Novinar Seymour Hersh tvrdi da je Bin Laden od 2006. bio pakistanski zarobljenik, Bijela kuća odbacuje navode.

Američki novinar i dobitnik prestižne nagrade Pulitzer, Seymour Hersh, tvrdi da američke vlasti lažu o detaljima ubojstva bivšeg vođe Al-Kaide, Osame bin Ladena.

Hersh je svoje tvrdnje objavio na portalu London Review of Books, a tvrdi da Bin Laden 2011. godine u vrijeme ubojstva nije bio bjegunac, već da je od 2006. bio zarobljenik pakistanske obavještajne službe, prenosi Anadolija.

Navodno je jedan pakistanski obavještajac za 25 milijuna dolara američkoj obavještajnoj službi otkrio lokaciju na kojoj se nalazi Bin Laden.

'Pakistanske snage se povukle'

"Bijela kuća i dalje tvrdi da je ubojstvo Bin Ladena bila isključivo američka tajna operacija i da o njoj nisu obaviješteni pakistanska vojska i obavještajna služba ISIS, što nije istina", tvrdi Hersh.

Istaknuti novinar Hersh tvrdi da ni izjave umirovljenog američkog obavještajca o ubojstvu Bin Ladena tijekom sukoba nisu točne, kao ni navodi da je Bin Laden trebao biti priveden živ.

On dodaje da su se pakistanske snage povukle iz mjesta prije dolaska američkih specijalaca koji su ga ubili.

Govoreći o nizu laži američke vlasti o ovom pitanju, Hersh dalje navodi da Bin Ladenovo tijelo nije bačeno u more, već da je vreća s njegovim posmrtnim ostacima iz helikoptera bačena u afganistanskoj planinskoj regiji Hindu Kush.

Hersh tvrdi da je američka vlast lažima pokušala obmanuti javnost kako je to bio događaj od nacionalnog interesa i da stekne podršku pred izbore.

Ovaj američki novinar je svjetskoj javnosti postao poznat po razotkrivanju zločina američke vojske u vijetnamskom selu Mai Lai, u kojem je 1969. godine ubijeno više od 500 mještana.

On je objavio kako je američka vlast pokušala prikriti taj zločin i 1970. godine dobio je najprestižniju novinarsku nagradu Pulitzer.

Bijela kuća: Hershove tvrdnje neosnovane

Bijela kuća je odbacila Hershove navode kao ''neosnovane''.

''Ideja da je operacija u kojoj je ubijen Osama bin Laden bila išta osim unilateralne američke misije je sasvim pogrešna'', rekao je Ned Price, glasnogovornik Nacionalnog vijeća za sigurnost Bijele kuće.

''Kao što smo rekli u to vrijeme, vrlo mali krug visokih američkih zvaničnika bio je upoznat s ovom operacijom.''

Price je dodao: ''Predsjednik je vrlo rano odlučio da neće informirati nijednu vladu, uključujući i vladu Pakistana, do završetka racije. Ovo je bila američka operacija od početka do kraja''.

Glasnogovornik CIA-e je rekao daje Hershov izvještaj ''sasvim besmislen''.

Pakistanske vlasti nisu komentirale Hershov tekst.

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/hersh-sad-laze-o-detaljima-ubistva-bin-ladena

he he netko je okrenuo 25 milijuna na crno bez poreza !