Чији је Острог?
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 50

Tema: Чији је Острог?

 1. #1
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  10.12.2013.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Црна Гора
  Poruke
  243
  Reputaciona moć
  23

  Podrazumevano Чији је Острог?

  Видим да нема теме о манастиру Острог, која је већ мјесец дана актуелна у ЦГ. Оптужбе и пријаве са више страна ко је власник манастира Острог. Да ли црква, да ли држава, да ли општина Даниловград?

  Покушаћу кроз неколико текстова из новина да приближим учесницима ток одвијања.

  Све је почело следећом изјавом:

  БУРИЋ: СПЦ није власник Манастира Острог већ само корисник

  Ime: buric.jpg
Pregleda: 23
Veličina: 38,3 KB

  Предсједник Савјета комисије за израду ДУП-а Глава Зете- Манастир Острог Михаило Бурић, оцијенио је да власник тог споменика културе не може бити Српска православна црква, већ само корисник.

  “Српска православна црква то не може бити, јер се ради о некада државном објекту, те кроз историју преноса није било основа и не може бити да је СПЦ власник споменика културе Црне Горе. Српска православна црква може бити само корисник. Власник и на кога би се могао водити овај манастирски комплекс, може бити само Општина Даниловград - евентуално држава, јер су општина и држава по питању власништва суплементарни, рекао је Бурић Порталу Аналитика.

  Он је недавно послао писмо надлежнима из општине Даниловград, у коме тражи да јавно саопште ко је власник Манастира Острог и околног земљишта.

  “Као што Вам је познато, у процесу планирања, питање власништва има своје капитално мјесто. Многи обрађивачи томе не поклањају потребну пажњу, што може да произведе озбиљне посљедице у планском поступку. У складу са овим сазнањима, молим Вас да помогнете да се дође до сљедећих информација и докумената у процесу израде плана Глава Зете-Манастир Острог: Ко је власник (на кога се води) комплекс Манастира Острог? Да би се ДУП могао урадити ваљано ово питање треба бити јасно и документовано. Молим Вас немојте доводити Савјет у ситуацију да оваква питања рјешава, него нека то да уради Општина преко надлежних служби и уз изјашњење Управе за заштиту споменика културе, навео је Бурић у писму Општини Даниловград.

  Према његовим ријечима, уколико ово питање не би било ријешено од локалне самоуправе у процесу, на начин који је предложио, Савјет би био у обавези да сам отвори ово питање.

  “Званично би тражили од Општине, Владе, Српске цркве, Црногорске православне цркве и Управе за заштиту споменика културе изјашњење и документацију, закључио је Бурић.

  Побједа је недавно објавила да је Општина Даниловград, припремила је први детаљни урбанистички план за подручје Глава Зете –Манастир Острог. Тим документом предвиђена је, између осталог, изградња манастирског града на обали ријеке Зете и његово повезивање жичаром са комплексом Манастира Острог.

  П.З.

  Извор: Портал аналитика 24.2.2015

  - - - - - - - - - -

  Лажна дилема: Манастир Острог – државна или црквена имовина

  Испада да је Свети Василије Јовановић, градивши манастир заправо био државни намјештеник општине Даниловград, која није узгред речено ни постојала средином 17. вијека, или можда државе Црне Горе, којој ће Брда приступити вијек послије“, казао је Протојереј ставрофор проф.др Борис Б. Брајовић, редовни професор Философског факултета у Никшићу и некадашњи декан Православног богословског факултета, поводом непримјерене тврдње Михаила Бурића, предсједника Савјета комисије за израду ДУП-а Глава Зете- Манастир Острог.

  Ime: manastir-ostrog.jpg
Pregleda: 25
Veličina: 89,4 KB

  Бурић је недавно за „Портал аналитика“ изјавио да СПЦ не може бити власник Манастира Острог „јер се ради о некада државном објекту, те кроз историју преноса није било основа и не може бити да је СПЦ власник споменика културе Црне Горе. Српска православна црква може бити само корисник. Власник и на кога би се могао водити овај манастирски комплекс, може бити само Општина Даниловград – евентуално држава, јер су општина и држава по питању власништва суплементарни“. Он је недавно послао писмо надлежнима из општине Даниловград, у коме тражи да јавно саопште ко је власник Манастира Острог и околног земљишта иницирајући ширу расправу о томе.

  Није овдје проблем изјава једнога човјека господина Михаила Бурића, већ је у питању феномен дизања прашине прошлости у очи“, сматра отац Борис Брајовић, додајући да Бурић није усамљен примјер, већ представља једног у низу „узбуњивача секвенцијалног преношења пажње са важних и правих проблема на напостојеће и лажне дилеме“.

  „Та милитантна биологија ријечи којом се господин Бурић у својој аналитици служи, заправо онемогућава било какву проблематизацију у друштву, у овом случају односа државе и цркава и вјерских заједница, било какво истинско отварање питања, које би са своје стране онда дефинисало методе прихватања и отвореног решавања свих проблема“, казао је он, уз опаску да је подразумијевајуће да никад ни једна црква и вјерска заједница, па ни Митрополија црногорско приморска, није имала никада у свом посједу државну имовину.

  Такође изненађује ничим доказана тврдња да је Свети Василије Јовановић, градивши манастир заправо био државни намјештеник општине Даниловград, која није узгред речено, али сасвим неважно и тим горе по чињенице, ни постојала средином 17 вијека, или можда државе Црне Горе, којој ће Брда приступити вијек послије, а на чијој земљи, заслугом Бјелопавлића је свети Василије одлучио да гради манастир“, појаснио је отац Борис и закључио:

  „Али оно што ни људски не можемо опростити у овом случају господину Бурићу јесте да питања, која за нас православне хришћане, а вјерујем и за све грађане Црне Горе, нијесу и не могу бити никада и ни у коме облику питања политичке манипулације, као што је светост манастира Острога, поставља у првој недељи Великога поста на један непримјерен начин и у непримјереној форми“.

  Извор: IN4S 25.02.2015

  - - - - - - - - - -
  Poslednji put ažurirao/la Перута : 20.03.2015. u 15:12 2. #2
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  10.12.2013.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Црна Гора
  Poruke
  243
  Reputaciona moć
  23

  Podrazumevano Re: Чији је Остог?

  БУРИЋ: Откуд имовина државе Црне Горе у власништву СПЦ?

  Ime: 54f25547-cd3c-4ca7-95c0-4b275c338451-0103buric-preview.jpg
Pregleda: 20
Veličina: 40,0 KB

  Црногорска нација не може остати и даље једина словенска православна нација без своје цркве. Црногорска црква не само што је била аутокефална, она је била самостална-аутохтона и државна, што је врло битно знати. Зато, без обзира на то да ли је неко признаје или не, њена имовина је њена, каже професор Бурић.

  Предсједник Савјета комисије за израду ДУП-а Глава Зете-Манастир Острог проф. др Михаило Бурић, казао је да је зачуђен информацијом да је Манастир Острог власништво Српске парвославне цркве.

  „Видим да је моје обраћање Општини Даниловград, у вези израде ДУП “Глава Зете -Острог”, изазвало многа интересовања. Стицајем околности задужен за праћење поменутог ДУП-а, и узгред изразио чудење, откуд имовина државе Црне Горе, још из времена Књажевине-Краљевине, државе међународно признате, сад одједанпут власништво Српске православне цркве“, рекао је Бурић за Портал Аналитика.

  Он је реаговао на изјаву протојереја ставрофора проф.др Бориса Б. Брајовића, редовног професора Филозофског факултета у Никшићу, који је рекао да је по Михаилу Бурићу, Свети Василије заправо био државни намјештеник општине Даниловград, „која није узгред речено ни постојала средином 17. вијека, или можда државе Црне Горе, којој ће Брда приступити вијек послије“.

  Погрешни имиџ државе Србије: Према Бурићевим ријечима, стил аутора и коментатора обраћања, који је упућен општини Даниловград, а не њима, ипак захтијева допуну, којом се иначе није имао намјеру бавити.

  „Ни најмање ме не фасцинира, на овим просторима већ одавно препозната насилност, правна или црквена еквилбристика, па се таквим тоновима нећу ни бавити. Србију сам, на неки начин. сматрао увијек својом другом домовином, због тога што сам у њој провео лијепе дане младости и школовања, и због тога сто у њој живи већи дио моје шире фамилије. Зато ми је жао што се стварају о њој продужени погрешни имиџи, одређеним манифестацијама, некако испада у име ње, који јој не припадају, навео је Бурић.

  Он је казао да је Србија лијепа земља, а не земља вријеђања, хегемоније и отимања,

  „И наравно, сматрам да све то нема никакве везе са државном имовином Црне Горе, нити са Србијом, па тиме ваљда ни са црквом, истакао је Бурић.

  Историја стварања Црне Горе: Он је подсјетио да је по основу својих универзитетских обавеза, лично написао Географско-историјски атлас Црне Горе.

  „При чему сам се упознао са многим чињеницама о Црногорској православној цркви. Јавност треба да зна чињенице, а не да се увредама и насиљем рјешавају ствари. Детаљи које износим су за ширу јавност, не за “бранитеље”, како бих оправдао свој став у тексту којим сам се обратио Општини Даниловград, а не њима, објаснио је Бурић, подсјетивши на неке историјске чињенице.

  „Стварање црногорске државе, средњевјековно-савремене, не узимајући у обзир Дукљу, почиње са Црнојевићима. Иван Црнојевић је саградио Цетињски Манастир. Могао је он бити Србин, Црногорац, Француз, али он је створио ембрион црногорске државе, која је у даљем развоју и процесу, међународно призната на Берлинском конгресу, у историјском погледу, не тако давне 1878. године. Извјесно вријеме, државом је владала теократска власт. То је период када су држава и црква били једно. Након успостављања свјетовне власти, право коришћења државних –црквених објеката пренесено је Црногорској православној цркви, подвукао је Бурић.

  Након тога, како је објаснио у реаговању, наступа период Краљевине Југославије и “нестанак” Црногораца-држављана Црне Горе, без обзира на поријекло.

  Обнављањем државе анулирани сви процеси: „Обнављањем црногорске дрзаве, 2006. године, анулирани су сви претходни процеси из доба Краљевине Југославије, ФНРЈ, СФРЈ, СРЈ, СЦГ.То по аутоматизму ваљда значи и враћање права на имовину. Обавијештен сам да је 2006. године, Црна Гора међународно призната у садашњим границама, иако та информација није допрла до неких. Везивање државности за националност, тако убитачно и анахроно, ствара терете код многих људи. Шта ли су Бразил и Аустралија?Тесла је живио у Америци, али Америка није постала Србија. Да ли Америка треба да буде Кенија посто јој је предсједник Обама. И ко није знао да се зна: за Цетињски Манастир је све јасно-створен је са Црном Гором, а за Манастир Острог да се зна- он од послије 1796. године припада Црној Гори из времена Владиката, а наравно и 1878. године, када је Црна Гора међународно призната, и наравно 2006. године, када је Црна Гора вратила самосталност, Цему ружне ријечи, чињенице ваљда треба да нас воде, а не насиље, запитао се Бурић.

  Црногорци не могу бити једина нација без цркве: Он је казао да Црногорска нација не мозе остати и даље једина словенска православна нација без своје цркве, и да се очекује братска помоћ Српске православне цркве.

  „Црногорска црква не само што је била аутокефална, она је била самостална-аутохтона и државна, што је врло битно знати. Зато, без обзира на то да ли је неко признаје или не, њена имовина је њена. И то нема везе са аутокефалношћу (како смо видјели, она је истовремено и државна). Имовина Црногоске православне цркве је, предходно, била имовина државе-књажевине и краљевине Црне Горе, која је након престанка теократске владавине предата цркви на управљење, па се посредно не мозе отуђити дрзавна имовина било којој страној цркви или дрзави. Црногорска дрзава има своју територијалну и управну историју, објаснио је Бурић.

  Теократска власт, у којој су црква и држава били јединствени и по управи и по имовини, је функционисала све до књаза Данила, када се одваја црквена и свјетовна власт.

  „Све до тада по природи ствари дрзавна и црквена имовина је била јединствена.Касније је држава пренијела право коришћења имовине цркви,али Црногорској, не ни једној другој. Након 1918. године, послије формирања краљевине Југославије, се анектира Црногорска православна црква. Такође, постоје докази о Уставу Синода Црногорске православне цркве, Устав Књажевине Црне Горе који дефинише Црногорску цркву и њен положај, Васељенска Синтагма (по Никодину Милашу) о аутокефалности Црногорске цркве, Службени лист Краљевине Југославије у којем Краљ Александар формира нову Српску цркву уз анектирање Црногорске, и много других докумената са којим јавност Црне Горе и Србије није упозната. Може бити разних теорија о цркви, али о имовини и власништву у овом случају, постоји само једна истина. Стицајем околности укуључен сам у ову тему. Немам намјеру се висе јављати поводом ње. Нека то раде они који треба да раде.И господо, који се обраћате мени, нијесам ја тема, тема је чије је власништво, оно што је имовина државе Црне Горе. Бавите се тиме а не мојим писмом Општини Даниловград“, закључио је Бурић.

  П.З.

  Извор: Портал аналитика 01.03.2015

  - - - - - - - - - -

  ЦПЦ: Острог власништво странаца

  Црногорска православна црква (ЦПЦ) поднијела је јуче Врховном државном тужилаштву кривичну пријаву против непознатих службених лица у Управи за некретнине из Даниловграда, јер су, како тврде, супротну Закону о државном премјеру Доњи и Горњи манастир Острог уписали на имовину Митрополије црногорско-приморске.

  Ime: manastir-ostrog.jpg
Pregleda: 18
Veličina: 94,2 KB
  ЦПЦ: Острог власништво странаца након референдума

  Потпредсједник Савјета ЦПЦ, Стево Вучинић саопштио је да су као доказ приложени посједовни листови у катастарским општинама Међеђа један, лист непокретности 181, на манастир Острог као правно лице с матичним бројем 0000002095491, уписано је 23. марта 2005. године 17,35 хиљада метара квадратних ливада и 122 метра квадратна стамбеног простора у сусвојини.

  “У катастарској општини Врела, у листу непокретности 53, уписано је 4. новембра 2007. године 48 м² стамбеног простора и 51.776 м² ливада. Дакле, у оба посједовна листа манастир Острог је уписан као правно лице са сопственим матичним бројем који га у власничком смислу подвргава држави или општини Даниловград. Али у посједовном листу 53, катастарске општине Врела, без датума уписа, на цетињску филијалу Београдске патријаршије, с матичним бројем 0000002246414, уписане су непокретности Горњег и Доњег манастира Острог површине 3.202 м² и 1.217.721 м² његових ливада, шума и пашњка. Очито, након референдума о независности, више него квадратни километар државне територије и сам Манастир нашли су у власништву страног правног лица чији је смисао постојања и дјеловања пропаст ове земље и народа”, наводи се у саопштењу Вучинића.

  ЦПЦ је, како је додао, упутила и изјаву Основном суду у Подгорици, да има интерес да ступи у парницу као умјешач на страну Центра савремене умјетности против Београдске патријаршије, а у вези власничких права над црквом светога Димитрија - капеле Петровића.

  Извор: РТЦГ 03.03.2015
  Poslednji put ažurirao/la Перута : 20.03.2015. u 15:24

 3. #3
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  10.12.2013.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Црна Гора
  Poruke
  243
  Reputaciona moć
  23

  Podrazumevano Re: Чији је Остог?

  Маровић: Црква није ни српска ни црногорска, она је Христова

  Демократска партија социјалиста планира да промијени страначки програм на седмом конгресу, а једна од тема која ће се наћи у њему биће и православна црква. Потпредсједник ДПС Светозар Маровић у разговору за Викенд новине каже да ова партија вјерује у слободу вјероисповијести.

  Ime: svetozar_marovic_savjet_dps.jpg
Pregleda: 18
Veličina: 26,2 KB

  "Ми ћемо у свом програму имати однос према вјери и цркви који изражава већинско мишљење чланова наше партије. Још увијек ни јесмо прецизирали своје формулације. Ипак, могу бар у своје име рећи да ми у ДПСу већини искрено вјерујемо у слободу вјероисповијести. Ми подржавамо највише стандарде мултиетничности и вјерског екуменизма. Црква треба да помаже јачању мира, стабилности и јединства своје државе, а не да државу дијели, било административно или национално", каже Маровић.

  Он истиче да ДПС сматра да православна црква у Црној Гори, која је Христова, а не ни јудејска, ни јеленска, ни српска, ни црногорска, треба да се моли за Црну Гору, њено јачање и напредак. Она треба да буде њен дио и да се моли за оне на власти како пише у црквеним заповјестима, и да буде и црногорска и српска и правослаовна колико вјера у бога и његову моћ и љубав допушта.

  "Православна црква треба да има своје једно сједисте у Црној Гори и да има иста права као католичка црква и исламска заједница, а да њена имовина припада вјерујућим у Црној Гори. Православна црква треба да помаже свима који вјерују у бога и државу, а да држава законом уреди односе са свим вјерским заједницама, па, наравно, и са православном црквом, како то раде сва модерна друштва и демократије Европске уније“, сматра Маровић.

  Потпредсједник ДПС-а је истакао да је неопходна сарадња државе и цркве.

  "Односе треба да градимо на будућности у којој ће, како је писао њемачки теолог Ернст Трелч, црква настоји да се прилагоди друштвеној заједници, а световна власт да уважи специфичности цркве. Јасно је да црква треба да мири у богу и Црногорце и Србе и све вјерујуће и да сви као дјеца божја будемо испуњени радошћу што православна црква служи својој држави и већинском народу, а држава у цркви налази ослонац и подршку, ради добра свих у Црној Гори.Ово су само моје грешне мисли и молим господа да ми опрости", рекао је Маровић.

  Иначе, Демократска партија социјалиста бави се питањем вјере и зато што је у Црној Гори рад вјерских заједница регулисан застарјелим Законом о правном положају вјерских заједница из 1977. године.

  Извор: Кафе Дел Монтенегро 07.03.2015

  - - - - - - - - - -

  "Острог није црногорски"

  Српска листа најоштрије осуђује изјаве Михаила Бурића и Стева Вучинића којима се најављује покушај окупације острошког манастира од стране партијских војски, саопштио је координатор Српске листе за Бјелопавлиће Томислав Ђуровић.

  Prilog 349122

  “Такође, за сваку је осуду најава Светозара Маровића да ће Демократска партија социјалиста реализацијом програмских норми кренути у насилно брисање српске одреднице из имена канонске православне цркве. Српска листа тврди да уколико православна црква није српска, она у Црној Гори не може бити ни православна”, наводи се у саопштењу.

  Ђуровић тврди да Црногорска православна црква не жели манастир Острог због вјере.

  “Јер чланови те псеудорелигиозне организације нису православци, него дружина комуниста и екстремних националиста. Њих интересују паре које вјерници прилажу у острошкој светињи, поред ћивота Светога Василија, а не православна вјера”, саопштио је Ђуровић.

  Он наводи да манастир Острог није црногорски.

  “Уосталом, ми Бјелопавлићи смо присаједињени Црној Гори 1796. године без икаквог материјалног доказа око форме којом је то урађено. Манастир Острог је формиран 135 година прије присаједињења Бјелопавлића Црној Гори и он није црногорски манастир”, каже Ђуровић.

  Зато су, према Ђурпвићевим ријечима, чланови Српске листе више него заинтересовани за одбрану Острога.

  “Позивамо и остале српске странке и организације да нам се придруже, иако нам је симптоматично њихово ћутање поводом позива да се брани спомен плоча српским војницима који су 1918. године ослободили Будву. Српској листи ће питања идентитета, нације и цркве увијек бити важнија од борбе против корупције и неусклађених детаља из преговарачких поглавља са Европском унијом која за неколико година неће ни постојати”, закључује се у саопштењу Ђуровића.

  Извор: РТЦГ 08.03.2015

  - - - - - - - - - -

  Вучинић: Све цркве су националне

  Потпредсједник Савјета Митрополије ЦПЦ-а, Стевои Вучинић, оцијенио је да је изјава потпредсједника ДПС-а Светозара Маровића, да се његова странка залаже за Православну цркву, која није ни српска ни црногорска, најобичнија вербална еквилибристика.


  Prilog 349121

  Реагујући на изјаву Маровића, Вучинић је рекао да се њоме "укрива суштина проблема којег није могуће ријешити по мјери власти и Српске цркве".

  "Што државни врх добро зна и разумије. По дефиницији, сваки народ је додијељен својој цркви на развијање хришћанских врлина, дакле, руски Руској, српски Српској, грчки Грчкој цркви и тако редом. Тако научава православна теологија. Па би ред био и да црногорски народ буде повјерен Црногорској православној цркви, а не београдској патријаршији", навео је Вучинић.

  Истовјетно је стање, како је рекао, и у Католичкој цркви.

  "Која као и православна, има универзалне догмате и врло националне клерикалне структуре. И у формалном смислу то се очитује у имену, рецимо, Католичка црква у Француза како је њен званични назив. Њена структура је врло француска и она је депозит традиције, културе и повијести Француза. Не може се догодити да на њеном челу буду и њоме управљају, рецимо Мађари или Њемци, нити да њену културну баштину, која свједочи Французе и Француску, било ко тумачи као, напримјер, Мађарску или Њемачку и користи противу француских националних и државних интереса. Е то је, баш проблем у Црној Гори", сматра Вучинић.

  Он наводи да црногорску црквену културну баштину злоупотребљава Српска црква."

  "Тумачи нашу прошлост као српску, и ријечју и дјелом, и с олтара и с професорске катедре подрива уставни поредак и дјелује против наших националних и државних интереса. Наравно, да се као и свака моли за власт, како је савјетује господин Маровић, али српску која столује у Београду и династију Карађорђевића која сједи у Бијелом двору. А ми се баш томе и противимо и у тој цркви стога се не препознајемо. Ако не вјерује, нека то што предлаже Црногорцима предложи Србима и Српској патријаршији, да се одрекну имена српског и бриге за српске националне и државне интересе, па ће чути одговор", рекао је Вучинић.

  Он је подсјетио да је ЦПЦ обновила пасторалну дјелатност првом приликом која јој се указала након 1918. године, односно 1993. године.

  ЦПЦ се, тврди он, како Закон налаже пријавила надлежним органима.

  "Уз писмену пријаву приложила је и Устав. Да би јој нашкодили, као предуслов да добије жиро-рачун, од ње је поново тражено 2000. године да се пријави, али МУП-у на Цетињу. Та пријава, и данас служи свим њеним непријатељима да јој по основу ње одричу црквеност, и доводе у питање континуитет од времена Ивана Црнојевића. Има у властима, и неуких и злих, који умишљају да се црногорско црквено питање може ријешити најобичнијом промјеном имена цетињске филијале Београдске патријршије у Православна црква, и формалним проглашењем аутокефалности. То је само формално рјешење с којим се нећемо, не смијемо и не можемо сложити нити ћемо се икада сложити", рекао је он.

  Суштина бића сваке цркве је, како је рекао, у њеном карактеру.

  "По природи, Српска црква је српског карактера и духа, руска наравно руског, а ми, баш желимо цркву која је по духу и бићу, ријечју и дјелу црногорска. То може бити само црква која је по нарави Цногорска, у којој служе Црногорци по рођењу и увјерењу, којима су Црна Гора и њена културна баштина, традиција, прошлост и будућност светиње. Скупина више стотина клирика цетињске филијале Београдске патријаршије, који јадикују за идеологијом пораженом 1945. године на простору од Зиданога Моста до Блајбурга, није прикладна да служи у Црногорској цркви, нити ћемо ми стати пред олтарима на којима они служе", поручио је Вучинић.

  Извор: РТЦГ 08.03.2015

  - - - - - - - - - -

  ЦПЦ тужила Управу за некретнине

  Црногорска православна црква (ЦПЦ) поднијела је кривичну пријаву Врховном државном тужилаштву против непознатих особа из даниловградске Управе за некретнине, који су, како наводе из ЦПЦ, без правног основа протиправно уписали на Митрополију црногорско-приморску манастире Острог и Ждребаоник.

  Извор: РТЦГ 16.03.2015
  Poslednji put ažurirao/la Перута : 20.03.2015. u 15:46

 4. #4
  Stara legenda mmaher (avatar)
  Učlanjen
  23.06.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  89.119
  Tekstova u blogu
  34
  Reputaciona moć
  3014

  Podrazumevano Re: Чији је Остог?

  ako hoce svoje crkve nek ih grade...
  Postupaj tako da svaki tvoj cin moze da se upotrebi kao univerzalni princip.

 5. #5
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  10.12.2013.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Црна Гора
  Poruke
  243
  Reputaciona moć
  23

  Podrazumevano Re: Чији је Остог?

  Од прихода у ЦГ улажу по Србији и БиХ

  Потпредсједник савјета Митрополије ЦПЦ Стево Вучинић казао је да Митрополија црногорско приморска, средствима која стиче продајом паштровског земљишта и приходима из Острога, гради хотелски комплекс у Буљарици и улаже их у некретнине у БиХ и Србији.

  Епархијски савјет МЦП-а усвојио је у суботу завршни рачун за 2014. годину и Предлог буџета за 2015. годину.

  Вучинић је казао да су информације према којима је буџет МЦП скромних 770.000 еура - ругање разуму.

  "Укупни приходи цетинске филијале су више десетина пута већи. Та филијала средствима која укрива, а стиче продајом паштровског земљишта и приходима из Острога гради хотелски комплекс у Буљарици и хотеле на црногорском приморју, улаже у некретнине у Бања Луци, Палама, Новом Саду и Београду, финасира подривање уставног поретка, издржава богословију на Цетињу и хиљаде црквених и цивилних лица која је опслужују, а богме и Београдску патријаршију", казао је Вучинић за Портал Аналитика.
  Он је истакао да је МЦП успоставила „екстериторијални статус у земљи“.

  "И врши извјесна суверена права над нашом државом у име Србије, а над црквама и манастирима апсолутна, тако да се инспекцијски органи клоне од ње, а државна администација ћути. Таква политика издаје државе је узела маха и не види јој се краја, јер власт, судство и полиција ћуте", поручио је Вучинић.

  Извор: РТЦГ 16.03.2015

  - - - - - - - - - -

  Митрополит Амфилохије: Бурић се понаша као да је 1946. година

  Prilog 349123

  Митрополит црногорско-приморски Амфилохије казао је да Турци, бољшевичка, али ни комунистичка револуција нијесу отимали храмове “као што то сада покушава проф. Михаило Бурић”.

  Господин Бурић и њему слични у црногорској власти као да имају пројекат све су прокоцкали, потрошили, опљачкали и још су им храмови остали. Виде долази народ светињи божјој и рачунају тамо су грдне милијарде”, казао је он.

  Митрополит је рекао да Бурић “упорно ових дана тражи како да се отме ћивот Светог Василија Острошког, заузме имовина манастира Острог и припадне држави”.

  Ради чак и оно што нијесу комунисти 1946. године. Они би и Светог Василија да прогласе за Монтенегрина”, казао је митрополит Амфилохије „Вијестима“.

  Према његовим ријечима, начин на који се понаша министар унутрашњих послова Рашко Коњевић претвара Црну Гору у бесуду земљу.

  Митрополит Амфилохије је то рекао коментаришући одлуку МУП-а да на основу мишљења Агенције за националну безбједност свештеника Велибора Џомића, којем је Управни суд одобрио привремени боравак, протјера из Црне Горе.

  “Она је имала такве тенденције у прошлости, али смо се надали да у 21. вијеку неће поново постати бесудна земља. Очекујемо од Владе да испоштује закон који важи за све грађане“, навео је он.

  Митрополија црногорско-приморска планирала је да за 2015. годину приходује 770.000 евра, што је за 100.000 евра мање од њиховог прошлогодишњег буџета.

  Митрополит Амфилохије појаснио је да се у касу Митрополије слива 13 одсто прихода свих црквених јединица, којих има око 90.

  Од свих њих 13 одсто иде за општи буџет Митрополије, који покрива трошкове оних који служе при Митрополији, скоро половина нашег свештенства одатле прима плату, јер имамо многе парохије које немају услове да издржавају своје свештенике. Митрополија има двије народне кухиње, а ове године је за добротворне сврхе већ издвојено 70.000 евра” казао је Амфилохије.

  Митрополит је рекао да се новац троши и на обнављање и изградњу храмова.

  У Црној Гори је обновљено и саграђено 670 храмова. То није само од средстава Митрополије, већ и од прилога, али сва та средства, до посљедњег динара иду и за унутрашње потребе, хуманитарну помоћ, стипендије студентима”, казао је он.

  Прецизирао је да не стипендирају само студенте богословије и теологије.

  То су све наша дјеца и бринемо о њима. Ако већ хоћете да вам се исповиједам, мој секретар је прекјуче испразнио касу Митрополије и дао новац за храм светог Јована у Бару”, казао је он.

  Митрополит Амфилохије је рекао да је манастир Острог 2014. године од прилога приходовао 2,6 милиона евра.

  Само за помоћ сиротињи, избјеглицама, у човјекољубље из Оштрога је отишло 200.000 евра. У исто вријеме манастир Оштрог храни стотине Даниловграђана и Никшићана који помажу и служе у том манастиру… а истовремено можемо да покривамо елементарне трошкове изградње храмова“, навео је он.

  Извор: ИН4С 18.03.2015

  - - - - - - - - - -

  БУРИЋ: Амфилохије гради хотеле и ствара лоше односе између Срба и Црногораца

  Не улазим у црквена питања. Једино знам да је краљ Александар формирао СПЦ, али ми није јасно какве то везе има са имовином Црне Горе. Ја сам имао увид у документа који потрврђују питање имовине Црна Горе. Нека свако докаже своје власништво и манемо се Гебелса, каже Бурић.

  Предсједник Савјета комисије за израду ДУП-а Глава Зете - Манастир Острог проф. др Михаило Бурић, оцијенио је да митрополит Амфилохије “гради хотеле и ствара лоше односе између Срба и Срногораца”.

  Бурић је реаговао на изјаву Амфилохија да “Турци, бољшевичка, али ни комунистичка револуција нијесу отимали храмове “као што то сада покушава проф. Михаило Бурић”.

  “Тачно је да сам изјавио да је власништво Књажевине и Краљевине Црне Горе власништво данашње државе Црне Горе, из простог разлога што је то тачно. Ако није тачно, то ће он ваљда лако доказати. Не улазим у црквена питања. Једино знам да је краљ Александар формирао СПЦ, али ми није јасно какве то везе има са имовином Црне Горе. Ја сам имао увид у документа који потрврдјују питање имовине Црна Горе. Изволите упознати јавност са вашим документима, који потврђују нешто друго. И ријешена ствар, да новине одморе од Гебелсовских метода. ДПС- у се подмеће да врши подјелу у Црног Гори. Највећу штету која је направљена у новијој историји, учинио је он стварајуци лоше односе између два братска народа, Срба и Црногораца. Докле?, рекао је Бурић у изјави за Портал Аналитика.

  Он је додао да је мислио да ће да ће га Амфилохије пустити на мир, да ради свој посао израде ДУП-а Глава Зете -Манастир Острог.

  “Као сто видите неће. Као што видите ни једну чињеницу нијесу изнијели у вези државне црногорске имовине. Ваљда ће народ сада моћи лаксе по нешто схватити.Боље да ништа није писао”, навео је професор Бурић, додајући да ни Турци, бољшевици али ни комунисти нијесу радили ово што он ради.

  “Он и њему слични као да имају пројекат да су све прокоцкали, потрошили, опљачкали и још су им храмови остали. Народ стварно долази у светињу, и појединац остави тамо бар по 10 еура. Десет пута миллион посјетилаца износи више од 2 600 000, зар не? Мало ли је? Ваљало би наћи то одливање, и вратити сиротињи”, поручио је Бурић.

  Сматра да би сиротиња од тога могла лијепо живјети.

  “А хотеле и друго нека неко други гради. Не залажем да се њему одузме оно што није његово. Нека докаже па нека му је срећно. Ради оно што ни комунисти нијесу радили 1946.године. “Монтенегрин” није нимало погрдно име. Не мислите, не дај боже да тиме и тако омаловажите један народ у сред његове земље. Знам да не мислите. А ако мислите, реците да знамо. Ружно је стављати Црногорце у такав контекст. Није ни честица Светог крста настала у Црној Гори, а ипак је сада њена. Није питање власништва тако компликована ствар. Нека свако докаже своје власништво и манемо се Гебелса. Хоћемо ли? Чему све ово?, запитао се овај угледни професор.

  Он је рекао да са овим обраћањем преко Портала Аналитика, закључује расправу са Амфилохијем.

  “Посто немам више што ново да кажем, а у псовању нећу да учествујем, закључујем расправу са њим. И очекујем, умјесто, псовања документоване доказе.Овим путем обавјештавам све попове и укупну јавност да ја нијесам надлежан за питање власништва у Црној Гори, закључио је Бурић.

  П.ЗЕЧЕВИЋ

  Извор: Портал аналитика 18.03.2015
  Poslednji put ažurirao/la Перута : 20.03.2015. u 15:46

 6. #6
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  10.12.2013.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Црна Гора
  Poruke
  243
  Reputaciona moć
  23

  Podrazumevano Re: Чији је Остог?

  Један од техничких факултета у Подгорици преписао манастир Острог на СПЦ

  Манастир Острог и сва његова имовина преписани су 1991. године на Митрополију црногорско-приморску. То је учинио један од техничких факултета у Подгорици којем је тадашња служба катастра општине Даниловград прослиједила на обраду елаборат катастарске општине Врела, којој припада и Манастир Острог, казао је Побједи начелник подручне јединице Управе за некретнине у Даниловграду Драган Џаковић.

  Према његовим ријечима, факултет је требало да обради листове непокретности, одштампа их и укоричи, приреди азбучне регистре и спискове парцела. Џаковић објашњава да се од 1991. године, након што је факултет погрешно обрадио достављене податке, први пут Митрополија црногорско-приморска појављује као титулар Манастира Острог. Такво рјешење постало је пуноважно након објављивања у Службеном листу Црне Горе.

  Упитан је ли се тадашња Имовинско-правна и служба катастра општине Даниловград могла жалити због уношења нетачних података и тражити исправку, Џаковић је одговорио потврдно.

  "Могла је. Ми смо рачунали да су подаци тачно пренесени из елабората. Нијесмо контролисали. Општина Врела има, рецимо, 500-600 посједника. Рачунало се да они то одговорно раде", казао је он.

  Џаковић тврди да је служба катастра испоштовала све процедуре које су предвиђене законом и да не види никакву кривицу коју им јавност и Црногорска православна црква стављају на терет.

  "Никакву, не само сада запослених, него и великог броја бивших колега. Нико се није бавио тим питањем, поготово да уради нешто што је назаконито. То није својствено нашој подручној јединици, па ни у овом случају, јер је ово осјетљиво питање", казао је он, подсјећајући да је тадашњи Геозавод организовао „излагање" података не само за катастарску општину Врела, него и Спуж, Подгорицу и Слап.

  Према његовим ријечима, након аерофотограметријског снимања које је обављено 1987. године, израђен је елаборат, фото скице на којима су непокретности Манастира Острог дешифроване на име тог вјерског комплекса, а у пописном листу наведене као његово власништво.

  "Непокретности су у том поступку дешифроване на име Манастира Острог, као што је било у изворном посједовном листу из 1953. године. Након извршеног дешифровања ишло се на формирање пописних листа, парцела, прерачун површина. Када је завршен операт, дат је Комисији за излагање података о непокретностима и утврђивање стварних права на непокретности на увид", објаснио је он.

  Комисија је, додао је Џаковић, донијела рјешење према којем се све непокретности из пописног листа уписују на име Манастира Острог, без икаквих терета и ограничења. У том поступку учествовао је тадашњи управник Манастира Острог Серафим (Шпиро) Кашић, који није имао примједби на утврђене податке.

  "Немам примједби и слажем се са утврђеним стањем у вези података о непокретности утврђеним премјером и катастарским класирањем земљишта", изјавио је Кашић, пише у записнику Комисије, број 11/90, од 14. марта 1990. године. Џаковић је поновио да је и према посједовном листу из 1953. године власник свих некретнина био Манастир Острог, одосно држава и народ.

  Извор: Кафе Дел Монтенегро 20.03.2015

 7. #7
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  20.03.2015.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Krypton
  Poruke
  104
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Чији је Остог?

  Острог је српски и нема ту о чему да се прича.
  Poslednji put ažurirao/la SUPERMAN XXX : 20.03.2015. u 18:03

 8. #8
  Elita hypnotoad (avatar)
  Učlanjen
  22.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Вуковар
  Poruke
  19.004
  Reputaciona moć
  434

  Podrazumevano Re: Чији је Остог?

  Znas da si propao kada krades crkve od drugih

 9. #9
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  10.12.2013.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Црна Гора
  Poruke
  243
  Reputaciona moć
  23

  Podrazumevano Re: Чији је Острог?

  Мистерија: Ко је преписао манастир Острог на СПЦ?

  Информација да ли је и који од техничких факултета преписао мимо овлашћења и закона имовину Манастира Острог на Митрополију црногорско-проморску и тако промијенио њеног титулара и даље је мистерија, пише Побједа.

  Ime: manastir_ostrog.jpg
Pregleda: 22
Veličina: 61,5 KB

  Руководиоци појединих факултета Универзитета Црне Горе из времена када је препис урађен, највјероватније 1991. године, као и неки од бивших руководилаца тадашњег Геодетског завода и Управе за геодетске послове, не могу да се сјете да им је елаборат катастарске општине Врела, којој припада и Манастир Острог, уопште долазио до руку.

  Начелник подручне јединице Управе за некретнине у Даниловграду Драган Џаковић казао је прошле седмице Побједи да је један од техничких факултета у Подгорици, којем је тадашња служба катастра општине Даниловград прослиједила на обраду елаборат катастарске општине Врела, преписао имовину Манастира Острог Митрополији. Факултет је, како је Џаковић тада казао, требало да обради листове непокретности, одштампа их и укоричи, приреди азбучне регистре и спискове парцела. Према његовим ријечима, након што је неки од техничких факултета погрешно обрадио достављене податке, Митрополија црногорско-приморска први пут се појављује као титулар Манастира Острог.

  Трагајући за информацијом који је факултет то могао да буде, новинари Побједе обратили су се Грађевинском факултету у Подгорици, у чијем саставу постоји Одсјек за геодезију. Од актуелног руководства добили су информацију да у посљедњих 15 година нико од њих није тражио да се баве премјером, снимањем, уносом података за катастарску општину Даниловград. Декан Грађевинског факултета у вријеме кад је дошло до преписа имовине професор др Митар Чворовић категорично је одбио да је за вријеме његовог мандата (од студијске 1991/92. до студијске 1993/94. године) та универзитетска јединица имала било какве везе са елаборатом који се тицао црквене имовине и Манастира Острог.

  "Сва снимања објеката у то вријеме радила је Управа за геодетске послове као државни орган, односно тадашњи Геодетски завод, као њен сервис. Ми смо били ангажовани на пројекту изградње Храма Христовог васкрсења у Подгорици, радили смо идејни пројекат, али са Манастиром Острог и преписом имовине немамо никакве везе", казао је Чворовић за Побједу.

  Након разговора са професором Чворовићем, новинари Побједе разговарали су са некадашњим службеницима бивше Управе за геодетске послове и добили „неколико имена“ која би могла да знају коме је повјерена обрада документације катастарске општине Врела. Један од њих је Жарко Јауковић, који је почетком 90-их година прошлог вијека био помоћник директора Завода за геодетске послове.

  "У то вријеме, 1991. године, бавио сам се подгоричким катастром и није ми познато што се догодило са катастарском општином Даниловград. Не сјећам се ангажовања Грађевинског или неког другог од техничких факултета. Чињеница је да су се уносом података катастарских општина бавили стручњаци који су у то вријеме били довољно информатички писмени. Ако је то радио неки од техничких факултета, онда је питање да ли је то баш Грађевински. Али, који год да је факултет у питању, просто ми изгледа невјероватно да је унио и један податак осим оног који му је неко доставио. Дакле, ако неки од техничких факултета јесте учествовао у уносу података, ако се тај неки факултет прозива да је због његове грешке МЦП постала титулар имовине Манастира, онда мора да постоји неки папир, неки траг у документацији и то мора бити у посједу Управе за некретнине", тврди Јауковић.

  Један од саговорника казао је да се одговори можда крију на Електротехничком факултету, који је у то вријеме имао потребну информатичку опрему и стручњаке. Бивши челници те универзитетске јединице, међутим, не сјећају се да су се бавили уносом и обрадом података везаних за катастарску општину Даниловград и Манастир Острог.

  Тешко ће се ово клупко размрсити док се у причу не укључи онај ко је у овом тренутку најпозванији да то уради Врховно државно тужилаштво. Поднијете су двије кривичне пријаве, а они се не оглашавају.

  Извор: Кафе Дел Монтенегро 24.03.2015. и Портал аналитика 24.03.2015.

 10. #10
  Moderator
  Učlanjen
  13.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  40.858
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  1716

  Podrazumevano Re: Чији је Острог?

  Eh , sad !
  Da li je tu "problem katastar ili one silne milijarde i milijarde $$$ €€€.000.000... sto se slivaju nedje dje se slivaju , a ne nedje dje bi neko vredan i odan - stijo" ...?!
  Hamletovsko je to pitanje za jednu vrednu vlast !
  "Vera , sloga i postenje, Srpsko su spasenje".
  "В конце концов все будет хорошо. Если будет плохо, значит, это еще не конец"

 11. #11
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  10.12.2013.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Црна Гора
  Poruke
  243
  Reputaciona moć
  23

  Podrazumevano Re: Чији је Острог?

  Тужилаштво формирало два предмета о Манастиру Острог

  Ime: manastir_ostrog.jpg
Pregleda: 22
Veličina: 61,5 KB

  Основно државно тужилаштво у Подгорици формирало је два предмета о Манастиру Острог – сазнаје незванично Побједа. Један предмет односи се на упис тог вјерског комплекса на Митрополију црногорско-приморску, а други на радове који се изводе на манастирским објектима.

  У истрази о упису Манастира Острог на МЦП, Тужилаштво је кренуло од Управе за некретнине, која би морала да има документацију о том чину. Према незваничним информацијама, Тужилаштво ће се обратити на све адресе које могу допринијети расвјетљавању тог случаја. Тужилаштво провјерава и да ли радови на Манастиру представљају повреду заштићеног културног добра, јер ако је то у питању, онда се ради о кривичном дјелу. Према сазнањима Побједе, управа Манастира у одбрани инсистира да изводи радове на манастирском комплексу како би санирала оштећење културног добра. Тужбе против Управе за некретнине и Митрополије црногорско-приморске у току прошле године поднијеле су Црногорска православна црква и Управа за заштиту културних добара. Тужбе ЦПЦ поднијела је кривичну пријаву Врховном државном тужилаштву - Одјељењу за сузбијање организованог криминала, корупције, тероризма и ратних злочина против непознатих службеника из Управе за некретнине – подручна јединица Даниловград, јер су незаконито на Српску православну цркву преписали манастире Острог и Ждребаоник и 25 цркава и других објеката.

  У пријави ЦПЦ тврди да су службеници даниловградске Управе за некретнине без правног основа, а супротно Закону о државном премјеру и катастру непокретности, након 2007. године, противправно уписали на МЦП 1.634.664 метара квадратних ливада, шума и пашњака, манастире Острог и Ждребаоник и 25 цркава и црквених објеката енормне материјалне и културне вриједности. Да би заклонила чињеницу да је незаконити упис извршен након референдума, наводе у ЦПЦ, подручна јединица Управе за некретнине у Даниловграду дала је јавну изјаву да је упис извршен након излагања катастарских операта 1991. године, што није тачно.

  Напротив, без икакве правне процедуре, упис је извршен тек након референдума, у новим политичким околностима, с намјером да се дио државне територије и наша највећа светиња узаконе у власништву стране државе. То кривично дјело незаконитог уписа које су извршила ова службена лица, у себи садржи бића више кривичних дјела – противуставне дјелатности, корупције, издаје домовине и злоупотребе службеног положаја - саопштено је из ЦПЦ.

  Управа за културна добра поднијела је двије кривичне пријаве основном државном тужиоцу у Даниловграду против МЦП због кршења Закона о заштити културних добара и нарушавања архитектонског, умјетнич- ког и амбијенталног значаја Манастира Острог, јер се на манастирском комплексу изводе опсежни грађевински радови. Директорица Управе Анастасија Мирановић казала је раније Побједи да МЦП нема дозволу за радове на Манастиру Острог и да се њима нарушава његов архитектонски, умјетнички и амбијентални значај.

  Извор: Портал аналитика 25.03.2015.

 12. #12
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  10.12.2013.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Црна Гора
  Poruke
  243
  Reputaciona moć
  23

  Podrazumevano Re: Чији је Острог?

  Мишљења сам да би ова тема требала да се врати у пдф Политика него да буде ође. Хвала.

 13. #13
  Stara legenda mmaher (avatar)
  Učlanjen
  23.06.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  89.119
  Tekstova u blogu
  34
  Reputaciona moć
  3014

  Podrazumevano Re: Чији је Острог?

  Citat Original postavio Перута Pogledaj poruku
  Мишљења сам да би ова тема требала да се врати у пдф Политика него да буде ође. Хвала.
  misljenja sam da je ova tema besmislena posto je manastir Ostrog manastir Srpske Pravoslavne Crkve, pa je sama tema besmislena...
  Postupaj tako da svaki tvoj cin moze da se upotrebi kao univerzalni princip.

 14. #14
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  10.12.2013.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Црна Гора
  Poruke
  243
  Reputaciona moć
  23

  Podrazumevano Re: Чији је Острог?

  Баш због тога што је манастир Српске Паравославне Цркве завређује да се овај случај испрати до краја.

  Пошто је теби бесмислена, слободно је прескочи, нико те не ћера да читаш и коментаришеш.

 15. #15
  Stara legenda skura58 (avatar)
  Učlanjen
  11.08.2011.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Danilovgrad
  Poruke
  91.101
  Tekstova u blogu
  625
  Reputaciona moć
  19695

  Podrazumevano Re: Чији је Острог?

  Otvaranje ovih tema je bljak.

  Manastir Ostrog, slava mu i milost,
  je vlasništvo SPC, Mitropolije Crnogorsko - Primorske.

  Ovo pitanje potežu onaj Krivi i onaj raspop
  (što sam za sebe kaže mitropolit CPC)
  ali, zasad, proznati su samo od strane policije na Cetinju.
  A, policija mora da prihvati prijavu svake nevladine organitacije.

  Ali, niko, čak i iz samog vrha vladajuće partije
  neće (kad se nadju u istoj prostoriji na nekoj proslavi)
  ni da kontaktira sa njima.
  Na sve zahteve pomenute Mitropolije
  uglavnom se pozitivno odgovori.

  Uostalom, Hram u Podgorici je drugi
  najveći pravoslavni Hram na svetu,
  iza Hrama u Beogradu.

  Prošle godine, na dan sv. Vasilija Ostroškog,
  samo kad sam ja bio izbrojao sam 14 autobusa sa rusima.
  Poslednji put ažurirao/la skura58 : 27.03.2015. u 10:39
  Dobro vidimo samo srcem. Suština je nevidljiva očima.

 16. #16
  Buduća legenda
  Učlanjen
  11.09.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  28.867
  Reputaciona moć
  1019

  Podrazumevano Re: Чији је Острог?

  Никако да одем тамо. Мораћу.. Треба ли виза за Црну Гору или може само пасош.

 17. #17
  Moderator
  Učlanjen
  13.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  40.858
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  1716

  Podrazumevano Re: Чији је Острог?

  Kazu da je dovoljna LK , dobra volja i jos po nesto ...
  "Vera , sloga i postenje, Srpsko su spasenje".
  "В конце концов все будет хорошо. Если будет плохо, значит, это еще не конец"

 18. #18
  Domaćin
  Učlanjen
  10.11.2014.
  Pol
  muški
  Lokacija
  СРБИЈА
  Poruke
  3.357
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Чији је Острог?

  Citat Original postavio Владан Pogledaj poruku
  Никако да одем тамо. Мораћу.. Треба ли виза за Црну Гору или може само пасош.
  Ја сам био. Иако нисам верник могу рећи да је предиван. Обавезно посети.

 19. #19
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  10.12.2013.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Црна Гора
  Poruke
  243
  Reputaciona moć
  23

  Podrazumevano Re: Чији је Острог?

  Јесте да није ријеч о Острогу, али истим концептом као и у случају Острога, МЦП мора да преда цркву Светог Димитрија у Крушевцу држави.

  Извор: Вијести 03.04.2015

  Махеру коментар?

 20. #20
  Poznat
  Učlanjen
  10.03.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  VECNI ZIVOT
  Poruke
  9.847
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Чији је Острог?

  Pravoslavlje je jedno, bilo gde po svetu.


  - - - - - - - - - -

  Citat Original postavio HORDAK 2014 Pogledaj poruku
  Ја сам био. Иако нисам верник могу рећи да је предиван. Обавезно посети.
  I sto si dozivio, da nisi i mosti moze biti poljubio, i da te nisu izlecili od necega,

 21. #21
  Stara legenda skura58 (avatar)
  Učlanjen
  11.08.2011.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Danilovgrad
  Poruke
  91.101
  Tekstova u blogu
  625
  Reputaciona moć
  19695

  Podrazumevano Re: Чији је Острог?

  Citat Original postavio bakonja Pogledaj poruku
  Kazu da je dovoljna LK , dobra volja i jos po nesto ...
  Samo LK
  (i da nisi na Interpolovoj poternici)
  Dobro vidimo samo srcem. Suština je nevidljiva očima.

 22. #22
  Moderator Vexy (avatar)
  Učlanjen
  23.10.2011.
  Pol
  ženski
  Poruke
  33.224
  Tekstova u blogu
  15
  Reputaciona moć
  4078

  Podrazumevano Re: Чији је Острог?

  Ostrog je pre svega, Božija, ljudska.i pravoslavna srkva.
  Poslednji put ažurirao/la Vexy : 17.04.2015. u 11:27

 23. #23
  Iskusan
  Učlanjen
  20.11.2013.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  gdje je i Bog rekao laku noć
  Poruke
  5.189
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Чији је Острог?

  Sve se opet vrti oko para, najveće religije današnjeg vremena.

 24. #24
  Elita JA KOJI NISAM (avatar)
  Učlanjen
  14.06.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  20.236
  Reputaciona moć
  311

  Podrazumevano Re: Чији је Острог?

  Pre otprilike 7-8 god sam bio na Ostrogu, video tu neke ljude raznih nacionalnosti a video sam i gomilu eura ostavljenih kao prilog, zejtina dosta i ne znam sta jos, zaboravio sam.
  Gde odlaze te silne pare koje sam ja video samo na blic, siguran sam da svaki dan neko nesto ostavlja a nisam cuo da se crkve otvaraju za neke dobrotvorne svrhe, za lecenja i sl
  Ako se bog za vreme mog zivota bude obracao ljudima ocekujem da cu cuti "Oprostite mi, nisam znao sta radim"

 25. #25
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  10.12.2013.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Црна Гора
  Poruke
  243
  Reputaciona moć
  23

  Podrazumevano Re: Чији је Острог?

  Citat Original postavio cleaner Pogledaj poruku
  Pre otprilike 7-8 god sam bio na Ostrogu, video tu neke ljude raznih nacionalnosti a video sam i gomilu eura ostavljenih kao prilog, zejtina dosta i ne znam sta jos, zaboravio sam.
  Gde odlaze te silne pare koje sam ja video samo na blic, siguran sam da svaki dan neko nesto ostavlja a nisam cuo da se crkve otvaraju za neke dobrotvorne svrhe, za lecenja i sl
  Имаш горе текст двије сукобљене стране о трошењу новца. Ваљда се прво прочитају постови па тек онда дискутује.

  "Острог" вратити држави Црној Гори

  Црногорска православна црква прослиједила је Државном тужилаштву рјешење из 1990. године као доказ да је имовина манастира "Острог" незаконито уписана као власништво Српске православне цркве. Од тужилаштва очекују да покрене поступак и имовину поново упише у власништво црногорске државе.
  Рјешење комисије за излагање података о непокретностима

  Како наводи потпредсједник савјета Митрополије Црногорске православне цркве Стево Вучинић државном тужилаштву - Одјељењу за сузбијање организованог криминала, корупције, тероризма и ратних злочина, као допуна кривичне пријаве, достављен је посједовни лист и Рјешење комисије за излагање података о непокретностима из маја 1990, којим се утврђују непокретности манастира „Острог”.

  “Тим Рјешењем је одлучено да се његова имовина коју сачињава око 3000 метара квадратних црквено-стамбеног простора и око 1,6 километара квадратних ливада и шума поново упише у његово власништво”, наводи Вучинић.
  Он каже да су непознати службеници игнорисали то рјешење и имовину уписала на Београдску патријаршију, “индирекно на српску државу”.

  “Такав акт има елементе велеиздаје и подривања уставног поретка, па очекујемо да ће тужилаштво покренути поступак да се та имовина поново упише у власништво црногорске државе”, закључио је Вучинић.

  Извор: РТЦГ 17.04.2015

Slične teme

 1. Odgovora: 28
  Poslednja poruka: 07.07.2008., 22:52
 2. Чији је ово говор ?
  Autor Ilinoida u forumu Politika
  Odgovora: 13
  Poslednja poruka: 08.05.2008., 19:01
 3. Odgovora: 27
  Poslednja poruka: 11.05.2007., 04:10
 4. Истражујмо чији кадрови воде...
  Autor okosokolovo u forumu Politika
  Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 18.12.2006., 01:27
 5. Пендрек боли, ма чији био..
  Autor Архангел u forumu Politika
  Odgovora: 8
  Poslednja poruka: 11.06.2006., 00:33

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •