Godišnja primanja
Pet puta više od prosječnog građanina primaju i britanski premijer Cameron te francuski predsjednik Hollande
U predsjedničkoj kampanji jedna od glavnih tema bila je racionalnost i štednja Ureda predsjednička. Josipović se kleo da su srezali troškove na najmanju moguću mjeru, tadašnja izazivačica, a sadašnja predsjednica Grabar-Kitarović tvrdila je da će troškove Ureda srezati još više. A da prostora za rezanje ima, pokazuju i usporedbe razine plaća predsjednice Hrvatske i svjetskih čelnika, predsjednika i premijera. Naime, Kolinda Grabar-Kitarović godišnje prima plaću u vrijednosti 65.430 američkih dolara, što je tri puta više od plaće kineskog predsjednika Xi Jinpinga.
Skromni Kinez

Prvi čovjek Kine, iako je ona danas neprijeporna gospodarska i politička velesila te najmnogoljudnija zemlja svijeta, godišnje na ime plaće primi oko 22 tisuće američkih dolara, odnosno 2,6 godišnjih plaća prosječnog Kineza. Hrvatska predsjednica, računajući na ovaj način, godišnje primi plaća koliko i 4,9 prosječnih Hrvata. Naravno, prostora za uštedu u ovom obliku ima ne samo na Pantovčaku nego i na Markovu trgu. Primanja predsjednika Vlade Zorana Milanovića gotovo su navlas jednaka primanjima predsjednice Republike, pa tako i Milanović inkasira oko 65 tisuća dolara godišnje. Dvostruko više od, recimo, Narendra Modija, premijera Indije, druge najmnogoljudnije zemlje svijeta. I proizvodne i tehnološke velesile koja je nedavno lansirala svoju raketu na Mars. Doduše, Modiju njegova primanja predstavljaju iznos koji godišnje primi 8,9 prosječnih Indijaca pa je prema tom kriteriju Milanović relativno skroman.
Unatoč svemu, kako Hrvatska nije azijska, nego europska zemlja, i ako Hrvatsku želimo mjeriti sa Zapadom, plaće dužnosnika već sada prilično su skromne. Apsolutni rekorder po primanjima među svjetskim čelnicima je Barack Obama sa 400 tisuća dolara na godinu. Tomu treba pribrojiti i porezne olakšice od oko 50 tisuća dolara, a sveukupno prvi čovjek SAD-a zarađuje koliko i 7,1 prosječni Amerikanac.

Vodeća desetorica

Drugi je po visini primanja kanadski premijer Stephen Harper sa 250 tisuća dolara na godinu što je iznos koji u prosjeku primi 5,6 Kanađana. Tek je treća na popisu jedna Europljanka, njemačka kancelarka Angela Merkel. Za svoj rad na čelu vlade njemačka "željezna dama" prima 234 tisuće američkih dolara, tek desetak tisuća dolara više od iznosa koji godišnje na raspolaganju ima Jacob Zuma, predsjednik Južne Afrike. Na petom je mjestu po primanjima David Cameron. Britanski premijer godišnje primi 214 tisuća dolara, 5,1 puta više od prosječne plaće Britanca. Šesti je sa 202 tisuće japanski premijer Shinzo Abe, dok je iza njega sa 194 tisuće dolara francuski predsjednik Hollande. Ruski čelnik Vladimir Putin prima daleko manje od svog francuskog kolege, "samo" 136 tisuća dolara na godinu, ali je to još uvijek iznos za koji godišnje rade 22 prosječna Rusa. Iako je Italija u krizi, njihov premijer Mario Renzi primi pak 124.600 dolara, što predstavlja 3,6 prosječnih godišnjih primanja u Italiji. Brazilka Dilma Rousseff dobije na ime plaće 120 tisuća dolara godišnje, isto koliko za svoj rad na godišnjoj razini primi 11,8 Brazilaca...
http://www.vecernji.hr/hrvatska/godisnja-primanja-sefova-drzava-i-vlada-u-odnosu-na-zarade-gradana-994735