jer se rat završio na način da imamo pobednike i gubitnike

  draža je nesporno ispao gubitnik, izgubio je rat i glavu

  kako god da se to desilo, nebitno je, draža je rat izgubio i gotova priča
  zivot je previse kratak da bi pio lose vino :)

 9. #9
  Poznat BG5 (avatar)
  Učlanjen
  18.12.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  7.456
  Reputaciona moć
  134

  Podrazumevano Re: Ko напада судску одлуку о рехабилитацији Драже Михаиловића

  Citat Original postavio proka Pogledaj poruku
  a to što se kralj petar pred smrt naknadno setio, 11 godina posle završetka ww2 da je draža heroj .....
  To je dokaz da Draza nije izdao kralja.

  kad je trebalo, kralje je doneo jedino ispravnu odluku
  To je bila pogresna odluka jer je komunizam uz fasizam najvece zlo u istoriji covecanstva. To je i sam kralj priznao posle rata.

  a oni koji su služili fašiste prošli su kako su prošli, uglavnom bez glave
  Zasto su Nemci 1943. raspisali poternicu za Drazom? Uvek ucutis kada ti postavim to pitanje. Imas li hrabrosti da konacno odgovoris?

  kako god da se to desilo, nebitno je, draža je rat izgubio i gotova priča
  Komunizam je otisao na civilizacijsku deponiju. Broz je civilizacijski gubitnik. Gotova prica!
  „Biti demokrata a ne biti antikomunista isto je što i biti gurman a ne voleti jesti“ - Borislav Pekić

 10. #10
  ivan_andj je trenutno na forumu
  Ораторство није максимум речи уз минимум мисли
  Buduća legenda ivan_andj (avatar)
  Učlanjen
  10.03.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  38.085
  Reputaciona moć
  1457

  Podrazumevano Re: Ko напада судску одлуку о рехабилитацији Драже Михаиловића

  Различити су ликови који се противе рехабилитацији генерала, али оно што је занимљиво – скоро исти ти се залажу и за осуду једног другог генерала, Ратка Младића. Испод тог шароликог "жита" крије се плаћеничко родомрзје.

  Треба рећи и то, да у ту групу не би требало убројати баш све оне који поштују традиције социјалистичке Југославије.
  ... Генерале, ако данас не будемо јахали заједно, сутра ћемо висити одвојено!

 11. #11
  Aktivan član
  Učlanjen
  19.04.2015.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  1.414
  Reputaciona moć
  34

  Podrazumevano Re: Ko напада судску одлуку о рехабилитацији Драже Михаиловића

  Srpski komunisti su napravili samo dve istorijske greške !

  - Prva je što su došli na vlast 1945.
  - Druga je što su izgubili tu vlast 1990. !

  Braćo Srbi, ne valja brljaviti !
  Jesam li vam sada sve rekao ?

  Ne dajte da vas zbunjuju
  i teraju da vrludate !
  Papirni, i uopšte fizički novac će nestati do 2020. godine.

 12. #12
  Moderator vučji čopor (avatar)
  Učlanjen
  08.01.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  42.842
  Reputaciona moć
  1632

  Podrazumevano Re: Ko напада судску одлуку о рехабилитацији Драже Михаиловића

  Citat Original postavio proka Pogledaj poruku
  da se razumemo, nije draža rehabilitovan jer nije ratni zločinac

  nego je rehabilitovan jer se sudski postupak nije vodio valjano

  o ratnoj prošlosti dražinoj se nije raspravljalo jer to nije ni bio predlog predlagača

  sam pravni postupak rehabilitacije je jednostranački, to znači da nema protivne strane u sudskom postupku

  tako da ni teoretski nije moglo da se raspravlja o dražinim zločinima i zločinima četnilka..

  raspravljano je samo o načinu na kome je vodjen sudski postupak, da li je imao pravo na žalbu, da li je imao pravo na dvostepeni postupak i sl

  sud je ustanovio da sudski postupak nije vodjen valjano i zato je presuda ukinuta

  a kako je draža mrtav, suditi mu se nije moglo ponovo tako da je pravno neosudjivan

  to je identicno i sudskom postupku u hagu protiv miloševića, koji je umro pre donošenja presuda pa je i on mrtav neosudjivan...
  identično !!

  sama sudska presuda kojom je poništeno sudjenje draži zbog manjkavog sudskog postupka /i ni zbog čega drugog/ nema nikave posledične veze na ceo četnički pokret koji je i dalje gde je i do sada bio..

  to je pokret koji je neskriveno saradjivao sa okupatorom
  to je pokret kog se i kralj javno odrekao preko radio londona septembra 1944 god i naredio svim četnicima da se stave pod titovu komadnu kako ne bi nosili sramni žig izdaje svog naroda...
  to je pokret koji je proleća 1945 god bežao sa ostalim nacionalistima u istoj koloni ali pored puta po kome su se povlačili njihovi gospodari nemci..
  to je pokret koji nije preživeo povlačenje u austriju jer su ih sve spakovali razoružane u vagone i vratili titu na milost i ne milost
  to je pokret koji je svoju poslednju bitku vodio na zelengori 13 maja 1945 god, 5 dana posle kapitulacije nemačke, gde su svi četnici iz poslednja 4 korpusa izginuli do zadnjeg sem draže koji je uspeo da utekne sa bojišta...
  to je pokret koga se nakraju odrekao i sam draža u molbi za pomilovanje, gde se pokajao za učinjeno i stavio novoj vlasti na raspolaganje u izgradnji novog društva....

  - - - - - - - - - -

  link VIŠI SUD BEOGRAD, upravo onaj sud koji je doneo predmetnu odluka

  http://www.bg.vi.sud.rs/lt/news/sluzba-za-odnose-sa-javnoscu/vesti-i-saopstenja/rehabilitovan-dragoljub-mihailovic-draza.html

  - - - - - - - - - -

  Sudsko veće odlučujući o zahtevu za rehabilitaciju nije bilo nadležno da se bavi utvrđivanjem činjenica i izvođenjem zaključaka o tome da li je Dragoljub Mihailović ratni zločinac ili ne, odnosno da li je učinio krivična dela koja su mu stavljena na teret, već je nadležnost sudskog veća iscrpljena ocenom toga da li je sudska odluka doneta iz političkih i ideoloških razloga.

  - - - - - - - - - -

  Viši sud u Beogradu dana 14. maja 2015. godine, doneo je i javno objavio rešenje kojim je usvojen zahtev za rehabilitaciju Dragoljuba Mihailovića i utvrđeno da je odluka Vrhovnog suda Federativne Narodne Republike Jugoslavije – Vojnog veća, I Sud. br. 1/46 od 15. jula 1946. godine, u delu koji se odnosi na Dragoljuba Mihailovića, kojom je osuđen na smrtnu kaznu za krivična dela izdaje i ratnog zločina iz člana 3 tačka 3, 4 i 6 Zakona o krivičnim delima protiv naroda i države, te krivičnog dela organizovanja oružanih bandi u cilju nasilnog obaranja postojećeg državnog uređenja iz člana 3 tačka 7 istog zakona, uz koju su mu izrečene i kazne trajnog gubitka političkih i pojedinih građanskih prava, kao i konfiskacija celokupne imovine, ništava od trenutka njenog donošenja, kao i da su ništave sve njene pravne posledice, uključujući i kaznu konfiskacije imovine, a rehabilitovano lice Dragoljub Mihailović smatra se neosuđivanim.

  Prilikom donošenja odluke sud je utvrdio da postupak koji je vođen protiv Dragoljuba Mihailovića nije bio sproveden uz poštovanje prava okrivljenog, kako po važećim, tako i po tadašnjim pravnim standardima, te da je Dragoljub Mihailović lišen života i drugih prava na osnovu sudske odluke iz političkih i ideoloških razloga, što jasno proizilazi iz činjenice da su se predstavnici izvršne vlasti mešali u sam tok postupka, a neretko i donosili ili učestvovali u donošenju ključnih odluka značajnih za postupak i meritorno odlučivanje.

  Sudsko veće odlučujući o zahtevu za rehabilitaciju nije bilo nadležno da se bavi utvrđivanjem činjenica i izvođenjem zaključaka o tome da li je Dragoljub Mihailović ratni zločinac ili ne, odnosno da li je učinio krivična dela koja su mu stavljena na teret, već je nadležnost sudskog veća iscrpljena ocenom toga da li je sudska odluka doneta iz političkih i ideoloških razloga.
  Naime, sud je ocenio da iz postupka kakav je sproveden prema Dragoljubu Mihailoviću nije bilo moguće izvesti pravilan zaključak u pogledu postojanja krivičnih dela koja su mu stavljena na teret, odnosno da postupak u kojem su prava odbrane toliko grubo povređena, i u kome nije bilo nikakvih neizvesnosti, zasigurno ne može dovesti do pravilno utvrđenog činjeničnog stanja i na njemu pravilno donete sudske odluke, te je sud uverenja da je predmetna odluka kojom je Dragoljub Mihailović osuđen na smrt bila unapred doneta, od strane političara, a ne sudija.
  Jedan broj lica osuđenih istom presudom Vojnog veća Vrhovnog suda Federativne Narodne Republike Jugoslavije od 15. jula 1946. godine, među kojima i Slobodan Jovanović, već je rehabilitovan od strane Višeg suda u Beogradu.
  Odluka suda o rehabilitaciji Dragoljuba Mihailovića biće objavljena na internet stranici Višeg suda u Beogradu, nakon njene pismene izrade.
  VIŠI SUD U BEOGRADU


  Dodato: 15.05.2015.
  Проко, са тиме смо завршили.
  Ова тема је сасвим нешто друго - мотиви, политички, идеолошки и други за нападе на судску одлуку

 13. #13
  Moderator proka (avatar)
  Učlanjen
  19.04.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  novi sad
  Poruke
  43.683
  Reputaciona moć
  1307

  Podrazumevano Re: Ko напада судску одлуку о рехабилитацији Драже Михаиловића

  za priču o draži jedino je relevantno vreme u kome je dotični živeo i šta je u životu uradio

  rezultat njegovog života je izgubljena glava

  pobednik mu je skinuo glavu i to je cela priča

  sve ostalo su opravdanja....

  a što se tiče kralja, kralj je bio pametniji od svojih podanika ovde
  kralj je shvatio da je tito bolji izbor od draže, jer je tito bio u pobedničkoj koaliciji kojoj se i kralj priklonio
  čim su sve zavezničke misije povučene iz četničkih štabova marta 1944 god to je bio signal kralju da je draža ružna prošlost i da je tito budućnost

  posebno je bitno bilo mišljenje i engleske kraljevske porodice, koja nije mogla dozvoliti da njihov rodjak kralj petar drugi bude na strani fašizma protiv kojih se engleska kraljevska porodica bori i ceo slobodarski svet

  u borbi protiv fašizma, saveznici su bili i komunisti i kapitalisti i pravoslavci i katolici i muslimani i jevreji ...

  posle rata, zbog zločina koje su fašisti učinili, niko nije hteo da vodi novi rat u savzništvu sa nemcima recimo a protiv komunista

  na tu kartu je jednako igrao i hitler i draža i obadvojica su izgubili

  saveznici nisu žeželi novi rat sa komunistima u kome bi saradjivali sa fašistima i četnicima nebitno da li je komuzam veće zlo od fašzma ili nije..

  jer su toliki zločini bili fašista i njihovih slugu u ww2 da nikome nije palo ni na pamet da sa njima pod bilo kojim uslovima saradjuje

  i sami raspopovi četnici su bili u logoru u italiji dve godine pa sledecih par godina su bili preseljeni u logore širom nemačke, su uzalud čekali da ih saveznici naoružaju pa da zajedno sa njima udare na titovu jugosalviju

  uzalud su čekali, jer se to nije ni moglo dogoditi sem u njihovim glavama..

  nikome ne trebaju gubitnici, kako u ratu tako ni u životu..
  zivot je previse kratak da bi pio lose vino :)

 14. #14
  ivan_andj je trenutno na forumu
  Ораторство није максимум речи уз минимум мисли
  Buduća legenda ivan_andj (avatar)
  Učlanjen
  10.03.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  38.085
  Reputaciona moć
  1457

  Podrazumevano Re: Ko напада судску одлуку о рехабилитацији Драже Михаиловића

  Citat Original postavio proka Pogledaj poruku
  ... pobednik mu je skinuo glavu i to je cela priča

  sve ostalo su opravdanja...
  Е сад, стави ове речи у пост неког Хрвата који хвали Олују...
  ... Генерале, ако данас не будемо јахали заједно, сутра ћемо висити одвојено!

 15. #15
  Moderator proka (avatar)
  Učlanjen
  19.04.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  novi sad
  Poruke
  43.683
  Reputaciona moć
  1307

  Podrazumevano Re: Ko напада судску одлуку о рехабилитацији Драже Михаиловића

  ivane ne preteruj...

  to su proste činjenice ...

  rat je rat

  - - - - - - - - - -

  draža je rat izgubio !!
  zivot je previse kratak da bi pio lose vino :)

 16. #16
  ivan_andj je trenutno na forumu
  Ораторство није максимум речи уз минимум мисли
  Buduća legenda ivan_andj (avatar)
  Učlanjen
  10.03.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  38.085
  Reputaciona moć
  1457

  Podrazumevano Re: Ko напада судску одлуку о рехабилитацији Драже Михаиловића

  Па шта с тим што је изгубио рат? Изгубили су га и Срби из РСК.
  ... Генерале, ако данас не будемо јахали заједно, сутра ћемо висити одвојено!

 17. #17
  Moderator proka (avatar)
  Učlanjen
  19.04.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  novi sad
  Poruke
  43.683
  Reputaciona moć
  1307

  Podrazumevano Re: Ko напада судску одлуку о рехабилитацији Драже Михаиловића

  to nije tema ...
  zivot je previse kratak da bi pio lose vino :)

 18. #18
  Poznat BG5 (avatar)
  Učlanjen
  18.12.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  7.456
  Reputaciona moć
  134

  Podrazumevano Re: Ko напада судску одлуку о рехабилитацији Драже Михаиловића

  Citat Original postavio proka Pogledaj poruku
  što se tiče kralja, kralj je bio pametniji od svojih podanika ovde
  Kralj je posle rata rekao isto ono sto njegovi "podanici" ovde govore. Jos jednom ponavljam: to sto je kralj rekao 1955. je dokaz da Draza nije izdao kralja.

  nikome ne trebaju gubitnici, kako u ratu tako ni u životu..
  Slazem se. Broz je civilizacijski gubitnik (komunizam otisao na civlizacijsku deponiju).
  „Biti demokrata a ne biti antikomunista isto je što i biti gurman a ne voleti jesti“ - Borislav Pekić

 19. #19
  Aktivan član
  Učlanjen
  19.04.2015.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  1.414
  Reputaciona moć
  34

  Podrazumevano Re: Ko напада судску одлуку о рехабилитацији Драже Михаиловића

  Citat Original postavio proka Pogledaj poruku
  to nije tema ...
  Slabo ti brisanjem postova širiš sreću,
  ali pozdravljam tvoju želju da to činiš !

  Prvih sto godina je najteže,
  nastavi da se trudiš !
  Papirni, i uopšte fizički novac će nestati do 2020. godine.

 20. #20
  Moderator vučji čopor (avatar)
  Učlanjen
  08.01.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  42.842
  Reputaciona moć
  1632

  Podrazumevano Re: Ko напада судску одлуку о рехабилитацији Драже Михаиловића

  Проко, да ли ти не разумеш српски или си само непристојан.
  Колико пута треба да ти се каже да смо темом завршили и да ова тема има сасвим другачији садржај ?
  Видим да си ме подржао и да само потврђујеш који су ваши ставови и мотиви, хвала, али то смо знали и раније.
  Питање је који су и какви мотиви и ових других који вас подржавају и свама у исту тикву дувају.

 21. #21
  Legenda al bundy (avatar)
  Učlanjen
  09.01.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Kod Marinca na ignore :(
  Poruke
  56.571
  Reputaciona moć
  1413

  Podrazumevano Re: Ko напада судску одлуку о рехабилитацији Драже Михаиловића

  Citat Original postavio ivan_andj Pogledaj poruku
  Па шта с тим што је изгубио рат? Изгубили су га и Срби из РСК.
  Dobro al Draža bez obzira na sve , nije bio jajara kao Hadžić , Babić i Martić o tzv. komadantima VRSK da ne i govorim ,to bi se moglo porediti da su Knindže ostale da se bore ili da bar gorepomenuti nisu prvi zbrisali u Srbiju i ostavili narod na traktorima .
  The Show Must Go On...

 22. #22
  Moderator proka (avatar)
  Učlanjen
  19.04.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  novi sad
  Poruke
  43.683
  Reputaciona moć
  1307

  Podrazumevano Re: Ko напада судску одлуку о рехабилитацији Драже Михаиловића

  ok, motiv je samo jedan..
  u stvari to i nije neki motiv, nego više odgovor onima koji se raduju predmetnoj sudskoj odluci

  naime, sudsko rešenje kojim se poništava presuda kojom je draža osudjen na smrt, je po njima dokaz da draža nije bio saradnik okupatora i izdajnik svog naroda

  kako sam gore naveo, citirao viši sud u beogradu, da sudsko veće nije bilo ni nadležno da o tome raspravlja kao i da je sam postupak rehabilitacije bio jednostranački, tako da protivnici rehabilitacije nisu ni mogli da brane svoje stavove, oni su zauzeli stanovište da se suštinski ništa nije promenilo

  draža je istina neosudjen ali po njima je i dalje saradnik okupatora..

  to je cela priča, jednostavno rečeno , protivnici rehabilitacije se bore da ne dođe do prekrajanja istorije jer je draža od pre neki dan neosudjen !!

  napominjem, protivnici rehabilitacije ističu samo to, da je rehabilitovan samo pojedinac a ne ceo četnički pokret !

  - - - - - - - - - -

  rehabilitovan je samo pojedinac i to ne zato što nije kriv, nego zato što mu je sudski postupak koji je protiv njega vodjen bio manjkav !

  - - - - - - - - - -

  o njegovoj krivici se nije ni raspravljalo !!
  zivot je previse kratak da bi pio lose vino :)

 23. #23
  Moderator vučji čopor (avatar)
  Učlanjen
  08.01.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  42.842
  Reputaciona moć
  1632

  Podrazumevano Re: Ko напада судску одлуку о рехабилитацији Драже Михаиловића

  Citat Original postavio proka Pogledaj poruku
  ok, motiv je samo jedan..
  u stvari to i nije neki motiv, nego više odgovor onima koji se raduju predmetnoj sudskoj odluci

  naime, sudsko rešenje kojim se poništava presuda kojom je draža osudjen na smrt, je po njima dokaz da draža nije bio saradnik okupatora i izdajnik svog naroda

  kako sam gore naveo, citirao viši sud u beogradu, da sudsko veće nije bilo ni nadležno da o tome raspravlja kao i da je sam postupak rehabilitacije bio jednostranački, tako da protivnici rehabilitacije nisu ni mogli da brane svoje stavove, oni su zauzeli stanovište da se suštinski ništa nije promenilo

  draža je istina neosudjen ali po njima je i dalje saradnik okupatora..

  to je cela priča, jednostavno rečeno , protivnici rehabilitacije se bore da ne dođe do prekrajanja istorije jer je draža od pre neki dan neosudjen !!

  napominjem, protivnici rehabilitacije ističu samo to, da je rehabilitovan samo pojedinac a ne ceo četnički pokret !

  - - - - - - - - - -

  rehabilitovan je samo pojedinac i to ne zato što nije kriv, nego zato što mu je sudski postupak koji je protiv njega vodjen bio manjkav !

  - - - - - - - - - -

  o njegovoj krivici se nije ni raspravljalo !!
  То је Проко јасно за вас, али што вас подржавају НВО организације, Хрвати, Муслимани и Шиптари који су отишли из ваше државе и остала шарена гомила дигиних боја није баш тако јасно.
  Ово је тема о томе.
  Можеш ли да нешто кажеш у оквиру теме?

 24. #24
  Moderator proka (avatar)
  Učlanjen
  19.04.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  novi sad
  Poruke
  43.683
  Reputaciona moć
  1307

  Podrazumevano Re: Ko напада судску одлуку о рехабилитацији Драже Михаиловића

  to mi nije poznato niti me bilo kakve nazovi nevladine organizacije interesuju po tom pitanju

  po meni stvar je veoma prosta, sudskom rehabilitacijom pojedinca nije rehabilitovan i sam četnički pokret i svi četnici...

  i to je cela priča........
  zivot je previse kratak da bi pio lose vino :)

 25. #25
  Moderator vučji čopor (avatar)
  Učlanjen
  08.01.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  42.842
  Reputaciona moć
  1632

  Podrazumevano Re: Ko напада судску одлуку о рехабилитацији Драже Михаиловића

  Citat Original postavio proka Pogledaj poruku
  to mi nije poznato niti me bilo kakve nazovi nevladine organizacije interesuju po tom pitanju

  po meni stvar je veoma prosta, sudskom rehabilitacijom pojedinca nije rehabilitovan i sam četnički pokret i svi četnici...

  i to je cela priča........
  Ма шта ми рече, није ти познато ? Па колико сте пута качили ове и овакве фотографије Проко.


  У то што ти тврдиш сада да је смисао судске рехабилитације смо покушавали да вас убедимо последњих девет година, али ви сте упорно тврдили супротно.

Slične teme

 1. Odgovora: 42
  Poslednja poruka: 30.08.2010., 21:54
 2. Odgovora: 119
  Poslednja poruka: 28.08.2010., 14:26
 3. Odgovora: 127
  Poslednja poruka: 16.03.2010., 18:26
 4. Odgovora: 5
  Poslednja poruka: 02.01.2007., 14:26

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •