Владу праве и јавно и тајно
Prikazujem rezultate 1 do 7 od 7

Tema: Владу праве и јавно и тајно

 1. #1
  Zainteresovan član ODIN_TOR (avatar)
  Učlanjen
  08.02.2015.
  Pol
  muški
  Poruke
  280
  Reputaciona moć
  18

  Exclamation Владу праве и јавно и тајно

  Владу праве и јавно и тајно

  Сви би да праве нову владу Србије. Неки јавно, неки тајно.  Српака академија наука и уметности и ректори Београдског и Новосадског универзитета тврде да је неопходно формирати министарство за високо образовање, науку и технолошки развој. Каже се да је потребно поставити образовање на нове основе, тако што би се удружило с науком, како би се земља адаптирала захтевима новог времена. Подсећа се и да је после укидања Министарства науке 5.000 људи потписало петицију да се оно врати.

  Центар за практичну политику предлаже да се оснује министарство за људска права које би обухватило све надлежности из области заштите и унапређења људских права националних мањина, угрожених група, права и положаја верских заједница и транзиционе правде. Сада су људска права разбацана у више министарстава а оснивањем јединственог министарства би се послала порука да људска права јесу једна од темељних вредности друштва у Србији, образлажу предлагачи.

  Од кога зависи да ли ће ови, и евентуално неки нови, предлози проћи? Ко је најутицајнији и најмоћнији при прављењу кабинета? Када се саставља влада привредници би желели да имају једно или два места у њој, али то никада не би јавно рекли. Политичари се, како смо се већ уверили, отимају о места у влади. Али и институције и појединци би волели да имају свој утицај при састављању владе. Када би се свима удовољавало било би стотину министарстава. То се свакако неће догодити, јер ће нови кабинет морати да се скроји на одређен број министарстава, који би требало да буде мањи због кризе, али довољан да задовољи странке које ће ући у владу.

  Жарко Кораћ, председник СДУ, каже да су некада везе у састављању владе јасне, а некада нису. „Ипак, мислим да ће превагнути политички фактори. Биће занимљиво кога ће странке предлагати за функције у влади. Преговори о саставу владе нису лаки и могу да потрају. Прођу они који се слажу с предлозима и који имају већи број гласова на изборима.”

  Кораћ каже да је предлог Академије наука занимљив, иако просвету раздваја на два дела, а да смо Министарство за људска права имали раније. „Важно је ко је на челу тог министарства за људска права. То је кључно, јер му даје легитимитет. Све ће то бити предмет расправе када се буде састављала нова влада. Та влада ће бити коалициона и неће бити мали број министарстава.”

  Кораћ, који је и сам био потпредседник у Ђинђићевој влади, објашњава да су преговори увек тешки. „Ја сам томе присуствовао. Али, није тако само код нас. У Грчкој су девет дана преговарали и ништа се није догодило. Код нас неће бити тако.”

  Милан Николић, социолог, каже да је извесно да ће влада бити велика коалиција а то значи и много министара. „Утицај политичара ће бити највећи у састављању нове владе. Академија наука нема велики утицај па је питање шта ће бити с њиховим предлогом, али зато бизнисмени имају велики утицај. Они су улагали у странке и видећемо шта ће за узврат добити.”

  Николић каже да ће проблеми нове владе бити економски јер ће следеће године доћи други талас светске економске кризе. „И ако постанемо кандидат за ЕУ, пре 2014. године нећемо добити новац из њиховог буџета. Зато ће нова влада бити посвећена економији и тражењу начина да не изгубимо више радних места. И поред тога, министарство за науку нам јесте потребно. Питање је да ли нам је потребно министарство за људска права. Идеја Академије наука је добра јер треба унапредити високо образовање, као што треба повећати радну снагу и оснажити институције, а да ли ће нешто бити од те идеје видећемо.”

  Миодраг Радојевић, истраживач-сарадник Института за политичке студије, каже да ће се формирати мања влада, али тако да се задовоље странке које уђу у владу. „Биће потребно да се задовоље апетити функционера с једне стране, док ће се с друге стране тежити рационализацији, али ће се тражити и поједини ресори. Имаћемо незнатно мање ресора, обећава се 15, али то је превише оптимистички. Не верујем да ће нова влада задовољити захтеве појединаца и група. Иако то није велика уштеда, јавност очекује испуњење захтева за рационализацијом.”

  Радојевић каже да снажни привредници воде закулисне игре и да је то утицај који се не може пренебрегнути. „По правилу, њихов утицај се ретко види, али је разумно очекивати да финансијери партија нешто очекују за узврат. Ако у влади буде мање странака биће и мање министарстава. Али, могуће је да странке националних мањина подстакну формирање министарства за људска права. Ипак није најважнији број министарстава. Најважније је да се спроводи програм владе и да у њој буду компетентни људи.”

  Ивана Анојчић

  http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Vladu-prave-i-javno-i-tajno.sr.html
  Poslednji put ažurirao/la ODIN_TOR : 09.02.2015. u 10:45 2. #2
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  108.817
  Reputaciona moć
  2362

  Podrazumevano Re: Владу праве и јавно и тајно

  Одвратно - а ове самозване "аналитичаре" и "еХперте" треба говњивим моткама најурити на неку њиву а не да тандрчу по медијима.......
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 3. #3
  Zainteresovan član ODIN_TOR (avatar)
  Učlanjen
  08.02.2015.
  Pol
  muški
  Poruke
  280
  Reputaciona moć
  18

  Podrazumevano Re: Владу праве и јавно и тајно

  Лукавштина, коју не одобравам никад!


  ВЛАДИМИР КОНСТАНТИНОВИЧ НЕВЈАРОВИЧ
  ТЕРАПИЈА ДУШЕ
  Светоотачка психотерапија
  Лукавство

  "Постоји лукавство, и то је gнусоба''
  (Сир. 19:20).

  Лукавство настаје од лажи, а отац лажи, како тврди Свето Писмо, јесте сам ђаво (Јн. 8:44). "Свим силама се труди да не изговориш устима једно, имајући друго у срцу", "не успостављај пријатељство с лукавим човеком" - каже се у Отачнику који је саставио св. Игнатије Брјанчанинов. Много мисли које разобличавају лукавство садрже књиге Старог Завета, што сведочи о древним традицијама наравственог неприхватања овог порока. "Одбаци од себе лажљивост уста, и лукавство језика удаљи од себе" (Прич 4:24), "У лукаву душу неће ући премудрост" (Прем. 1:4).
  Лаж је туђа истини, колико год се она споља невином чинила. Постоји појам "света лаж", али и она је само делимично оправдана. због слабости и немоћи онога ради кога се изговара. (На пример, лекар говори безнадежно болесном човеку да ће се његово стање поправити.) Лукавство је повезано са препреденошћу, подмуклошћу, оно је неискрено, притворно, лицемерно. Лукав човек се препознаје по очима, изразу лица, покретима, стиску руке. "Од таквих људи није лако уклонити се и спасти се од штете коју наносе, зато што је њихово лукавство дубоко прикривено маском пријатељства" - учи св. Василије Велики. "Лукаво срце је корен и извор греха" - изобличава св. Симеон Нови Богослов.
  Данас су над добро познате лукаве речи о Русији и благостању народа, речи оних који се, правећи себи каријеру, прикривају лепим и патриотским фразама.
  Али често и сопствени унутарњи лукави глас нашаптава: "Узми. нико те неће видети", "Наћи себи љубавника, па све данас тако живе", "Понуди мито томе и томе, и послови ће ти кренути' и сл. А понекад човек, желећи да чини добро, уопште га не чини, или, када учини нешто заиста од чистог срца и без користољубља, осећа лукаве помисли гордости, жудње за признањем и сопственом коришћу.
  "Као што су од горког корена и гране, и лишће, и цветови, и плодови горки, тако су и у лукавог човека и ход, и поглед, и изглед, и радње лукави" - писао је св. Јован Златоуст.
  Неопходно је одгајати у себи чисте мисли, без комбинаторике и прорачунатости, мисли које непосредно иду из срца. "Лукаве помисли одвајају човека од Бога" - напомиње св. Нил Синајски.
  Водите унутарњу борбу чак и са најмањим пројавама лажи, не само у великом. него и у малом, чак и у најмањој речи или духовитости тежите да избегавате неистину. Мислити једно, говорити друго, а радити треће јесте девиза политичара и сплеткаша, док је духовни човек целовит, чист и слободан од лажи, што се одражава и у изразу његовог лица, у отвореном, светлом, искреном погледу, у мирном, искреном гласу и праведности поступака. Искоренимо у себи лукавство!

  Тематске мисли

  1. Лукавство је лаж коју тешко људи одмах препознају. Лукавство се и састоји у томе што нема јасни темељ, а да би се допрло до тла, на којем стоји тај темељ, треба утрошити много снаге и енергије, а понекад и времена (еп. Јован Шаховској).

  2. Оно се назива лукавством зато што ствара муку и исцрпљеност ономе који му се предао (св. Јован Златоуст).

  3. Душа таквог човека (лукавог) увек је испуњена тугом, мисли његове су увек невеселе (св. Јован Златоуст).

  http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Psihologija/TerapijaDuseNevjarovic/TerapijaDuseNevjarovic60.htm
  Poslednji put ažurirao/la ODIN_TOR : 09.02.2015. u 11:14

 4. #4
  Veoma poznat Vaske (avatar)
  Učlanjen
  11.12.2013.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novi Sad
  Poruke
  10.835
  Reputaciona moć
  1299

  Podrazumevano Re: Владу праве и јавно и тајно

  Ovu dvojicu ne poznajem. Ne poznajem njihovo delovanje u javnosti, a Korać je uvek bio nešto antisrpski orjentisan. Bio je jedan od ljudi za koje bi se reklo "Djindjić bi bio bolji da nema loše okruženje "

  Deo partije Čede Jovanovića koji je do ovih izbora promovisao antisrpske stavove i pokušavao sa druge strane da uvedi te iste Srbe da glasaju za njega

 5. #5
  Domaćin lazar1 (avatar)
  Učlanjen
  12.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  4.629
  Reputaciona moć
  372

  Podrazumevano Re: Владу праве и јавно и тајно

  Mogu da prave sta hoce ali ne mogu dokle hoce jer i narod pravi tajni motka pokret za tu tajnu vladu.
  "Dođe vrijeme kad pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati"

 6. #6
  Zainteresovan član ODIN_TOR (avatar)
  Učlanjen
  08.02.2015.
  Pol
  muški
  Poruke
  280
  Reputaciona moć
  18

  Podrazumevano Re: Владу праве и јавно и тајно

  Citat Original postavio Vaske Pogledaj poruku
  Ovu dvojicu ne poznajem. Ne poznajem njihovo delovanje u javnosti, a Korać je uvek bio nešto antisrpski orjentisan. Bio je jedan od ljudi za koje bi se reklo "Djindjić bi bio bolji da nema loše okruženje "

  Deo partije Čede Jovanovića koji je do ovih izbora promovisao antisrpske stavove i pokušavao sa druge strane da uvedi te iste Srbe da glasaju za njega
  То је старији чланак, али Политика га поново објавила.

  Није ђаба.

  - - - - - - - - - -

  Citat Original postavio lazar1 Pogledaj poruku
  Mogu da prave sta hoce ali ne mogu dokle hoce jer i narod pravi tajni motka pokret za tu tajnu vladu.
  Позадинска сила зла је деловала и раније, сада поготово, задње време.

  Данас сам имао прилике да чујем из најближих извора, шта се ради у СНС - у, које су шеме у игри. Могу речи, биће весело.

  Нечу ништа да износим у јавност, нити сам партијаш, нити сам плачен за неке работе везане за политику и странке.

  Изачи ће једом у новинама, нече дуго потрајати.

 7. #7
  Zainteresovan član ODIN_TOR (avatar)
  Učlanjen
  08.02.2015.
  Pol
  muški
  Poruke
  280
  Reputaciona moć
  18

  Podrazumevano Re: Владу праве и јавно и тајно

  Консолидују се редови у неким странкама, прелетања има као никад до сад.

  Тек ће да буде забавно.

  Народе, ускоро вам неће "бити досадно".

Slične teme

 1. Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 08.06.2012., 13:31
 2. Odgovora: 28
  Poslednja poruka: 23.09.2010., 02:25
 3. Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 13.10.2006., 08:31
 4. Odgovora: 50
  Poslednja poruka: 20.06.2006., 17:52
 5. Odgovora: 6
  Poslednja poruka: 15.05.2006., 22:33

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •