Најмање 54 морнара погинуло на руском броду
Истрага о узроку потоњућу „Далеког истока” је у току, а руски званичници данас изјављују да је брод могао да потоне јер је налетео на препреку, али и да је могао да потоне јер се преврнуо због подизања тешког терета.
МОСКВА – Најмање 54 морнара је изгубило живот, а 15 нестало, од укупно 132 члана посаде, када је рано јутрос потонуо рибарски брод „Далеки исток” у Охотском мору, код обале Камчатке , 250 километара јужно од главног града Магадана.

Како преноси агенција ТАС, 63-оје чланова посаде је спасено, али су сви имали хипотермију због боравка у леденој води. Официр регионалног координационог поморског спасилачког центра рекао је да је на броду било 78 Руса и најмање 40 људи из Мианмара. На броду је било и држављна Украјине, Литваније и Вануатуа.

Узрок несреће још није утврђен, али руски медији наводе да је могуће да се бор сударио са пловећим сантама леда. Брод је био носивости 5.700 тона, дуг 104 метра.Припадао је компанији „Магелан” из луке Невелск на оствру Сахалину.

Према првим информацијама 40 провређених ће бити пребачено у болицу хеликоптером, саопштила је компанија, уз напомену да они нису учетвовали у спасавању збпог удаљености од места потонућа.

У акцији спасавања учествује 1.500 људи, међу којима и 26 рибарских бродова, наводи се у саопштењу регионалног центра руског Министарства за ванредне ситуације
ош непознат узрок потонућа руског брода

МОСКВА – Истрага о узроку потонућа руског брода „Далеки исток” је у току, а руски званичници данас изјављуљу да је брод могао да потоне јер је налетео на препреку, али и да је могао да потоне јер се преврнуо због подизања тешког терета.

Брод је највероватније налетео на неку препреку, изјавио је портпарол Руског истражног одбора Владимир Маркин.

„Истражитељи разматрају све могуће теорије о потонућу брода. У овом моменту они верују да је највероватнији узрок брзог потапања пловила судар са препреком”, рекао је Маркин.

Истовремено, председавајући Комисије за ванредне ситуације Камчатке Сергеј Кабаров, рекао је да би један од узрока бродолома могло бити превртање пловила услед подизања терета тешког скоро 80 тона.

„Судећи по прелиминарним подацима, до превртања је дошло због подизања мреже са рибом на палубу, након чега се пловило нагнуло на страну”, рекао је Кабаров.

Најмање 54 морнара је изгубило живот, а 15 нестало, од укупно 132 члана посаде, када је рано јутрос потонуо рибарски брод „Далеки исток” у Охотском мору, код обале Камчатке, 250 километара јужно од главног града Магадана.

Како преноси агенција ТАС С, 63 чланова посаде је спасено, али су сви имали хипотермију због боравка у леденој води.

На броду се налазило 78 Руса, 42 држављана Мјанмара и људи из Украјине, Летоније и Вануатуа.
http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Najmanje-54-mornara-poginulo-na-ruskom-brodu.sr.html