Вучић припрема јавност за ванредне парламентарне изборе
Prikazujem rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Вучић припрема јавност за ванредне парламентарне изборе

 1. #1
  Elita
  Učlanjen
  05.07.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.069
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Вучић припрема јавност за ванредне парламентарне изборе

  http://www.pravda.rs/2015/05/10/vucic-priprema-javnost-za-vanredne-parlamentarne-izbore/

  Vučić priprema javnost za vanredne parlamentarne izbore

  Share Button

  Pin It
  inShare
  BEOGRAD- Vučićeva izjava: „Neka nađu drugog premijera“ predstavlja upozorenje predsednika Vlade Srbije zapadnim centrima moći, ali — uz nabrajanje rezultata Vlade i pominjanje odgovornosti za eventualni zastoj u EU integracijama — znači i pripremu za vanredne parlamentarne izbore.

  vucic 650x431 Vučić priprema javnost za vanredne parlamentarne izbore
  Premijer Srbije, Aleksandar Vučić (Foto: mc.rs)

  „Ako nekome hoće da uzmu sto odsto ’Gazivoda‘, neka nađu drugog premijera, ja to neću da potpišem“, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić pre susreta sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom, koji je bio u poseti Beogradu u četvrtak. Premijer je ovo izjavio u kontekstu razgovora o otvaranju poglavlja u pregovorima sa EU, ističući da možda zvaničnici EU kažu „ne“ otvaranju poglavlja zbog „Gazivoda“, ali onda „moraju da nađu novog premijera“. Ovakva reakcija premijera Vučića nije potpuna novost, jer je i u ranijem periodu, bar još jednom, slično postupio. Pitanje koje se nameće je: kome se premijer obraća?

  Poruka centrima moći, ali i otvaranje dileme

  Urednik Nove srspke političke misli Đorđe Vukadinović kaže za Sputnjik da je primarna adresa ovakvih izjava zapadni deo međunarodne zajednice, odnosno centri moći na liniji Berlin — Brisel — Vašington.

  „Međutim, ova izjava — bez obzira koliko možda premijeru pribavlja poneki medijski ili politički poen u domaćem javnom mnjenju, jer se on kao eto oštro obraća nekim predstavnicima Zapada — istovremeno otvara niz dilema, sumnji i logičnih pitanja: ko je izabrao premijera, ko može da ga smeni, odnosno ko to može da nađe i postavi drugog premijera, da li građani Srbije ili pomenuti centri moći“, dodaje Vukadinović.

  Šta kaže Ustav Srbije

  U Ustavu Srbije u članu 127. precizirano je da kandidata za predsednika Vlade Narodnoj skupštini predlaže predsednik Republike, a da je Vlada izabrana ako za nju glasa većina od ukupnog broja poslanika. U članu 128. najvišeg pravnog akta Srbije navedeno je da mandat Vlade traje do isteka mandata Narodne skupštine koja ju je izabrala, a da može prestati pre isteka vremena izglasavanjem nepoverenja, raspuštanjem Narodne skupštine ili ostavkom predsednika Vlade. Glasanje o nepoverenju Vladi ili pojedinom članu Vlade, prema članu 130. Ustava, može zatražiti najmanje 60 poslanika. Takođe, članom 131. Ustava predviđeno je i da Vlada može zatražiti glasanje o svom poverenju. Najzad, predsednik Vlade može podneti ostavku Narodnoj skupštini, što je regulisano članom 132. Ustava. Predsednik Vlade ostavku podnosi predsedniku Narodne skupštine i istovremeno o njoj obaveštava predsednika Republike i javnost. Narodna skupština na prvoj narednoj sednici konstatuje ostavku predsednika Vlade. Vladi prestaje mandat danom konstatacije ostavke predsednika Vlade.

  Uticaj stranaca posle izbornih procesa

  Đorđe Vukadinović podseća na izborne cikluse 2008. i 2012. godine kada je odluka o tome ko će formirati Vladu trajala dosta dugo i kada je uticaj stranog faktora bio vrlo značajan.

  „S druge strane, ovo je neka vrsta Vučićevog upozorenja centrima moći i poruka da on ne želi, ne može, neće da isporuči više od onoga što isporučuje, ali uz podsećanje šta je već učinio. S treće strane, premijer šalje poruku da je svestan uticaja koji ti centri moći imaju na srpsku političku scenu. Na kraju krajeva, ti centri moći su kumovali i njegovom dolasku na vlast, kao uostalom i dolasku prethodnih vlasti“, tvrdi Vukadinović.

  On dodaje da postoji i medijsko-marketinški efekat ovakve izjave.

  „On pokazuje zube ili makar podiže ton u obraćanju zapadnim centrima moći, što dobar deo njegovih birača voli da čuje čak i nezavisno od konkretnih posledica i efekata tog podignutog tona“, precizira Vukadinović.

  Parlamentarni izbori uz lokalne i pokrajinske

  S druge strane, istoričar Čedomir Antić smatra da se premijer obraća narodu Srbije. Antić pojašnjava da kad premijer kaže „vi“, misli na Amerikance i Evropljane, ali da je to stara matrica na srpskoj političkoj sceni. Kao primer navodi Slobodana Miloševića koji je na izborima branio naciju od „zlog Zapada i zapadnih plaćenika“ onda kada bi, kako kaže Antić, žrtvovao ili izgubio neki od svojih državnih i nacionalnih projektata.

  „I sada imamo nešto slično. Dakle, imamo jednu stranku koja može da se podiči da u proteklih 25 godina nijedna druga nije imala takvu podršku Zapada. A eto, Vučić poručuje narodu Srbije da postoje neki ljudi koji su pre za poslušnog premijera od njega“, tvrdi Antić.

  Pročitajte još:

  Čepurin: Srbi i Rusi nikad nisu išli jedni protiv drugih

  SLUČAJ GEORGIJE: Raskola nema bez sveštenstva…

  Međutim, ističe Antić, ova premijerova izjava, kao i izjava da je Vlada bila uspešna, ali da bi, ako do kraja godine ne napravi sledeći korak na putu evropskih integracija, ipak mogla da bude proglašena neuspešnom, govore da se predsednik Vlade Aleksandar Vučić priprema za izbore.

  „Jer on pokušava da monopoliše sve. Dakle, i odbranu nacionalnog dostojanstva, i odbranu evropskog puta, i afirmaciju velikih uspeha svoje vlade. I onda dolazi do izražaja vrlo jasna logika najave povećanja plata i penzija krajem godine“, dodaje Antić.

  I Đorđe Vukadinović smatra da tema vanrednih parlamentarnih izbora nije isključena.

  „Mislim da ona nije izgubila na verovatnoći, iako je poslednjih nedelja gurnuta u drugi plan. Daleko od toga da je ta odluka doneta, pa samo nije saopštena. Ne, nije doneta, ali mislim da se sa njom ozbiljno računa“, smatra Vukadinović. Prema njegovom mišljenju, moguće je da ne samo Aleksandar Vučić, nego i vrh SNS-a razmišlja da bi im to dosta pomoglo i poguralo njihove lokalne liste ili pokrajinsku listu jer, prema Vukadinoviću, kadrovi SNS-a na lokalu, uz možda neke retke i časne izuzetke, nemaju ni harizmu, ni autoritet, ni sposobnosti koje bi ih mogle lako preručiti njihovim sugrađanima.

  „Sve ovo što čujemo nije najava promene Ustava Srbije, prema kome će stranci birati predsednika Vlade — jer će ga uvek birati narodni poslanici — ali je najava mobilizacije koja je kod nas najuspešnija kad je izborna“, zaključuje Antić.

  ...........
  Veoma je jasno ko drzi Vucica. Sam je priznao. Dakle, sta ce narod uraditi?! 2. #2
  Domaćin
  Učlanjen
  01.01.2014.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  3.641
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Вучић припрема јавност за ванредне парламентарне изборе

  Narod nista ne moze da uradi jer ovde je postalo svima jasno da se zapad za sve pitai to je to.Ostaje nam da se po malo koprcamo.Svi sve znamo i moramo da cutimo.

 3. #3
  Veoma poznat Mickie (avatar)
  Učlanjen
  14.04.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.221
  Reputaciona moć
  522

  Podrazumevano Re: Вучић припрема јавност за ванредне парламентарне изборе

  AKo se vucic okrene protiv zapada, glasacu za njega.
  Верить в наше время нельзя никому, порой даже самому себе. Мне - можно.

 4. #4
  Veoma poznat
  Učlanjen
  10.07.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Ovdeonde
  Poruke
  11.588
  Reputaciona moć
  254

  Podrazumevano Re: Вучић припрема јавност за ванредне парламентарне изборе

  Citat Original postavio Mickie Pogledaj poruku
  AKo se vucic okrene protiv zapada, glasacu za njega.
  znaci i ti ne glasas

 5. #5
  Veoma poznat Vaske (avatar)
  Učlanjen
  11.12.2013.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novi Sad
  Poruke
  10.219
  Reputaciona moć
  1067

  Podrazumevano Re: Вучић припрема јавност за ванредне парламентарне изборе

  Nema od vanrednih parlamentarnih izbora ništa, to su maštarije i propaganda Demokrata.

 6. #6
  Buduća legenda Alter_Ego_ (avatar)
  Učlanjen
  02.12.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Страдија
  Poruke
  35.590
  Reputaciona moć
  563

  Podrazumevano Re: Вучић припрема јавност за ванредне парламентарне изборе

  Citat Original postavio Vaske Pogledaj poruku
  Nema od vanrednih parlamentarnih izbora ništa, to su maštarije i propaganda Demokrata.
  вуЋко би завукао целој опозицији, па и демократама, кад би расписао парламентарне изборе заједно са локалним и Војвођанерским.

  У ствари, битно је спречити вуЋка у томе да распише изборе. Опозицији је још рано да га обара на парламентарним изборима. Прво му је потребан релативни пораз на локалним и Војвођанерским изборима (кад кажем релативни пораз, мислим у смислу да не добије плебисцитарну подршку какву је добио на претходним изборима, беше 48 %), а након релативног пораза на локалним и војвођанерским изборима, биће уздрман, а затим следи обарање СНС-а прво на председничким изборима 2017. а онда и на парламентарним 2018. године. У најбољем случају да СНС толико падне да их народ натера да распишу и парламентарне заједно са председничким, али то је мање вероватно.

  Овај сценарио је известан и зато вуЋко можда распише и парламентарне заједно са локалним и Војвођанским, да би спречио горњи сценарио.

 7. #7
  Buduća legenda buudala (avatar)
  Učlanjen
  01.05.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  47.859
  Tekstova u blogu
  29
  Reputaciona moć
  1269

  Podrazumevano Re: Вучић припрема јавност за ванредне парламентарне изборе

  Tako je i Đinđić poručivao neka nađu drugog premijera misleći da je nezamenljiv.
  zzz

 8. #8
  Moderator dlugomir (avatar)
  Učlanjen
  18.10.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Arhiva (tamo mi je najvise poruka)
  Poruke
  96.271
  Tekstova u blogu
  6
  Reputaciona moć
  17120

  Podrazumevano Re: Вучић припрема јавност за ванредне парламентарне изборе

  Citat Original postavio Vaske Pogledaj poruku
  Nema od vanrednih parlamentarnih izbora ništa, to su maštarije i propaganda Demokrata.
  I meni se cini da je tako.
  Ja volim zvuk motora i kad škripe gume, a elektriku nek' voli onaj ko ne razume.

 9. #9
  Buduća legenda sunchaya (avatar)
  Učlanjen
  26.08.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  34.000
  Reputaciona moć
  3167

  Podrazumevano Re: Вучић припрема јавност за ванредне парламентарне изборе

  Citat Original postavio Vaske Pogledaj poruku
  Nema od vanrednih parlamentarnih izbora ništa, to su maštarije i propaganda Demokrata.

  Stefanovic biciklom obilazi birace u selima


 10. #10
  Elita Kroasan (avatar)
  Učlanjen
  10.01.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Ispred Ruske Ambasade, u redu za rusku radnu vizu
  Poruke
  20.263
  Reputaciona moć
  599

  Podrazumevano Re: Вучић припрема јавност за ванредне парламентарне изборе

  Alter_Ego_ je u pravu, Vu i SNS su nikad jači, kad ako ne sad....
  Uzorni građanin EvroAzijske Imperije.

  Jevgenij Zamjatin "MI" i Džorž Orvel "1984" su naša svakodnevnica.

 11. #11
  Moderator Ројалиста (avatar)
  Učlanjen
  03.12.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.981
  Reputaciona moć
  474

  Podrazumevano Re: Вучић припрема јавност за ванредне парламентарне изборе

  Наравно да ће бити нових избора, и то не зато што то Вучићу треба или не треба, већ зато што је потребно додатно ослабити земљу.

  Citat Original postavio bankai Pogledaj poruku
  Narod nista ne moze da uradi jer ovde je postalo svima jasno da se zapad za sve pitai to je to.Ostaje nam da se po malo koprcamo.Svi sve znamo i moramo da cutimo.
  Да се помало копрцамо? Откуд толики дефетизам bankai? Ми смо народ који је рушио царства. Ми се не копрцамо помало.
  Све старинске землѣ србске,
  Сво србинство станакь мой.

 12. #12
  Moderator Platin (avatar)
  Učlanjen
  16.08.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  35.257
  Reputaciona moć
  2321

  Podrazumevano Re: Вучић припрема јавност за ванредне парламентарне изборе

  Citat Original postavio buudala Pogledaj poruku
  Tako je i Đinđić poručivao neka nađu drugog premijera misleći da je nezamenljiv.
  Djindjic nije govorio o vise od jednog mandata, i to ne celog. I svakako nije dramio oko svake najmanje beznacajnosti.

  A ovi... Sve dok budu vanredni izbori znaci da imaju osecaj da ce da dobiju. Kada prvi put budu odradili ceo mandat to ce znaciti da padaju i da ce da budu smenjeni ili prisiljeni na koaliciju radi proste vecine.

 13. #13
  Aktivan član
  Učlanjen
  17.04.2015.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Србија
  Poruke
  1.311
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Вучић припрема јавност за ванредне парламентарне изборе

  Народ се ништа не пита. Узећу лову од избора и тако нека ситна корист за мене.

Slične teme

 1. Odgovora: 413
  Poslednja poruka: 01.10.2013., 21:07
 2. Odgovora: 135
  Poslednja poruka: 09.03.2013., 23:35
 3. Odgovora: 36
  Poslednja poruka: 05.03.2013., 19:32
 4. Odgovora: 4
  Poslednja poruka: 25.04.2012., 18:04
 5. ЛДП захтева ванредне изборе!
  Autor Кртица u forumu Politika
  Odgovora: 42
  Poslednja poruka: 05.02.2008., 21:13

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •