teorija o "ratu" '91-'95
Prikazujem rezultate 1 do 4 od 4

Tema: teorija o "ratu" '91-'95

 1. #1

  Podrazumevano teorija o "ratu" '91-'95

  Ovo sam mislio staviti kao post na temu 'Evo što tuđman radi za Hrvatsku' ali sam odustao kada sam vidio da se tamo skroz udaljilo od teme date za raspravu.

  Tema je da je tuđman sa slobom dijelio bih bez znanja bošnjaka.
  Ubacimo u taj kontekst Mesićevu izjavu kako je njemu Borisav Jović(još prije rata)rekao kako Srbiju ne zanimaju srbi iz RH nego 66% teritorija BiH i da se što se tiče Srbije Hrvatska može da sa njima radi što hoće jer su oni njezini građani.
  Ubacimo u taj miks i Špegeljevu izjavu kako je njemu Tuđman rekao 'da neće nikakav plan za obranu Hrvatske'.
  Onda kada se ovo promućka ispada:tuđman fingirao rat u hrvatskoj da bi osvajao što više teritorija bih.
  Istina:Slobo svom silom udario na RH gdje god je mogao(istočna slavonija,baranja,dubrovnik,banija,lika,kordun,vel iki dijelovi dalmacije)i nanio hrvatskoj velike gubitke u ljudstvu,materijalnim sredstvima i turizmu.
  Uslijed tadašnje vojne premoći uspijeva teritorijalna osvajanja u rh zamrznuti pomoću unprofora do političkog rješenja koje je ponudila međ.zajednica a koji je srbima u rh davao dotad neviđena prava u međunarodnoj zajednici za neku etničku skupinuoliciju,sudstvo,školstvo,vlastiti novac,vlastita zastava, nesluženje vojnog roka u rh.
  Teza da im slobo nije namjerno pomogao u oluji se pobija činjenicom da nije pomogao ni srbima u bosni(u glamoču,grahovu,drvaru,sanskom mostu,b.petrovcu,mrkonjić gradu,šipovu,jajcu,donjem vakufu,ključu)
  U stvarnosti Alija Izetbegović nije htio nikakve planove za obranu bosne što dokazuje pad sanskog mosta, prijedora,brčkog,doboja,zvornika,foče,rogatice,b ratunca,vlasenice,višegrada,iliđže,vogošće,no vog sarajeva,jajca,donjeg vakufa,bijeljine,ugljevika,han pijeska ilijaša,kotor varoša,modriče,čajniča,lopara bez ikakvog ozbiljnijeg otpora dok još hrvati nisu ni metka ispalili na bošnjake.
  Trebor tvrdi kako je tuđman opstruirao i sabotirao vlastitu vojsku radi prljavih ciljeva u bosni.
  U stvarnosti:Alija Izetbegović izuzima zapovijedanje Ministarstva odbrane BiH (jer je ministar bio Hrvat)nad Glavnim stožerom i direktno ga podčinjava predsjedništvu Bih a u stvarnosti samo sebi. Vrhunac svega je bilo to što je Alija sam sebi produživao mandat predsjednika BiH iako je tu funkciju po principu rotacije morao prepustiti Hrvatu.

  Trebor i feniks tvrde da je Tuđman izvršio agresiju na Bih.
  BiH se 1993 sastojala od 109 općina.
  Od tih 109 općina HV je direktno pomagao HVO-u u borbi protiv bošnjaka u općinama Uskoplje,Rama i Mostar. U tri općine. I to je defenzivno pomagao tj. funkcija je bila da bošnjaci ne napreduju a ne da hrvati napreduju.
  Ali Špegelj i Mesić tvrde da je HV više ljudi izgubio u borbama protiv Abih nego protiv srba pa spominjuu cifru od 13 000 poginulih hrvata iz hrvatske protiv Abih.
  Kasnije Špegelj izjavljuje da 1995 tuđman u duhu sporazuma s slobom o podjeli bih namjerno prekida napredovanje prema Banjaluci (iako svi znamo da to napredovanje spriječava međunarodna zajednica koja je već odlučila da srbi dobijaju 49% teritorija BiH).
  E sada ovdje logika zakazuje. Ako je Abih nanijela gubitke hv-u veće nego srbi a hv razbila srpsku vojsku(razbijeni kninski,kordunski i banjalučki korpus)1995 kako to da onda Abih sama nije dokusurila srpsku vojsku u bih ako je hv stao u daljnjim napredovanjima?

  Agresiju jedne države na drugu formalno-pravno može jedino proglasiti većina u parlamentu napadnute države.
  Kako se može govoriti o agresiji Hrvatske na BiH kada parlament Bih nije proglasio tu agresiju? Nije proglasio jer parlamentarne većine više tada nije ni bilo. 2. #2
  Primećen član
  Učlanjen
  21.07.2005.
  Poruke
  953
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: teorija o "ratu" '91-'95

  Radna grupa za Srebrenicu potpisala izvještaj koji će biti proslijeđen Vladi RS

  Otkriveni izvršioci i naredbodavci zločina
  BANJA LUKA - Radna grupa za Srebrenicu utvrdila je da su u srebreničkim događajima jula 1995. godine učestvovala 25.083 pripadnika vojnih i policijskih snaga RS, od kojih je veći dio njih identifikovan.

  "Među tim ljudima su naredbodavci i izvršioci zločina", rekao je Smail Čekić, član Radne grupe, koja je juče i zvanično potpisala izvještaj i predala ga Vladi RS.

  Oni su imali zadatak da utvrde i identifikuju učesnike srebreničkih događaja, u kojima je, u priodu između 10. i 19. jula 1995. godine, pobijeno 12.070 hiljada Bošnjaka.

  Imena učesnika biće predata Vladi, a ona je dužna da ga dalje proslijedi Tužilaštvu BiH.

  "Rezultati istraživanja su jako značajni, jer smo došli do podataka koji do sada nisu bili poznati javnosti niti su korišteni u sudskim procesima", rekao je Čekić, navodeći, kao primjer otkriće jednog vojnog dokumenta, do sada nepoznatog, u kojem se govori o strijeljanju 2.000 do 2.500 Bošnjaka.

  Jovan Spaić, šef, i Čekić, član Radne grupe, juče su objelodanili da se od ukupnog broja pripadnika vojske i policije, njih 19.473 tretiraju kao učesnici događaja. Pod učesnicima se, kako su naveli, podrazumijevaju se svi oni koji su na bilo koji način "preduzimali mjere koje imaju veze sa događajima u Srebrenici".

  "Ukupno, u regionu u i oko Srebrenice u tom periodu boravila su 22.952 pripadnika vojnih jedinica, a od toga 17.342 učesnika. Od tog broja, identifikovano je njih 17.074, dok, zbog nedostatka dokumentacije, nije utvrđen identitet njih 268", rekao je Čekić.

  Prema njihovim podacima, u kritičnom periodu u srebreničkom regionu boravilo je i 1.988 policajaca, među njima i 1.500 pripadnika jedinice MUP-a Srbije - "Škorpiona".

  Radna grupa, kako je rečeno, nije utvrđivala stepen umiješanosti pobrojanih pripadnika vojske i policije u zločine niti je naznačavala njihovu eventualnu odgovornost.

  Među nabrojanim u izvještaju nalaze se i imena trenutno zaposlenih u državnim službama, ali njihov broj u Radnoj grupi nisu željeli da otkrivaju.

  Imena identifikovanih učesnika srebreničkih događaja neće biti otkrivana, zbog mogućih krivičnih postupaka. Oni koji to budu učinili, upozorio je šef Radne grupe, mogli bi se suočiti sa mogućnosti krivičnog gonjenja.

  Kako je rečeno, izvještaj se bazira na dokumentaciji dobijenoj od Ministarstva odbrane i MUP-a RS i Haškog tribunala. Spisak, kako je naglašeno, nije konačan i moguće je njegovo proširenje.

  D. RISOJEVIĆ

  Izvještaj prioritet Tužilaštva BiH
  Tužilaštvo BiH pozdravilo je izvještaj Radne grupe za Srebrenicu i najavilo prioritet kod proučavanja njihovog materijala.

  "Ako se na spisku imena nalaze imena osoba koje i sada obavljaju dužnosti u političkim, pravosudnim tijelima ili u agencijama za sprovođenje zakona taj podatak će imati poseban prioritet prilikom istrage", saopšteno je iz Tužilaštva.

  OHR zadovoljan izvještajem
  Kancelarija visokog predstavnika (OHR) izrazila je zadovoljstvo izvještajem Radne grupe za Srebrenicu i ocijenila da je Vlada RS "konačno počela shvatati ozbiljno svoju obavezu da učini dostupnim informacije koje posjeduje o srebreničkim događajima".

  Oleg Milišić, portparol OHR-a, naglasio je da od Haškog tribunala i Tužilaštva BiH očekuju da fokus svojih istraga najprije usmjere protiv pojedinaca koji još drže položaje u institucijama RS ili BiH.

 3. #3

  Podrazumevano Re: teorija o "ratu" '91-'95

  kakve sad ovo veze ima....

 4. #4
  Veoma poznat fosilvaso (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  zagreb
  Poruke
  13.586
  Reputaciona moć
  185

  Podrazumevano Re: teorija o "ratu" '91-'95

  Izvukli smo pouku: Na znanje i ravnanje, Dragi pravoslavni 'Bošnjaci', sledeći put delimo BiH bez vašeg statusa konstitutivnosti....
  Sve je apsolutno u totalitarnom režimu!

Slične teme

 1. Odgovora: 15
  Poslednja poruka: 22.11.2009., 23:20
 2. "najbolja" teorija zavjere - anketa : )))
  Autor gost 15307 u forumu Zanimljivosti
  Odgovora: 67
  Poslednja poruka: 05.04.2009., 23:09
 3. Odgovora: 5
  Poslednja poruka: 26.07.2006., 12:00
 4. Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 21.06.2006., 01:31

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •