BRISEL, 12. februara 2015. (Beta) - Znamenje belgijske prestonice, statua Maneken-pis danas je povodom državnog praznika Srbije obučen u srpsku nacionalnu nošnju, a na trgu ispred fontane s Manekenom-pisom su zvaničnicima grada Brisela, srpskim diplomatama, Srbima koji žive u Belgiji i turistima, služeni srpska sljivovica, gibanica i pogača.

Ovo obeležavanje nacionalnog praznika Srbije su organizovali Ambasada Srbije u Belgiji, Grad Brisel i "Red prijatelja Maneken-pisa" čiji su prisutni članovi naglasili da lepu tradiciju čini i to što je ljupka svečanost priredjena pred Manekenom-pisom, čime se takodje čuva nekoliko decenija staro bratimljenje drevne četvrti Brisela Ilo sakre i beogradske Skadarlije.

Ambasadorka Srbije u Belgiji Vesna Arsić je pozdravila zvanice i znatiželjne turiste, istakavši da je Maneken pis obučen u šumadijsku nošnju, koju je Muzeju Maneken-pisa poklonila Srbija, a izradila Zanatska radionica za izradu narodnih nošnji i opanaka KIRI iz Beograda.

Državnici i strani zvaničnici su dosad poklonili blizu hiljadu raznih nošnji Maneken-pisu, koje su izložene u Muzeju grada Brisela.

Za Maneken-pisa je vezana jedna od legendi Brisela, čiji su stanovnici u srednjem veku podigli ovu statuu i fontanu u znak zahvalnosti što je "maneken", na holandskom "dečkić" spasao belgijsku prestonicu, jer je "žuboreći iz svoje slavinice" navodno ugasio fitilj bombe podmetnute od neprijatelja pod zidine grada i spasao Brisel.