http://vesti-online.com/Vesti/Svet/481867/Moguce-povlacenje-pape-Franje
Nedelja 29.03.2015.11:36Tanjuga

Moguće povlačenje pape Franje?
Bečki nadbiskup, kardinal Kristof Šenborn smatra da je moguće povlačenje poglavara rimokatoličke crkve pape Franje sa te funkcije.
On je, u intervjuu bečkom dnevniku listu "Esterajh", kazao da je "zamisliva ostavka pape Fransiska", dodajući da ga nisu, s tim u vezi, iznenadjeni.
Šenborn je podsetio da je papa Fransisko star 79 godina i da ima samo jedno plućno krilo, te da se ne štedi i daje sve od sebe.
To što ima takav osećaj i što ga iznosi je tipično za njegov stil. On kaže šta misli. Papa Fransisko je izneo mogućnost povlačenja kao njegov prethodnik papa Bendikt, podsetio je on. Prema njegovim rečima, povlačenje pape je tako moguće.
Istovremeno je austrijski kardinal rekao da katolici mogu biti sretni što imaju papu Franju i da mogu samo poželeti da ostane što duže na toj dužnosti. Ali, dodaje, treba imati i razumevanje ako jednog dana kaže da nema više snage.
Papa Franja, prema njegovim rečima, je "ogroman poklon", te ga poredi sa papom Jovanom XXIII, koji je pre pet decenija doneo novine u crkvu. "On je osveženje, jednostavan, direktan, blizak životu. Nije komplikovan i živi život okrenut siromašnima i napaćenima", smatra Šenborn.