JANGON, 1. marta 2015. (Beta-AP) - U Mjanmaru je uhvaćena retka bela slonica u džunglama zapadne oblasti, objavili su zvaničnici te zemlje u kojoj se beli slonovi smatraju znakom sreće.

Sedmogdišnju ženku uhvatili su u petak radnici državnog odeljenja za šumarstvo šest nedelja pošto je primećena u okrugu Pathein, u oblasti Ajejarvadi, rekao je zvaničnik tog odelenja Tun Tun O.

"Morali smo da budemo pažljivi. Životinja je divlja, i nismo želeli da radnici budu povredjeni", dodao je on.

Beli, odnosno albino slonovi, vekovima su obožavane životinje u Mjanmaru, Tajlandu, Laosu i drugim azijskim zemljama, gde se smatraju simbolom kraljevske moći i napretka.

Skoro ružičaste boje, sa svetlim trepavicama i noktima, često su ih držali monarsi i mnogi još veruju da zemlji donose sreću.

Mjanmar ima uhvaćenih osam belih slonova, većinom iz oblasti Ajejarvadi. Pet je sada u zoološkom vrtu u glavnom gradu Najpjidou, a tri su u Jangonu.

Prema Svetskom fondu za prirodu (WWF), u divljini ima izmedju 25.600 i 32.750 azijskih slonova. Samo mužjaci imaju kljove i žrtve su lovokradica zbog slonove kosti.

Hvatanje slonova za domaće potrebe je takodje postala pretnja za ove životinje. Indija, Vijetnam i Mjanmar zabranili su njihovo hvatanje da bi sačuvali divlja stada, ali se ipak u Mjanmaru svake godine love slonovi za upotrebu u drvnoj industriji i za ilegalnu trgovinu, naveo je WWF.