5-i oktobar - Dan kada jenarod doveo mafiju na vlast
Prikazujem rezultate 1 do 20 od 20

Tema: 5-i oktobar - Dan kada jenarod doveo mafiju na vlast

 1. #1
  Aktivan član Kazanova (avatar)
  Učlanjen
  17.09.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Sta te boli k...
  Poruke
  1.977
  Reputaciona moć
  71

  Podrazumevano 5-i oktobar - Dan kada je narod doveo mafiju na vlast

  Da ne ponavljam vec receno, posto od reci do reci se slazem sa ovom analizom, samo da se podsetimo na dan kada je narod naivno poverovao "reformatorima" i pomogao im u reformaciji mafije:

  § Zašto su se demokratske promene od petog oktobra 2000. tako brzo pretvorile u nešto sasvim drugo i izneverile velika očekivanja građana.

  § Dali je u pitanju neznanje, nesposobnost ili je sve to bila samo velika šarena laža u režiji domaćih i zapadnih interesnih grupa kako bi se Srbija opljačkala.
  OGLEDALO
  Beograd, 28. septembar 2005.
  Hiljade građana na ulicama Beograd
  05. oktobra 2000.

  Kako pronaći adekvatne reči kojima bi se mogao ukratko opisati peti oktobar 2000 godine. Nećemo pogrešiti ako kažemo da je to bio dan velike energije naroda da do promena dođe. Kakvih, retko se ko pitao. Prosto se podrazumevalo da će one biti demokratske iako se objektivno sprovode na revolucionaran a ne demokratski način. Velika većina je smatrala da nam gore ne može biti i da će Srbija tim promenama sigurno početi da izlazi iz kaljuge u koju je zapala.

  Ozbiljne društvene promene se ne mogu dogoditi bez te makro klime usmerene u pravcu promena. I ta klima je bila stvorena. Danima nas je sa bilborda i predizbornih plakata gledao čovek “koji može da nas pogleda u oči“. „Umereni nacionalista“, odmerena i ozbiljna ličnost, legalista kome nismo imali mnogo toga da zamerimo. Kad sve ovo podupremo sa još „obezbeđenih“ 6-7 milijardi sa zapada koje odmah stižu i pregrštom raznih drugih obećanja Milošević i nije imao šanse. Koštunicina predizborna obećanja da će se kao lav boriti za Kosovo, da mu ne pada napamet da bilo koga izručuje Hagu, da će otvoriti pitanje Srba proteranih iz Hrvatske….delovala su prilično ubedljivo je on je em nacionalista em legalista, a i zapad ga hoće, pa će mu svakako u tome pomoći.

  Taj petooktobarski san velikog broja građana počeo je da se muti već šestog oktobra. Dinkić „demokratski“ sa kalašnjikovima upada u Narodnu banku i Platni promet, Đinđić u Carinu, a sitnije DOS ribice u manje novčane bazene. Otvaraju se sefovi i trezori nosi i raznosi sve i svašta. Nema primopredaje dužnosti i blagajni, jer oni su DOS, i ko ima prava da tu sad u njih sumnja. Neki su već prvog dana DOS demokratije dobili pedalu sa posla iako su mnogi od njih te promene priželjkivali sa istim žarom kao i lideri 19 udruženih stranaka. U celom metežu zauzimanja pozicija neka DOS komunjara se setila starog komunističkog recepta i počela sa formiranjem DOS-ovih kriznih štabova za upade i preuzimanje profitabilnih firmi. Koštunica je već tada bio „neobavešten“ iako su Palatu federacije, odnosno njegov kabinet redovno stizali izveštaji šta se na terenu događa a događalo se svašta. Verovatno se nikada neće znati kao je tu šta drpio, a drpalo se na veliko, već šestog. Šta je sa ostalim datumima možda će utvrđivati neka KOS koalicija ali tek kada DOS, odnosno njegovi sadašnji ostaci, odu sa vlasti.
  Rušenje ulaza državne TV 05. oktobra

  Ovih dana navršava se pet godina od tih navodno demokratskih promena i ako sumiramo rezultate oni su više nego poražavajući. Ne želeći da zamaram čitaoce brojkama podsetio bih ih samo na neka najkrupnija „dostignuća“ tih promena:

  - Mimo svih ustavnih odredbi ukinuta je Jugoslavija i stvorena neka kvazi država SCG koja se i dalje kreće ka raspadu, tako da niko ne zna kava i kolika nam je država, koje su joj granice, i dali će uopšte opstati kao takva. Odnosi sa Crnom Gorom nikada nisu bili na nižem nivou i pre bi se reklo da su skoro neprijateljski.

  - Rasprodata je gotovo celokupna privreda pretežno strancima, para nigde nema, niti je standard građana osetnije poboljšan. Rezultat te ubrzane privatizacije, pre bi se moglo govoriti o pljački, je povećanje nezaposlenih u odnosu na period Miloševića za koko 300 hiljada ljudi.

  - Kompletna privreda je paralisana i sve stoji, a Vlada i ostale državne strukture kao da čekaju da plafon padne, ili da im američki tajfuni donesu dolare s neba.

  - Kriza na Kosmetu nije rešena i Kosmet je sve bliži formalnom otcepljenju a da u Beogradu gotovo ništa na tome ozbiljnije i ne preduzimaju. Mislim da bi bilo previše degutantno komentarisati apstraktne floskule poput „Više od autonomije manje od nezavisnosti“, jer ni sam „veliki autor“ to nije u stanju da prevede na praktičan jezik sprovođenja i primenjljivosti.

  - Srbi na Kosmetu su postali glineni golubovi za šiptarska streljačka uvežbavanja a o povratku 250 hiljada izbeglica se gotovo i ne govori. Izbeglice iz Hrvatske su potpuno zaboravljene i njihovo vraćanje niko ne spominje jer bi se mogli poremetiti za nas tako važni dobi odnosi sa Hrvatskom.

  - Početkom vladavine DOS-a otvorena je i kriza na jugu Srbije pa je sad te krajeve zahvatio ubrzani proces iseljavanja Srba, isto ono što se sa Kosmetom događalo u periodu od 1968-1985.

  - Pedi Ešdaun planski ukida Republiku Srpsku ali predsednika Tadića to ne zanima a mogao bi da uvredi i svoje mentore takvim pitanjem. Kao da nije upoznat da je Srbija garant i potpisnik Dejtonskog sporazuma i to kao zastupnik RS.

  - DOS-ovci su pod vidom raznih reorganizacija potpuno razorili bezbednosne službe a Vojsku i razbili i razoružali. Prosto su se utrkivali ko će na tom planu učiniti više. Valjda opet po nalozima svojih zapadnih mentora ili su time hteli da pokažu ko je gazda u kući.
  --antrfile---------------------------------------
  Jedino merilo uspešnosti vlasti je standard građana

  Česta TV prepucavanja i poređenja sa Miloševićevim periodom su za DOS i sadašnju vlast najveća sramota i najveći sinonim njihove nesposobnosti. To je kao kad bi poredili privredni učinak čoveka u zatvoru i onog na slobodi a koga usput pomažu i prijatelji.

  Za vreme vladavine Miloševića Srbija je morala da finansira nametnute ratove, bili smo u sankcijama, nije prodato ništa od privrede, nisu dobijani krediti ni bilo kave donacije, finansijska sredstva su nam bila zamrznuta…. a standard građana je bio za 5-10% niži nego što je to danas. Današnja vlast sve te ograničavajuće faktore danas nema i bilo kavo poređenje sa vladavinom Miloševića za njih je sramno jer najdirektnije pokazuje stepen njihove nesposobnosti i kriminala. Zašto kriminala, jer se odmah otvara pitanje a gde su onda pare?
  ----antrfile--------------------------
  I u Đinđićevoj i u Koštunicinoj vladi afere smenjuju jedna drugu a tabloidi po dobro utvrđenom programu za svaku nedelju imaju po jedan krupan skandal kako bi se narod zabavljao i odvukla pažnja od svakodnevnih problema preživljavanja.

  - Nivo korupcije, krađe i raznih malverzacija je frapantan. Neki ekonomisti su izračunali da bi prosečna plata bila dvostruko veća kada bi se samo taj segment stavio pod kontrolu.

  Dosta nabrajanja. To svi vide i znaju pa ako ovako nastavim niska „crnih bisera“ bi se mogla rastegnuti na više strana. Ono što možda najviše boli ljude je uništeno dostojanstvo. Nacionalno, državno, ljudsko. Predstavljaju nas gmizavci i postali smo svetski otirač. Love nas kao divljač, isporučuju stranim kvazi sudovima, sude, presuđuju i pljuckaju po nama čak i oni koji nam ni do kolena nisu. Nema ultimatuma koji naši „državnici“ nismo u stanju da prihvate, ma odakle dolazio pa nam i malena Makedonija hapsi i osuđuje Vladike a kada mi „žestoko zapretimo“ oni mu pridaju još dve godine zatvora. Naši pauni u foteljama mudro podviju rep jer oni su demokrate i legalisti a i fotelja je slatka. Državni i nacionalni interesi su za njih su neka nepoznata dimenzija.

  Vlast bez koncepta i odgovornosti

  Kako je Koštunica za samo par godina od opštepodržanog političara postao lopov sa Hitlerovim brkovima

  Kada je petog oktobra 2000 DOS tako uporno i žarko želeo osvajanje vlasti, znao je sa kakvim će se problemima sresti i šta nasleđuje od Miloševića. Trebalo je da već tada imaju razrađena rešenja kako će te nasleđene probleme i rešavati. Oni za pet godina ne da ni jedan problem nisu rešili već su stvorili nove. Tih pet godina vladavine kvazi demokrata se pretvorilo u najtežu elementarnu katastrofu koju je Srbija mogla da doživi i koju ćemo dugi niz godina morati da ispravljamo. Uličari, kao ih u žargonu a i suštinski sve češće nazivaju građani, došli su na vlast sa ulice i po svoj prilici će tako sa vlasti i da odu. Čeka se samo da neki pukovnik „poludi“ i izda komandu, zamnom! Po svoj prilici tek sa takvom promenom vlasti javnosti će biti dostupna sva razarajuća dimenzija vladanja DOS-ovaca.
  Poslednji put ažurirao/la Kazanova : 08.10.2005. u 01:44 2. #2
  Aktivan član Kazanova (avatar)
  Učlanjen
  17.09.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Sta te boli k...
  Poruke
  1.977
  Reputaciona moć
  71

  Podrazumevano Re: 5-i oktobar - Dan kada jenarod doveo mafiju na vlast

  Osnovno oruđe političara i političkog delovanja je reč. Kad ona izgubi specifičnu težinu i značenje, političari postaju nemoćni da bilo šta promene. U tim situacijama je jedino rešenje sila. Sila koja će raščistiti politički teren i sve devijacije koje su se takvim delovanjem nagomilale. Samo u tako raščišćenom prostoru može se obnoviti stvarna demokratija ali sa nekim novim ličnostima i stvarnim autoritetima. Ovaj princip nije nepoznat i razvijenijim demokratijama i on se do sad više puta primenjivao. Slične probleme našim današnjim imala je Turska, Grčka….da ne idemo dalje. Rešili su ih upravo silom, a danas su to zemlje sa solidnom demokratijom i daleko razvijenije od naše. Uostalom i sama reč demokratija je grčkog porekla i označava vladavinu naroda.

  S obzirom na rejting političkih stranaka ako se nema sluha ni želje za međustranačkom saradnjom, za pravom a ne isključivo stranačkom kadrovskom politikom na najodgovornijim državnim funkcijama, onda su svaki novi izbori promašaj. Prema trenutnom rejtingu stranaka SRS i SPS ne bi mogla da osvoje 126 mandata pa bi Vlada opet bila sastavljena od „političkog otpada“, odnosno većeg broja malih stranaka. Ponovo bi smo dobili nestabilnu Vladu gde svaka stranka vodi neku svoju politiku i upravlja se isključivo svojim stranačkim i ličnim interesima. Time bi se samo produžila agonija jer bi ponovo došlo do neprincipijelnih koalicija sa manje više istim ličnostima, da ne kažem diletantima, koji niti znaju niti žele da nešto ozbiljnije urade na rešavanju nagomilanih problema.

 3. #3
  Elita Strela (avatar)
  Učlanjen
  09.03.2005.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Бели Град
  Poruke
  17.335
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: 5-i oktobar - Dan kada je narod doveo mafiju na vlast

  Citat Original postavio Kazanova
  Da ne ponavljam vec receno, posto od reci do reci se slazem sa ovom analizom, samo da se podsetimo na dan kada je narod naivno poverovao "reformatorima" i pomogao im u reformaciji mafije:

  § Zašto su se demokratske promene od petog oktobra 2000. tako brzo pretvorile u nešto sasvim drugo i izneverile velika očekivanja građana.

  § Dali je u pitanju neznanje, nesposobnost ili je sve to bila samo velika šarena laža u režiji domaćih i zapadnih interesnih grupa kako bi se Srbija opljačkala.
  OGLEDALO
  Beograd, 28. septembar 2005.
  Hiljade građana na ulicama Beograd
  05. oktobra 2000.

  Kako pronaći adekvatne reči kojima bi se mogao ukratko opisati peti oktobar 2000 godine. Nećemo pogrešiti ako kažemo da je to bio dan velike energije naroda da do promena dođe. Kakvih, retko se ko pitao. Prosto se podrazumevalo da će one biti demokratske iako se objektivno sprovode na revolucionaran a ne demokratski način. Velika većina je smatrala da nam gore ne može biti i da će Srbija tim promenama sigurno početi da izlazi iz kaljuge u koju je zapala.

  Ozbiljne društvene promene se ne mogu dogoditi bez te makro klime usmerene u pravcu promena. I ta klima je bila stvorena. Danima nas je sa bilborda i predizbornih plakata gledao čovek “koji može da nas pogleda u oči“. „Umereni nacionalista“, odmerena i ozbiljna ličnost, legalista kome nismo imali mnogo toga da zamerimo. Kad sve ovo podupremo sa još „obezbeđenih“ 6-7 milijardi sa zapada koje odmah stižu i pregrštom raznih drugih obećanja Milošević i nije imao šanse. Koštunicina predizborna obećanja da će se kao lav boriti za Kosovo, da mu ne pada napamet da bilo koga izručuje Hagu, da će otvoriti pitanje Srba proteranih iz Hrvatske….delovala su prilično ubedljivo je on je em nacionalista em legalista, a i zapad ga hoće, pa će mu svakako u tome pomoći.

  Taj petooktobarski san velikog broja građana počeo je da se muti već šestog oktobra. Dinkić „demokratski“ sa kalašnjikovima upada u Narodnu banku i Platni promet, Đinđić u Carinu, a sitnije DOS ribice u manje novčane bazene. Otvaraju se sefovi i trezori nosi i raznosi sve i svašta. Nema primopredaje dužnosti i blagajni, jer oni su DOS, i ko ima prava da tu sad u njih sumnja. Neki su već prvog dana DOS demokratije dobili pedalu sa posla iako su mnogi od njih te promene priželjkivali sa istim žarom kao i lideri 19 udruženih stranaka. U celom metežu zauzimanja pozicija neka DOS komunjara se setila starog komunističkog recepta i počela sa formiranjem DOS-ovih kriznih štabova za upade i preuzimanje profitabilnih firmi. Koštunica je već tada bio „neobavešten“ iako su Palatu federacije, odnosno njegov kabinet redovno stizali izveštaji šta se na terenu događa a događalo se svašta. Verovatno se nikada neće znati kao je tu šta drpio, a drpalo se na veliko, već šestog. Šta je sa ostalim datumima možda će utvrđivati neka KOS koalicija ali tek kada DOS, odnosno njegovi sadašnji ostaci, odu sa vlasti.
  Rušenje ulaza državne TV 05. oktobra

  Ovih dana navršava se pet godina od tih navodno demokratskih promena i ako sumiramo rezultate oni su više nego poražavajući. Ne želeći da zamaram čitaoce brojkama podsetio bih ih samo na neka najkrupnija „dostignuća“ tih promena:

  - Mimo svih ustavnih odredbi ukinuta je Jugoslavija i stvorena neka kvazi država SCG koja se i dalje kreće ka raspadu, tako da niko ne zna kava i kolika nam je država, koje su joj granice, i dali će uopšte opstati kao takva. Odnosi sa Crnom Gorom nikada nisu bili na nižem nivou i pre bi se reklo da su skoro neprijateljski.

  - Rasprodata je gotovo celokupna privreda pretežno strancima, para nigde nema, niti je standard građana osetnije poboljšan. Rezultat te ubrzane privatizacije, pre bi se moglo govoriti o pljački, je povećanje nezaposlenih u odnosu na period Miloševića za koko 300 hiljada ljudi.

  - Kompletna privreda je paralisana i sve stoji, a Vlada i ostale državne strukture kao da čekaju da plafon padne, ili da im američki tajfuni donesu dolare s neba.

  - Kriza na Kosmetu nije rešena i Kosmet je sve bliži formalnom otcepljenju a da u Beogradu gotovo ništa na tome ozbiljnije i ne preduzimaju. Mislim da bi bilo previše degutantno komentarisati apstraktne floskule poput „Više od autonomije manje od nezavisnosti“, jer ni sam „veliki autor“ to nije u stanju da prevede na praktičan jezik sprovođenja i primenjljivosti.

  - Srbi na Kosmetu su postali glineni golubovi za šiptarska streljačka uvežbavanja a o povratku 250 hiljada izbeglica se gotovo i ne govori. Izbeglice iz Hrvatske su potpuno zaboravljene i njihovo vraćanje niko ne spominje jer bi se mogli poremetiti za nas tako važni dobi odnosi sa Hrvatskom.

  - Početkom vladavine DOS-a otvorena je i kriza na jugu Srbije pa je sad te krajeve zahvatio ubrzani proces iseljavanja Srba, isto ono što se sa Kosmetom događalo u periodu od 1968-1985.

  - Pedi Ešdaun planski ukida Republiku Srpsku ali predsednika Tadića to ne zanima a mogao bi da uvredi i svoje mentore takvim pitanjem. Kao da nije upoznat da je Srbija garant i potpisnik Dejtonskog sporazuma i to kao zastupnik RS.

  - DOS-ovci su pod vidom raznih reorganizacija potpuno razorili bezbednosne službe a Vojsku i razbili i razoružali. Prosto su se utrkivali ko će na tom planu učiniti više. Valjda opet po nalozima svojih zapadnih mentora ili su time hteli da pokažu ko je gazda u kući.
  --antrfile---------------------------------------
  Jedino merilo uspešnosti vlasti je standard građana

  Česta TV prepucavanja i poređenja sa Miloševićevim periodom su za DOS i sadašnju vlast najveća sramota i najveći sinonim njihove nesposobnosti. To je kao kad bi poredili privredni učinak čoveka u zatvoru i onog na slobodi a koga usput pomažu i prijatelji.

  Za vreme vladavine Miloševića Srbija je morala da finansira nametnute ratove, bili smo u sankcijama, nije prodato ništa od privrede, nisu dobijani krediti ni bilo kave donacije, finansijska sredstva su nam bila zamrznuta…. a standard građana je bio za 5-10% niži nego što je to danas. Današnja vlast sve te ograničavajuće faktore danas nema i bilo kavo poređenje sa vladavinom Miloševića za njih je sramno jer najdirektnije pokazuje stepen njihove nesposobnosti i kriminala. Zašto kriminala, jer se odmah otvara pitanje a gde su onda pare?
  ----antrfile--------------------------
  I u Đinđićevoj i u Koštunicinoj vladi afere smenjuju jedna drugu a tabloidi po dobro utvrđenom programu za svaku nedelju imaju po jedan krupan skandal kako bi se narod zabavljao i odvukla pažnja od svakodnevnih problema preživljavanja.

  - Nivo korupcije, krađe i raznih malverzacija je frapantan. Neki ekonomisti su izračunali da bi prosečna plata bila dvostruko veća kada bi se samo taj segment stavio pod kontrolu.

  Dosta nabrajanja. To svi vide i znaju pa ako ovako nastavim niska „crnih bisera“ bi se mogla rastegnuti na više strana. Ono što možda najviše boli ljude je uništeno dostojanstvo. Nacionalno, državno, ljudsko. Predstavljaju nas gmizavci i postali smo svetski otirač. Love nas kao divljač, isporučuju stranim kvazi sudovima, sude, presuđuju i pljuckaju po nama čak i oni koji nam ni do kolena nisu. Nema ultimatuma koji naši „državnici“ nismo u stanju da prihvate, ma odakle dolazio pa nam i malena Makedonija hapsi i osuđuje Vladike a kada mi „žestoko zapretimo“ oni mu pridaju još dve godine zatvora. Naši pauni u foteljama mudro podviju rep jer oni su demokrate i legalisti a i fotelja je slatka. Državni i nacionalni interesi su za njih su neka nepoznata dimenzija.

  Vlast bez koncepta i odgovornosti

  Kako je Koštunica za samo par godina od opštepodržanog političara postao lopov sa Hitlerovim brkovima

  Kada je petog oktobra 2000 DOS tako uporno i žarko želeo osvajanje vlasti, znao je sa kakvim će se problemima sresti i šta nasleđuje od Miloševića. Trebalo je da već tada imaju razrađena rešenja kako će te nasleđene probleme i rešavati. Oni za pet godina ne da ni jedan problem nisu rešili već su stvorili nove. Tih pet godina vladavine kvazi demokrata se pretvorilo u najtežu elementarnu katastrofu koju je Srbija mogla da doživi i koju ćemo dugi niz godina morati da ispravljamo. Uličari, kao ih u žargonu a i suštinski sve češće nazivaju građani, došli su na vlast sa ulice i po svoj prilici će tako sa vlasti i da odu. Čeka se samo da neki pukovnik „poludi“ i izda komandu, zamnom! Po svoj prilici tek sa takvom promenom vlasti javnosti će biti dostupna sva razarajuća dimenzija vladanja DOS-ovaca.
  Mogu samo da kažem da se gotovo u potpunosti slažem sa ovim mišljenjem!

 4. #4
  Iskusan Nexus 6 (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd, Vozdovac
  Poruke
  5.180
  Reputaciona moć
  102

  Podrazumevano Re: 5-i oktobar - Dan kada jenarod doveo mafiju na vlast

  opet cu da navedem primer jednog lika koji glasa za radikale i prica kako je "nikad gore" i "dos je najgori" i slicno...a od 5. oktobra kupio frizider, klimu, auto...i tako...
  samo vi sebe ubedjujte da je gore nego pre...

  eh, da su dosovci razbucali bezbednosne sluzbe, gde bi nam bio kraj...
  Arguing on the internet is like running in the Special Olymipics.
  Even if you win, you're still retarded...

 5. #5
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  17.03.2004.
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  273
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: 5-i oktobar - Dan kada jenarod doveo mafiju na vlast

  Mafija nego sta.

 6. #6
  Domaćin veKsla (avatar)
  Učlanjen
  13.05.2005.
  Lokacija
  Bangladesh
  Poruke
  3.022
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: 5-i oktobar - Dan kada jenarod doveo mafiju na vlast

  pa pobogu dajte potovarite te pete oktobre
  na gomilu ovako kom god se digne okaci
  se na peti oktobar
  pa od tog preporodnog jubileja
  ostace
  samo go quraz ako ga dalje
  budete rastezali ko kvasac
  pa sta ste vi ubedjenja da taj
  igrokaz moze trajati svaki dan
  pa lepo ko nije dobio spomenicu
  neka lepo ode do jos prezivelih
  lidera i dobice lepo znacku
  kafu snedvic pivo i nogu u dupe
  pa dabome prosim lepo

 7. #7
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.447
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: 5-i oktobar - Dan kada jenarod doveo mafiju na vlast

  Citat Original postavio Nexus 6
  opet cu da navedem primer jednog lika koji glasa za radikale i prica kako je "nikad gore" i "dos je najgori" i slicno...a od 5. oktobra kupio frizider, klimu, auto...i tako...
  samo vi sebe ubedjujte da je gore nego pre...

  eh, da su dosovci razbucali bezbednosne sluzbe, gde bi nam bio kraj...
  Ово је неозбиљна констатација... ако је тада било 50 000 запослених у полицији и службама - онда их је значи требало "разбуцати" тј. отпустити... И ... ШТА ОНДА...
  ДА ДОВЕДУ ЉУДЕ СА УЛИЦЕ чија је једина стручност и способност "дување у пиштаљку"... ма, неозбиљно...

  Народу је свакако "боље" али то је само привид захваљујући продаји у бесцење свега и свачега и сипању новца са стране - А ШТА ЋЕ БИТИ КАДА СЕ СВЕ РАСПРОДА И КАДА ОВИ СПОЉА ПРЕСТАНУ ДА КУПУЈУ МИР УБАЦИВАЊЕМ ЛОВЕ, видећемо... јер не заборави, данас има 1,000 000 НЕЗАПОСЛЕНИХ...
  1,500 000 ЗАПОСЛЕНИХ И 1,500 000 ПЕЗНОСА - ово је поразно, а реформатори се хвале када отпусте рецимо
  3 000 људи, продају фабрику у бесцење - а затим странац отвори нову и запосли 120 људи - ПА ТО ЈЕ ФАРСА ЗБОГ КОЈЕ МИ НЕЋЕМО УЋИ У ЕУ ЈОШ НАРЕДНИХ 100 ГОДИНА јер тада морају да се отворе границе - што би значило да ће 1,000 000 изаћи напоље у потрази за ПОСЛОМ.
  Poslednji put ažurirao/la eremita : 08.10.2005. u 10:05
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 8. #8
  Aktivan član Kazanova (avatar)
  Učlanjen
  17.09.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Sta te boli k...
  Poruke
  1.977
  Reputaciona moć
  71

  Podrazumevano Re: 5-i oktobar - Dan kada jenarod doveo mafiju na vlast

  Citat Original postavio Nexus 6
  opet cu da navedem primer jednog lika koji glasa za radikale i prica kako je "nikad gore" i "dos je najgori" i slicno...a od 5. oktobra kupio frizider, klimu, auto...i tako...
  samo vi sebe ubedjujte da je gore nego pre...

  eh, da su dosovci razbucali bezbednosne sluzbe, gde bi nam bio kraj...
  Mogu ti reci da si u pravu: posle 5-og oktobra ja sam kupio kompjuter, 90-ih sam kupio auto, ali kako nije bio dobar, prodao sam ga i posle pet minuta opet kupio (taj isti) i odusevio se kako je savrsen, perfektan, idealan... To zaista nisam mogao pre petog oktobra (tada kupim auto i cuvam ga godinama). Drugo roditelji mi pricali kako nisu ni znali sta je to frizider do 5.10 2000-te. Za televizor ni pojma, culi su da je to prozor u svet i u casove dokolice gledali kroz prozor (da bi videli svet). Za klimu (ja je jos uvek nemam, niti cu je ikada kupiti) se snalazimo jos uvek prosto i jednostavno: kada je pretoplo otvoris prozor i na promaji se rashladis, a obrnuto cupkas da se zagrejes i imas taman radnu temperaturu.

  Uostalom da skratim, da nije ovog petog oktobra 2000-te, ne bih znao za sebe. Izgleda da sam se tada rodio.

  P.S.

  A sto ja sve mislim Nexuse da si ti Car?

 9. #9
  Aktivan član Kazanova (avatar)
  Učlanjen
  17.09.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Sta te boli k...
  Poruke
  1.977
  Reputaciona moć
  71

  Podrazumevano Re: 5-i oktobar - Dan kada jenarod doveo mafiju na vlast

  Citat Original postavio eremita
  Ово је неозбиљна констатација... ако је тада било 50 000 запослених у полицији и службама - онда их је значи требало "разбуцати" тј. отпустити... И ... ШТА ОНДА...
  ДА ДОВЕДУ ЉУДЕ СА УЛИЦЕ чија је једина стручност и способност "дување у пиштаљку"... ма, неозбиљно...

  Народу је свакако "боље" али то је само привид захваљујући продаји у бесцење свега и свачега и сипању новца са стране - А ШТА ЋЕ БИТИ КАДА СЕ СВЕ РАСПРОДА И КАДА ОВИ СПОЉА ПРЕСТАНУ ДА КУПУЈУ МИР УБАЦИВАЊЕМ ЛОВЕ, видећемо... јер не заборави, данас има 1,000 000 НЕЗАПОСЛЕНИХ...
  1,500 000 ЗАПОСЛЕНИХ И 1,500 000 ПЕЗНОСА - ово је поразно, а реформатори се хвале када отпусте рецимо
  3 000 људи, продају фабрику у бесцење - а затим странац отвори нову и запосли 120 људи - ПА ТО ЈЕ ФАРСА ЗБОГ КОЈЕ МИ НЕЋЕМО УЋИ У ЕУ ЈОШ НАРЕДНИХ 100 ГОДИНА јер тада морају да се отворе границе - што би значило да ће 1,000 000 изаћи напоље у потрази за ПОСЛОМ.

  Kada se sve rasproda i posle ciganisemo po vlastitoj zemlji, bices kriv Ti i takvi, jer ste samo svojim razmisljanjem kocili reforme. Prvo da znas u reformi se radi reformisano npr: za bolji rad skupstine, najbolje da nema uopste prisutnih poslanika, jer tada radi ubrzano, ali poslanicima MORAJU plate biti ogromne, jer u suprotnom bi napustili skupstinu i novine citali kuci a ne u skupstinu

  Drugo: kada se biraju neki faktori za ovo ili ono mozes da dajes po pet glasa odjednom, jer ti sigurno kao reformator bolje znas sta je bolje od onoga sto ne zna sta je bolje.

  Trece: kada privatizujes nesto, to uvek radis ono sto nije tvoje, ali malo strpas u dzep i posle na medije lajes ko besan da su ti nereformske snage upropastile privatizaciju i koce napredak. Napominjem da kada nesto privatizujes, obicno partnere trazis iz CZ-a, bilo naseg ili stranog (ali bolje stranog, zbog npr medija kao Kurir, nacional i sl, jer oni ako imaju sta da pisu antireformske strane jacaju, ali time se gubi transparentnost)

  Cetvrto: ako ti neko nesto mune u dzep, taj potpomaze reforme u suprotnom ako ne onda ga optuzis da je saradnik nazadne opcije tj, on ne zna sta je dobro. Mozes lako da ga optuzis za mito i korupciju ako taj slucajno podmiti nekoga drugog. U svakom slucaju ako ti neko nesto mune, ti o tome cuti i podmetni nekoga iz familije da kevce umesto tebe, najbolje da je to tvoje dete (obicno cerku, jer na zene je manja hajka)

  Peto: Ako te neko uhvati da ti je nesto munuto i to prikazuje kao lose, ti odmah navali i napadaj na primer baba Rosu sto nije kupila krastavce na pijaci (jer koci time reforme).

  Sesto: Kada je odbrana zemlje u pitanju, pa to je najmanji problem. Mnogi ne shvataju da mozes da restartujes igru i pocnes ispocetka ili stavis opciju na "easy" i krene lakse.

  Sedmo: kada pregovaras o zemlji, ne pravi probleme jer ces naljutiti pregovarace sa druge strane, bolje popustaj dok ne dodjes do opcije "poklanjam" (to ionako nije tvoja zemlja) u suprotnom bices optuzen za Velikosrpskog hegemonistu. Najpre obezbedi sve sto dalje odavde, sebe i svoju porodicu.

  Osmo: ako pljackas narod i penzionere uvek opravadavaj to reformama ili jos bolje da je to vec dogovoreno sa medjunarodnim faktorima (MMF) i da to tako treba, inace nece da kupe ni frizider (doduse oni i ovako ne kupuju nista, ali ti im kazi da ih malo uplasis, jer stra' je cudna stvar)

  Deveto: Stalno soli narodu o petom oktobru (isto kao i Tito o 4-om, 7-om, julu 29-om novembru, 25-im majem), jer to je dan uskrsnuca i preporoda mafije a kao celnik mafije moras se brinuti o tome da slucajno neko ne kaze: "ja sam gladan". Slusanjem dnevnika (TV B92) narod jaca duhovno i oseca se ornije, vedrije da sutra jos bolje izdrzi praznog stomaka.

  Deseto: Uvek optuzuj ovaj narod a velicaj sve ono sto ti neprijatelj kaze (jer oni su demokratskiji i pomazu ti u reformama). Ako se narod tome protivi, ti odmah dovedi nekog probisveta iz belog sveta da soli jos malo pamet gladnom narodu...

  Ali obavezno: pljackaj narod i svoje ljude svugde postavljaj na sve medije tako da se stalno narodu ispira mozak i da bude sav srecan sto je gladan. Budale ces uvek naci da te podrzavaju.

  Veliki je to dan PETI OKTOBAR!

 10. #10
  Iskusan Nexus 6 (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd, Vozdovac
  Poruke
  5.180
  Reputaciona moć
  102

  Podrazumevano Re: 5-i oktobar - Dan kada jenarod doveo mafiju na vlast

  Citat Original postavio eremita
  Ово је неозбиљна констатација... ако је тада било 50 000 запослених у полицији и службама - онда их је значи требало "разбуцати" тј. отпустити... И ... ШТА ОНДА...
  ДА ДОВЕДУ ЉУДЕ СА УЛИЦЕ чија је једина стручност и способност "дување у пиштаљку"... ма, неозбиљно...

  pa, eremita...upravo su ti policajci tokom devedesetih bili "sa ulice"...
  Sloba je namerno upropastio policiju i od nje napravio samo ulicare koji znaju da lemaju...da se bore protiv demonstranata...
  to su sve "zemljaci" dovodjeni tu jedino po srodnicko-politickoj liniji...
  pa pogledaj procenat neresenih ubistava tokom devedesetih...to su strucnjaci?
  naravno da je trebalo razbucati policiju i pogotovo DB...

  mislis da nije bilo dobrih policajaca na strani opozicije...ljudi koji su izgubili posao zbog politicke nepodobnosti ili odbijanja nemoralnih naredjenja...ili zbog etnicke nepodobnosti...
  Arguing on the internet is like running in the Special Olymipics.
  Even if you win, you're still retarded...

 11. #11
  Elita Strela (avatar)
  Učlanjen
  09.03.2005.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Бели Град
  Poruke
  17.335
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: 5-i oktobar - Dan kada jenarod doveo mafiju na vlast

  Citat Original postavio Nexus 6

  pa, eremita...upravo su ti policajci tokom devedesetih bili "sa ulice"...
  Sloba je namerno upropastio policiju i od nje napravio samo ulicare koji znaju da lemaju...da se bore protiv demonstranata...
  to su sve "zemljaci" dovodjeni tu jedino po srodnicko-politickoj liniji...
  pa pogledaj procenat neresenih ubistava tokom devedesetih...to su strucnjaci?
  naravno da je trebalo razbucati policiju i pogotovo DB...

  mislis da nije bilo dobrih policajaca na strani opozicije...ljudi koji su izgubili posao zbog politicke nepodobnosti ili odbijanja nemoralnih naredjenja...ili zbog etnicke nepodobnosti...
  Ma da sve treba razbucati, za to su DOSmanlije jedino i sposobne, da sve razbucaju!

 12. #12
  Iskusan Nexus 6 (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd, Vozdovac
  Poruke
  5.180
  Reputaciona moć
  102

  Podrazumevano Re: 5-i oktobar - Dan kada jenarod doveo mafiju na vlast

  gledam juce neku emisiju na RTSu, nesto "Avala-Beograd" ili tako nesto...
  i u emisiji izmedju ostalih, Andjelkovic iz SPSa i Gordana Pop-Lazic...
  pa nek mi neko samo kaze da 5. oktobar nije bio demokratska promena...
  Arguing on the internet is like running in the Special Olymipics.
  Even if you win, you're still retarded...

 13. #13
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.447
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: 5-i oktobar - Dan kada jenarod doveo mafiju na vlast

  Citat Original postavio Nexus 6
  gledam juce neku emisiju na RTSu, nesto "Avala-Beograd" ili tako nesto...
  i u emisiji izmedju ostalih, Andjelkovic iz SPSa i Gordana Pop-Lazic...
  pa nek mi neko samo kaze da 5. oktobar nije bio demokratska promena...
  Е баш ми је драго да си поменуо ту емисију... али моји разлози згражавања су сасвим другог карактера... па људи, испада да је данас једини уносан посао бавити се политичким бљезгаријама... ова емисија је дефинитивни доказ за то... политика је постала циркус и ЕСТРАДА а политичари ЕСТРАДНИ УМЕТНИЦИ... зар нисте запазили бљештаву сценографију... публику која изиграва навијаче у арени или на фудбалској утакмици...и политичаре који су се намонтирали као певаљке ...

  очигледно је да се по нечијој директиви прави нови "стил" политичких разговора (постоји једна слична емисија на ХРТ) - као, ето, 'ајмо мало забаве, мало питалица... па 'ајмо онда на гласање...
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 14. #14
  Domaćin veKsla (avatar)
  Učlanjen
  13.05.2005.
  Lokacija
  Bangladesh
  Poruke
  3.022
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: 5-i oktobar - Dan kada jenarod doveo mafiju na vlast

  e pa eremita
  nemoj
  ..tako
  ova emisija
  je samo
  original
  falsifikata

 15. #15
  Peruzzi nije na forumu
  је дошао тихо и ушао у легенду...
  Domaćin Peruzzi (avatar)
  Učlanjen
  03.08.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Shumadija
  Poruke
  3.924
  Reputaciona moć
  92

  Podrazumevano Re: 5-i oktobar - Dan kada jenarod doveo mafiju na vlast

  da.....televizija je sve jadnija...a i oni...e stvarno treba prorediti malo nase "politicare"...

  i uvesti javno sibanje ispred skupstine svih onih koji kasne ili uopste ne dodju, ili citaju novine i sl na radnom mestu, tj u skupstini...

  pa da vidis posle kako bi se lepo radilo...

  ma batina je iz raja izasla

  i uvesti obavezno da jednom mesecno svaki od njih SAM, daklem, bez pratnje i obezbedjenja, ode u setnju gradom....na pijac, kroz knez mihajlovu i tako tu...

  verujte, vredelo bi...


 16. #16
  Domaćin serb_pagan (avatar)
  Učlanjen
  04.10.2005.
  Lokacija
  RAVE the City
  Poruke
  4.439
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: 5-i oktobar - Dan kada jenarod doveo mafiju na vlast

  kakav glup naslov za temu. ko da mafije ovde nije bilo pre 5.oktobra,svi su bili dobre patriote koji uopste nisu opljackali milijarde dolara od svog naroda lancima piramidalnih banaka,otimacinom devizne stednje,inflacijom od 100000% i ostalim oblicima ogoljene pljacke.
  jeste da i sad vlada mafija,ali su demokrate i DOS-ovci male bebe u poredjenju sa raznim vucelicima,bojicima,karicima,milosevicima i hiljadama drugih pijavica ovog naroda.
  ljudi bre,pa SPS je pokrao toliko da diskusije su ovog tipa potpuno bezveze.ko moze njih i njihovo vreme da brani???to je potpuno sumanuto

 17. #17
  Aktivan član Kazanova (avatar)
  Učlanjen
  17.09.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Sta te boli k...
  Poruke
  1.977
  Reputaciona moć
  71

  Podrazumevano Re: 5-i oktobar - Dan kada jenarod doveo mafiju na vlast

  Moguce da je glup, ne sporim, mnoge bode u oci to sto se sada kritikuje ova "reformska" opcija a ne blebece o onoj bivsoj (kako sam to lepo rekao OVI i ONI, nije vazno KOJI a ti se sad razmisljaj, kao svaki pravi politicar pricam nedefinisano i neodredjeno. Jednoga dana, ako ovako nastavim, bice nesto od mene). Valjda ne treba opravdavati svaku vlast sto je losa, da trazimo krivca u bivsoj a ovo ti je isto kao i bivsa, ima mnogo slicnosti, malo drugacije izreceno. Kako bi izgledalo da ne kritikujemo ni jednu vec da za sve optuzujemo Turke, kada su oni vec odavno otisli.

  Ja ne zivim u nekom proslom vremenu '90-ih, one su prosle odavno. Vidim sada ove ovde i sada, kada dodju drugi (a doci ce, jer su se i OVI zgadili narodu kao i ONI pre) bice price i o njima.

  Izgleda da je to nasa sudbina, niada necemo da izaberemo vlast kakvu treba.

  Ali jedan primer: Iako ovi ljudi ne pripadaju reformskoj opciji, vec onoj nazadnijoj, Bidza (Svilajnac), Raka (Trstenik) i Palma (Jagodina) mestani ovih mesta ih cuvaju kao ikone. Kakvi su u vlasti, najbolje pitaj ljude ovih gradova. Kakvi su gradovi, najbolje prosetaj malo po njima i videces. Svilajnac je nekada bio sinonim za selendru, medjutim od '90 i neke je Mali Pariz. Sada je sve stalo, pa cak i plate koje su '90-ih bilo po tri puta vece nego u svim ostalim gradovima u Srbiji. Posle prevrata (prevrnuli su Svilajncanima dzepove), plate su manje da je opet zavladalo siromastvo, kao i svugde.

 18. #18
  Domaćin serb_pagan (avatar)
  Učlanjen
  04.10.2005.
  Lokacija
  RAVE the City
  Poruke
  4.439
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: 5-i oktobar - Dan kada jenarod doveo mafiju na vlast

  to KAZANOVA:
  ne znam da li ti je poznato,ali svilajnac i uopste taj kraj (despotovac i ostalo) ima ogroman broj gastarbajtera,koji salju nemalo novca u zavicaj. normalno da ce ljudi tamo imati veci standard. a pored toga,bidza je dobijao velike pare iz budzeta jer je bio SPS-ova zverka,i to na racun drugih podrucja(recimo bor,majanpek,juzna srbija). hoces da kazes da je bio mnogo sposoban i stvorio pare ni iz cega?sta to toliko znacajno ima u svilajncu?neka proizvodnja ili sta?

 19. #19
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.447
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: 5-i oktobar - Dan kada jenarod doveo mafiju na vlast

  Људи, ја не знам шта вам је ?????????? ПА АКО ИМА ПОТРЕБА ДА САДА ОВЕ СМЕЊУЈЕМО ЗБОГ ОВОГА ИЛИ ОНОГА - ШТА ЋЕМО ОНДА И КОГА ДА ИЗАБЕРЕМО
  КАДА СУ СВИ ПРЕТХОДНИЦИ ВЕЋ ЈЕДНОМ ИЛИ ВИШЕ ПУТА СМЕЊЕНИ УПРАВО
  ИЗ РАЗЛОГА ЗБОГ КОЈИХ ОНИ САДА КРИТИКУЈУ ОВУ ВЛАДУ.

  ЉУДИ, ЗАШТО СЕДАТЕ У РИНГИШПИЛ ???????????
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 20. #20
  Aktivan član Kazanova (avatar)
  Učlanjen
  17.09.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Sta te boli k...
  Poruke
  1.977
  Reputaciona moć
  71

  Podrazumevano Re: 5-i oktobar - Dan kada jenarod doveo mafiju na vlast

  Citat Original postavio serb_pagan
  to KAZANOVA:
  ne znam da li ti je poznato,ali svilajnac i uopste taj kraj (despotovac i ostalo) ima ogroman broj gastarbajtera,koji salju nemalo novca u zavicaj. normalno da ce ljudi tamo imati veci standard. a pored toga,bidza je dobijao velike pare iz budzeta jer je bio SPS-ova zverka,i to na racun drugih podrucja(recimo bor,majanpek,juzna srbija). hoces da kazes da je bio mnogo sposoban i stvorio pare ni iz cega?sta to toliko znacajno ima u svilajncu?neka proizvodnja ili sta?
  Znam dobro situaciju kako se Svilajnac razvijao, ali Bidza nije krao pare (sigurno da jeste stavio nesto u dzep, ali ne toliko kao mnogi drugi) i to je bila pomoc, samodoprinos, kako se zove. Bidza je to na pravi nacin i iskoristio... pa pomisli samo koliko je dijaspora uopste davala ovoj zemlji para za preporod i koliko je tih para otislo u necije ruke, dzepove.

  S druge strane, primer Jagodine (ono sto si naveo da je Bidza izgradio Svilajnac u vreme vladavine SPS-a) na vlast je dosla DS a na republickom nivou je tada vladao lopovator Mindjic zajedno sa svojim mafijaskim pajtosima... da ne bih objasnjavao detalje, kakva je bila republicka vlast takva je bila i ta opstinska u Jagodini. Palma je prosle godine imao 95% glasova (otprilike, mozda i manje, ali nije to sada bitno), verujem da je vise dobio zbog revolta i lopovluka bivse valsti a evo sada posle godinu dana, nema toga u Jagodini ko ji se ne kune u Palmu (mislim na mladju generaciju, ne na ove starije koji su stalno na TV Palma Plus, tj stalno se kao javno mnjenje prikazuje starija generacija). Posle godinu dana, vratio dugove (koji su napravljeni iz obesti vlasti, koji su mislili da treba pljackati a ujedno i soliti narodu pamet o "carstvu nebeskom" zvanog EU) i polako izgradio opstinu, pa cak gradjani, starije populacije imaju mnogobrojne privilegije, poljoprivrednici takodje, ucenici, skolarci...

  Ovo su tipicni primeri koje navodim i koje hocu da kroz svoje postove predocim mnogima kao ideju, jer se mnogi zanose (mnogo je ovaj narod labilan i psihicki nezreo, valjda se vidi po postovima kakve nebuloze i fantazije pisu na ovom forumu a pogotovo na nekom "demokratskom") o tom "carstvu nebeskom zvanog EU.

  Jedna osnovna karakteristika ove i bivse vlasti se moze reci kroz izreku: povika na vuka a lisica meso jede

  P.S.

  Da bi neko shvatio politiku ili uopste ono o cemu pisem ovde i na svakom postu, preporucio bih svima da igraju neku strategijsku igricu tipa: Cezar, Faraon, Sim City... itd. Nadam se da ce tako otkriti neke principe kako treba vladati... postoji nekada u igrici kada gradjani odlaze, ljute se, revoltirani su, ne rade... itd a ti treba da otkrijes zasto je to tako i sta im je sada te odlaze, kako ih privuci i podici moral...? Mislim da je to najbolji nacin shvatanja politike uopste. Takodje i knjige Dzordza Orvela (kojega sam ovde bezbroj puta preporucivao a bas oni koji za njega nikada nisu culi su me najvise i kontrirali, tj kenjali o necemu o cemu nemaju pojma, misle da ono sto im je neko isprao mozak da je to to i da na primer ja i slicni meni nismo shvatili, tj da smo nazadni) "Zivotinjska Farma" i "1984"!

Slične teme

 1. Vlast za Novosadjane i Novosadjani za vlast
  Autor SSJ4 u forumu Srbija
  Odgovora: 27
  Poslednja poruka: 13.02.2008., 06:38
 2. Odgovora: 27
  Poslednja poruka: 10.05.2007., 17:33
 3. UDATA ZA MAFIJU
  Autor luckastalutkica u forumu Zanimljivosti
  Odgovora: 200
  Poslednja poruka: 09.11.2006., 02:53
 4. sifre za MAFIJU?
  Autor hoklica u forumu Video igre
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 26.08.2004., 13:38
 5. sigre za mafiju
  Autor milanbb u forumu Video igre
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 30.05.2004., 11:51

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •