http://www.blic.rs/Vesti/Politika/554836/Nikolic-Gradjani-da-ne-brinu-pomoci-cemo-RS

Nikolić: Građani da ne brinu, pomoći ćemo RS

Tanjug | 29. 04. 2015. - 12:03h 12:08h | Foto: S. Pašalić | Komentara: 0
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas građanima Srbije, ali i Republike Srpske, da mogu biti mirni i da će se učiniti sve po Ustavu i zakonima da se obezbede sigurnost i mir i naveo da RS nije spremna da se sama odbrani od opasnosti terorizma te da će joj Srbija u tome pomoći.

Milorad Dodik i Tomislav Nikolić
- Ni Srbija ni Republika Srpska ne utiču na svetske događaje i ono što je opasnost za ceo svet nije izazvano nikakvim ponašanjem Srbije i Republike Srpske, ali očigledno je da možemo da budemo žrtve ili kolateralna šteta i da na sve moramo da budemo spremni - rekao je Nikolić nakon sastanka sa predsenikom Republike Srpske na kojem je razgovarano o situaciji nastaloj nakon terorističkog napada u Zvorniku.

Prema njegovim rečima, Republika Srpska u "sadašnjoj konstituciji Bosne i Hercegovine" nije dovoljno spremna da se sama odbrani od narastajuće opasnosti fundamentalizma i terorizma zbog čega je Srbija dužna da joj pomogne.

- Razgovarali smo o modalitetima. Očigledno je da sve države na Balkanu moraju da uspostave čvršću i konkretniju saradnju, službe da sarađuju i razmenjuju informacije, kako bismo saznali da li je neko uvučen u mrežu iz koje povratka nema - rekao je Nikolić.

Prema Nikolićevim rečima, u Zvorniku je došlo je do incidenta koji pokazuje da mnogo toga međunarodna zajednica nije uspela da konstituiše u Bosni i Hercegovini kako da funkcioniše ta zemlja.

On je poručio da Srbija ne želi da učini bilo šta što bi ugrozilo funkcionisanje i opstanak Bosne i Hercegovine, ali da isto tako ne dozvoljava da bilo šta ugrozi entitet Republike Srpske u sastavu BiH.

Dodik je naveo da vlasti RS moraju da u saradnji sa bošnjačkim narodom suzbiju ideologiju koja stoji iza terorizma, ali je ocenio da u delu bošnjačke političke elite u BiH ne postoji dovoljno volje za tako nešto.

- Terorista pripada jednom narodu, ali to ne znači da ceo taj narod deli te vrednosti. Moramo da sarađujemo s bošnjačkim narodom kako bismo se borili protiv ekstremnog islamizma... Ali, moram da kažem da u političkoj elti bošnjačkog naroda ne postoji politička volja da se sukobi sa različitim oblicima nasilja zasnovanog na ekstemizmu - rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Beogradu.

Dodik je, nakon izlaganja predsednika Srbije Tomislava Nikolića, kazao da razume poruke Beograda da želi mir i stabilnost u BiH, ali je dodao da su međunarodni predstavnici "oteli" Republici Srpskoj pojedine nadležnosti iz oblasti pravosuđa i bezbednosti i da taj entitet ima prava da se brani od terorizma.

.............

Tek sam sada zabrinut.