NETAČNOST POZITIVIZMA, I NJEGOVIH OGRANAKA: BIHEJVIORIZMA I DARVINIZMA
Prikazujem rezultate 1 do 5 od 5

Tema: NETAČNOST POZITIVIZMA, I NJEGOVIH OGRANAKA: BIHEJVIORIZMA I DARVINIZMA

 1. #1
  bez.duha nije na forumu
  prosjak sam bio majko, sve zbog jedne zene, sto mi dusu uze i ljubavi njene...
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  03.02.2015.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Sutomore
  Poruke
  206
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano NETAČNOST POZITIVIZMA, I NJEGOVIH OGRANAKA: BIHEJVIORIZMA I DARVINIZMA

  "Skiciranim nastojanjem nauke stvoren je mit o svemoći Logosa. Ukoliko je to moguće, tj. ukoliko je moguće racionalnim, prije svega naučnim pristupom, sve elemente: racionalne, iracionalne, emocionalne, radicionalne i stvarnost u cjelini, objasniti, postavlja se pitanje: šta će u tom slučaju mit o nauci ili šire o svemoći Logosa, odnosno, zašto Logos ne može bez Mitosa?"
  Vukićević, S. Sociologija
  DEFINICIJA POZITIVIZMA

  Pozitivizam je filozofija nauke kojoj su informacije proizišle logičkim i matematičkim postupcima i izvještaji čulnih iskustava isključivi izvori svog važećeg (mjerodavnog) znanja, i znanje ke važeće (istina) ako i samo ako je a posteri (izvedeno iz (/nakon) iskustva). Smatra da društveni, isto kao i fizički svijet, dejstvuje po opštim zakonima.

  NETAČNOST POZITIVISTIČKOG MITA
  SUMANUTOSTI U OPAŽANJU NORMALNIH LJUDI KOJE INDUKUJE (IZAZIVA) STANJE TIJELA, ISKUSTVO U OPAŽANJU, STREMLJENJA, PRILAGOĐAVANJA DRUŠTVU, I SOCIJALNI STATUS
  biće dopunjeno


  Iz: Ognjenović, P. (2002): Psihologija opažanja

  ♦♦ ◊ Greške indukovane prethodnim iskustvom
  "U mračnoj prostoriji izlagane su istpitanicima dve svetle tačke. Jedna od njih, na primer leva, počinje da se kreće ka desnoj i ispitanici to korektno opažaju. Ali ako se umesto tačaka izloži smisaoni materijal približno iste veličine i svetline kao što su automobil i drvo […] ako se drvo kreće ka automobilu koji miruje, ispitanici će svi videti da se automobil kreće"

  "Ako u mraku stavimo ispitanicima naočare sa po jednim crvenim i zelenim staklom, pa potom blesne belo svetlo, oni imaju jednake šanse da vide i crveno i zeleno […] ako se neposredno pre toga govorilo o crvenim ili zelenim predmetima, biće znatno izmenjen procenat onih koji će videti samo tu boju"

  ♦♦ ◊ Greške indukovane prilagođavanjem društvu
  "Šerifov ogled (Sherif, M. A., 1935) […] koristio autokinetički pokret (ili iluziju) koja se svodi na utisak posmatrača da se usamljena svetla tačka u mračnoj prostoriji kreće — titra […] Od ispitanika se zahtevalo da javno saopšte u kom pravcu se kreće svetla tačka. Tačka, tj. fizički uzročnik stvarno miruje, ali subjekat tako ne vidi; zbog titranja samih očnih jabučica u mraku izgleda da se posmatrana tačka kreće.
  Značajno je da su Šerifovi ispitanici nesvesno usmeravali svoje odgovore prema tendenciji cele grupe. Individualnost se ogleda jedino u tome što su neki videli da se tačka izrazitije kreće u jednom pravcu, a drugi - da se kreće slabije, ali pravac je uvek bio jedinstven za celu grupu!"

  ♦♦ ◊ Greške indukovane socijalnim položajem
  "Bruner i Gudman (Bruner, J. S., Goodman, C. C., 1947) nalaze da su siromašna deca u reprodukciji veličine kovanog novca znatno preuveličavala njihove dimenzije u odnosu na bogatu decu."

  ♦♦ ◊ Greške indukovane stanjem tijela
  "Kurt Levin (Lewin, K., 1936) […] kontrolna grupa živela normalno, eksperimentalna je gladovala neko vreme. Zatim su obemama grupama tahistoskopski (kratko) izlagane draži — nedovoljno definisane slike ili besmisleni crteži. I dok kontrolna grupa nije davala neke karakteristične odgovore, ispitanici iz eksperimentalne, dakle oni koji su gladovali, navodili su da su videli kifle, salame, perece, jednom rečju – jelo."

  NETAČNOST DARVINISTIČKOG MITA — KAO PRIMJERA POZITIVIZMA
  VID PUTEM KOŽE - POZNANSKA I LEONTIJEV. OVAKAV LUKSUZ TOBOŽNJA DARWINOVA PRIRODA NIJE MOGLA STOVRITI RADI OPSTANKA, A IPAK JE ON KORISTAN ZA PRILAGOĐAVANJE

  gorepomenut rad Ognjenovića.
  "Leontijev je pošao od jednog ne mnogo zapaženog istraživanja Poznanske ( Познанская, Н. Б., 1936), u kojem je utvrđeno da se vežbanjem razvija osetljivost kože na toplotne zrake, ali i na zrake iz vidljivog dela spektra. Koristeći takvu neadekvatnu stimulaciju za uslovljavanje refleksa povlačenja (sklanjanje ruke na datu svetlost jer sledi blag elektrošok kao bezuslovna draž), a zatim variranim uslovima draženja i opise doživljaja ispitanika, Leontijev dolazi do zaključka da su ispitanici u stanju da razviju osetljivost kože na svetlost i čak dlanom da raspoznaju boju — crvenu ili zelenu."

  VID SVEGA BEZ OBZIRA NA SLIJEPU MRLJU (KOD ČOVJEKA) I OBRNUT POLOŽAJ RETINE KOD HOBOTNICE

  Barker, R. A., Cicchetti, F., Neal, M. J. (2012): Neuroanatomy and Neuroscience at a Glance
  Mozak omogućuje da vidimo sve bez obzira na slijepu mrlju (papilla nervi optici) — mjesto izlaska iz oka u nervus opticus aksona (nervni produžeci u vidu provodnika) iz retine (neuronski i senzorni sloj oka), te prema tome mjesto bez fotoreceptora. To je jako teško objašnjivo Darvinovim teorijama mutacije i selekcije. Još je teže objasniti kako nastaje promjena koja od hobitnice, koja nema slijepu mržlju jer joj je retina odmah ispod sočiva, nastaju životinje koje je imaju, ili ona nastaje od njih.

  VID BEZ OBZIRA NA UKLANJANJE VIDNE KORE

  Gython, A. C., Hall, J. E (2003): Medicinska fiziologija
  Sledeće teško pitanje za Darvina bilo bi kako to da uklanjanja primarne vidne kore ostavljaju reakciju na promjene intenziteta (jačine) svjetla, pokrete koje bi inače vidjeli u vidnom polju, i grube vidne obrasce.

  PAMĆENJE MORA BITI A PRIORI OMOGUĆENO AKO JE U MOZGU

  Na isti način omogućenja viđenja svega bez obzira na slijepu mrlju, da bi mozak pamtio načinom korisnim, gdje kvalitet (kakvoća) koristi zavisi od osobina i broja (postojecih) mogućnosti mozgovlasnika (u vidu Ontosa - (grč.) bića pojedinca i/ili Fiona (grč.) - grupe/klana/rase), gdje mozda spada i mogucnost "promjeno-mogućnosna" i mogucnosti "steci/odrecivino-mogućnosne", on mora biti a priori (prije iskustva ikakavog) određen za baš takav vid pamćenja.

  NETAČNOST BIHEJVIORISTIČKOG MITA — KAO PRIMJERA POZITIVIZMA
  DEFINICIJA BIHEJVIORIZMA


  Iz: Fromm, E. (1973): Anatomija ljudske destruktivnosti I

  "Predmet proučavanja dominantne škole u psihologiji postalo je ponašanje, a ne [I]čovjek koji se ponaša[I]; »nauka o psihi« pretvorila se u nauku o izgradnji ponašanja životinja i ljudi."

  "Osnivač bihejviorizma je J. B. Watson (1914) […] kao i logički pozitivizam, on je izbacio sve »subjektivne« pojmove koji se ne mogu direktno promatrati, kao što su »osjet, percepcija, slika, želja, čak i mišljenje i osjećaj, u njihovoj subjektivnoj definiciji« (J. B. Watson, 1958)."

  Sastoji se u tome što priznaje samo mehanizme sticanja i mijenjanja ponašanja koje smatraju ne(slobodno)voljnim, dakle "zakonima": Klasično uslovljavanje, Operantno učenje, i Učenje po modelu (imitacijom). Postoji njegov smiješni "psihoterapijski" dio — Bihejvioralna terapija.

  KLASIČNO USLOVLJAVANJE SE NE MOŽE VIDJETI KAO NEVOLJNI PROCES, ODNOSNO ZAKON, ALI POZITIVISTI (BIHEJVIORISTI) HALUCINIRAJU DA TO VIDE
  biće dopunjeno

  Iz: Radonjić, S. (1992): Opšta psihologija II

  ♦♦ ◊ Terminologija — i primjer toga da je uslovna reakcija možda voljna priprema za bezuslovnu
  "pacovi su se nalazili u jednoj komori u kojoj su, posle jednog neutralnog signala— <≡neutralna draž, koja će u budućnosti postati uslovna draž (UD), koja izaziva u početku originalnu reakciju (Ro) koja je obično orijentacioni refleks(OR), a čini ga primjećivanje, kao okretanje pud nje ili ćuljenje ušiju, zvan od Pavlova refleks "šta je to".≡>, dobijali električni šok— <≡bezuslovna draž (BD), jer izaziva (vidjećeno kasnije) bezuslovnu reakciju (BR)≡> na šape sa poda. […] izazivao je kod pacova besomučno skakanje i trčanje i ubrzano disanje— <≡bezuslovna reakcija (BR)≡>. Uslovna draž, međuitim, na kraju uslovljavanja izazivala je zaustavljanje daha i napeto čekanje— <≡ono što izaziva nakon nekoliko davanja u paru neutralne draži i bezuslovne reakcje sama neutralna draž, koja je sada postala uslovna draž(UD)uslovna reakcija (UR)≡>. UR nije replika BR; ona je pre priprema za bezuslovnu draž."

  ♦♦ ◊ Latentna inhibicija — životinje možda shvataju beznačajnost
  "Labov (Lubov, 1973) je pre klasičnog uslovljavanja, dakle, pre davanja u paru UD i BD, izlagao veći broj puta samo UD, bez ikakvih posledica. Ovo "upoznavanje" sa UD dovelo je kod pacova do otežanog stvaranja uslovne veze u glavnoj fazi opita."

  ♦♦ ◊ Kontigencija — primjer pametnog ponašanja životinja pri tobožnjem uslovljavanju
  "Da bi do uslovljavanja došlo UD mora da ima [B]prediktivnu vrednost[B.
  Reskorla je ove ideje izložio sledećim verovatnoćama:
  1) Ako je verovatnoća da UD najavljuje BD veća od verovatnoće da se BD javi bez najave uslovne draži — uslovljavanja će biti. Što je verovatnoća veća uslovljavanje je brže.
  2) Ako je verovatnoća da UD najavljuje DB jednaka verovatnoći da se BD pojavi nenajavljena uslovnom draži — uslovljavanja neće biti.
  3) Ako je verovatnoća da UD najavljuje BD manja od verovatnoće da se BD pojavi nenajavljeno od UD — uslovljavanja ne samo da neće biti, već će doćii do inhibitornog uslovljavanja: UD će sprečavati pojavu uslovne reakcije."
  Poslednji put ažurirao/la bez.duha : 05.03.2015. u 17:43 2. #2
  Elita Umri_muski (avatar)
  Učlanjen
  01.01.2014.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Mesto gde otkrivate zaboravljene vestine
  Poruke
  18.170
  Reputaciona moć
  271

  Podrazumevano Re: NETAČNOST POZITIVIZMA, I NJEGOVIH OGRANAKA: BIHEJVIORIZMA I DARVINIZMA

  Slazem se za sve ovo, mada moras da priznas da se sami principi odnose i na ovo o cemu pises.
  Apsolutizam tvrdnje dovodi do apsurda jer ce tumaci bilo kakve nakaradne i banalne interpretacije upravo tako i protumaciti ceo sistem.
  Zato sam za uvodjenje inteligencije kao parametra pri svim logickim operacijama.
  Jednostavno zakljucak kad u glavi drzis 3 faktora i posmatras sa path 3 nije isti kao kad drzis 80 faktora i posmatras sa path 6 ili 8, ili ako neko moze i dublji path.

 3. #3
  Elita Umri_muski (avatar)
  Učlanjen
  01.01.2014.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Mesto gde otkrivate zaboravljene vestine
  Poruke
  18.170
  Reputaciona moć
  271

  Podrazumevano Re: NETAČNOST POZITIVIZMA, I NJEGOVIH OGRANAKA: BIHEJVIORIZMA I DARVINIZMA

  Mislim da sa ovom temom ima puno veze pojam nesvesnog i podsvesnog....
  Nesvesno je oblikovano principom zadovoljstva, a moze biti nasluceno samo po tragovima koji ostaju posle delovanja nesvesnog.
  Podsvesno je kreativ, vestacki stvoren podset , bilo da je nastao guranjem u nesvesno bilo da se radi o izbegavanju uocavanja tragova nesvesnog, a u dodiru su nase percepcije...

  Dosetka i njena veza sa nesvesnim je Frojdovska nekomercijalna analiza nesvesnog, a sve ostalo snovi i seks su mu podilazenje ljudima...

  Danas se hedonisticki gusi sve sto nije komercijala , sve sto nije ugodno i nudi neki vid zadovoljstva onome ko cita i proucava...

 4. #4
  bez.duha nije na forumu
  prosjak sam bio majko, sve zbog jedne zene, sto mi dusu uze i ljubavi njene...
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  03.02.2015.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Sutomore
  Poruke
  206
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: NETAČNOST POZITIVIZMA, I NJEGOVIH OGRANAKA: BIHEJVIORIZMA I DARVINIZMA

  Citat Original postavio Umri_muski Pogledaj poruku
  Slazem se za sve ovo, mada moras da priznas da se sami principi odnose i na ovo o cemu pises.
  Apsolutizam tvrdnje dovodi do apsurda jer ce tumaci bilo kakve nakaradne i banalne interpretacije upravo tako i protumaciti ceo sistem.
  Zato sam za uvodjenje inteligencije kao parametra pri svim logickim operacijama.
  Jednostavno zakljucak kad u glavi drzis 3 faktora i posmatras sa path 3 nije isti kao kad drzis 80 faktora i posmatras sa path 6 ili 8, ili ako neko moze i dublji path.
  Ne znam kakav princpip? Ako si mislio na ono, izmijenio sam, sad je:
  Napomena: Ova opštepoznata stvar: da svaki poznavalac jedne jedine tačke psihoanalize kada pročita samo bilo koju pojedinačnu tačku bihejviorizma isključuje bihejviorizam u sveobuhvatnosti tačaka, i smatra ga glupošću, manipulacijom, i kombinacijom toga, a bihejviorita koji ga je stvorio (pa zna sve njegove tacke) nije mogao da ospori glavninu psihoanalize — ova stvar govori o tome da bihejviorizam nije tačan sama po sebi, ali za one koji to ne shvataju informisao sam ih o bihejviorističkom priznavanju Pavlovljevog uslovljavanja, i dokazu netačnosti da je ono dokazano kao ne(slobodno)voljno.

  A BILO JE GLUPO, bilo je ovako:
  Napomena: Ova opštepoznata stvar: da svaki poznavalac jedne jedine tačke psihoanalize kada pročita samo bilo koju pojedinačnu tačku bihejviorizma isključuje bihejviorizam u sveobuhvatnosti tačaka, i smatra ga glupošću, manipulacijom, i kombinacijom toga — ova stvar govori o tome da bihejviorizam nije tačan sama po sebi, ali za one koji to ne shvataju informisao sam ih o bihejviorističkom priznavanju Pavlovljevog uslovljavanja, i dokazu netačnosti da je ono ne(slobodno)voljno.

 5. #5
  Buduća legenda
  Učlanjen
  19.09.2013.
  Pol
  muški
  Lokacija
  iza ogledala
  Poruke
  26.471
  Tekstova u blogu
  24
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: NETAČNOST POZITIVIZMA, I NJEGOVIH OGRANAKA: BIHEJVIORIZMA I DARVINIZMA

  Citat Original postavio bez.duha Pogledaj poruku
  [RIGHT]
  DEFINICIJA POZITIVIZMA

  Pozitivizam je filozofija nauke kojoj su informacije proizišle logičkim i matematičkim postupcima i izvještaji čulnih iskustava isključivi izvori svog važećeg (mjerodavnog) znanja, i znanje ke važeće (istina) ako i samo ako je a posteri (izvedeno iz (/nakon) iskustva). Smatra da društveni, isto kao i fizički svijet, dejstvuje po opštim zakonima.

  "
  Позитивизам је учење које се заснива искључиво на чињеницама. Позитивизам негира метафизику и покушава свој предмет да опише онако какав јесте, без стварања хипотеза и претпоставки какав би могао бити.
  No coment.

Slične teme

 1. Upoznavanje njegovih i mojih
  Autor G.a.g.a u forumu Žene
  Odgovora: 70
  Poslednja poruka: 27.01.2009., 14:23
 2. Njegovih pet minuta
  Autor sinnke u forumu Ljubav i seks
  Odgovora: 40
  Poslednja poruka: 21.11.2008., 05:12
 3. Odgovora: 125
  Poslednja poruka: 04.03.2006., 17:48
 4. Zakljucavanje moba ili pojedinih njegovih funkcija
  Autor Umiljati scorpion u forumu Mobilni telefoni i navigacija
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 03.02.2005., 00:50

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •