BEOGRAD, 17. marta 2015. (Beta) - Najveća medjunarodna dobrovoljna akcija, "Sat za našu planetu", u organizaciji Svetskog fonda za prirodu (WWF), koja treba da upozori na rasipanje prirodnih resursa i klimatske promene, održaće se 28. marta simboličnim gašenjem rasvete na jedan sat u 20.30 u više od 7.000 gradova sveta.

Svetski fond za prirodu pozvao je i gradjane Srbije da se priključe akciji gašenjem sijalica u svojim domovima, ustanovama i preduzećima najmanje na jedan sat (www.panda.org/serbia).

Direktorka WWF-a u Srbiji Duška Dimović podsetila je na konferenciji za novinare da se akcija, ove godine pod sloganom "Promeni klimatske promene", održava devetu godinu uzastopno, a sedmi put u Srbiji, uz učešće više od 150 zemalja i više stotina miliona ljudi.

Dimovićeva je kazala da se do sada, ovogodišnjoj akciju u Srbiji, priključilo više od 70 gradova i opština i oko 130 škola.

"Ove godine akcija je posvećena održivim izvorima energije i održivoj proizvodnji hrane, odnosno poljoprivredi", kazala je ona i dodala da je potrebno da se pronadju načini da se sa što manje resursa proizvede što više hrane za rastuću populaciju na zemlji koja će uskoro dostići devet milijardi ljudi, koji će trošiti sve više resursa.

Prema njenim rečima, ideja akcije je da podstakne ljude da troše manje resursa i da se ublaže klimatske promene, odnosno smanji emisija sa efektima staklene bašte i poveća energetska efikasnost.

Centralna manifestacija u Srbiji održaće se 28. marta od 20.30 do 21.30 na beogradskom Trgu Republike, ali i na Trgu slobode u Novom Sadu i u Nišu na Niškom keju.

Na jedan sat biće isključena dekorativna rasveta spomenika i zgrada, objekat pojedinih preduzeća i ustanova širom Srbije.