Спутњик: Русија и Кина се ослобађају долара
Prikazujem rezultate 1 do 6 od 6

Tema: Спутњик: Русија и Кина се ослобађају долара

 1. #1
  Elita
  Učlanjen
  05.07.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.069
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Спутњик: Русија и Кина се ослобађају долара

  http://www.nspm.rs/hronika/sputnjik-rusija-i-kina-se-oslobadjaju-dolara.html

  Хроника
  Спутњик: Русија и Кина се ослобађају долара

  недеља, 12. април 2015.
  Светске централне банке окрећу леђа долару. Укупни обим светских девизних резерви почео је да се смањује. Таква тенденција ће повући за собом смањење потражње за обвезницама САД и ЕУ. Под ударом ће се наћи привреде развијених западних земаља. Међутим, долар ће ипак остати доминантна валута.  Интересовање светских централних банака за долар, које се могло видети последњих 100 година, завршава се. Укупни обим светских девизних резерви смањио се за 400 милијарди долара и сада износи 11,6 трилиона. Рекорд је забележен прошлог августа и износио је 12,03 трилиона долара, наводи „Блумберг“. Централне банке земаља у развоју почеле су да сакупљају девизне резерве након азијске финансијске кризе са краја ′90-их година прошлог века, са циљем заштите унутрашњег тржишта у периоду ограниченог приступа страном капиталу.

  Највише девизних резерви поседују Кина, Јапан, Саудијска Арабија, Швајцарска, Бразил и Русија. Кина, која поседује највише светских резерви, смањила је своје залихе на 3,8 трилиона долара у децембру, након што су у јуну достигле рекорних 4 трилиона долара. Међународне резерве Русије су пале за 27 одсто, на 360 милијарди долара у марту, у односу на 493,3 милијарде годину дана раније. Саудијска Арабија, у тренутку наглог пада цене нафте, потрошила је 10 милијарди долара из резерви од августа месеца прошле године и на тај начин их свела на цифру од 721 милијарде долара. Залихе Бразила сада износе 371 милијарду долара.

  Рaзлогом за одбијање светских централних банака да врше улагања у страној валути сматра се жеља земаља у развоју да компензирају одлив капитала и помогну националне валуте.

  „На смањење валутних резерви највише је утицало поскупљење долара у односу на евро и друге светске валуте. Зато се делимично смањују резерве на рачун нових процена њихове величине“, сматра главни економиста „Дојче банк“ у Русији Јарослав Лисоволик.  Други важан фактор је постала унутрашња политика централних банака да подржавају националне валуте. Како би стабилизовали њихов курс, регулатори су били принуђени да искористе сакупљене девизне резерве.

  „Смањење говори о томе да се смањила и могућност привреда у развоју да сакупљају резерве на рачун трговинског салда или дотока капитала. Ако су раније тржишта у развоју сакупљала резерве како би подржале тржиште и интересовање инвеститора, сада или немају могућности или немају такав задатак“, мишљења је главни економиста „Алфа банке“ Наталија Орлова.

  ”Што се више смањују девизне резерве, и централне банке имају све мање могућности да стабилизују курс и принуђене су да прелазе на политику променљивог курса, што, са своје стране, повлачи за собом већу нестабилност на девизном тржишту“, упозорава Лисоволик.

  На одлуку да се смањи обим резерви утицала је несигурност око монетерне политике САД. Пре свега, ови фактори ће утицати на повећање нестабилности економија у развоју. У будућности то може повући за собом смањење потражње за америчким и европским обвезницама, што би могло да има негативан утицај на раст западних економија.  Долар је протекле године ојачао позицију доминантне валуте у свету. Према проценама ММФ-а, удео долара у светским резервама повећао се до петогодишњег максимума — 63 одсто, док је удео европске валуте пао до минимума од 2002. године — 22 одсто.

  На повећање инвестиционе привлачности долара у значајној мери је утицао пад курса евра и спорна политика Европске централне банке према програму квантитативног попуштања.

  Програм који је покренут у мају ове године предвиђа откуп европских државних обвезница у вредности од 1,14 трилиона евра до септембра 2016. године.

  Већ крајем 2015. године, евро се може изједначити са доларом, сматра аналитичар „Дојче банк“. Од почетка ове године, долар је према евру ојачао за 12 одсто, а у поређењу са 2014. годином за 27 одсто. Евро је 16. марта пао до дванаестогодишњег минимума и износио 1,0458 долара.

  Раст курса долара може имати катастрофалне последице за транснационалне компаније, чија профитабилност зависи од продаје у иностранству. Губитке су већ пријавиле неке компаније, као што су „Тифани“ и „Оракл“.

  (Спутњик)

  Ima da zaboli!!! 2. #2
  Moderator Platin (avatar)
  Učlanjen
  16.08.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  35.397
  Reputaciona moć
  2333

  Podrazumevano Re: Спутњик: Русија и Кина се ослобађају долара

  Podrzavam.

 3. #3
  Moderator sasasta (avatar)
  Učlanjen
  06.01.2014.
  Pol
  muški
  Poruke
  18.356
  Reputaciona moć
  360

  Podrazumevano Re: Спутњик: Русија и Кина се ослобађају долара

  mnogo je to lose zamisljeno

  ljudi zive lose a papirici se gomilaju

 4. #4
  Elita GeorgeV (avatar)
  Učlanjen
  16.11.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  20.297
  Reputaciona moć
  423

  Podrazumevano Re: Спутњик: Русија и Кина се ослобађају долара

  "Долар је протекле године ојачао позицију доминантне валуте у свету. Према проценама ММФ-а, удео долара у светским резервама повећао се до петогодишњег максимума — 63 одсто, док је удео европске валуте пао до минимума од 2002. године — 22 одсто."

  Nešto mi malo šizofreno deluje ovaj članak.

  Počinje sa pričom da se centralne banke oslobađaju dolara, a onda stave tvrdnju da je dolar na petogodišnjem maksimumu u učešću u svetskim rezervama...

 5. #5
  Veoma poznat Moračanin (avatar)
  Učlanjen
  07.12.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  11.404
  Reputaciona moć
  317

  Podrazumevano Re: Спутњик: Русија и Кина се ослобађају долара

  Dolar je još uvijek jak jer je Amerika vojno i politički jaka..
  To će biti samo jači udarac koji te samo ošamuti ali ostaneš na nogama.

 6. #6
  Buduća legenda Milan od Gruze (avatar)
  Učlanjen
  06.10.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  36.233
  Tekstova u blogu
  5
  Reputaciona moć
  800

  Podrazumevano Re: Спутњик: Русија и Кина се ослобађају долара

  nece to ici lako s obzirom da ga niko nece.

  Papir cija je buducnost sumnjiva.

Slične teme

 1. Odgovora: 160
  Poslednja poruka: 10.07.2012., 13:50
 2. Odgovora: 51
  Poslednja poruka: 06.02.2012., 21:51
 3. Odgovora: 20
  Poslednja poruka: 05.10.2011., 08:46
 4. Odgovora: 31
  Poslednja poruka: 16.08.2010., 05:38
 5. Odgovora: 7
  Poslednja poruka: 13.07.2010., 18:18

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •