Destruktivne tendencije nacionalizma
Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 60

Tema: Destruktivne tendencije nacionalizma

 1. #1
  Iskusan 1DaL (avatar)
  Učlanjen
  03.12.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Ancient Gallery
  Poruke
  5.393
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  96

  Podrazumevano Destruktivne tendencije nacionalizma

  Национализам је, пре свега, параноја. Колективна и појединачна параноја. Као колективна параноја, она је последица зависти и страха, а изнад свега последица губљења индивидуалне свести; те, према томе, колективна параноја и није ништа друго до збир индивидуалних параноја доведен до пароксизма.

  Ако појединац, у оквиру друштвеног пројекта, није у стању да се «изрази», или зато што му тај друштвени пројект не иде на руку, не стимулише га као индивидуу, или га спречава као индивидуу, што ће рећи не даје му да дође до свог ентитета, он је приморан да свој ентитет тражи изван идентитета и изван тзв. друштвене структуре. Тако он постаје припадник једне скупине која поставља себи, бар на изглед, као задатак и циљ проблеме од епохалне важности: опстанак и престиж нације, или нација, очување традиције и националних светиња, фолклорних, филозофских, етичких, књижевних, итд. Са теретом такве, тајне, полујавне или јавне мисије, Н.Н. постаје човек акције, народни трибун, привид индивидуума. Кад смо га већ свели на ту меру, на његову праву меру, пошто смо га издвојили из крда, у које се он сам сместио – или где су га други сместили, имамо пред собом индивидуу без индивидуалности, националисту, рођака Жила (Јулес).

  То је онај Сартров Жил, који је породична нула, чија је једина особина да уме да пребледи на помен једне једине теме: Енглеза. То бледило, то дрхтање, та његова «тајна», да уме да пребледи на помен Енглеза, то је једино његово друштвено биће и то га чини значајним, постојећим: немојте пред њим помињати енглески чај, јер ће вам сви за столом почети намигивати, даваће вам знаке рукама и ногама, јер Жил је осетљив на Енглезе, забога, па то сви знају, Жил мрзи Енглезе (а воли своје, Французе), једном речју, Жил је личност, он постаје личност захваљујући енглеском чају.

  Овај и овакав портрет, примењив на све националисте, може се слободно, а по овој схеми, развити до краја: националиста је, по правилу, као друштвено биће, и као појединац, подједнако ништаван. Изван овог опредељења, он је нула. Он је запоставио породицу, посао (углавном чиновнички), литературу (ако је писац), друштвене функције, јер су оне исувише ситне у односу на његов месијанизам. Треба ли рећи да је он, по опредељењу аскета, потенцијални борац који чека свој час. Национализам је, да парафразирам Сартров став о антисемитизму, «потпун и слободан избор, глобалан став који човек прихвата не само према другим нацијама него и према човеку уопште, према историји и друштву, то је истовремено страст и концепција света».

  Националиста је, по дефиницији, игнорант. Национализам је, дакле, линија мањег отпора, комоција. Националисти је лако, он зна, или мисли да зна, своје вредности, своје, што ће рећи националне, што ће рећи вредности нације којој припада, етичке и политичке, а за остале се не интересује, не интересују га, пакао то су други (друге нације, друго племе). Њих не треба ни проверавати. Националиста у другима види искључиво себе – националисте. Позиција, рекосмо ли, комотна. Страх и завист. Опредељење, ангажовање које не изискује труда. Не само «пакао то су други», у оквиру националног кључа, наравно, него и: све што није моје (српско, хрватско, француско...) то ми је страно. Национализам је идеологија баналности. Национализам је, дакле, тоталитарна идеологија.

  Национализам је, уз то, не само по етимолошком значењу, још последња идеологија и демагогија која се обраћа народу. Писци то најбоље знају. Стога је под сумњом национализма сваки писац који декларативно изјављује да пише «из народа и за народ», који свој индивидуални глас тобоже потчињава вишим, националним интересима. Национализам је кич (а, да се подсетимо, Кич би се могао мерити степеном баналности својих асоцијација – А. Мол.), у српско – хрватској варијанти, национализам је борба за превласт око лицитарског срца.

  Националиста, у принципу, не зна ни један језик, нити тзв. варијанте, не познаје друге културе – не тичу га се. Али ствар није тако проста. Ако и зна неки језик, што ће рећи да као интелектуалац има увид у културно наслеђе неке друге нације, велике или мале, то му знање служи само томе да успоставља аналогије, на штету оних других, наравно. Кич и фолклор, фолклорни кич, ако вам се тако више свиђа, нису ништа друго до камуфлирани национализам, плодно поље националистичке идеологије. Замах фолклоризма, код нас и у свету, није антрополошке природе, него националистичке. Инсистирање на фамозном цолеур лоцале-у такође је, ако је изван уметничког контекста, што ће рећи да није у служби уметничке истине, један од видова национализма, прикривеног.

  Национализам је, дакле, превасходно негативитет, национализам је негативна категорија духа, јер национализам живи на порицању и од порицања. Ми нисмо оно што су они. Ми смо позитиван пол, они негативан. Наше вредности, националне, националистичке, имају функцију тек у односу на национализам оних других: ми јесмо националисти, али они су то још и више, ми кољемо, кад се мора, али они још и више; ми смо пијанци, они алкохоличари; наша историја је исправна само у односу на њихову, наш је језик чист само у односу на њихов. Национализам живи од релативизма. Не постоје опште вредности, естетичке, етичке, итд. Постоје само релативне. И у том смислу, у првом реду, национализам јесте назадњаштво. Треба бити бољи само од свога брата или полубрата, остало ме се и не тиче. Скочити мало више од њега, остали ме се не тичу. То је оно што смо назвали страх. Остали чак имају право да нас достигну, да нас престигну, то нас се не тиче. Циљеви национализма увек су достижни циљеви, достижни јер су скромни, скромни јер су подли. Не скаче се, не баца се камена с рамена да би се достигао свој сопствени максимум, него да би се надиграли они, једини, слични а тако различни, због којих је игра и започета.

  Националиста се, рекосмо, не боји никог, осим свог брата. Али од њега се боји страхом егзистенцијалним, патолошким: победа изабраног непријатеља јесте његов апсолутни пораз, укидање његовог бића. Пошто је страшљивац и никоговић, националиста не истиче себи више циљеве. Победа над изабраним непријатељем, оним другим, јесте апсолутна победа. Стога је национализам идеја безнађа, идеологија могућне победе, загарантована победа, пораз никад коначан. Националиста се не боји никога, «никога до Бога», а његов бог јесте бог по његовој мери, бледи рођак Жил, негде за неким другим столом, његов брат рођени, исто толико немоћан као и он сам, «понос породице», породични ентитет, свесни и организовани део породице и нације – бледи, блесави рођак.

  Рекли смо, дакле, бити националиста значи бити индивидуум без обавезе. «То је кукавица која не жели да призна свој кукавичлук; убица који потискује своју наклоност ка убиству, немоћан да је сасвим пригуши а који се, ипак, не усуђује да убије, осим из потаје или анонимности гомиле, или у некаквом праведном рату. Незадовољник који у мирнодопско време не усуђује да се побуни из страха од консеквенци своје побуне» - слика и прилика цитираног Сартровог антисемите. И одакле, питамо се, тај кукавичлук, то опредељење, тај замах национализма у наше доба? Притиснут идеологијама, на маргинама друштвеног кретања, збијен и изгубљен међу конфронтираним идеологијама, недорастао индивидуалној побуни, јер му је она ускраћена, индивидуум се нашао у процепу, у празнини, не учествује у друштвеном животу а друштвено биће, индивидуалиста а индивидуалност му ускраћена у име идеологије, и шта му преостаје друго него да своје друштвено биће тражи другде? Националиста је рефулирани индивидуалиста, национализам је рефулирани (колективни) израз тог и таквог индивидуализма, идеологија, и антиидеологија...


  Danilo Kiš - O nacionalizmu

  Koliko će puta voda obrnuti kružni tok u prirodi, dok čovečanstvo ne otkloni ovaj sopstveni destruktivni element?
  Each day I would …. limit how much of my IN-VALID self I would leave in the VALID world. 2. #2
  Poznat slučajni-prolaznik (avatar)
  Učlanjen
  30.04.2013.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Углавном на терену
  Poruke
  8.107
  Reputaciona moć
  179

  Podrazumevano Re: Destruktivne tendencije nacionalizma

  Što znači šta ?
  Treba se odreći svog naciona, svog korena, porekla, tradicije ?

  Postati apatrid - trava kotrljanka koju šuta svaka šuša,
  svaki je povetarac kotrlja ....

  Za mentalnu gimnastiku tema i nije loša,
  za nešto iole ozbiljnije je stupidna do bola ...

  I još moderator ovo postavi - šta da ti kažem osim - svaka ti čast i na dušu ti bilo, i tebi, a i onima koji te postaviše ....

 3. #3
  Iskusan 1DaL (avatar)
  Učlanjen
  03.12.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Ancient Gallery
  Poruke
  5.393
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  96

  Podrazumevano Re: Destruktivne tendencije nacionalizma

  Citat Original postavio slučajni-prolaznik Pogledaj poruku
  Što znači šta ?
  Treba se odreći svog naciona, svog korena, porekla, tradicije ?

  Postati apatrid - trava kotrljanka koju šuta svaka šuša,
  svaki je povetarac kotrlja ....

  Za mentalnu gimnastiku tema i nije loša,
  za nešto iole ozbiljnije je stupidna do bola ...

  I još moderator ovo postavi - šta da ti kažem osim - svaka ti čast i na dušu ti bilo, i tebi, a i onima koji te postaviše ....
  Притиснут идеологијама, на маргинама друштвеног кретања, збијен и изгубљен међу конфронтираним идеологијама, недорастао индивидуалној побуни, јер му је она ускраћена, индивидуум се нашао у процепу, у празнини, не учествује у друштвеном животу а друштвено биће, индивидуалиста а индивидуалност му ускраћена у име идеологије, и шта му преостаје друго него да своје друштвено биће тражи другде? Националиста је рефулирани индивидуалиста, национализам је рефулирани (колективни) израз тог и таквог индивидуализма, идеологија, и антиидеологија...
  Lepo kaže Kiš, da je problem upravo u tome što nacionalizam ograničava čoveka. Dakle, ne radi se o tome da čovek nacionalizmom postaje individua, već upravo naprotiv, nacionalizmom se čovek rasipa, melje i postaje jedno sa društvom, postaje sama nacija i potpuno se stapa u talas mržnje koji svoj identitet crpi iz negativnog usmerenja prema drugom talasu mržnje. I ovo je jezivo zastupljeno upravo na Balkanu gde se nikad sličniji ljudi nikad više ne zavadiše nekim fiktivnim razlikama. Ako je Balkan prevelik, imamo iste struje i u okviru jedne države, bilo koje na tom istom Balkanu, na nivou lokal patriotizma, pogotovo između konkurentskih gradova...
  Problem nisu kulturni obrasci kao takvi, već nacionalizam koji je znatno relativnija tvorevina, valjda se da razlikovati ta dva...
  I kakve veze ima to što sam moderator, nije valjda zabranjeno preispitivati?
  Each day I would …. limit how much of my IN-VALID self I would leave in the VALID world.

 4. #4
  Poznat slučajni-prolaznik (avatar)
  Učlanjen
  30.04.2013.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Углавном на терену
  Poruke
  8.107
  Reputaciona moć
  179

  Podrazumevano Re: Destruktivne tendencije nacionalizma

  Citat Original postavio 1DaL Pogledaj poruku
  Pa svaki nacionalista je protiv tuđeg nacionalizma, eto, npr, Srbi smatraju da Hrvati i Bošnjaci ni ne postoje, dok ovi drugi svoj nacionalizam zasnivaju upravo na protivljenju velikosrpskoj ideji, tj srpskom nacionalizmu. Dalje, nema potrebe za generalizacijama, pučini je svojstveno licemerje te vrste, kako god da je obojiš, a ni to licemerje ni te generalizacije ne odlikuju jednog intelektualca.
  Lupio si (i ostao živ) ... Zašto se trpaš tamo gde ti nije mesto, pa još pokušavaš da se napraviš pametan

  Ni jedan pravi nacionalista nema ništa protiv drugih nacionalista (naravno ukoliko nisu izmišljeni i veštački stvoreni kao Baznijanci)
  Brkaš šovinizam sa nacionalizmom ....

  Sedi 1 ....
  Javi se na popravni kad naučiš ....

 5. #5
  Iskusan 1DaL (avatar)
  Učlanjen
  03.12.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Ancient Gallery
  Poruke
  5.393
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  96

  Podrazumevano Re: Destruktivne tendencije nacionalizma

  Citat Original postavio Derer Pogledaj poruku
  pa hrvati I bosnjaci I ne postoje
  prvi su pokatoliceni srbi a druge je izmislio alija Izetbegovic 92.
  srbi kao etnos postoje bar od doseljavanja na Balkan
  sve to nema veze s tom ""nacionalizam je boles" mondijalistickom gluposci za debile
  nije bolest
  nacionalizam je srz kako kolektivnog tako I individualnog identiteta
  a bez identiteta covek je 0
  Bitno je to da je svaka društvena zajednica počela da postoji u jednom momentu. Kao što se više niko na Balkanu ne oseća kao Ilir ili Vizantinac, tako se i jedan Bošnjak sada oseća Bošnjakom i nije moguće da mu ni ti ni ja u glavu usadimo da je Srbin, niti je to potrebno uopšte. Proces formiranja svesti je gotov, a svest o pripadnosti naciji je jedan od bitnih elemenata postojanja nacije. U tome i jeste "čar" nacionalizma.

  Citat Original postavio slučajni-prolaznik Pogledaj poruku
  Lupio si (i ostao živ) ... Zašto se trpaš tamo gde ti nije mesto, pa još pokušavaš da se napraviš pametan

  Ni jedan pravi nacionalista nema ništa protiv drugih nacionalista (naravno ukoliko nisu izmišljeni i veštački stvoreni kao Baznijanci)
  Brkaš šovinizam sa nacionalizmom ....

  Sedi 1 ....
  Javi se na popravni kad naučiš ....
  Svaka nacija je izmišljena, i svaki nacionalista favorizuje svoju naciju na račun drugih što je samo po sebi zlo, s obzirom na banalnost nacije kao nečeg fiktivnog, ali i činjenice da rađa diskriminaciju, što jeste destruktivna tendencija čovečanstva.
  Ali dobro, iz tvojih odgovora dolaze samo prozivke, bez ijednog objašnjenog argumenta tako da nema svrhe dalje razgovarati, pozzić
  Each day I would …. limit how much of my IN-VALID self I would leave in the VALID world.

 6. #6
  Buduća legenda Sanovnik (avatar)
  Učlanjen
  12.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Na vodi
  Poruke
  33.078
  Tekstova u blogu
  5
  Reputaciona moć
  903

  Podrazumevano Re: Destruktivne tendencije nacionalizma

  Citat Original postavio 1DaL Pogledaj poruku
  Национализам је, пре свега, параноја. Колективна и појединачна параноја. Као колективна параноја, она је последица зависти и страха, а изнад свега последица губљења индивидуалне свести; те, према томе, колективна параноја и није ништа друго до збир индивидуалних параноја доведен до пароксизма.

  Ако појединац, у оквиру друштвеног пројекта, није у стању да се «изрази», или зато што му тај друштвени пројект не иде на руку, не стимулише га као индивидуу, или га спречава као индивидуу, што ће рећи не даје му да дође до свог ентитета, он је приморан да свој ентитет тражи изван идентитета и изван тзв. друштвене структуре. Тако он постаје припадник једне скупине која поставља себи, бар на изглед, као задатак и циљ проблеме од епохалне важности: опстанак и престиж нације, или нација, очување традиције и националних светиња, фолклорних, филозофских, етичких, књижевних, итд. Са теретом такве, тајне, полујавне или јавне мисије, Н.Н. постаје човек акције, народни трибун, привид индивидуума. Кад смо га већ свели на ту меру, на његову праву меру, пошто смо га издвојили из крда, у које се он сам сместио – или где су га други сместили, имамо пред собом индивидуу без индивидуалности, националисту, рођака Жила (Јулес).

  То је онај Сартров Жил, који је породична нула, чија је једина особина да уме да пребледи на помен једне једине теме: Енглеза. То бледило, то дрхтање, та његова «тајна», да уме да пребледи на помен Енглеза, то је једино његово друштвено биће и то га чини значајним, постојећим: немојте пред њим помињати енглески чај, јер ће вам сви за столом почети намигивати, даваће вам знаке рукама и ногама, јер Жил је осетљив на Енглезе, забога, па то сви знају, Жил мрзи Енглезе (а воли своје, Французе), једном речју, Жил је личност, он постаје личност захваљујући енглеском чају.

  Овај и овакав портрет, примењив на све националисте, може се слободно, а по овој схеми, развити до краја: националиста је, по правилу, као друштвено биће, и као појединац, подједнако ништаван. Изван овог опредељења, он је нула. Он је запоставио породицу, посао (углавном чиновнички), литературу (ако је писац), друштвене функције, јер су оне исувише ситне у односу на његов месијанизам. Треба ли рећи да је он, по опредељењу аскета, потенцијални борац који чека свој час. Национализам је, да парафразирам Сартров став о антисемитизму, «потпун и слободан избор, глобалан став који човек прихвата не само према другим нацијама него и према човеку уопште, према историји и друштву, то је истовремено страст и концепција света».

  Националиста је, по дефиницији, игнорант. Национализам је, дакле, линија мањег отпора, комоција. Националисти је лако, он зна, или мисли да зна, своје вредности, своје, што ће рећи националне, што ће рећи вредности нације којој припада, етичке и политичке, а за остале се не интересује, не интересују га, пакао то су други (друге нације, друго племе). Њих не треба ни проверавати. Националиста у другима види искључиво себе – националисте. Позиција, рекосмо ли, комотна. Страх и завист. Опредељење, ангажовање које не изискује труда. Не само «пакао то су други», у оквиру националног кључа, наравно, него и: све што није моје (српско, хрватско, француско...) то ми је страно. Национализам је идеологија баналности. Национализам је, дакле, тоталитарна идеологија.

  Национализам је, уз то, не само по етимолошком значењу, још последња идеологија и демагогија која се обраћа народу. Писци то најбоље знају. Стога је под сумњом национализма сваки писац који декларативно изјављује да пише «из народа и за народ», који свој индивидуални глас тобоже потчињава вишим, националним интересима. Национализам је кич (а, да се подсетимо, Кич би се могао мерити степеном баналности својих асоцијација – А. Мол.), у српско – хрватској варијанти, национализам је борба за превласт око лицитарског срца.

  Националиста, у принципу, не зна ни један језик, нити тзв. варијанте, не познаје друге културе – не тичу га се. Али ствар није тако проста. Ако и зна неки језик, што ће рећи да као интелектуалац има увид у културно наслеђе неке друге нације, велике или мале, то му знање служи само томе да успоставља аналогије, на штету оних других, наравно. Кич и фолклор, фолклорни кич, ако вам се тако више свиђа, нису ништа друго до камуфлирани национализам, плодно поље националистичке идеологије. Замах фолклоризма, код нас и у свету, није антрополошке природе, него националистичке. Инсистирање на фамозном цолеур лоцале-у такође је, ако је изван уметничког контекста, што ће рећи да није у служби уметничке истине, један од видова национализма, прикривеног.

  Национализам је, дакле, превасходно негативитет, национализам је негативна категорија духа, јер национализам живи на порицању и од порицања. Ми нисмо оно што су они. Ми смо позитиван пол, они негативан. Наше вредности, националне, националистичке, имају функцију тек у односу на национализам оних других: ми јесмо националисти, али они су то још и више, ми кољемо, кад се мора, али они још и више; ми смо пијанци, они алкохоличари; наша историја је исправна само у односу на њихову, наш је језик чист само у односу на њихов. Национализам живи од релативизма. Не постоје опште вредности, естетичке, етичке, итд. Постоје само релативне. И у том смислу, у првом реду, национализам јесте назадњаштво. Треба бити бољи само од свога брата или полубрата, остало ме се и не тиче. Скочити мало више од њега, остали ме се не тичу. То је оно што смо назвали страх. Остали чак имају право да нас достигну, да нас престигну, то нас се не тиче. Циљеви национализма увек су достижни циљеви, достижни јер су скромни, скромни јер су подли. Не скаче се, не баца се камена с рамена да би се достигао свој сопствени максимум, него да би се надиграли они, једини, слични а тако различни, због којих је игра и започета.

  Националиста се, рекосмо, не боји никог, осим свог брата. Али од њега се боји страхом егзистенцијалним, патолошким: победа изабраног непријатеља јесте његов апсолутни пораз, укидање његовог бића. Пошто је страшљивац и никоговић, националиста не истиче себи више циљеве. Победа над изабраним непријатељем, оним другим, јесте апсолутна победа. Стога је национализам идеја безнађа, идеологија могућне победе, загарантована победа, пораз никад коначан. Националиста се не боји никога, «никога до Бога», а његов бог јесте бог по његовој мери, бледи рођак Жил, негде за неким другим столом, његов брат рођени, исто толико немоћан као и он сам, «понос породице», породични ентитет, свесни и организовани део породице и нације – бледи, блесави рођак.

  Рекли смо, дакле, бити националиста значи бити индивидуум без обавезе. «То је кукавица која не жели да призна свој кукавичлук; убица који потискује своју наклоност ка убиству, немоћан да је сасвим пригуши а који се, ипак, не усуђује да убије, осим из потаје или анонимности гомиле, или у некаквом праведном рату. Незадовољник који у мирнодопско време не усуђује да се побуни из страха од консеквенци своје побуне» - слика и прилика цитираног Сартровог антисемите. И одакле, питамо се, тај кукавичлук, то опредељење, тај замах национализма у наше доба? Притиснут идеологијама, на маргинама друштвеног кретања, збијен и изгубљен међу конфронтираним идеологијама, недорастао индивидуалној побуни, јер му је она ускраћена, индивидуум се нашао у процепу, у празнини, не учествује у друштвеном животу а друштвено биће, индивидуалиста а индивидуалност му ускраћена у име идеологије, и шта му преостаје друго него да своје друштвено биће тражи другде? Националиста је рефулирани индивидуалиста, национализам је рефулирани (колективни) израз тог и таквог индивидуализма, идеологија, и антиидеологија...


  Danilo Kiš - O nacionalizmu

  Koliko će puta voda obrnuti kružni tok u prirodi, dok čovečanstvo ne otkloni ovaj sopstveni destruktivni element?
  Комуњарски доушник, човек без идентитета, Данило Киш није ни знао за ништа друго, осим овог и оваквог псеудо интелектуалног трабуњања. Национализам је исто штои родољубље. Ко не верује , нек погледа речник.
  СРБИЈА , МОЈА ОТАЏБИНА
  http://forum.krstarica.com/showthread.php/472159-Moja-Srbija/page4

 7. #7
  gost 204907 nije na forumu
  тачно је фртаљ до пуног сата
  Elita
  Učlanjen
  15.11.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Стари Град
  Poruke
  22.639
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Destruktivne tendencije nacionalizma

  Не заборавимо да је Киш био и антикомуниста, што је јасан идеолошки отклон ка сваком облику тоталитаризма. Анационализам код њега није био такав каквим би га ниподаштавали у било ком идеолошком ракурсу. Зато му се приписује погрешно некакво чак и "југословренство". Не, није био затваран, али јесте био антикомуниста и просто код нас важи да везујемо тај део за само националисте и само оне који су робијали у ком. режиму.
  Poslednji put ažurirao/la gost 204907 : 24.02.2015. u 21:43

 8. #8
  Iskusan Edmond_Dantès (avatar)
  Učlanjen
  10.08.2013.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.554
  Reputaciona moć
  198

  Podrazumevano Re: Destruktivne tendencije nacionalizma

  Nacionalizam, kao i svaki drugi vid kolektivizma, je destruktivan prema svakoj individualnosti kakvog god tipa ona bila.

  To je tak` prosto.
  The only real revolution is in the enlightenment of the mind and the improvement of character, the only real emancipation is individual

 9. #9
  Iskusan Edmond_Dantès (avatar)
  Učlanjen
  10.08.2013.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.554
  Reputaciona moć
  198

  Podrazumevano Re: Destruktivne tendencije nacionalizma

  Citat Original postavio slučajni-prolaznik Pogledaj poruku
  Što znači šta ?
  Treba se odreći svog naciona, svog korena, porekla, tradicije ?

  Postati apatrid - trava kotrljanka koju šuta svaka šuša,
  svaki je povetarac kotrlja ....
  Ako je taj nacion nesto sto te sputava i ogranicava, a nacion je svakako ogranicavajuci faktor (nekada i agresivno determinisuci faktor), a pri tom ako duboko u sebi individua oseca da je iznad te pripadnosti i da licni potencijali prevazilaze okvire nacionalnog, onda ce individua, svakako gledati da se oslobodi tih stega zarad licnog uspeha na globalnom nivou i zasto da ne, doprinosa covecanstvu umesto utapanja u masu iz koje tesko sta kreativno moze da se izrodi.

  Opet stari, izlizani primer Tesle, koji da je bio tako cvrsto zaodenut nacionalnoscu, nikada ne bi pristao da postane americki drzavljanin, ali je postao zarad erupcije i ostvarenja svojih licnih kapaciteta.
  The only real revolution is in the enlightenment of the mind and the improvement of character, the only real emancipation is individual

 10. #10
  ivan_andj je trenutno na forumu
  Ораторство није максимум речи уз минимум мисли
  Buduća legenda ivan_andj (avatar)
  Učlanjen
  10.03.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  37.839
  Reputaciona moć
  1452

  Podrazumevano Re: Destruktivne tendencije nacionalizma

  Citat Original postavio Edmond_Dantès Pogledaj poruku
  Ako je taj nacion nesto sto te sputava i ogranicava, a nacion je svakako ogranicavajuci faktor (nekada i agresivno determinisuci faktor), a pri tom ako duboko u sebi individua oseca da je iznad te pripadnosti i da licni potencijali prevazilaze okvire nacionalnog, onda ce individua, svakako gledati da se oslobodi tih stega zarad licnog uspeha na globalnom nivou i zasto da ne, doprinosa covecanstvu umesto utapanja u masu iz koje tesko sta kreativno moze da se izrodi.

  Opet stari, izlizani primer Tesle, koji da je bio tako cvrsto zaodenut nacionalnoscu, nikada ne bi pristao da postane americki drzavljanin, ali je postao zarad erupcije i ostvarenja svojih licnih kapaciteta.
  Тесла није престао бити Србином тиме што је имао амерички пасош. Пошто није имао услова да своје идеје оствари у Србији (нпр.), отишао је у САД, што је и логично.
  ... Генерале, ако данас не будемо јахали заједно, сутра ћемо висити одвојено!

 11. #11
  Iskusan Edmond_Dantès (avatar)
  Učlanjen
  10.08.2013.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.554
  Reputaciona moć
  198

  Podrazumevano Re: Destruktivne tendencije nacionalizma

  Citat Original postavio ivan_andj Pogledaj poruku
  Тесла није престао бити Србином тиме што је имао амерички пасош. Пошто није имао услова да своје идеје оствари у Србији (нпр.), отишао је у САД, што је и логично.
  Jedan Srbin koji sebe smatra iskrenim Srbinom (mozemo videti gomilu primera i svedocenja na Krstarici, nikada ne bi mogao da uradi tako nesto i postane strani drzavljanin.
  The only real revolution is in the enlightenment of the mind and the improvement of character, the only real emancipation is individual

 12. #12
  ivan_andj je trenutno na forumu
  Ораторство није максимум речи уз минимум мисли
  Buduća legenda ivan_andj (avatar)
  Učlanjen
  10.03.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  37.839
  Reputaciona moć
  1452

  Podrazumevano Re: Destruktivne tendencije nacionalizma

  Citat Original postavio Edmond_Dantès Pogledaj poruku
  Jedan Srbin koji sebe smatra iskrenim Srbinom (mozemo videti gomilu primera i svedocenja na Krstarici, nikada ne bi mogao da uradi tako nesto i postane strani drzavljanin.
  У примитивним срединама одлазак се доживљава као издаја или благослов, зависно од угла посматрача. У нормалном друштву, човек би према својим могућностима себи градио своју будућност. Наравно, трудећи се да остане оно што јесте.
  ... Генерале, ако данас не будемо јахали заједно, сутра ћемо висити одвојено!

 13. #13
  Iskusan Edmond_Dantès (avatar)
  Učlanjen
  10.08.2013.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.554
  Reputaciona moć
  198

  Podrazumevano Re: Destruktivne tendencije nacionalizma

  Citat Original postavio ivan_andj Pogledaj poruku
  У примитивним срединама одлазак се доживљава као издаја или благослов, зависно од угла посматрача. У нормалном друштву, човек би према својим могућностима себи градио своју будућност. Наравно, трудећи се да остане оно што јесте.
  Mda, samo istina je, recimo, da je Teslu bolela guz.ica da li je Srbin, Amerikanac, Hrvat i to mu je bila sasvim sporedna stvar, vec ga je interesovao samo njegov posao, njegov rad, fizika, matematika i to je bilo jedino sto ga je pokretalo.

  To sto se Srbi hvataju za neke njegove dve recenice koje je mozda rekao tek da bi nesto rekao po tom pitanju je problem mase i njene zelje za kicenjem Teslinim perjem, koji njega, jasno, nije nikada previse uzrujavao. Kao sto ni ne treba coveka koji je posvecen svojim licnim ciljevima u potpunosti.
  The only real revolution is in the enlightenment of the mind and the improvement of character, the only real emancipation is individual

 14. #14
  ivan_andj je trenutno na forumu
  Ораторство није максимум речи уз минимум мисли
  Buduća legenda ivan_andj (avatar)
  Učlanjen
  10.03.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  37.839
  Reputaciona moć
  1452

  Podrazumevano Re: Destruktivne tendencije nacionalizma

  Добро, ако Тесла није добар пример имаш Пупина...
  ... Генерале, ако данас не будемо јахали заједно, сутра ћемо висити одвојено!

 15. #15
  Iskusan 1DaL (avatar)
  Učlanjen
  03.12.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Ancient Gallery
  Poruke
  5.393
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  96

  Podrazumevano Re: Destruktivne tendencije nacionalizma

  To svojatanje Tesle je samo još jedan primer toga kako nacionalizam ume da odvede u malograđanstvo, potpuno je irelevantno koje nacionalnosti ili narodnosti behu on sam ili njegovi roditelji, činjenica je da njegovi izumi nisu imali granica i bezvezno je više voleti Teslu samo zbog toga što je bio Srbin, od nekog Getea, Da Vinčija ili Lobačevskog, na primer... Sa druge strane, još bezveznije je kititi se njegovim dostignućima, kao da su dostignuća bilo kog od nas u pitanju..
  Each day I would …. limit how much of my IN-VALID self I would leave in the VALID world.

 16. #16
  ivan_andj je trenutno na forumu
  Ораторство није максимум речи уз минимум мисли
  Buduća legenda ivan_andj (avatar)
  Učlanjen
  10.03.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  37.839
  Reputaciona moć
  1452

  Podrazumevano Re: Destruktivne tendencije nacionalizma

  Јабоме, нема већег греха од тога да се каже за Теслу да је он Србин. Занимљиво.
  ... Генерале, ако данас не будемо јахали заједно, сутра ћемо висити одвојено!

 17. #17
  Buduća legenda SURbel (avatar)
  Učlanjen
  04.07.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  "...ево нас у казамату, на нама ланци звече" -Србија данас
  Poruke
  34.094
  Reputaciona moć
  1301

  Podrazumevano Re: Destruktivne tendencije nacionalizma

  Citat Original postavio Edmond_Dantès Pogledaj poruku
  Nacionalizam, kao i svaki drugi vid kolektivizma, je destruktivan prema svakoj individualnosti kakvog god tipa ona bila.

  To je tak` prosto.

  Да ли је и породица деструктивна по индивидуалност?

  Како те припадност породици оплемењује, тако те и припадност нацији оплемењује. И, то је то, тако просто да простије не мож' бити.
  Poslednji put ažurirao/la SURbel : 25.02.2015. u 22:22
  "I opet je, ajoj majko, Predrag Strajnić vodio program, kao i tada tokom utakmice, samo što, na njegovu sreću, sada nije bio baš ispred kamere kad je počelo bogohulno skandiranje..."

 18. #18
  Buduća legenda SURbel (avatar)
  Učlanjen
  04.07.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  "...ево нас у казамату, на нама ланци звече" -Србија данас
  Poruke
  34.094
  Reputaciona moć
  1301

  Podrazumevano Re: Destruktivne tendencije nacionalizma

  Јер, "ниједан човек није острво, само по себи целина".
  "I opet je, ajoj majko, Predrag Strajnić vodio program, kao i tada tokom utakmice, samo što, na njegovu sreću, sada nije bio baš ispred kamere kad je počelo bogohulno skandiranje..."

 19. #19
  Iskusan Edmond_Dantès (avatar)
  Učlanjen
  10.08.2013.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.554
  Reputaciona moć
  198

  Podrazumevano Re: Destruktivne tendencije nacionalizma

  Citat Original postavio SURbel Pogledaj poruku
  Да ли је и породица деструктивна по индивидуалност?

  Како те припадност породици оплемењује, тако те и припадност нацији оплемењује. И, то је то, тако просто да простије не мож' бити.
  Naravno da - da. Cak i u slucaju kada su velike individue imale porodicu (a zamasan je broj genija koji nisu), ostatak porodice je trpeo kraj njih i neretko bi se rasturale ili bi, retko, opstajale zahvaljujuci velikom pozrtvovanju bracnog partnera, pri cemu bi stvaralac u toj porodici ziveo otudjeno od nje. Prodji kroz istoriju i izaberi velika imena koja su dala doprinos covecanstvu i uvideces koliko je to velika istina.

  Snazna i premocna individua najcesce je osudjena da kroz zivot ide sama. Tu ponajcesce nema mesta ni porodici, a nekmoli nekakvom smesnom kolektivu olicenom u nacionu.
  The only real revolution is in the enlightenment of the mind and the improvement of character, the only real emancipation is individual

 20. #20
  Buduća legenda SURbel (avatar)
  Učlanjen
  04.07.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  "...ево нас у казамату, на нама ланци звече" -Србија данас
  Poruke
  34.094
  Reputaciona moć
  1301

  Podrazumevano Re: Destruktivne tendencije nacionalizma

  Citat Original postavio Edmond_Dantès Pogledaj poruku
  Naravno da - da. Cak i u slucaju kada su velike individue imale porodicu (a zamasan je broj genija koji nisu), ostatak porodice je trpeo kraj njih i neretko bi se rasturale ili bi, retko, opstajale zahvaljujuci velikom pozrtvovanju bracnog partnera, pri cemu bi stvaralac u toj porodici ziveo otudjeno od nje. Prodji kroz istoriju i izaberi velika imena koja su dala doprinos covecanstvu i uvideces koliko je to velika istina.

  Snazna i premocna individua najcesce je osudjena da kroz zivot ide sama. Tu ponajcesce nema mesta ni porodici, a nekmoli nekakvom smesnom kolektivu olicenom u nacionu.
  Гледајући кроз историју, углавном су те 'премоћне' индивидуе умирале саме и отуђене од свих. Да ли је то сврха човековог постојања? Или је то, ипак, мали проценат људи који представља тек 'изузетак који потврђује правило'? А правило је да је човек друштвено биће које тежи да припада некоме или нечему. Све остало је ексцентричност или прост себичлук индивидуе.
  "I opet je, ajoj majko, Predrag Strajnić vodio program, kao i tada tokom utakmice, samo što, na njegovu sreću, sada nije bio baš ispred kamere kad je počelo bogohulno skandiranje..."

 21. #21
  Iskusan 1DaL (avatar)
  Učlanjen
  03.12.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Ancient Gallery
  Poruke
  5.393
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  96

  Podrazumevano Re: Destruktivne tendencije nacionalizma

  Citat Original postavio SURbel Pogledaj poruku
  Да ли је и породица деструктивна по индивидуалност?

  Како те припадност породици оплемењује, тако те и припадност нацији оплемењује. И, то је то, тако просто да простије не мож' бити.
  Porediš porodicu, kao skupinu ljudi koje možeš upoznati kao ličnosti i naciju kao skupinu ljudi koje ne možeš upoznati, a to nije plodotvorno. Jedino što je zajedničko ovim zajednicama jeste nužnost, te porodica kao takva(nužna) može biti destruktivna po individualnost, ali u drugom smislu u odnosu na naciju, što je jednako udaljava od nacionalnosti. Ne može te ni na koji način oplemenjivati to što si Srbin, jer je to fiktivan kriterijum razdvajanja ljudi i među Srbima i među Hrvatima ali i među svim drugim nacionalnostima ima jednako bagre i ne može te ni na koji način oplemenjivati činjenica što njima pripadaš, kao što te, sa druge strane, može oplemenjivati pripadnost određenoj družini odabranih ljudi(bilo koje i nezavisno od nacionalnosti), sa kojima ćeš, razmenom stavova i ideja, usavršiti one sopstvene i time se izgraditi kao individua. Nema ničeg lošeg u komunikaciji a nacionalizam je upravo ono što je ograničava i zatvara.

  Citat Original postavio SURbel Pogledaj poruku
  Гледајући кроз историју, углавном су те 'премоћне' индивидуе умирале саме и отуђене од свих. Да ли је то сврха човековог постојања? Или је то, ипак, мали проценат људи који представља тек 'изузетак који потврђује правило'? А правило је да је човек друштвено биће које тежи да припада некоме или нечему. Све остало је ексцентричност или прост себичлук индивидуе.
  Znači ekscentričnost i sebičluk je to što je neko odlučio da živi i umre sam? Ja sam mislio da je to više stvar izbora
  Each day I would …. limit how much of my IN-VALID self I would leave in the VALID world.

 22. #22
  ivan_andj je trenutno na forumu
  Ораторство није максимум речи уз минимум мисли
  Buduća legenda ivan_andj (avatar)
  Učlanjen
  10.03.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  37.839
  Reputaciona moć
  1452

  Podrazumevano Re: Destruktivne tendencije nacionalizma

  Да, али љубав према народу коме припадаш није емоција која има негативан предзнак, нити значи ускогрудост, ограниченост или затвореност. Народ је само заједница, шира од биолошке породице.

  Са друге стране, себичлук, саможивост и самодовољност су стања психе која доводе до сукоба, гетоизације, мржње... Ни једном великом човеку не би сметало то што припада неком одређеном народу, сметали би му појединци који имају горепоменуте особине.
  ... Генерале, ако данас не будемо јахали заједно, сутра ћемо висити одвојено!

 23. #23
  Buduća legenda
  Učlanjen
  05.06.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  25.534
  Reputaciona moć
  387

  Podrazumevano Re: Destruktivne tendencije nacionalizma

  I Kiš i mnogi drugi "antinacionalisti" na ovim područjima .iskustvo nas uči,bili su protiv samo jednog nacioanalizma - srpskog zato onima koji se pozivaju na tu Kišovu škrabotinu treba poručiti - čibe !

 24. #24
  dulesrbenda nije na forumu
  Манастири и свето гудало,тоје нашу Вјеру сачувало
  Buduća legenda dulesrbenda (avatar)
  Učlanjen
  15.02.2013.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србска Србија
  Poruke
  30.904
  Reputaciona moć
  538

  Podrazumevano Re: Destruktivne tendencije nacionalizma

  То што је Киш писао су гомила глупости, ништа више...
  ,,Солунски ратници јесу наши очеви и дедови, а колико смо ми њихови потомци – нека свако упита себе."-Антоније Ђурић

 25. #25
  Buduća legenda SURbel (avatar)
  Učlanjen
  04.07.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  "...ево нас у казамату, на нама ланци звече" -Србија данас
  Poruke
  34.094
  Reputaciona moć
  1301

  Podrazumevano Re: Destruktivne tendencije nacionalizma

  Citat Original postavio 1DaL Pogledaj poruku
  Porediš porodicu, kao skupinu ljudi koje možeš upoznati kao ličnosti i naciju kao skupinu ljudi koje ne možeš upoznati, a to nije plodotvorno. Jedino što je zajedničko ovim zajednicama jeste nužnost, te porodica kao takva(nužna) može biti destruktivna po individualnost, ali u drugom smislu u odnosu na naciju, što je jednako udaljava od nacionalnosti. Ne može te ni na koji način oplemenjivati to što si Srbin, jer je to fiktivan kriterijum razdvajanja ljudi i među Srbima i među Hrvatima ali i među svim drugim nacionalnostima ima jednako bagre i ne može te ni na koji način oplemenjivati činjenica što njima pripadaš, kao što te, sa druge strane, može oplemenjivati pripadnost određenoj družini odabranih ljudi(bilo koje i nezavisno od nacionalnosti), sa kojima ćeš, razmenom stavova i ideja, usavršiti one sopstvene i time se izgraditi kao individua. Nema ničeg lošeg u komunikaciji a nacionalizam je upravo ono što je ograničava i zatvara.  Znači ekscentričnost i sebičluk je to što je neko odlučio da živi i umre sam? Ja sam mislio da je to više stvar izbora


  Апсолутно нетачно! Теби, уствари, није јасан појам национализма, јер га упорно бркаш са шовинизмом. Национализам су корени, шири појам од породице, преци који су вековима стасавали у одређеном окружењу, делећи исту судбину народа међу којем су живели. Припадност одређеном народу током времена се, да тако кажем, 'осећа у крви'. Укратко. Жао ми је што ти ниси себи допустио тај осећај.
  А комуникација, не да 'није лоша', него је, напротив, пожељна, јер у тој комуникацији са другим схватиш колико је твој народ јединствен, непоновљив, и само твој.
  "I opet je, ajoj majko, Predrag Strajnić vodio program, kao i tada tokom utakmice, samo što, na njegovu sreću, sada nije bio baš ispred kamere kad je počelo bogohulno skandiranje..."

Slične teme

 1. Zloba, zavidnost, okrutnost, ubilačke tendencije...
  Autor sevilja u forumu Natalna astrologija
  Odgovora: 93
  Poslednja poruka: 12.11.2013., 19:57
 2. Koliko je Čovječnost jača od Nacionalizma.
  Autor PURGER u forumu Politika
  Odgovora: 16
  Poslednja poruka: 08.02.2009., 17:14
 3. na krstarice zabranjeno pominjanje nacionalizma
  Autor weserbia u forumu Politika
  Odgovora: 44
  Poslednja poruka: 27.04.2007., 22:01

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •