Стефановић: Интегрисати припаднике ромске мањине у МУП
Prikazujem rezultate 1 do 3 od 3

Tema: Стефановић: Интегрисати припаднике ромске мањине у МУП

 1. #1
  Срба Србић nije na forumu
  Где су Србске земље, ту су Србски Напредњаци
  Domaćin
  Učlanjen
  11.05.2013.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србска Србија
  Poruke
  4.008
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Стефановић: Интегрисати припаднике ромске мањине у МУП

  Stefanović: Integrisati pripadnike romske manjine u MUP

  BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović razgovarao je danas sa predstavnicima Policijske asocijacije "Evropski policajci romske nacionalnosti" o integraciji pripadnika romske nacionalne manjine u Ministarstvo unutrašnjih poslova.

  "Želimo da podstaknemo mlade Romkinje i Rome da konkurišu za rad u policiji i pružimo im odgovarajuću podršku i orijentacione obuke za uspešnije polaganje prijemnih testova prilikom konkurisanja za prijem u Centar za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici", rekao je ministar policije, a saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

  Povodom Svetskog dana Roma, Stefanović je podsetio da MUP u saradnji sa Policijskom asocijacijom "Evropski policajci romske nacionalnosti", uz podršku Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije, sprovodi projekat "Inkluzija Romkinja i Roma u Sektor bezbednosti - ka većoj polaznosti na osnovnu policijsku obuku".

  Stefanović je istakao da ovim projektom Ministarstvo želi da ublaži sve otežavajuće faktore i svim kandidatima omogući ravnopravne uslove za osnovnu policijsku obuku.

  http://www.tanjug.rs/novosti/173272/stefanovic--integrisati-pripadnike-romske-manjine-u-mup.htm#

  - - - - - - - - - -

  Свакаму је Његошева, нема шта.

  Дефинитивно нам је потребно више Рома у мелицији. 2. #2
  Buduća legenda Alter_Ego_ (avatar)
  Učlanjen
  02.12.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Страдија
  Poruke
  35.152
  Reputaciona moć
  556

  Podrazumevano Re: ДОКТОР НЕША СИЛНИ: ИНТЕГРИСАТИ ПРИПАДНИКЕ РОМСКЕ МАЊИНЕ У МУП

  Ију, какав скарадан техт.  среда, 08. април 2015.
  Romi - zavisnici od države  Danas, 8. aprila, je svetski dan Roma. Romi su najveća etnička manjina u Srbiji, a takođe i narod za koje je poznato da nema sopstvenu državu. Oni su status nacionalne manjine u Srbiji dobili 2002. godine. Prema zvaničnim podacima, Roma ima oko 150.000, a ukupno ih živi na tritoriji Srbije oko 600.000. http://www.kurir.rs/zvanicno-u-srbiji-ima-oko-150000-roma-a-ukupno-ih-zivi-oko-600000-clanak-1313455


  U ranijem objavljenom tekstu http://bogdanovicnikola.blogspot.com/2015/02/pozitivna-diskriminacijadiskriminacija.html dotakao sam se Roma i trenutnih prava koja uživaju. Jedan od problema jeste da svaka etnička zajednicka i njihovi predstavnici pokušavaju da “izboksuju” neko veće pravo i privilegiju. Da imaju određene beneficije u odnosu na druge. Takođe u prethodnom tekstu sam naveo da privilegije ne treba da postoje, već ravnopravnost pred zakonom i vladavina prava. Privilegije dovode samo do zloupotreba. Privilegije su ustvari nepravedan sistem.


  Ne treba da se Romima bavimo pojedinačno, kao da su oni bele medvedi odnosno ugrožena vrsta. Treba stvarati sistem u kome će čovek, bez obzira na naciju, veru, moći da živi od svog rada, a ne da što više radi, to manje ima. Veliki je problem i što mnogi građani, u ovom slučaju akcenat je na Rome, nemaju osnovna sredstva za život tj. krov nad glavom, hranu, odeću itd. Tačno je da smo siromašna zemlja i da se novac iz budžeta cak i loše troši. Samo siromaštvo će se uvećavati ukoliko većina uzima, a niko ne daje tj. stvara.


  Bez obzira na sve nedaće i lošu situaciju, Romi se previše oslanjaju na državu. Oni smatraju da je država dužna da rešava njihove probleme i sve čekaju neku pomoć od nje.  Romi konačno mora da se usmeravaju u drugom pravcu, da traže alternativu. Prvi korak je u edukaciji, jer ne mogu očekivati dobar život ako se venčavaju u 15-toj godini zivota, i imaju 5 i više deteta. Ne mogu očekivati dobar život ako se ne školuju i naravno da niko neće da ih zaposli i onda provedu život cekajući datum kada se isplaćuje socijalna pomoc i dečiji dodatak. I nemoj neko da kaže da nemaju nikakvih uslova za školovanje, kada dobijaju sve besplatno, knjige, smestaj, studije. Možda to nije idealno ali opet imaju veće privilegije nego drugi građani. I ne treba te knjige koje dobiju da zapale, već da uče iz njih. Većina misli da je dovoljno završiti osnovnu školu, i da je učenje gubljenje vremena, jer ipak treba da se bavi nečim drugim, kao što je sakupljanje sekundarnih sirovina ili prosjačenje. Nemaju ambiciju za više jer im je nametnuto takvo razmišljanje.


  Ukoliko žele da promene svoj život, moraju pre svega da se edukuju, a ne da stalno kukaju kako im je život bedan, a ništa po tom pitanju nisu preduzeli. To što oni čine takve greške koje im određuju kakav će im zivot biti, to je do samih Roma. Oni su postali zavisnici od države, kao narkoman od droge i taj sistem usvajaju i njihova deca. Ne može da se očekuje koliko toliko normalan i pristojan zivot ako suštinu svega vide u tome da imaju što više dece i da primaju pomoć od države. To je neodgovornost njih, jer pre svega ako nisu sposobni o sebi da brinu, sigurno ne mogu ni o toj jadnoj deci.  Daj čoveku ribu i nahranićeš ga za jedan dan, nauči ga da peca i nahranićes ga za ceo život" - stara kineska poslovica. To znači da država treba da pomogne toj siromašnoj deci, da im omogući obrazovanje, da budu sutradan konkurentniji na trzištu rada, ali ne više od toga. Nakon školovanja svako mora da preuzme život u svoje ruke, a ne da ceo život moli državu za parče hleba. Zašto bi sada poreski obveznici izdržavali nekoga ko je radno sposoban? Mozda će neko reci da je ovo sebičnost, ali nije. Zašto ja ili vi da trpite nečije neodgovorno ponašanje? Stvaranje parazitskog društva je rak rana za svaku državu, jer je to bolest kojoj je teško stati na put.


  Dosta smo imali državu preraspodele, gde uzmete od Marka da date Branku. Jer Marka destimulišete da nastavi da stvara zato što ste mu uzeli ono što je zaradio, a Branka takođe destimulišete da počne da stvara jer ste mu dali deo kolača bez ikakvog truda.

  Ovo nije diskriminacioni tekst, već tekst koji ima za cilj da ukaže da Romi nisu posebna vrsta, i da su kao svi ostali ljude i ne treba im se posvećivati posebna pažnja. Da rezimiramo stvari. Država treba da stvori ambijent u kome se rad isplati, dok sa druge strane oni neodgovorni ljudi treba da se staraju sami o sebi.


  http://bogdanovicnikola.blogspot.com/2015/04/romi-zavisnici-od-drzave.html

 3. #3
  Buduća legenda sunchaya (avatar)
  Učlanjen
  26.08.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  33.963
  Reputaciona moć
  3157

  Podrazumevano Re: ДОКТОР НЕША СИЛНИ: ИНТЕГРИСАТИ ПРИПАДНИКЕ РОМСКЕ МАЊИНЕ У МУП

  Mislila sam da je njuznet u pitanju...

Slične teme

 1. Противтерористичка јединица МУП - ПТЈ
  Autor gazela u forumu Vojska, policija i avijacija
  Odgovora: 39
  Poslednja poruka: 07.04.2015., 21:02
 2. Odgovora: 22
  Poslednja poruka: 14.01.2009., 19:16
 3. Odgovora: 54
  Poslednja poruka: 20.11.2008., 07:39
 4. Ванредно стање у МУП Србије
  Autor Тихи u forumu Politika
  Odgovora: 56
  Poslednja poruka: 18.08.2008., 20:07
 5. ОДЛУЧИЛЕ НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ
  Autor Pera Pekar u forumu Politika
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 04.02.2008., 00:29

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •