-AP) - Pirotskom ćilimu preti izumiranje, a ta stara veština u najvećoj je krizi u svojoj istoriji, piše u ponedeljak agencija Asošijejted Pres (AP).

Kako ta svetska agencija navodi, skoro svaki dom u Pirotu, gradu na istoku Srbije, ima ćilim na zidu, podu ili kao prekrivač, a veruje se da pirotski ćilim ima magičnu moć i da njegove raznobojne šare donose sreću i štite od zla.

Grupa žena okupljenih u organizaciji "Damsko srce" nastoji da sačuva tradiciju izrade pirotskog ćilima, jer toj vekovnoj veštini tkanja preti nestanak.

Čuvene po lepoti, pirotske ćilime, koji su deo bogatog srpskog nasledja, izradjuju meštanke od domaće vune, prema posebnim pravilima koja važe stotinama godina, piše AP.

"To je veoma spor proces. Potrebno je mnogo vremena da se istka pirotski ćilim", rekla je osnivačica grupe "Damsko srce" Slavica Ćirić koja je pre nekoliko godina pokrenula taj posao uz pomoć vlasti i donatora, medju kojima je i USAID.

Dok sedi na niskoj drvenoj klupi, žena prstima nežno provlači vunu i zateže je na razboju, a zbog toga što su ručno izradjeni ćilimi sa kompleksnim geometrijskim šarama, jedna tkalja može da izradi manje od kvadratnog metra mesečno, rekla je Ćirić, a prenosi američka novinska agencija.

Postoji skoro 100 motiva i šara pirotskog ćilima, a originalni ćilimi gusto su tkani, tanki i imaju dva "lica" - isti dizajn sa obe strane, navela je ona.