Obrt u predmetima Sarajlija protiv RS-a: Nakon 93 pozitivne, 16 negativnih presuda
Prikazujem rezultate 1 do 1 od 1

Tema: Obrt u predmetima Sarajlija protiv RS-a: Nakon 93 pozitivne, 16 negativnih presuda

 1. #1
  Iskusan Nikita Kulganov (avatar)
  Učlanjen
  11.12.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Україна
  Poruke
  6.116
  Reputaciona moć
  113

  Podrazumevano Obrt u predmetima Sarajlija protiv RS-a: Nakon 93 pozitivne, 16 negativnih presuda

  Obrat u predmetima Sarajlija protiv RS-a: Nakon 93 pozitivne, 16 negativnih presuda
  Nakon što je u proteklih nešto više od dvije godine Općinski sud u Sarajevu donio ukupno 93 prvostepene presude u korist civilnih žrtava rata koje su, zbog svega pretrpljenog za vrijeme opsade Sarajeva, tužile Republiku Srpsku, odnedavno su sa istog suda za iste tužbene zahtjeve počele stizati potpuno suprotne presude.
  - Za ova nepuna tri mjeseca, otkako se Opštinski sud rukovodi ranije donijetom odlukom Ustavnog suda, a kojom je, da podsjetim, ove tužbene zahtjeve proglasio nevažećim, mojih 16 klijenata dobilo je negativne presude, ističe advokat Esad Hrvačić, napominjući da je uzeo u rad oko 130 ovih tužbi, no, kako je svaka od njih prosječno sadržavala po tridesetak tužitelja, njih je ukupno bilo oko tri hiljade.

  Hrvačić dodaje da je riječ o tužbama civilnih žrtava rata, koje su pravni osnov tužbenog zahtjeva bazirale na presudama Haškog tribunala generalima Galiću i Miloševiću, proglašenim odgovornim i za civilne žrtve prilikom njihovog komandovanja bombardovanjem Sarajeva.

  Odbrana budžeta

  Hrvačićevi klijenti su potraživali štetu od RS-a, jer je RS preuzeo pravni kontinuitet Srpske Republike po Dejtonskom sporazumu, a Vojska RS-a je sastavni dio Oružanih snaga BiH...

  - Mislim da je čak i laiku jasno: ako je general jedne armije po komandnoj odgovornosti proglašen odgovornim, to znači da je on radio na osnovu direktiva vlasti, ističe Hrvačić, uvjeren da prvobitno ulaženje u ove procese niko nije ozbiljno shvatio.
  - Ali, kada je došlo do 93 presude, pa kada uzmete materijalnu štetu koja je na osnovu njih dosuđena, onda se dobiju milionski iznosi i jasno je da će i federalni i budžet RS-a to teško pogoditi. Dodikova vlast je pokušala preko nekih svojih ljudi da se kroz Parlament FBiH izmijeni odredba člana 377. Zakona o obligacionim odnosima, na način da se ova odredba ne može primijeniti na posrednu odgovornost, znači, za odgovornost pravnih lica za štetu koja su učinila fizička lica s komandnom odgovornošću, no, to je tada osujećeno i mi smo u kancelariji mislili da je ovo kraj problema, kaže Hrvačić.

  Prije tri-četiri mjeseca Ustavni sud BiH zauzima stav o slučajevima koji nisu ni u kakvoj vezi s njihovim predmetima.

  - Prema tom stavu, član 377. može se primijeniti samo na direktnog počinioca krivičnog djela. Ispada da mi možemo tužiti samo Galića i Miloševića, ali kako ni oni nisu direktni izvršioci, znači da žrtve treba da pronađu onoga ko je granatirao. Ili ako je žena silovana, ona mora da tuži direktno onog ko ju je silovao. To je užas u svakom smislu, jer se ovakvim presudama amnestira RS od bilo kakve odgovornosti. Vlast nije kriva, nego, eto, odmetnuo se poneko, ogorčen je Hrvačić, te dodaje kako ne može shvatiti da Mirsad Ćeman i Suada Paravlić nisu izuzeli svoje mišljenje.

  - Ustavni sud se poziva na presudu Suda u Strasbourgu. Nonsens, jer u presudi je riječ o predmetu fizičkog lica protiv Hrvatske, o saobraćajnom udesu, a nosilac štete je tužio RH. Sud je rekao da država ne može odgovarati u ovakvom slučaju, govori Haračić.
  Čisto kao suza

  Sudija Ćeman nas je podsjetio na to kako je zabranjeno iznositi ko je za šta glasao. Za komentare nas je uputio na registrara Zvonka Mijana.

  U presudama kojima se odbijaju tužbeni zahtjevi, nastavlja Hrvačić, Sud se poziva i na jednu njegovu apelaciju. "Opet neosnovano. Ja sam zastupao lice iz RS-a kojem je tokom rata porušena kuća, a nije bilo ratnih dejstava. Sud je odbio tu apelaciju, jer nije bilo komandne odgovornosti ni ratnog zločina, ali to je nešto drugo u odnosu na ove sarajevske predmete, čiste kao suza.

  Poznato vam je da se isto dešava i s tužbama logoraša. I tu je RS amnestiran. A žrtve, logoraši, treba da nađu one iz logora koji su ih držali i da njih tuže.

  Da sve bude još nelogičnije, član 377. ne govori o počiniocu krivičnog djela, nego se tamo kaže odgovorno lice", upozorava advokat, koji se obratio Ustavnom sudu BiH: "Tražimo da nas hitno obavijestite i da date mišljenje da li je Ustavni sud zvanično zauzeo stav da RS u pravnim situacijama gdje su pripadnici VRS-a po komandnoj odgovornosti osuđeni za krivična djela ratnog zločina, nema odgovornost po osnovu odredbe člana 377. Ukoliko je to stav Ustavnog suda, tražimo da nas obavijestite da li su općinski sudovi dužni da se pridržavaju tog stava i da li Ustavni sud ima pravo da uzlazi u autentično tumačenje odredaba ZOOFRBiH".
  Predsjednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić je odgovorila "...da Ustavni sud BiH ne zauzima generalna stanovišta o općim pitanjima, te da svoja stanovišta o ustavnopravnim pitanjima za koja je nadležan iznosi kroz svoje odluke u svakom pojedinom slučaju".

  Haračić je i pred Zakonodavno-pravnom komisijom Predstavničkog doma FBiH pokrenuo postupak autentičnog tumačenja odredbe člana 377: Da li se odnosi na počinioca štete ili na odgovorno lice i da li odgovorno lice može biti pravno lice? Do danas nije dobio odgovor.
  http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/obrat-u-predmetima-sarajlija-protiv-rsa-nakon-93-pozitivne-16-negativnih-presuda
  Ni po babu ni po stricevima....
  Poslednji put ažurirao/la dlugomir : 27.04.2015. u 17:16
  This is Turkish Air Forcing speaking on guard...You are approching Turkish air space...Change your heading south immediatelySlične teme

 1. ABORTUS za i protiv ?
  Autor Lucidini u forumu Zdravlje
  Odgovora: 38
  Poslednja poruka: 30.10.2018., 11:29
 2. Protiv zlototrebe reggae muzike!
  Autor Roots,rock,reggae u forumu Muzika
  Odgovora: 11
  Poslednja poruka: 07.02.2008., 12:43
 3. nakon 8 godina braka
  Autor supruga u forumu Ljubav i seks
  Odgovora: 34
  Poslednja poruka: 25.04.2004., 18:20
 4. sta radite nakon dobrog seksa?
  Autor Quatro u forumu Ljubav i seks
  Odgovora: 51
  Poslednja poruka: 25.12.2003., 13:29

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •