Qur'an - nebeska ili zemaljska knjiga
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 30

Tema: Qur'an - nebeska ili zemaljska knjiga

 1. #1
  Elita RickRoss (avatar)
  Učlanjen
  06.10.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.547
  Reputaciona moć
  437

  Podrazumevano Qur'an - nebeska ili zemaljska knjiga

  Pre izvesnog vremena forumas Bosniak je dosao na ideju da otvori temu o greskama iz Biblije. Dogovor je bio da prvo mi (hriscani) damo odgovore na greske koje je otkrio, a posle bi on i kolega Israphel davali odgovore na nase primedbe u vezi Kurana. Forumas Bosniak je bio ubedjen da necemo moci da odgovorimo na greske na koje je on ukazao, govorio je da su decenijama unazad razni hriscani pokusavali da odgovore na te greske, ali nisu mogli. No medjutim kad je Bosniak zapravo poceo da dobija odgovore na svoje primedbe (na oko trecinu), on je jednostavno otisao i nije se vracao na ovaj podfurm vise. Tako da nit smo mi stigli da odgovorimo na sve greske u Bibliji koje je on primetio, nit smo dosli do toga da on i kolega Israphel nama odgovaraju u vezi Kurana.

  Zato sada otvaram ovu temu da bi raspravljali o Kuranu ili kako jos muslimani kazu 'poslednjoj Bozijoj objavi'. Da diskutujemo o tome koja su to cuda u Kuranu koja ga zaista cine Bozijom objavom i koje su to greske koje ga ipak cine delom ljudskom rukom napisanom.

  Molim da se ne koriste grube reci i da se forumasi suzdrzavaju od izliva negativnih emocija. Hvala.

  - Prica o Sedam spavaca, je prica o sedam mladica iz Efesa koji su bezeci od pagana zavrsili u pecinu u kojoj su proveli nekoliko vekova spavajuci. Ova prica je nastala kao hriscanska legenda u petom veku, medjutim dva veka kasnije nalazimo je i u Kuranu (18:9-26)

  - U Suri 19:30-33 i 3:46 Isus govori od prvog dana svog rodjenja. Ova prica je identicna drugovekovnoj legendi iz Egipta o Isusovom detinjstvu:

  Jesus spake when he was in the cradle, and said to his mother: "Mary, I am Jesus the Son of God, the Word, which thou didst bring forth according to the declaration of the angel Gabriel, and My Father hath sent me for the salvation of the world.

  - Sure 3:49 i 5:110 govore o tome kako je Isus od gline pravio ptice, pa zatim u njih udahnuo zivot. Prica je identicna prici iz Jevandjelja Tome Izraelita iz druge polovine drugog veka. Smatra se da su ove legende nastale, jer su rani hriscani zeleli nove price o Isusovim natprirodnim mocima. ipak ove legende su nasle nekako svoj put i do Kurana.

  - Pricu o Avramu, idolima i vatri (21:51-71) je izmislio izvesni rabin Hiyya the Great, kako bi bolje predstavio opasnost idola i pokazao kako je Avram jos od rane mladosti bio privrzen Bogu. Prica je deo jevrejskog religijskog spisa Genesis Rabbah (38) koji je najverovatnije nastao oko 4-5 veka. Prica iako nije biblijska, opet je bila veoma popularna medju Jevrejima i takodje se nalazi u Kuranu, doduse sa dosta manje detalja.

  - Cuveni stih iz Kurana koji se cesto citira kako bi se dokazalo da je Islam religija mira:

  5:32 - Zbog toga smo Mi propisali sinovima Israilovim: ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne cini - kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se neciji život sacuva - kao da je svim ljudima život sacuvao. Naši poslanici su im jasne dokaze donosili, ali su mnogi od njih, i poslije toga, na Zemlji sve granice zla prelazili.

  slicne reci nalazimo i u jevrejskom spisima, koje su predstavljene kao rabinski komentari na stihove iz Tore:

  We find it said in the case of Cain who murdered his brother, "The voice of thy brother's bloods crieth" (Gen. 4:10). It is not said here blood in the singular, but bloods in the plural, that is, his own blood and the blood of his seed. Man was created single in order to show that to him who kills a single individual it shall be reckoned that he has slain the whole race, but to him who preserves the life of a single individual it is counted that he hath preserved the whole race.
  Mishnah Sanhedrin, 4:5


  Znaci poruka ovih reci je da su ubistvom Avelja ubijeni i njegovi potomci, odnosno narodi koji bi nastali od njega. Ali izgleda da autor Kurana nije dobro shvatio poruku ovih reci, vec on sve ovo vidi kao neku metaforu u smislu 'ubistvo nevinog coveka, je toliko lose kao da si ubio celo covecanstvo', ali to nigde ne pise

  Takodje taj ajet u Kuranu govori da se ta naredba odnosi iskljucivo na Jevreje, a ne na sve muslimane.

  Autor Kurana pravi jos neke greske kada je Judaizam u pitanju... na primer da Jevreji veruju da je Ezra Boziji sin (9:30), sto nije tacno; da Jevreji veruju da ce samo oni ici u raj (2:111), sto opet nije tacno...
  Sergej Milinković-Savić: Rekao sam Terziću ni za 5 miliona evra u Zvezdu. Mi koji smo ponikli u Vojvodini ne treba da igramo za Zvezdu i Partizan. 2. #2
  Elita RickRoss (avatar)
  Učlanjen
  06.10.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.547
  Reputaciona moć
  437

  Podrazumevano Re: Qur'an - nebeska ili zemaljska knjiga

  2:30 - A kada Gospodar tvoj reče melekima: "Ja ću na Zemlji namjesnika postaviti!" - oni rekoše: "Zar će Ti namjesnik biti onaj koji će na njoj nered činiti i krv proljevati? A mi Tebe veličamo i hvalimo i, kako Tebi dolikuje, štujemo." On reče: "Ja znam ono što vi ne znate."
  2:31 - pouči On Adema nazivima svih stvari, a onda ih predoči melekima i reče: "Kažite Mi nazive njihove, ako istinu govorite!"
  2:32 - "Hvaljen neka si" - rekoše oni - "mi znamo samo ono čemu si nas Ti poučio; Ti si Sveznajući i Mudri."
  2:33 - "O Ademe," - reče On - "kaži im ti nazive njihove!" I kad im on kaza nazive njihove, Allah reče: "Zar vam nisam rekao da samo Ja znam tajne nebesa i Zemlje i da samo Ja znam ono što javno činite i ono što krijete!"
  2:34 - A kada rekosmo melekima: "Poklonite se Ademu!" - oni se pokloniše, ali Iblis ne htjede, on se uzoholi i posta nevjernik.
  2:35 - Mi rekosmo: "O Ademe, živite, ti i žena tvoja, u Džennetu i jedite u njemu koliko god želite i odakle god hoćete, ali se ovom drvetu ne približujte pa da sami sebi nepravdu nanesete!"
  2:36 - šejtan ih navede da zbog drveta posrnu i izvede ih iz onoga u čemu su bili. "Siđite!" - rekosmo Mi - "jedni drugima ćete neprijatelji biti, a na Zemlji ćete boraviti i do roka određenoga živjeti!"


  Ovih nekoliko stihova sam citirao, jer su posebno zanimljivi, jer sadrze vise nelogicnosti i vise dokaza da Allah bas i nije tako inteligentan kako ga neki predstavljaju

  1. U 30. stihu vidimo da Bog zeli da postavi namesnika na Zemlji. Taj namesnik je Adam, prvi covek. Zasto je onda Bog rekao Adamu i njegovoj zeni da zive u Raju (35.), pa tek posto su prekrsili Allahovo naredjenje su poslani na Zemlju (36. stih)

  Da li je Adam prvobitno stvoren za Raj ili Zemlju?

  2. U 30. stihu meleki (andjeli) sami se pitaju zasto Bog stvara Adama i coveka uopste. Meleki izgleda znaju da ce Adam i covecanstvo uopste biti neposlusni i stvarati probleme, medjutim Bog tvrdi da on zna bolje i da je pametniji od njih.

  Ali kao sto smo videli u 36. stihu, Adam je zaista bio neposlusan i naljutio je Allaha. Ispada da su meleki u ovom slucaju bili pametniji od njega.

  3. Od 31. do 33. stiha vidimo da je Bog odrzao neki mini kviz izmedju meleka sa jedne strane i Adama sa druge strane. Jedina razlika je bila sto je Adamu odgovore saputao Bog. Meleki su navodno morali da navedu imena svih stvari koje je Bog stvorio, sto naravno nisu znali. Zatim je isti izazov postavljen Adamu, koji je naravno Adam uspesno prosao, jer mu je Bog sve to ranije otkrio. Zatim je Bog u 33. stihu rekao da je to dokaz da je on sveznajuci.

  Ovo je najblaze receno smesan argument. Zamislite da ste vi neki biolog koji je otkrio neku novu zivotinjsku vrstu za koju niko pre vas nije ni cuo, ni video. Zatim posto ste je otkrili prvi, date joj i ime. Onda odnesete tu zivotinju kod prijatelja i pitate ga sta je to i kako se zove, a on naravno posto je prvi put vidi i cuje za nju ne zna. Da li to znaci da ste vi pametniji od prijatelja i da ste sveznajuci?

  Kad svom psu date ime, u tom trenutku samo vi znate kako se on zove. Da li vas to cini Bogom?

  4. Meleki su casna i bezgresna Bozija bica, koja je Allah stvorio od svetlosti. Medjutim u 34. stihu vidimo da ih Allah ponizava, terajuci ih da se klanjaju Adamu, koji je mnogo nizi od njih i na taj nacin cine idolopoklonstvo koje bi po Islamu trebalo da je jedan od najtezih zlocina. A u isto vreme muslimani prebacuju hriscanima da vrse idolopoklonstvo i da obozavaju coveka, iako sam njihov Bog naredjuje isto!

  5. U istom 34. stihu pise da iako je svim melekima naredjeno da se poklone, Iblis (Sotona) to nije uradio. Medjutim generalno ucenje Islama danas je da Iblis nije melek (stvorenje od svetlosti), vec dzin (stvoren od vatre), tako da je Iblis u ovom stihu potpuni visak i bespotrebno se spominje.

  6. Ista prica se ponavlja i u 7. Suri (nedostatak ideja?):

  7:11 - Mi smo Adema stvorili i onda mu oblik dali, a poslije melekima rekli: "Poklonite mu se!", i oni su se poklonili, osim Iblisa, on nije htio da se pokloni.

  7:12 - "Zašto se nisi poklonio kad sam ti naredio?" - upita On. - "Ja sam bolji od njega; mene si od vatre stvorio, a njega od ilovače" - odgovori on.

  Opet Allah naredjuje melekima da se poklone, opet se Iblis ne poklanja, ali ovog puta se Allah pita zasto se Iblis nije poklonio. Pa je pitanje ko je ovde pametan, a ko glup. Da li je pametan Allah koji se cudi zasto se Iblis koji nije melek, vec dzin, nije poklonio ili je ipak pametniji Iblis koji se nije pronasao u toj zapovesti?

  Zamislite da u sobi imate jednog psa i pet macaka i vi naredite da sve macke izadju iz sobe. I macke naravno izadju iz sobe, a pas ostane i vi se zatim ljutite zasto pas nije izasao iz sobe. Pa ko je tu pametniji vi ili vas pas?

  7. Kad smo vec kod 7. sure, u 18. stihu Allah izbacuje Iblisa (Sotonu) iz raja ("Izlazi iz njega, pokuđen i ponižen!”), medjutim kasnije saznajemo da je Sotona i dalje u Raju, jer je upravo on naveo Adama i Evu na greh, zbog kojeg su oni na kraju i izbaceni iz Raja.

  Kako je to Iblis uspeo da prevari mocnog Allaha?

  Izgleda na osnovu svega ovoga da svemocni i sveznajuci Allah i nije bas toliko inteligentan. Ili mozda nije inteligentan onaj koji ga je izmislio, jer sam Kuran kaze 'Neuki prorok, za neuke ljude' (62:2).
  Sergej Milinković-Savić: Rekao sam Terziću ni za 5 miliona evra u Zvezdu. Mi koji smo ponikli u Vojvodini ne treba da igramo za Zvezdu i Partizan.

 3. #3
  Buduća legenda Miller (avatar)
  Učlanjen
  07.06.2013.
  Pol
  muški
  Poruke
  38.690
  Reputaciona moć
  917

  Podrazumevano Re: Qur'an - nebeska ili zemaljska knjiga

  lažna knjiga

 4. #4
  Elita hypnotoad (avatar)
  Učlanjen
  22.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Вуковар
  Poruke
  18.798
  Reputaciona moć
  424

  Podrazumevano Re: Qur'an - nebeska ili zemaljska knjiga

  Ima jedan sajt na kome su objavljene sve greske i pozivi na ubistva i nasilje..
  http://www.thereligionofpeace.com/quran/023-violence.htm
  Na engleskom je, ali uglavnom je potpuno provalio Quran kao knjigu punu idiotizma
  kontradikcije u Quranu http://www.answering-islam.org/Quran/Contra/
  Naucne greske u Quranu http://www.answering-islam.org/Quran/Science/index.htm
  itd. ima svega, pa ako znate engleski..

 5. #5
  Elita RickRoss (avatar)
  Učlanjen
  06.10.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.547
  Reputaciona moć
  437

  Podrazumevano Re: Qur'an - nebeska ili zemaljska knjiga

  evo klasican dokaz da je autor Kurana jedva imao neka saznanja iz Biblije i da je umeo da pobrka biblijske licnosti

  Amram (u Kuranu Imran) je imao troje dece: Mojsije, Aron i Mirijam (ili Marija). Medjutim ono sto je zanimljivo je to sto autor Kurana uporno brka ovu Mariju sa Devicom Marijom, Isusovom majkom, koja je zivela najmanje 1200 godina kasnije!

  66:12 - Merjemu (Marija), kćer Imranovu, koja je nevinost svoju sačuvala, a Mi smo udahnuli u nju život i ona je u riječi Gospodara svoga i knjige Njegove vjerovala i od onih koji provode vrijeme u molitvi bila.


  3:33 - Allah je odabrao Adema, i Nuha, i Ibrahimovu porodicu, i Imranovu porodicu nad ostalim svijetom -
  ...
  3:35 - Kada Imranova žena reče: "Gospodaru moj, ovo što je u trbuhu mome je zavjetujem samo na službu Tebi, pa primi od mene, jer Ti, zaista, sve čuješ i znaš!"
  3:36 - Poslije ona, kada je rodi, reče: "Gospodaru moj, rodila sam žensko"- a Allah dobro zna šta je rodila - "a žensko nije kao muško; nadjela sam joj ime Merjema , i ja nju i porod njezin stavljam pod Tvoje okrilje od prokletog šejtana."
  ...
  3:45 - A kada meleki rekoše: "O Merjema, Allah ti javlja radosnu vijest, od Njega Riječ: ime će mu biti Mesih, Isa, sin Merjemin, biće viđen i na ovome i na onome svijetu i jedan od Allahu bliskih;

  Znaci na osnovu svega vidjenog zakljucujemo da je Amram otac Device Marije, odnosno Isusov deda. Da je ovaj isti Amram takodje i Mojsijev i Aronov otac, govori nam sledeci Tefsir (proucavanje Kuranskih stihova) za 33. stih:

  Tanwîr al-Miqbâs min Tafsîr Ibn ‘Abbâs

  When the Jews heard this, they said: “we follow the religion of Adam: we are Muslims”, and so Allah revealed the following: (Lo! Allah preferred Adam) with Islam (and Noah) with Islam (and the Family of Abraham) the children of Abraham with Islam (and the Family of 'Imran) Moses and Aaron with Islam (above (all His) creatures) above all the people of their times. It is also said that Amran is not the father of Moses and Aaron.


  Jos jedan dokaz da zaista nije rec o slucajnosti, odnosno da su Mojsije (i Aron) i Marija imali razlicite oceve sa istim imenima, su i sledeci stihovi

  19:27 - I dođe ona s njim (Isusom) porodici svojoj, noseći ga. "O Merjemo," - rekoše oni - "učinila si nešto nečuveno!
  19:28 - O sestro Harunova (Aronova), tvoj otac nije bio od onih koji su skloni preljubi, a ni majka tvoja nije bila nevaljala žena.
  ...
  19:34 - To je Isa (Isus), sin Merjemin - to je prava istina o njemu - onaj u koga oni sumnjaju.

  Biblija poznaje dve Marije kao dve posebne osobe - jedna je zaista Amramova (Imranova) cerka i Mojsijeva i Aronova sestra, dok je druga Devica Marija, Isusova majka. Medjutim Kuran je dve Marije pretocio u jednu, pa je tako 'kuranska' Marija u isto vreme i Amramova cerka i Mojsijeva i Aronova sestra, ali i Isusova majka.

  - - - - - - - - - -

  Citat Original postavio Miller Pogledaj poruku
  lažna knjiga
  molim argumentovane odgovore, a ne kratke i jeftine provokacije
  Poslednji put ažurirao/la RickRoss : 18.02.2015. u 13:51
  Sergej Milinković-Savić: Rekao sam Terziću ni za 5 miliona evra u Zvezdu. Mi koji smo ponikli u Vojvodini ne treba da igramo za Zvezdu i Partizan.

 6. #6
  Elita RickRoss (avatar)
  Učlanjen
  06.10.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.547
  Reputaciona moć
  437

  Podrazumevano Re: Qur'an - nebeska ili zemaljska knjiga

  Muhamed je prepisivao poeziju hriscanskog pesnika Imru' al-Qaisa u Kuranu (video na engleskom)

  Sergej Milinković-Savić: Rekao sam Terziću ni za 5 miliona evra u Zvezdu. Mi koji smo ponikli u Vojvodini ne treba da igramo za Zvezdu i Partizan.

 7. #7
  Aktivan član
  Učlanjen
  31.12.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.168
  Reputaciona moć
  44

  Podrazumevano Re: Qur'an - nebeska ili zemaljska knjiga


 8. #8
  Elita RickRoss (avatar)
  Učlanjen
  06.10.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.547
  Reputaciona moć
  437

  Podrazumevano Re: Qur'an - nebeska ili zemaljska knjiga

  a ti prihvatas uvek kad neko kaze da je Biblija izmenjena, ali zato ti je smesno kad neko kaze da je Kuran izmenjen

  to samo pokazuje da tebi ne smeta da zivis u lazi i da se bojis dokaza

  budi musko, saslusaj ljude, pogledaj sve dokaze pa onda donesi zaljucak umesto sto se unapred podsmevas

  lik na video klipu je Arapin i zavrsio je islamske studije u Medini... valjda on zna sta je arapski pesnik pisao i sta pise u arapskom Kuranu bolje od tebe i mene

  u prvom postu sam naveo neke legende koje su ljudi izmislili i za koje svi znaju da su izmisljene, a opet te price su prepisane u Kuranu

  objasni mi otkud one tamo?
  Sergej Milinković-Savić: Rekao sam Terziću ni za 5 miliona evra u Zvezdu. Mi koji smo ponikli u Vojvodini ne treba da igramo za Zvezdu i Partizan.

 9. #9
  Aktivan član
  Učlanjen
  31.12.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.168
  Reputaciona moć
  44

  Podrazumevano Re: Qur'an - nebeska ili zemaljska knjiga

  ja ovom videu nevidim nikakvog lika samao glas

 10. #10
  Aktivan član
  Učlanjen
  31.12.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.168
  Reputaciona moć
  44

  Podrazumevano Re: Qur'an - nebeska ili zemaljska knjiga

  evo jos jednog pokusaja https://youtu.be/ccJchFkG63A

 11. #11
  Elita RickRoss (avatar)
  Učlanjen
  06.10.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.547
  Reputaciona moć
  437

  Podrazumevano Re: Qur'an - nebeska ili zemaljska knjiga

  Citat Original postavio tali bali Pogledaj poruku
  ja ovom videu nevidim nikakvog lika samao glas
  zar to nije dovoljno? zasto bi se pokazivao kad su mu muslimani vise puta pretili smrcu zbog onoga sto govori?

  Citat Original postavio tali bali Pogledaj poruku
  evo jos jednog pokusaja https://youtu.be/ccJchFkG63A
  ovde nije tema taj Al furkan ili bilo koja druga knjiga osim Kurana...

  a sto se tog izazova tice, on je smesan... koliko god se neko trudio i koliko god neko puta odgovorio na izazov, vi ce te mu uvek naci zamerku i nikada necete priznati da je uspesno resen, jer vam vera to ne dozvoljava...

  tako da je vase misljenje u toj prici sve samo ne objektivno...

  uostalom tesko da ce iko u skorije vreme prevazici Sekspira i njegova dela, Mocarta i njegova dela... pa da li to znaci da su oni od Boga nadahnuti ili cak Boziji proroci?

  Nikola Tesla je izmislio naizmenicnu struju bez koje danasnji svet ne bi funckionisao, izmislio lasere, daljinski upravljac, radio.... a bio je obicno seosko dete... da li je njemu sve to Bog otkrio? on je tvrdio da komunicira sa bicima van nase planete... zasto mu ne verovati? cinio je mnogo veca cuda od Muhameda... cak je hteo i nao kako celom svetu da podari besplatnu struju, ali su ga kapitalisti unistili

  a kad smo vec kod izazova o Suri u Kuranu, sta mislis koja je ova Sura?

  Sergej Milinković-Savić: Rekao sam Terziću ni za 5 miliona evra u Zvezdu. Mi koji smo ponikli u Vojvodini ne treba da igramo za Zvezdu i Partizan.

 12. #12
  Veoma poznat
  Učlanjen
  04.02.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  МАКЕДОНИЈА
  Poruke
  11.550
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Qur'an - nebeska ili zemaljska knjiga

  Citat Original postavio RickRoss Pogledaj poruku
  Nikola Tesla je izmislio naizmenicnu struju bez koje danasnji svet ne bi funckionisao, izmislio lasere, daljinski upravljac, radio.... a bio je obicno seosko dete... da li je njemu sve to Bog otkrio? on je tvrdio da komunicira sa bicima van nase planete... zasto mu ne verovati? cinio je mnogo veca cuda od Muhameda... c
  Истина..


  А која је то Чуда починио Мухамед?

  Само да није оно када је на магарцу прелетео из града у град а нико није видео, него му веровали на реч..

 13. #13
  Elita RickRoss (avatar)
  Učlanjen
  06.10.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.547
  Reputaciona moć
  437

  Podrazumevano Re: Qur'an - nebeska ili zemaljska knjiga

  i uspeo je da presece Mesec na pola, a da to niko osim njegovih sledbenika nije video, iako Mesec svakog trenutka vidi pola nase planete
  Sergej Milinković-Savić: Rekao sam Terziću ni za 5 miliona evra u Zvezdu. Mi koji smo ponikli u Vojvodini ne treba da igramo za Zvezdu i Partizan.

 14. #14
  Veoma poznat
  Učlanjen
  04.02.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  МАКЕДОНИЈА
  Poruke
  11.550
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Qur'an - nebeska ili zemaljska knjiga

  Citat Original postavio RickRoss Pogledaj poruku
  i uspeo je da presece Mesec na pola, a da to niko osim njegovih sledbenika nije video, iako Mesec svakog trenutka vidi pola nase planete
  Ааааа....зато месец некада се види само пола а не цео..
  Мухамед ће да сецка...

 15. #15
  Aktivan član
  Učlanjen
  31.12.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.168
  Reputaciona moć
  44

  Podrazumevano Re: Qur'an - nebeska ili zemaljska knjiga

  Citat Original postavio RickRoss Pogledaj poruku
  zar to nije dovoljno? zasto bi se pokazivao kad su mu muslimani vise puta pretili smrcu zbog onoga sto govori?  ovde nije tema taj Al furkan ili bilo koja druga knjiga osim Kurana...

  a sto se tog izazova tice, on je smesan... koliko god se neko trudio i koliko god neko puta odgovorio na izazov, vi ce te mu uvek naci zamerku i nikada necete priznati da je uspesno resen, jer vam vera to ne dozvoljava...

  tako da je vase misljenje u toj prici sve samo ne objektivno...

  uostalom tesko da ce iko u skorije vreme prevazici Sekspira i njegova dela, Mocarta i njegova dela... pa da li to znaci da su oni od Boga nadahnuti ili cak Boziji proroci?

  Nikola Tesla je izmislio naizmenicnu struju bez koje danasnji svet ne bi funckionisao, izmislio lasere, daljinski upravljac, radio.... a bio je obicno seosko dete... da li je njemu sve to Bog otkrio? on je tvrdio da komunicira sa bicima van nase planete... zasto mu ne verovati? cinio je mnogo veca cuda od Muhameda... cak je hteo i nao kako celom svetu da podari besplatnu struju, ali su ga kapitalisti unistili

  a kad smo vec kod izazova o Suri u Kuranu, sta mislis koja je ova Sura?

  Posljednje pismo Nikole Tesle svojoj majci

  Srijeda,18.novembar.

  Majko,pri pomisli na tebe osjecam se nekako tesko i turobno ,ne znam kako,ali osjecam da nisi dobro.Volio bih da sam kraj tebe sada i da ti prinesem vode.Sve ove godine moje sluzbe covjecanstvu nisu mi donijele nista do uvreda i ponizenja.Jutros sam ustao prije nego je svanulo,jer sam ponovo cuo nesto sto vec duze vremena kroz san cujem u svojoj sobi.Cuo sam glas koji poji i moli nekim maurskim jezikom lijepu tuzbalicu ili zov.Jutros sam otjerao san sa očiju i pritrdio da glas dolazi odasvakud i da ne mogu odrediti dali je s vana ili iznutra.
  Bojim se da nisam razum izgubio.O ovome ne smijem pricati Dr.Layonelu jer ni njemu vise ne vjerujem.Cuo sam da je posjecivao gospodina Edisona prije dvije sedmice.

  Cetvrtak,19.novembar.

  Opet mislim na tebe majko.Opet imam onaj nemir i tugu u tijelu.Danas cu pisatiu ured za patente da moj javni eksperiment pomjere za jednu sedmicu ranije,jer ja moram krenuti kuci u domovinu,krenuti tebi.Znam sada sigurno da nisi dobro,jer onaj glas,onu tuzbalicu ponovo sam cuosasvim svjestan i budan.Jos sam razuman.

  Petak, 20.novembar.

  Nisam pisao u ured za patente,dosao je njihov agent da mi donese potvrde i reklao sam mu licno svoje naume.Rekao je da zali,ali da se termini ne mogu pomijerati obzirom da su kongresmeni iz oko 20 saveznih zemalja jedva uskladili termin.Otisao sam do Vodopada i rekao svojim momcima da okrenu turbine i da cekaju na moj poziv sutra spremni.Ja sam odlucio da covjecanstvu darujem ono sto mu pripada i vracam se u Evropu,tebi majko.Vlade zemalja su iste ovdje kao i kod kuce.Shvatio sam sada na kraju da je covjecanstvo ovisno o vladama i da pojedinac ne moze sam promijeniti svijet.
  Ali onaj cudni glas me brine.Znam da nesto znaci i da ima veze sa tobom,sa mojim eksperimentom, sa necim trancendetalnim.

  Subota, 21.novembar

  majko, sutra polazim za Yugoslaviju.Gospođica Nora je otisla po mome nalogu u lučku kapetaniju i obezbijedila mi kartu do Lisabona,odatle idem vozom do Ciriha,pa onda direktno do kuce.Racunam da mi treba oko deset dana ili dvije nedjelje najvise.
  Danas sam usao u Kongresnu zgradu i na sjednici Senatora zamolio za par minuta paznje.Nije im bilo po volji ,ali dozvolili su mi.Trazio sam telefon i da me spoje sa laboratorijom na Nijagarinom vodopadima.Momci su na moj nalog pustili turbine u pogon i Kongresna sala se obasjala mojom strujom ,deset puta jacom od obicne,upravo onako kako sam i najavio.Nisu me interesovale njihove reakcije uopste.Izasao sam odmah napolje ,jer nisam ovo radio za njih vec za covjecanstvo.Samo sam u momentu kada sam pogledao svjetiljku i cekao da "moja" bezična struja dodje sa turbina ,osjetio da nisam ja tvorac ovoga svega.Osjetio sam da je neko ili nesto nosi od Nijagare do kongresne sale i da je u tom zakonu kojeg sam smatrao "mojim" otkricem,nesto sto je od uvijek postojalo,a da je samo meni dato nadahnuce da to uokvirim i covjecanstvu objasnim.Umjesto srece i trijumfa,pojavila se neka praznina.Shvatio sam da sam nesto veliko u zivotu propustio.Nesto kao da sam izostavio,kao da nisam nesto ponudjeno spoznao.neka je formula bila tako blizu moje spoznaje ,a ja je nisam nasao ili nisam htio da je nadjem.To ima veze sa onom maurskom tuzbalicom ,siguran sam sada.

  Nedelja,22.novembar.

  Ovo pismo neces nikada dobti majko.Ne znam zasto ga pisem tebi koja ga vise nikada procitati ne moze.Neka ti je lahka zemlja majko i oprosti mi sto su me moji putevi odveli od tebe,pa ti ne mogu doci ni na sahranu.Čitam telegram sa viješcu o tvojoj smrti i prezirem ljude koji nisu bili spremni jos prije dvije godine da shvate da struja moze da se prenese i bez zica.Sada su evo vidjeli da moze ,ali opet je nece znati stoljecima koristiti ,jer neko je spalio moj laboratorij u centru grada do temelja, sa svim spisima i nacrtima.Rekli su mi davse sumnja na gospodina Edisona.Tako sam ravnodusan da ne prepoznajem sam sebe.Prije bih se mozda i jadio ,ali sada vise ne,jer znam dobro da neko ionako sve to drzi pod kontrolom i da je "moje" otkrice jos prerano doslo za covjecanstvo.I ustvari ono upste nije "moje".Znam da to neko nadzori sve i da ima plan pa sam zato mozda i ravnodusan.Moj brod za Lisabon polazi u 11 sati.Kola me napolju cekaju.Ovo pismo cu poloziti na tvoj grob,kad stignem u Milanovac, nase seosko groblje.
  Sad vjerujem u ono sto nikad nisam ,da sam tamo negdje jos uvijek "ti" i da tvoj zivot NIJE zauvijek prestao.Sad mi je i zao sto nisam htio nikad da se druzim sa Turcima ,jer su oni iste onakve tuzbalice pjevali kao ona iz mojih pradskozorja.Sada se sjecam da su oni znali puno vise nego ja o svim ovim stvarima koje tek sada spoznajem.

  Zalud moje godine provedene u nauci,kad ona bijase jalova.

  Moli tamo za mene majko ,ako mozes, tom maurskom tuzbalicom za izgubljenu dušu svoga sirotog neukog sina.
  e koja si ti sikira ,nije to taj AL FURKAN ;pa KUR´´AN se jos zove AL FURKAN to jest onaj koji odvaja laz od istine,Nikola nista nebi izmislio bez bozije pomoci,

 16. #16
  Elita RickRoss (avatar)
  Učlanjen
  06.10.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.547
  Reputaciona moć
  437

  Podrazumevano Re: Qur'an - nebeska ili zemaljska knjiga

  koja glupost Boze me sacuvaj... jel postoji uopste neka poznata i priznata svetska licnost, a da nije musliman?

  zar se ne plasite Boga zbog ovakvih lazi i podmetacina?
  Sergej Milinković-Savić: Rekao sam Terziću ni za 5 miliona evra u Zvezdu. Mi koji smo ponikli u Vojvodini ne treba da igramo za Zvezdu i Partizan.

 17. #17
  Domaćin
  Učlanjen
  07.11.2013.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.619
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Qur'an - nebeska ili zemaljska knjiga

  Citat Original postavio RickRoss Pogledaj poruku
  koja glupost Boze me sacuvaj... jel postoji uopste neka poznata i priznata svetska licnost, a da nije musliman?

  zar se ne plasite Boga zbog ovakvih lazi i podmetacina?
  RickRoss ti lazes i konstantno lazes na Muhammeda s.a.v.s. i Islam. Treba da te je stid i sramota.

 18. #18
  Elita RickRoss (avatar)
  Učlanjen
  06.10.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.547
  Reputaciona moć
  437

  Podrazumevano Re: Qur'an - nebeska ili zemaljska knjiga

  dokazi da lazem... ja sam uvek otvoren za razgovor i da priznam svoju gresku
  Sergej Milinković-Savić: Rekao sam Terziću ni za 5 miliona evra u Zvezdu. Mi koji smo ponikli u Vojvodini ne treba da igramo za Zvezdu i Partizan.

 19. #19
  Aktivan član
  Učlanjen
  31.12.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.168
  Reputaciona moć
  44

  Podrazumevano Re: Qur'an - nebeska ili zemaljska knjiga

  Citat Original postavio RickRoss Pogledaj poruku
  koja glupost Boze me sacuvaj... jel postoji uopste neka poznata i priznata svetska licnost, a da nije musliman?

  zar se ne plasite Boga zbog ovakvih lazi i podmetacina?
  Od kafe do čekova i trodijelnog obroka, Arapi su svijetu donijeli mnoštvo inovacija. Istraživač Paul Vallely je zabilježio neke od najvažnijih pronalazaka i pronalazača koje vam donosimo u nastavku.

  Kahva
  Priča kaže da je Arapin koji se zvao Khalid tjerajući svoje koze u Kaffa regiji u Etiopiji primjetio kako njegove životinje postanu živahnije nakon što pojedu određene bobice. Pokiselio je te bobe u vodu i tako napravio prvu kafu. Rekord u uvozu kafe ima Jemen gdje sufisti piju ovaj napitak po cijelu noć kako bi ostali budni i molili se u posebnim prilikama. Krajem 15. stoljeća kafa je stigla u Meku i Tursku, a odatle u Veneciju 1645. U Englesku je dovezena 1650. gdje je Turčin Pasqua Rosee otvorio prvu prodavnicu kafe u Lombard ulici u Londonu. Naziv potiče od arapske riječi qahwa, koju su Turci nazvali kahve, Talijani caffé, a Englezi coffee.

  Kamera sa staklenim sočivima

  Antički Grci su imali teoriju po kojoj naše oči emituju zrake kao laser i na taj način nam omogućavaju da vidimo. Prva osoba koja je shvatila da svjetlost ulazi u oko bio je arapski matematičar, astronom i fizičar Ibn al-Haitam u 10. stoljeću. On je izumio prvu kameru sa sočivima od stakla nakon što je primjetio način na koji svjetlo ulazi kroz rupu u prozoru. Što je manja rupa, to je bolja slika, zaključio je on i izumio Cameru Obscuru (na arapskom "qamara" označava tamnu privatnu sobu).

  Šah

  Jedna vrsta šaha prvo se igrala u Indiji, ali igra kakvom je danas znamo razvijena je u Perziji. Odatle je i raširena na zapad, u Evropu (prvo u Španiji u 10. stoljeću), a onda i na istok, u Japan.

  Padobran

  Hiljade godina prije braće Wright arapski poeta, astronom, muzičar i inžinjer Abbas ibn Firnas napravio je nekoliko pokušaja u konstruisanju leteće mašine. 852. godine je skočio sa minareta Velike džamije u Kordobi koristeći labavo učvršćen ogrtač pojačan drvenim dodacima. Nadao se da će poletjeti kao ptica, ali nije. Ipak, ogrtač je usporio njegov pad i tako je nastao preteča današnjeg padobrana. Probni letač zaradio je tek nekoliko manjih povreda.

  875. godine bilo mu je 70 godina kada je usavršio spravu i skočio sa planine. Odletio je na značajnu visinu i ostao tako oko deset minuta, ali je potom ipak pao jer je izostavio jedan "mali" detalj - naime, njegov izum nije imao nikakav mehanizam za prizemljivanje.

  Bagdadski međunarodni aerodrom kao i jedan mjesečev krater nose ime ovog velikog čovjeka.

  Šampon

  Pranje i kupanje su presudni religijski zahtjevi kod muslimana te su zato još davno izumili odličan recept za sapun, a takvi se koriste i danas. Antički Egipćani imali su izvrstan sapun, a takođe i Rimljani koji su ga više koristili kao pomadu. Ali Arapi su bili ti koji su iskombinovali ulja, sodium hidroksid i razne arome, naprimjer majčinu dušicu. Ono što su Arapi posebno zamjerali križarima je što se nisu prali. Šampon je u Englesku donio biznismen koji je 1759. otvorio banju u Brightonu i zakazao "šamponiranje" kralju Džordžu IV i Wiliamu IV.

  Rafiniranje

  Destilacija, odnosno razdvajanje tečnosti uslijed razlika u tačkama na kojima ključaju izumljena je oko 800. godine. Otkrio ju je Jabir ibn Hayyan, kao i mnoge druge procese i aparate koji se i danas koriste - fluks, kristalizacija, destilacija, purifikacija, oksidacija, isparivanje i filtracija.

  Ibn Hayyan se smatra začetnikom moderne hemije.

  - - - - - - - - - -

  Šiljati svodovi

  Visoki šiljati svodovi su karakteristični za evropske katedrale u duhu Gotike, ali potiču iz islamske arhitekture. Građevine ovakvog oblika bile su čvršće od onih okruglog oblika koje su preferirali Rimljani i Normani, a takođe su dozvoljavali i visočije, kompleksnije i grandioznije zahvate u gradnji. Rebrasti svodovi, prozori u obliku ruže i tehnike izrade kupola takođe potiču od Arapa. Mnogi evropski dvorci građeni su u stilu arapskih, a arhitekt koji je projektovao zamak Henrija V bio je Arapin.

  Hirurgija

  Mnogi moderni hirurški instrumenti imaju potpuno isti dizajn kao oni koje je u 10. stoljeću koristio al-Zahrawi. Njegovi skalpeli, pile, pincete, makaze i oko 200 drugih instrumenata primjenjuju su u modernoj hirurgiji. U 13. stoljeću jedan drugi arapski naučnik, Ibn Nafis opisao je način na koji cirkuliše krv i to 300 godina prije nego je William Harvey to otkrio. Arapski doktori otkrili su anestetike kao što je opijum, ali i alkoholne mješavine, te razvili postupke regulisanja očne mrene koji se koriste i danas.

  Vjetrenjača

  Vjetrenjače su izumljene 634. godine u Perziji gdje su korištene za mljevenje žita i navodnjavanje. U pješčanoj Saudijskoj Arabiji, kad presuše sezonski potoci, jedini izvor energije bio je vjetar koji je odmjereno puhao u jednom smjeru mjesecima. Vjetrenjače su, dakle, otkrivene 500 godina prije nego se prva takva sprava pojavila u Evropi.

  Vakcinacija

  Ovu tehniku nisu izumili Jenner i Pasteur nego Arapi koji su je preko Turske donijeli u Evropu. Tačnije, donijela ju je supruga engleskog ambasadora koja je 1724. posjetila Istanbul. Djeca u Turskoj bila su vakcinisana protiv boginja bar 50 godina prije nego je zapad to izumio.

  Nalivpero

  Izumljeno je 953. za egipatskog sultana koji je zahtjevao pero koje neće prskati po njegovom odijelu i rukama. Imalo je rezervoar sa tintom, a na vrhu je tinta ravnomjerno isticala kad bi se okrenulo prema dole, baš kao kod modernih nalivpera.

  - - - - - - - - - -

  Nalivpero

  Izumljeno je 953. za egipatskog sultana koji je zahtjevao pero koje neće prskati po njegovom odijelu i rukama. Imalo je rezervoar sa tintom, a na vrhu je tinta ravnomjerno isticala kad bi se okrenulo prema dole, baš kao kod modernih nalivpera.

  Numeričko brojanje

  Ovaj sistem koji je u upotrebi svuda na svijetu ima vjerovatno indijsko porijeklo, ali su stil brojeva izumili arapski matematičari al-Khwarizmi i al-Kindi oko 825. godine. Algebra je dobila ime po knjizi al-Khwarizmija koja se zvala Al-Jabr wa-al-Muqabilah, a mnogi od njenih dijelova se još uvijek koriste. Rad arapskih matematičara predstavljen je Evropi 300 godina poslije, a to je učinio italijanski matematičar Fibonacci. Algoritmi i veliki dio teorije trigonometrije potiču iz arapskog svijeta.

  Supa

  Ali ibn Nafi, poznatiji kao Ziryab (Kos), došao je iz Iraka u Kordobu u 9. stoljeću i sa sobom donio koncept pravljenja trodijelnog obroka koji je sadržavao supu nakon koje se jela riba ili meso, a na kraju voće i orasi. Donio je i kristalne čaše koje je prethodno otkrio Abbas ibn Firnas.

  Ćilimi

  Zahvaljujući arapskim tehnikama tkanja, razvoju hemije, kao i osjećaju za mustru i ukrase, tkanje ćilima bi se moglo nazvati osnovom arapske umjetnosti. Dok ovaj izum nije stigao u Evropu, evropski podovi su bili manje-više ogoljeli. Zato su Evropljani arapske ćilime vrlo brzo prihvatili.

  Plaćanje čekovima

  Moderni čekovi potiču od arapskih saqq-ova, pismenih zavjeta za plaćanje robe kad ona bude dostavljena. Tako su se izbjegavali problemi nošenja novca preko opasnih teritorija. U 9. stoljeću arapski biznismeni su u Kini unovčavali čekove ispisane u banci u Bagdadu.

  Okrugli oblik planete Zemlje

  Od 9. stoljeća naovamo arapski naučnici su prihvatili učenje astronoma Ibn Hazma koji je utvrdio da je zemlja okrugla. To je bilo 500 godina prije nego je sam Galileo došao do istog zaključka. Proračuni arapskih naučnika bili su do te mjere precizni da su već u 9. stoljeću izmjerili obim Zemlje tvrdeći da iznosi 40.253,4 km, čime su pogriješili tek nekih 200 km.

  - - - - - - - - - -

  Raketa i torpedo

  Kinezi su pronašli barut koji su koristili u svojim vatrometima, ali Arapi su shvatili da se od tog prvotnog praha može stvoriti tvar koja će se koristiti u vojne svrhe. Do 15. stoljeća izumili su rakete koje su zvali "samopokrećuće jaje", a torpedo "samohodna kruškolika bomba".

  Vrtovi

  Srednjovjekovna Evropa imala je kuhinje i vrtove sa biljkama, ali su Arapi bili ti koji su razvili ideju vrtova kao mjesta ljepote i meditacije. Prvi vrtovi za kraljevska uživanja u Evropi su otvoreni u 11. stoljeću u Španiji koja je tad bila pod arapskom vlašću.

  ------------------------
  i jos jedan sa studio-din.com

  Jedan od najuticajnijih Andaluzijskih naucnika bio je Ibn Juldzul (?-992),koji se posvetio lijecenju pomocu bilja i medikamenata.Drugi nacucnik bio je Abu Dza'fer Ibn al-Dzazzar (?-1009) iz Tunisa , koji je bio najveci autoritet na polju lijekova i terapije lijekovima, kao i naucnom procjenom simtoma i bolesti, napisao je oko 30 knjiga na tom polju.

  Abd al-Latif al-Baghdadi (1162-1231) je poznat po svojim studijama iz anatomije.On je ispravio greske napravljene u proslim studijama anatomije ljudskog tijela, a narocito na prsnom kosu i kallici.Baghdadijeva knjiga Al-Ifade ve'l Itibar, je izadata 1788 i prevedena na latinski, grcki i francuski.Njegova knjiga Makalatun fi'l Havas je sadrzavala pet velikih tomova iz podrucja anatomije.

 20. #20
  Aktivan član
  Učlanjen
  31.12.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.168
  Reputaciona moć
  44

  Podrazumevano Re: Qur'an - nebeska ili zemaljska knjiga

  Citat Original postavio RickRoss Pogledaj poruku
  zar to nije dovoljno? zasto bi se pokazivao kad su mu muslimani vise puta pretili smrcu zbog onoga sto govori?  ovde nije tema taj Al furkan ili bilo koja druga knjiga osim Kurana...

  a sto se tog izazova tice, on je smesan... koliko god se neko trudio i koliko god neko puta odgovorio na izazov, vi ce te mu uvek naci zamerku i nikada necete priznati da je uspesno resen, jer vam vera to ne dozvoljava...

  tako da je vase misljenje u toj prici sve samo ne objektivno...

  uostalom tesko da ce iko u skorije vreme prevazici Sekspira i njegova dela, Mocarta i njegova dela... pa da li to znaci da su oni od Boga nadahnuti ili cak Boziji proroci?

  Nikola Tesla je izmislio naizmenicnu struju bez koje danasnji svet ne bi funckionisao, izmislio lasere, daljinski upravljac, radio.... a bio je obicno seosko dete... da li je njemu sve to Bog otkrio? on je tvrdio da komunicira sa bicima van nase planete... zasto mu ne verovati? cinio je mnogo veca cuda od Muhameda... cak je hteo i nao kako celom svetu da podari besplatnu struju, ali su ga kapitalisti unistili

  a kad smo vec kod izazova o Suri u Kuranu, sta mislis koja je ova Sura?

  https://youtu.be/rI54UauUtSk poslusaj razlika je ogromna

 21. #21
  Abas nije na forumu
  Allahumme leke eslemtu, ve bike amentu, ve 'alejke tevekkeltu, ve ilejke enebtu, ve bike hasamtu
  Zainteresovan član Abas (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2015.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Qom
  Poruke
  114
  Reputaciona moć
  15

  Podrazumevano Re: Qur'an - nebeska ili zemaljska knjiga

  Hazreti Muhamed je posljednji Božiji poslanik koji je stanovnicima svijeta poslan sa svojom vječnom mu'džizom, Kur'anom časnim. Poslanikovo ime je u Kur'anu spomenuto pet puta, i to četiri puta ime Muhamed i jednom ime Ahmed. U vremenu kada je hazreti Muhamed (s.a.w.s.) poslat stanovnicima Arapskog poluotoka, nad tim područjem se bijaše nadvio veliki i gusti crni oblak zalutalosti, neznanja i džahilijeta, plemena ratovaše i zbog najmanje sitnice, krvne osvete živjahu vijekovima, pljačka tom stanovništvu služaše na čast baš kao i muška djeca, a onu žensku živu zakopavahu u zemlju, kao da im ne bijahu potrebna. U takvim uvjetima, moralne vrijednosti bijahu bezvrijedne, a društvo Arapskog poluotoka se ubrzano kretaše ka propasti, iskušavajući pritom najgore vrste moralne i društvene dekadence. U takvim uvjetima zablista presvijetla jutarnja zvijezda nebeska i obasja put dolaska posljednjeg Božijeg poslanika Muhameda (s.a.w.s.) koji bijaše upućen da «usavrši moralne vrijednosti ljudi». Hazretovim dolaskom, počelo je formiranje uvjeta za duhovni preporod ne samo stanovnika jednog određenog geografskog područja, nego cijeloga svijeta. Da se ta blistava svjetlost proširi svijetom, nije trebalo mnogo. Nije trebalo mnogo ni da hazreti Muhamed na Arapskom poluotoku postavi temelje moćne imperije koja je postojala ne da bi štitila nemoćne od moćnih, nego da bi nemoćne i moćne učila da su ljudi braća, da su svi ljudi vrijedni i da se njihova vrijednost mjeri bogobojaznošću, a ne novčanom ili političkom moći ili uticajem.

 22. #22
  Abas nije na forumu
  Allahumme leke eslemtu, ve bike amentu, ve 'alejke tevekkeltu, ve ilejke enebtu, ve bike hasamtu
  Zainteresovan član Abas (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2015.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Qom
  Poruke
  114
  Reputaciona moć
  15

  Podrazumevano Re: Qur'an - nebeska ili zemaljska knjiga

  Pejgamber islama je u mladosti jedan period proveo čuvajući ovce u Meki. Jedno vrijeme je, na zahtjev Hatidže - najbogatije žene u Mekki - predvodio njene trgovačke karavane koji su robu dovozili iz Šama, današnje Sirije, i na tim putovanjima ostvario veliki profit za Hatidžu. Među stanovnicima Meke je, zbog svoje iskrenosti i povjerljivosti, postao poznat kao Muhamed Emin (Povjerljivi). Vidjevši sve pozitivne karakteristike ličnosti posljednjeg Božijeg poslanika, hazreti Hatidža mu je ponudila brak koji je on prihvatio. Hatidža je cijeli svoj imetak stavila na raspolaganje Božijem poslaniku kako bi ga potrošio za širenje istine. Muhamed od trenutka kada ga je majka rodila do trenutka kada se vratio svome Gospodaru, nije se klanjao niti jednom božanstvu ili kipu, nego isključivo Jednom i Jedinom Bogu osim kojeg drugog boga nema. Nema sumnje da su i njegovi staratelji, djed Abdu-l Mutalib i amidža Ebu Talib bili monoteisti.

  Hazreti Muhamed je prije no što mu je stigla vijest o poslanstvu, jedan dio godine provodio u pećini Hira iznad Meke, gdje je ibadetio i razmišljao o Bogu, Stvoritelju svih svjetova. Upravo u pećini Hira mu je povjerljivi Džibril i donio vijest o njegovu poslanstvu, rekavši mu: «Uistinu si Allahov poslanik.»
  U Hiri mu je prenio i prve kur'anske ajete.
  Džibril se Poslaniku pojavio obavijen nurom, u ruci je držao tablu i rekao: «Iqre-Čitaj!» Međutim, Poslanik nije mogao pročitati napisano, jer je bio potpuno nepismen. «Pa, ja ne znam da čitam», odgovori Poslanik. Ponovo mu reče: «Iqre - Čitaj.» No, ponovo naiđe na isti odgovor. Nakon što Džibril istu rečenicu ponovi tri puta, Poslanik osjeti da uistinu može pročitati napisano: «Čitaj, čitaj u ime Gospodara tvoga koji stvara. Stvara čovjeka od ugruška. Čitaj, Gospodar tvoj je Milostiv. Onaj koji uči perom, uči čovjeka onome što nije znao.»
  Upravo u ovih prvih pet kur'anskih ajeta je sažet kompletan program hazreti Muhamedovog poslanstva i islama, jer se islam zalaže za širenje znanja, ljude poziva da čitaju, pišu i koriste pero, a u razvoju nauke vidi ljepšu budućnost za sve stanovnike svijeta.

 23. #23
  Elita RickRoss (avatar)
  Učlanjen
  06.10.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.547
  Reputaciona moć
  437

  Podrazumevano Re: Qur'an - nebeska ili zemaljska knjiga

  Citat Original postavio Abas Pogledaj poruku
  Muhamed od trenutka kada ga je majka rodila do trenutka kada se vratio svome Gospodaru, nije se klanjao niti jednom božanstvu ili kipu, nego isključivo Jednom i Jedinom Bogu osim kojeg drugog boga nema. Nema sumnje da su i njegovi staratelji, djed Abdu-l Mutalib i amidža Ebu Talib bili monoteisti.
  daj mi dokaze za ove tvrdnje, posto znamo da je Meka bila paganski grad tada... kako se Muhamed klanjao ceo zivot samo jednom pravom Bogu, kada mu se Bog navodno javio kad je imao 40 godina? kako je pre toga on znao da je Bog samo jedan i da se moli bas pravom Bogu? kako je znao uopste kako se pravilno moliti?

  to je samo izmisljena prica kako bi se Muhamedova proslost pre poslanstva oprala od paganstva, kako bi ostao cist...

  zamisli da tvoj poslanik 2/3 svog zivota pripadao jednoj religiji i molio se razlicitim bogovima i time cinio najveci greh, a onda ga iznenada neki drugi Bog izabere da siri neku drugu (pravu) religiju
  Sergej Milinković-Savić: Rekao sam Terziću ni za 5 miliona evra u Zvezdu. Mi koji smo ponikli u Vojvodini ne treba da igramo za Zvezdu i Partizan.

 24. #24
  Domaćin LeoneMontana (avatar)
  Učlanjen
  31.05.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.282
  Reputaciona moć
  103

  Podrazumevano Re: Qur'an - nebeska ili zemaljska knjiga

  Citat Original postavio tali bali Pogledaj poruku
  Čuj profesor orijentalista, a nije znao da je Muhamed bio nepismena arapska varalica i pljačkaš karavana...

 25. #25
  Elita RickRoss (avatar)
  Učlanjen
  06.10.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.547
  Reputaciona moć
  437

  Podrazumevano Re: Qur'an - nebeska ili zemaljska knjiga

  kaze profesor ko ne prati Muhameda taj ce poludeti

  a profesor je zaboravio da je Muhamed navodno bio zacaran crnom magijom, da je umisljao da je radio stvari koje ustvari nije, da je imao seks sa svojim zenama iako zapravo nije

  al nije Muhamed lud, vec onaj koji ne slusa i ne prati tog coveka
  Sergej Milinković-Savić: Rekao sam Terziću ni za 5 miliona evra u Zvezdu. Mi koji smo ponikli u Vojvodini ne treba da igramo za Zvezdu i Partizan.

Slične teme

 1. Omiljena knjiga vam je...
  Autor anastazija u forumu Književnost i jezik
  Odgovora: 133
  Poslednja poruka: 31.03.2010., 07:36
 2. Knjiga koja se najduže čita?
  Autor Fat Bastard u forumu Književnost i jezik
  Odgovora: 59
  Poslednja poruka: 23.05.2009., 12:52
 3. Odgovora: 12
  Poslednja poruka: 12.10.2003., 23:27
 4. knjiga stipendija
  Autor basia u forumu Fakulteti
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 20.09.2003., 16:53

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •