АНАЛИЗА ШТАМПАНИХ МЕДИЈА: Претпостављате ли о коме се највише пише?
Share Button
[Pin It]
inShare

БЕОГРАД – Први Квартални медијаметар, односно анализа штампаних медија у Србији, коју ће Медијски архив ЕБАРТ сутра представити јавности, „развејаће многе илузије и владајуће представе о медијима, које се заправо не темеље на чињеницама, већ на утисцима“, јавља Танјуг.
novine pixa АНАЛИЗА ШТАМПАНИХ МЕДИЈА: Претпостављате ли о коме се највише пише?

Новине (Фото: Pixabay)

Између осталог, истраживање и анализа насловних страна и текстова са првих страна штампаних медија у Србији потврдиће оно што „сви знају“ – да је председник српске владе Александар Вучић политичар који има највећи број насловних страна – 446 у периоду од јануара до марта, двоструко више од првог следећег на листи, али ће многе изненадити чињеница да се премијер највише пута појавио у листу Данас, а најмање – у Информеру.

Чињенице до којих се дошло истраживањем показале су, на пример, да најбалансиранији приступ има лист Данас, док је Ало! „најмање балансиран“.

Највећи број негативних текстова написано је на рачун Томислава Николића.

Кад је реч о министрима, наводе истраживачи, најбоље је представљен Александар Антић, а најлошије – Братислав Гашић.

Од лидера опозиције најбоље је представљен Борис Тадић, а најлошије Чедомир Јовановић.

Демократска странка и Српска напредна странка представљене су на исти начин, што, наводе ситраживачи, значи да им је посвећен исти број текстова на насловним странама и да имају исти број позитивних, негативних и неутралних текстова.

Од страних политичара, најбоље су пролазили Алексис Ципрас и Владимир Путин, а актер највише негативних текстова је шеф хрватске државе Колинда Грабар Китаровић. Истраживачи су забележили и да Ало! и Блиц на насловним странама имају највише тема осмишљених у редакцији (не мисли се на истраживачко новинарство, већ на „конструисане“ догађаје у оквиру уређивачке политике), а најмање – Политика и Вечерње новости.

Политика је такође лист који не дозвољава да политички живот „прогута“ све остале теме, те има највише текстова о привреди и економији, док се криминалом на насловници највише бави Курир.

Квартални Медијаметар излазиће четири пута годишње, а први број, који ће сутра бити доступан јавности, обухвата период јануар – март 2015.

У њему су обрађени текстови са насловних страна дневних новина Политика, Вечерње новости, Блиц, Данас, Курир, Информер и Ало!.

У дискурзивној анализи обухваћени су и недељници Време, НИН, Нови Магазин, Недељник и Печат.

У наредним извештајима Медијаметар ће, наводе у Институту за јавне политике, као издавачу публикације, обрађивати и друге медије, пре свега садржаје информативних он-лајн портала.

Аутори истраживања су Дејан Вук Станковић, доцент на Универзитету у Београду, Никола Самарџић, професор Универзитета у Београду, уредник издања Исидора Јарић, доцент на Универзитету у Београду, методолог истраживања, и Даница Лабан, медијска аналитичарка, методолог истраживања, те Велимир Ћургус Казимир, Медијски архив Ебарт.

Ћургус објашњава да се Квартални медијаметар појављује као резултат увида да је недостатак статистичких података и чињеница о штампаним медијима у Србији довео до константног импровизовања када се говори о стању медија, медијским слободама и уређивачкој политици.
„Будући да у Србији не постоје никакви статистички подаци о медијском извештавању који се могу користити у анализи медија, покренули смо овај пројекат“, наводи Ћургус.

Према његовим речима, Медијаметар је истраживачки научно-стручни пројекат који анализама вредносних ставова и анализама дискурса прати штампане медије у Србији и намењен је унапређењу професионалних и етичких стандарда медијског извештавања и анализа. Извештај је научна и стручна подршка свим учесницима јавне политике, медијима, власти, опозицији, аналитичарима и јавности.

Овај извештај, наводи уредник издања, не оцењује уређивачку политику медија и не износи вредносне ставове. „Овај извештај је научна анализа која има за циљ да се прекине са праксом произвољног тумачења медијског садржаја“, изричит је Ћургус.

http://www.pravda.rs/2015/05/14/analiza-stampanih-medija-pretpostavljate-li-o-kome-se-najvise-pise/

Eto "dokaza" da nema medijskog mraka u Srbiji. "Naucno istrazivanje" koje to dokazuje. Sta sve Vucic nece smisliti.