СТВАРНИ ГУБИЦИ НАТО-а 1999-те
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 29

Tema: СТВАРНИ ГУБИЦИ НАТО-а 1999-те

 1. #1
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano СТВАРНИ ГУБИЦИ НАТО-а 1999-те

  СТВАРНИ ГУБИЦИ НАТО-а 1999-те

  Ненад ХРИСАФОВИЋ, САД

  Као вероватно и многи други, постављам себи питање о стварним губицима НАТО-а током његове агресије на Косову и о евентуалним последицама које би проистекле да су стварни и добро документовани губици у људству и материјалу НАТО били приказани светском јавном мњењу већ после првих 6 недеља рата.
  Закључци до којих сам дошао су, сматрам, довољно интересантни да заслужују да буду објављени.
  Косовска агресија, такву какву ју је приказивао НАТО, била је сукоб између "добрих" и (веома) "лоших", где је "добре", наравно, представљала Атлантска алијанса. Та акција је требала бити вођена ефикасно и одлучно, како на војном, тако и на дипломатском пољу. Комуникациони сервис НАТО-а је, као и свака пропагандна машина, приказао ратна дејства не каква су у ствари била, већ каквим их је он представио другима: интервенција на Косову је класирана као "операција у хуманитарном циљу". Бела кућа је са своје стране све учинила да избегне негативне реакције америчке јавности, још увек у шоку због катастрофалног исхода интервенције у Вијетнаму, као и због драматичног фијаска у Либану и Сомалији.

  Због тога, и у сагласности са "јединственим мишљењем", све што је могло да учини НАТО-ову акцију непопуларном међу грађанима земаља чланица Атлантског савеза, а посебно у САД-у, било је брижљиво цензурисано. У такву акцију спада пре свега примена аксиома о "нула мртвих", наравно, само на страни оних "добрих". Данас, иако је политичка ситуација на Балкану ушла у једну нову фазу, постоје и даље многобројна питања која заслужују да им се нађе адекватан одговор. Колики су били стварни губици НАТО-а у Југославији? Да ли је било ратних заробљеника? Да ли је било акција командоса на Косову? Зашто су одједном прекинуте све вести о јуришним хеликоптерима типа "апач" чији је долазак у Албанију био оглашен на сва звона?
  Данас постоје веродостојни извори информација на основу којих се могу дати бар делимични одговори; ја овде цитирам само два, чији садржај могу да провере они који то желе.
  Први извор је месечник DEFENSE AND FOREIGN AFFAIRS који издаје асоцијација ISSA. Њени чланови су у већини случајева познате личности, специјалисти у геополитици и геостратегији, као и бројни чланови америчког Конгреса. Према том месечнику (едиција април 1999) губици НАТО-а у периоду од 23. марта до 20. априла 1999. су, апроксимативно, следећи: "38 борбених авиона, 6 хеликоптера, 7 беспилотних летилица и многобројне крстареће ракете. Више других апарата НАТО-а су били оборени после тог датума, од којих је најмање један приказан на српској телевизији. Међу обореним авионима се рачуна на три \'невидљива\' Ф-117, од којих је губитак једног званично признат. Један од два преостала је уништен у ваздушној борби са једним југословенским МИГ-29... Најмање један Ф-15 ОРАО је оборен. Пилот, амерички црнац и мајор по чину, је преживео и заробљен је. Најмање један немачки пилот (два, према извесним изворима, што подразумева посаду "торнада", је такође заробљен. Једна Американка пилот је погинула у току прве недеље рата, а један авион је оборен у близини Подгорице. Хеликоптер за спасавање је покупио пилота, али је затим оборен. Зна се такође да су НАТО снаге покупиле посмртне остатке Американаца, као и припадника других земаља НАТО пакта, после њихове погибије у Југославији. Најмање 30 тела америчких војника су пренесена у Атину после њихове евакуације из борбене зоне. Два од шест оборених хеликоптера су транспортовали командосе, што је проузроковало смрт 50 војника и официра који су углавном, али не и сви - били Американци".

  Садржај овог чланка није демантовао ни Пентагон, ни НАТО, ни било која друга служба комуникација. Али завера ћутања званичних медија, који су верно следили поставку "нула мртвих" је учинила да шира јавност никада није била упозната са губицима НАТО-а. Други извор: У свом предавању одржаном у јуну 2000. у Бечу под насловом "Медији као чиниоци у рату или како су 500.000 мртвих претворили у 2.108 жртава", главни уредник аустријске државне телевизије мр Малте Олхенски је изнео занимљиве податке који заслужују да буду узети у обзир: 18. априла 1999. увече, новинарске агенције ДПА, Ројтер и АФП су објавиле да је НАТО бомбардовао, "у знак репресалија", град Ужице, не дајући при томе никакве детаље о узроцима тог напада. Уствари, радило се о одговору Алијансе на напад југословенских борбених авиона на тузлански аеродром, на коме је уништено двадесетак авиона. "Орлови" су се вратили у њихову подземну базу у Пониквама код Ужица и због тога је НАТО извршио "репресалије" над тим градом.
  “Mors tua, vita mea” 2. #2
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: СТВАРНИ ГУБИЦИ НАТО-а 1999-те

  Слично се десило и 26. априла 1999: два "супер галеба" су бомбардовала и митраљирала аеродром Рина код Тиране, на коме је америчка авијација стационирала своје јуришне хеликоптере типа "апач". Наводно, девет хеликоптера је уништено. Како су "супер галебови" полетели из подземне базе Голубовци код Подгорице, пар часова касније подгорички аеродром је бомбардован, а после њега и остали важни објекти у Црној Гори, "у знак одмазде".
  Када се томе дода и то да је двадесетак борбених авиона, оштећених изнад Југославије, принудно слетело на аеродроме у Сарајеву, Тузли, Загребу и Скопљу, а да је један "невидљиви" Ф-117 слетео чак у Немачкој, као и то да се више њих срушило у Босни, Хрватској, Македонији и осталим суседним земљама које су отвориле свој ваздушни простор Алијанси, онда се може са правом закључити да су НАТО-ви губици од "нула мртвих" били и остали чиста фикција. Али, то је била основна поставка коју је требало бранити по сваку цену. Само, у таквој ситуацији, како сакрити стварне губитке у материјалу и људству? Што се тиче материјала, поступак је једноставан: оборена летилица, чија посада (преживела или не) је евакуисана сваки пут када је то било могуће, је затим бомбардована или минирана све док олупина није претворена у ситне, тешко идентификоване парчиће, које српски медији неће могли да искористе за своју пропаганду. Што се тиче губитака у људству, проблем је много сложенији, јер није једноставно избрисати некога из војне евиденције. Ипак, поступак је пронађен: према изворима мр Олхенског, експерти су констатовали да се број смртних удеса у америчком ваздухопловству удвостручио у периоду од 24. марта до 15. јуна 1999. у односу на претходно "мирнодопско" стање. Тако, база Луке (Аризона), један од центара авиона ловаца-бомбардера Ф-16, је била поприште многобројних удеса. Авиони су падали и у Босни и у Албанији. Авиони и хеликоптери НАТО-а су претрпели удесе "из необјашњивих разлога" у Турској, Немачкој, Италији. У Кентакију и Мичигену су регистроване многобројне катастрофе, али са необјављеним бројем жртава, што је комотан начин да се погинуле посаде "укњиже" у мирнодопске губитке. Породице погинулих или несталих посада су добијале новчане накнаде и пензије, а понекад и посмртне остатке драгог покојника у добро залетованом металном ковчегу. Како је то већ предвиђено правилима... Али, у извесном броју случајева, смрскана и изгорела тела посада авиона и хеликоптера нису могла бити евакуисана са југословенске територије. Погинули или рањени пилот са својим радиолокатором који се аутоматски активирао, био је јасно означени циљ за спасилачку екипу која је доласком на место удеса постајала идеална мета за ракете "игла" и "стрела" југословенске ПВО. Оборене спасилачке хеликоптере и њихову посаду није имао ко више да тражи и спасава, поготово у тешко проходним планинама Србије и Црне Горе.

  У вези са свим што је изнесено, намеће се закључак да су југословенска војска и полиција морали имати материјалне доказе о десетинама погинулих припадника НАТО снага и чудно је да ти подаци нису никада објављени у облику неке "беле књиге" или у облику фотографија и видео филмова. Западни медији не би пропустили прилику да од тога направе прворазредну сензацију, а Клинтонова администрација би се нашла у небраном грожђу. Сетимо се шта се десило у Сомалији, када је полуписмени генерал Адид дао да се лешеви посаде једног обореног америчког хеликоптера вуку по градским улицама Могадишија: телевизије целог света су пренеле без имало устручавања тај огавни призор и амерички грађани су се ужаснули над судбином њихових момака. Јавно мњење се побунило, Конгрес је реаговао и елитни и непобедиви маринци су наврат-нанос укрцани на бродове и враћени. Њих су следили и њихови сарадници у "хуманитарној интервенцији": Французи, Италијани, Канађани... Мислим да би сличан ефекат постигао и објављивањем фотографије погинулих и рањених посада и њихових индивидуалних плочица за идентификацију. Прва конкретна последица била би дефинитивни крах многохваљене америчке стратегије "нула мртвих", дакле мита о безопасној интервенцији у иностранству, тамо где су "угрожена људска права" или... стратешки и економски интереси САД-а. Друга конкретна последица било би заустављање једне војне агресије, чији коначни резултат је да је једно потенцијално етничко чишћење једне стране у сукобу замењено стварним етничким чишћењем друге стране, да је уништен економски потенцијал једне мале земље и да је њено становништво гурнуто, бар привремено, у загрљај једном диктатору. Да није ово последње било разлог што Милошевић није документовано упознао "слободни свет" са НАТО-овим губицима? Искрено сумњам. Мислим да је пре био у питању неки приватни "дил" између њега и Клинтонове администрације.Сликовит и добро документован приказ америчких губитака у Југославији изазвао би, као у случају Либана и Сомалије, не само шок у америчком јавном мњењу, него и оштре реакције Представничког дома и Сената, који нису били особито наклоњени Вилијаму Клинтону, посебно после афере Левински. Њихова реакција је могла да доведе до наглог обустављања акције НАТО-а, а тиме и да глобално компромитује америчку политику на Балкану, такву каква је вођена од лета 1995. наовамо. И НАТО би се нашао у незавидном положају да тражи себи неко друго поље деловања.
  “Mors tua, vita mea”

 3. #3
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: СТВАРНИ ГУБИЦИ НАТО-а 1999-те

  Клинтон је, дакле, имао шта да изгуби и мислим да је био спреман да плати високу цену да би избегао слом мита о "нула мртвих" на Косову. То би био циљ и његове Демократске партије, обзиром на предстојеће председничке изборе у новембру 2000.
  Што се тиче Милоешвића, чија главна преокупација је одувек била да себи осигура власт и залеђе, сигурно је да би он имао дугачку листу приватних захтева од чијег задовољења би директно зависила његова судбина, судбина његове породице као и иметка који је нагомилао у последњих десет година. Само, он је вероватно рачунао с тим да ће екипа која победи на председничким изборима 2000, била Демократска или Републиканска, поштовати џентлменски споразум којим су се завршили преговори у Дејтону, где се Косово није ни споменуло и где су босански Срби били цена којом је Слободан Милошевић платио звање "актера мира на Балкану".
  Али, он као да није ни замишљао да ће председник САД-а постати Џорџ Буш...
  Надам се да ће једног дана историчари размрсити клупко и да ће данас непознате чињенице изићи на видело.

  (ЈАНУАР 2003)
  “Mors tua, vita mea”

 4. #4
  Primećen član
  Učlanjen
  21.07.2005.
  Poruke
  953
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: СТВАРНИ ГУБИЦИ НАТО-а 1999-те

  Citat Original postavio КиМ
  Клинтон је, дакле, имао шта да изгуби и мислим да је био спреман да плати високу цену да би избегао слом мита о "нула мртвих" на Косову. То би био циљ и његове Демократске партије, обзиром на предстојеће председничке изборе у новембру 2000.
  Што се тиче Милоешвића, чија главна преокупација је одувек била да себи осигура власт и залеђе, сигурно је да би он имао дугачку листу приватних захтева од чијег задовољења би директно зависила његова судбина, судбина његове породице као и иметка који је нагомилао у последњих десет година. Само, он је вероватно рачунао с тим да ће екипа која победи на председничким изборима 2000, била Демократска или Републиканска, поштовати џентлменски споразум којим су се завршили преговори у Дејтону, где се Косово није ни споменуло и где су босански Срби били цена којом је Слободан Милошевић платио звање "актера мира на Балкану".
  Али, он као да није ни замишљао да ће председник САД-а постати Џорџ Буш...
  Надам се да ће једног дана историчари размрсити клупко и да ће данас непознате чињенице изићи на видело.

  (ЈАНУАР 2003)
  koliko su oni izgubili,to je najmanji problem ..nego koliko ste vi izgubili

 5. #5
  Veoma poznat fosilvaso (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  zagreb
  Poruke
  13.586
  Reputaciona moć
  185

  Podrazumevano Re: СТВАРНИ ГУБИЦИ НАТО-а 1999-те

  Citat Original postavio vispak
  koliko su oni izgubili,to je najmanji problem ..nego koliko ste vi izgubili
  nismo izgubili: Mi smo dobili, nismo više u bratstvu i jedinstvu sa shiptarima.....
  Sve je apsolutno u totalitarnom režimu!

 6. #6
  Veoma poznat fosilvaso (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  zagreb
  Poruke
  13.586
  Reputaciona moć
  185

  Podrazumevano Re: СТВАРНИ ГУБИЦИ НАТО-а 1999-те

  KiM, lako moguće da si u pravu što se tiče deal-a Crnog Slobe sa Clintonom, još od Dejtona, ako ne i pre....od pesme: Neverujem lepim ženama, lako dođeš i do Neverujem političarima, bilo lepim, bilo ružnim
  Sve je apsolutno u totalitarnom režimu!

 7. #7
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: СТВАРНИ ГУБИЦИ НАТО-а 1999-те

  Citat Original postavio fosilvaso
  KiM, lako moguće da si u pravu što se tiče deal-a Crnog Slobe sa Clintonom, još od Dejtona, ako ne i pre....od pesme: Neverujem lepim ženama, lako dođeš i do Neverujem političarima, bilo lepim, bilo ružnim
  Ма Црни Слобо је све потписивао што му је клинтон давао. Било СРБиХ, или Сербиа КиМ. Из тога произилази да је Клинтон на крају увалио Киту другу Слоби.Иоако је више Левински волео.
  “Mors tua, vita mea”

 8. #8
  Veoma poznat fosilvaso (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  zagreb
  Poruke
  13.586
  Reputaciona moć
  185

  Podrazumevano Re: СТВАРНИ ГУБИЦИ НАТО-а 1999-те

  Citat Original postavio КиМ
  Ма Црни Слобо је све потписивао што му је клинтон давао. Било СРБиХ, или Сербиа КиМ. Из тога произилази да је Клинтон на крају увалио Киту другу Слоби.Иоако је више Левински волео.
  Ne Preteruj(Minimax): Klinton mu obeć'o da ga neće micati iz sedla, ali avaj, Crnom Slobi se onda opet dogodio narod, ovaj put na njegovu štetu....
  Sve je apsolutno u totalitarnom režimu!

 9. #9

  Podrazumevano Re: СТВАРНИ ГУБИЦИ НАТО-а 1999-те

  Sve je to bio dil i nista drugo, samo ameri nisu ispostovali isti, a Sloba je uradio isto sto i Monika, samo ne Klintonu. Njegova je sreca sto se dokpao Haga, jer bi ga u Srbiji odavno obesili, a Delponteova kako je krenula nece upeti ni saobracajni prekrsaj da mu dokaze.
  Ovi podaci koje Kim navodi su u velikoj meri tacni. Mozda ne u brojevima. Zanimljiva je preporuka hrvatskog generala Antona Tusa, koja nije bila poslusana, da se ne igraju sa helikopterskim desantima jer se nece vratiti. Takodje su zanimljivi podaci za Super Galeb. Sasvim je moguce, s obzirom da se radi o avionu strahovite ubojne moci, da je ucinjeno to sto se navodi. Sto se tice nemackog aviona nad Fruskom Gorom, a koji je "kolateralno" pogodio centar Sremske Kamenice njega je oborio projektil zemlja-vazduh, najverovatnije S-300 ruske proizvodnje za koji su se nasi kleli da ga ne poseduju. Posle tih i takvih dogadjaja, a i gubitaka, krenulo je bombardovanje sa velike visine i unistavanje mostova, vozova, rafinerija i slicno. Dakle cist izraz nemoci. E to je bila prekretnica gde je Slobodan Milosevic i ulizice oko njega, pao na istorijskom ispitu i pocinio kriminalni cin veleizdaje i sramne kapitulacije.

 10. #10
  Veoma poznat fosilvaso (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  zagreb
  Poruke
  13.586
  Reputaciona moć
  185

  Podrazumevano Re: СТВАРНИ ГУБИЦИ НАТО-а 1999-те

  Citat Original postavio informaticaplus
  Sve je to bio dil i nista drugo, samo ameri nisu ispostovali isti, a Sloba je uradio isto sto i Monika, samo ne Klintonu. Njegova je sreca sto se dokpao Haga, jer bi ga u Srbiji odavno obesili, a Delponteova kako je krenula nece upeti ni saobracajni prekrsaj da mu dokaze.


  unistavanje mostova, vozova, rafinerija i slicno. Dakle cist izraz nemoci. E to je bila prekretnica gde je Slobodan Milosevic i ulizice oko njega, pao na istorijskom ispitu i pocinio kriminalni cin veleizdaje i sramne kapitulacije.
  Crnom Slobi ne dozvoljavaju izvođenje svih važnih svedoka koje je tražio, a ako se ne potegnu neki događaji, upravo kako kažeš, ni saobraćajni....

  Dilema: Kada je Nemačka morala onako sramno kapitulirati u WW1, Hićo je 20 god kasnije priredio lepi tulum za poravnanje računa! Hoće li i Srbi kad-tad potegnuti takav/sličan potez!!??....
  Sve je apsolutno u totalitarnom režimu!

 11. #11
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: СТВАРНИ ГУБИЦИ НАТО-а 1999-те

  Citat Original postavio fosilvaso
  Ne Preteruj(Minimax): Klinton mu obeć'o da ga neće micati iz sedla, ali avaj, Crnom Slobi se onda opet dogodio narod, ovaj put na njegovu štetu....
  Kakaв minimax
  “Mors tua, vita mea”

 12. #12
  Ističe se
  Učlanjen
  01.07.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Nis
  Poruke
  2.774
  Reputaciona moć
  78

  Podrazumevano Re: СТВАРНИ ГУБИЦИ НАТО-а 1999-те

  Citat Original postavio informaticaplus
  Takodje su zanimljivi podaci za Super Galeb. Sasvim je moguce, s obzirom da se radi o avionu strahovite ubojne moci, da je ucinjeno to sto se navodi. Sto se tice nemackog aviona nad Fruskom Gorom, a koji je "kolateralno" pogodio centar Sremske Kamenice njega je oborio projektil zemlja-vazduh, najverovatnije S-300 ruske proizvodnje za koji su se nasi kleli da ga ne poseduju.

  Kakva bre strahovita ubojna moc?
  Kakav S-300? Ti izgleda bas volis da pricas o stvarima o kojima pojma nemas.
  Čiste ruke
  Hladna glava
  I vatreno srce

 13. #13
  Elita Sizif (avatar)
  Učlanjen
  04.07.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Munze
  Poruke
  24.502
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  2096

  Podrazumevano Re: СТВАРНИ ГУБИЦИ НАТО-а 1999-те

  Ne, prava istina je još crnja: ni jedan američki vojnik koji je učestvovao u napadu na Srbiju nije se vratio kući, svi su nestali i veruje se da sa tim imaju veze neke kletve Tarabića i smrtonosno Teslino oružje za koje niko ne zna. Naravno, masonske lože i jevrejski lobi sve to finansiraju, čak su u toku samo jednog dana svi vojnici zamenjeni androidima koje su projektovali stručnjaci iz Vinče da nesrećne Američke porodice ne bi ni posumnjale da su im nestala deca. Jedino se plašim da ćemo ponovo upotrebiti nuklearno oružje koje je ostalo posle boja na Kosovu, a onda kuku majko vojvođanskim mađarima koji sanjaju vlažne snove o otcepljenju.... Mada, sve će to CIA vešto zataškati, kad vam ja kažem. Kao i do sada...

 14. #14
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: СТВАРНИ ГУБИЦИ НАТО-а 1999-те

  18.04.1999. godine udarna borbena grupa od 9 aviona je uzletela da izvrsi bombardovanje aerodroma u Tuzli. Grupa se sastojala od jednog jurisnog aviona G-4 Super Galeb, sest jurisnih aviona J-22 Orao i dva lovacka aviona MIG-21. Napad je organizovan nezvanicno i na inicijativu pilota koji su u napadu ucestvovali. Napad je vodio major Stevan Zivojin Gavrilovic leteci na avionu G-4 Super Galeb, a sve je organizovao major Mihajlo V. iz Kragujevca, leteci na jednom od Orlova. Napad je zapocet sa aerodroma Ponikve u blizini Uzica oko 120 kilometara daleko od Tuzle. Nasi avioni su pratili rutu koja ih je vodila pored granice Jugoslavije i Bosne leteci na visini od 800 metara. Granicu su presli izmedju Bratunca i Zvornika.

  ORAO-J22
  Nekoliko minuta pre pocetka napada udarna grupa je obavestena da su primeceni od strane NATO snaga i savetovano im je da se odmah vrate nazad. No, piloti iz udarne grupe su odbili da se vrate i nastavili su prema predvidjenom planu napada. Za vreme prilaska aerodromu Tuzla nasi avioni se nisu sreli sa pretnjama sa zemlje ili iz vazduha. Radar na Tuzlanskom aerodromu nije radio zbog tehnickih problema (neki izvori kazu da je u pitanju bila sabotaza na radaru). U to vreme se znalo da je pored ostecenih aviona na aerodromu takodje jedna grupa od osam do deset NATO aviona koji su stigli da bi vrsili napade na ciljeve u Jugoslaviji.

  Grupa od cetiri NATO aviona je otkrivena na kraju aerodroma kako pokusava da uzleti. Vodeci G-4 Super Galeb je izbacio bombe na grupu ostecenih NATO aviona koji su stajali sa desne strane piste. Tri Orla su ucinila isto, a ostala tri Orla su izvela precizan napad dok su dva MIGa-21 stitila grupu u slucaju da se neki od NATO aviona uspe podici u vazduh.

  MIG-21
  Jedan od aviona Orao je pogodjen i unisten NATO raketom zemlja-vazduh dok je jedan MIG-21 koji je takodje pogodjen NATO raketom uspeo da izvede prinudno sletanje 10 kilometara daleko od aerodroma Ponikve. Gubici NATO-a su 17 unistenih aviona (ne zna se koliko od njih je vec bilo osteceno, a koliko operativno) i 3 spasilacka helikoptera. Nasi gubici su jedan unisteni avion Orao i jedan osteceni avion MIG-21. Samo jedan sat kasnije NATO avijacija je napala i unistila zgradu PTT-a u centru Uzica.
  “Mors tua, vita mea”

 15. #15
  Primećen član
  Učlanjen
  30.01.2005.
  Lokacija
  USA
  Poruke
  806
  Reputaciona moć
  56

  Podrazumevano Re: СТВАРНИ ГУБИЦИ НАТО-а 1999-те

  Citat Original postavio vispak
  koliko su oni izgubili,to je najmanji problem ..nego koliko ste vi izgubili
  vispak, kad su USA-NATO, na Pravoslavni "USKRS"bombardovali Srbiju, da si video ,Koliko je Srba, Rusa, Belarusu i Ukrainaca, bilo ispred bele "KUCE" u Washindton DC, nazivajuci Klintona i njegovu vladu ratnim kriminacima, ti bise uplasio.
  Medjutim, Ja razumem (sta hoces stime ceci) ali ovog puta, sa pomic Satnaski nadahnute sile, (za kratko vreme) dobili ste (kako to vi kazete rat), ali kad Washingtonskoj lokomotivi ne-stane pogonsko gorivo, onda ces moj ,vispaku' "videti" vasu pobedu u (pomenutom ratu kom se Ti divis) ko je dobio a ko je izgubio,,,
  Poslednji put ažurirao/la vzeoy7y9 : 03.10.2005. u 16:28
  Komplikovani ste!

 16. #16
  Elita Sizif (avatar)
  Učlanjen
  04.07.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Munze
  Poruke
  24.502
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  2096

  Podrazumevano Re: СТВАРНИ ГУБИЦИ НАТО-а 1999-те

  Citat Original postavio КиМ
  Napad je vodio major Stevan Zivojin Gavrilovic leteci na avionu G-4 Super Galeb....
  Još jedna od izmišljenih priča lansiranih u vreme slobizma sa ciljem da podigne moral naroda. Takve laži kada se toliko puta ponove postanu urbane legende kao ova. "Stevan Živojin Gavrilović" je izmišljena ličnost, i sramota je da se izmaštani junaci stavljaju u isti koš sa pravim herojima, kao što je recimo bio pilot Milenko Pavlović iz Valjeva, koji je stvarno postojao i stvarno izgubio život u avionu za vreme bombardovanja naočigled svojih sugrađana.

 17. #17
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: СТВАРНИ ГУБИЦИ НАТО-а 1999-те

  Благо теби са памећу

  Христе Боже распети и свети,
  Српска земља кроз облаке лети.

  Лети преко небеских висина,
  Крила су јој Морава и Дрина

  На три свето и на три саставно,
  Одлазимо на Косово равно.

  Одлазимо на суђено место
  Мила мајко, сестро и невесто.

  Збогом лето, јесени и зимо.
  Одлазимо да их победимо.

  Збогом први нерођени сине,
  Збогом ружо, збогом рузмарине.

  Кад је драга да одлазим чула,
  За ревер ми невен заденула.

  Христе Боже распети и свети,
  Сва Србија на Косово лети.

  Христе драги распети и свети,
  Сва Србија на Косово лети.
  “Mors tua, vita mea”

 18. #18
  Elita Sizif (avatar)
  Učlanjen
  04.07.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Munze
  Poruke
  24.502
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  2096

  Podrazumevano Re: СТВАРНИ ГУБИЦИ НАТО-а 1999-те

  Citat Original postavio КиМ
  Благо теби са памећу
  Ako misliš na kobajagi majora Gavrilovića, probaj da nađeš neku njegovu sliku, intervju... bilo šta... idi na sajt VJ pa vidi ko je pravi a ko lažni junak.

 19. #19
  Poznat ~Petar~ (avatar)
  Učlanjen
  14.08.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  bachelorette
  Poruke
  8.638
  Reputaciona moć
  132

  Podrazumevano Re: СТВАРНИ ГУБИЦИ НАТО-а 1999-те

  ovde je sve uvek jedno isto...drago mi je samo da bl tj. km ili ko vec i dalje "zari i pali"

 20. #20
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: СТВАРНИ ГУБИЦИ НАТО-а 1999-те

  Citat Original postavio Sizif
  Ako misliš na kobajagi majora Gavrilovića, probaj da nađeš neku njegovu sliku, intervju... bilo šta... idi na sajt VJ pa vidi ko je pravi a ko lažni junak.
  Одрасти
  “Mors tua, vita mea”

 21. #21
  Elita Sizif (avatar)
  Učlanjen
  04.07.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Munze
  Poruke
  24.502
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  2096

  Podrazumevano Re: СТВАРНИ ГУБИЦИ НАТО-а 1999-те

  Citat Original postavio КиМ
  Одрасти
  Nemaš bolji argument? Šteta. Ja nisam našao ni jedan dokaz da Gavrilović uopšte postoji. Naravno, ono što uvek kažem - narod voli superheroje: Ameri imaju Supermena i Spajdermena, a mi majora Gavrilovića, što da ne. Da smo pametni pa da napravimo neki film i zaradimo pare pa bar da bude neke koristi.

 22. #22
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: СТВАРНИ ГУБИЦИ НАТО-а 1999-те

  Citat Original postavio Sizif
  Nemaš bolji argument? Šteta. Ja nisam našao ni jedan dokaz da Gavrilović uopšte postoji. Naravno, ono što uvek kažem - narod voli superheroje: Ameri imaju Supermena i Spajdermena, a mi majora Gavrilovića, što da ne. Da smo pametni pa da napravimo neki film i zaradimo pare pa bar da bude neke koristi.
  Баш ти верујем немаш појма
  “Mors tua, vita mea”

 23. #23
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: СТВАРНИ ГУБИЦИ НАТО-а 1999-те

  “Mors tua, vita mea”

 24. #24
  Ističe se
  Učlanjen
  01.07.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Nis
  Poruke
  2.774
  Reputaciona moć
  78

  Unhappy Re: СТВАРНИ ГУБИЦИ НАТО-а 1999-те

  E moj ti, ja sam Venikov sajt citao za vreme rata, skinem i odstampam sve pa citam s drugarima. Tada je to imalo svrhu podizanja morala, ali sada, posle svega, vise nisam bas siguran sta je istina a sta lovacke price. Ja bih bas voleo da je sve to tacno, ali vreme nije pokazalo nista u tom pravcu.
  Čiste ruke
  Hladna glava
  I vatreno srce

 25. #25
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: СТВАРНИ ГУБИЦИ НАТО-а 1999-те

  Па није показало ни против тога.

  '' Како је могуће бити тужан, кад је Христос васкрсао'' епископ Стефан (Никитин)
  “Mors tua, vita mea”

Slične teme

 1. Odgovora: 665
  Poslednja poruka: 25.03.2009., 20:41
 2. Obaranje F16 1999
  Autor Mikajlo_Vukovic u forumu Avijacija
  Odgovora: 43
  Poslednja poruka: 28.02.2008., 01:34
 3. Ванборбени губици авиона
  Autor LIBERTY 3.1 u forumu Avijacija
  Odgovora: 23
  Poslednja poruka: 19.04.2007., 18:59
 4. Ко је победио 1999.
  Autor untouchable u forumu Politika
  Odgovora: 95
  Poslednja poruka: 20.06.2006., 02:49
 5. 1999
  Autor Gosstt u forumu Vojska, policija i avijacija
  Odgovora: 6
  Poslednja poruka: 02.12.2004., 08:10

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •