VARSSAVA, 24. marta 2015. (Beta) - Uprkos prošlogodišnjem požaru koji su vatrogasci jedva savladali, najveći i jedan od najstarijih hrastova u Poljskoj "Hrabri", na radost Poljaka propupeo je ovih dana, a na društvenim mrežama Poljaci su mu odmah otvorili profil podrške "Hajde, 'Hrabri', hajde".

Uobičajena pojava da drveće propupi na proleće u ovom slučaju je podstakla u Poljskoj pravu euforiju, zato što su stručnjaci tvrdili da taj hrast iz Donje Šlezije na zapadu Poljske, upisan na listu spomenika prirode i kulture, neće uspeti da se oporavi od požara prošlog novembra.

"Neizmerno smo srećni. Najraznovrsnijim metodama smo mu pomagali da se oporavi od požara. Prvi znaci oživljavanja ne garantuju ipak definitivni uspeh. Najteže je pogodjena centralna grana i moguće je da je hrast jako oslabljen. Držimo mu palčeve", kazao je u utorak televiziji TVN24 šumar Ježi Vilanovski.

Hrast "Hrabri" dobija nakon prvih mladih izdanaka čestitke od poljske dece koja mu žele puno zdravlja, a na portalu "Hajde 'Hrabri', hajde" Poljaci navijaju i prate kako se stari hrast budi ovog proleća.

"Hrabri" je proglašen za spomenik prirode i zaštićen 1966. godine, ali taj hrast iznikao oko 1.250 godine u današnjem prirodnom parku blizu Pjotrovica, štićen je još pre Drugog svetskog rata.

"Hrabri" je visok 28 metara, raspon krošnje dostiže 16 metara, obim stabla 10, te je najveći hrast u Poljskoj, a treći po veličini u srednjoj Evropi.