Да ли је Обама у праву што је упоредио Крсташке ратове и Исламски тероризам?
Prikazujem rezultate 1 do 5 od 5

Tema: Да ли је Обама у праву што је упоредио Крсташке ратове и Исламски тероризам?

 1. #1
  Aktivan član Tekila Gerila (avatar)
  Učlanjen
  04.04.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.107
  Reputaciona moć
  63

  Podrazumevano Да ли је Обама у праву што је упоредио Крсташке ратове и Исламски тероризам?  Обама је упоредио Хришћанство и Ислам – Крсташе је изједначио са Исламистима. Текст Вашингтон поста анализира Обамине речи које су запалиле верске дискусије у Америци. Наравно анализа је у прилог Обаминој изјави. Један од пропуста ове анализе је једначење целокупног Хришћанства са Римокатолицизмом а Римокатолицизма са Инквизицијом. ( прим. редакције)  Конзервативни твитераши су бесни због догађаја који се десио у уторак 5. фебруара, за време Националног Молитвеног Доручка (догађај који је основала и води тајанствена Хришћанска организација позната као Дружина), Председник Обама је рекао да су Хришћани, као и Муслимани, по некада чинили злочине. Његове (Обамине) речи:

  „Човечанство се хватало у коштац са овим питањима током људске историје. Све док мислимо да смо изнад некога и да се ово односи на неке друге, сетите се да су за време крсташких ратова и инквизиције, људи починили страшна дела у име Христа. У нашој земљи су ропство и Џим Кров (Jim Crow) често били оправдавани у име Христа.“

  Ово изгледа као час из Религијске историје, али је без обзира на све, то био догађај шока и дивљења.

  „Хеј, Амерички Хришћани-Обама вас је управо бацио под аутобус како би одбранио Ислам,“ написао је шокирани радио водитељ Мајкл Грахам (Michael Graham). Републиканац Марлин Стацмен (Marlin Stutzman), назвао је коментаре „опасно неодговорним“. Бил Донох (Bill Donohue) из Католичке лиге је рекао: „Обамино незнање је запањујуће, а поређење му је погубно. Крсташки ратови су били одбрамбена реакција Хришћана против муслиманских лудака у Средњем веку.“

  Расел Мур (Russell Moore) председник комисије за Етничке и Верске Слободе Јужњачких Баптиста, пажљивије је назвао Обамине коментаре о Хришћанству „Несрећан покушај погрешног моралног поређења… Зле радње које је он поменуо су јасно изван моралних параметара самог Хришћанства и наишле су на огромно морално противљење самих Хришћана.“

  Да ли?

  Крсташки ратови

  Крсташки ратови су трајали скоро 200 година, од 1095 до 1291 године. Иницијална каписла дошла је од папе Урбана II, који је позвао Хришћане да поврате Свету земљу (а посебно Свети гроб у Јерусалиму) од муслиманске владавине. Као што је Муслиманским мученицима обећан вечни живот, тако је и Крсташима обећан опрост грехова и вечна слава.

  На почетку су Крсташи војно били успешни, окупирали су Јерусалим 1099 године, али је на крају била пропаст, пошто је Јерусалим пао 1187 године. У следећим Крсташким ратовима су постављени много скромнији циљеви, али на крају нису успели да постигну ни један од њих. Акр је био последњи град који су држали крсташи у Светој земљи и он је пао 1291 године.

  На том путу су крсташи чинили масакре. Да узмемо један пример, масакр у Рајнској области из 1096 године, који се и дан данас памти као један од најужаснијих примера антисемитског насиља пре Холокауста (Многи су се питали зашто ићи у Свету земљу и борити се против неверника, када они управо живе међу нама?). Десетковане су Јеврејске општине у Келну, Шпајерну, Вормсу и Мајцу. Било је више од 5000 жртава.

  То је био само један пример. Десетине хиљада људи (војника и цивила) убијено је при освајању Јерусалима. Крсташи су и сами претрпели велике губитке, историчари процењују да је од 20 само један преживео само док су дошли до Свете земље. Процењује се да је отприлике укупно 1.7 милиона људи изгубило живот.

  И то се све дешавало у време када је светска популација бројала око 300 милиона људи-значи мање од 5 % укупно. У данашње време би муслимански екстремисти морали да убију 34 милиона (муслимана и немуслимана) да би изједначили број погинулих. Као застрашујуће се помиње брутална владавина терора Исламске државе, чији је поход узроковао око 20 хиљада жртава.

  Инквизиција

  Док већина нас „инквизицију“ посматра као посебан догађај, она се заправо односи на скуп институција у оквиру Римокатоличке цркве, који је функционисао од средине 13 па све до 19 в. Једна заправо и даље постоји, позната као Конгрегација за доктрину вере,коју је водио кардинал Јосиф Рајцигер, пре него што је 2005 године, изабран за папу Бенедикта 16.

  Ове институције су оптужене да су гониле јерес, извршавали су кривична гоњења, погубљења и мучења хиљада осумњичених вештица, насилног покрштавања из Јудаизма, протестаната и све врсте сумњивих јеретика, посебно у 15 и 16 в. Историчари процењују да су судили око 150 хиљада људи, а 3000 је погубљено.

  Дискутабилне методе извршења погубљења Исламске државе-укључујући распећа, одсецањем главе, а од недавно и спаљивањем живих затвореника је језиво као што је била и Инвизиција, са својим злогласним вешањем и ломачама. ИСИС је такође починио систематска силовања и поробљавање деце, што Инквизиција није радила.

  Што се тиче мучења, тешко је урадити горе од Инквизиције, која је користила мучење, као метод изнуђивања признања. Методе су укључивале изгладњивање, пржење тела врелим уљем, жртве су примораване да узимају превише воде, вешане везане тракама, завртњима, мучене металним клештима и наравно черечене. Веровали или не, али све ово је требало да буде за добробит жртве, јер боље је да признају јерес у овом животу, чак и под присилом, него да буду кажњене за то у следећем.

  Супротно Муровој изјави, инквизиција није била „изван моралних параметара самог Хришћанства и … која је наишла на огромно морално противљење самих Хришћана.“ Иако Мур жели наравити разлику између „Хришћанства“ и Римокатоличке цркве, по свим основама Римокатоличка црква је у то време била Хришћанство у то време или је барем тврдила да јесте.

  Ропство и Џим Кров (Jim Crow)

  У Новом Завету се 3 пута каже: „Робови, слушајте своје господаре“. И заиста, Хришћанско учење је цитирано са обе стране расправе о ропству, робовласници и аболиционисти су га користили како би оправдали своје поступке. Сегрегационисти су такође гледали на „Проклетство Хана“ из приче о Ноју, и идеје да је Бог одвојио расе на различите континенте. Ефекти у оквиру светске историје: Скоро 12 милиона људи су били приморани на „Средњи Пролаз“ из Африке у Америку.

  У новије време, иако их већина Хришћана презире, Кју Клукс Клан до данас и даље инсистира да је „Хришћанска организација“. На крају крајева, постоји разлог зашто је ККК спаљивао крстове, поред линчовања и подметања пожара.

  Наравно, ту је и организовано Хришћанско противљење ропству и Џим Крову (Jim Crow), а Хришћанство је барем исто толико власништво Мартина Лутера Кинга, као и сегрегациониста и робовласника Старог Југа. Управо је ово била поента Обаме: Све религије имају своје екстремисте пуне мржње и њихове пророке правде.

  Шта са популарношћу? Да ли данас муслимани више подржавају Исламску Државу, него што је Хришћанство подржавало Џим Кров (Jim Crow) у прошлости? Не. На врхунцу популарности Кју Клукс Клана, 1920-тих. отприлике 15% белих мушких Американаца су били чланови. Тај број је злокобно сличан са 12% Муслимана широм света који подржавају тероризам.

  Другим речима, не само да је Обама чињенично тачан да је Хришћански екстремизам кроз историју био једнако крвав као муслимански екстремизам данас, и такође је тачно да су такви екрстремисти једнако популарни. Истина, као што Раш Лимбо (Rush Limbaugh) истиче Крсташи су били „пре 1000 година“, инквизиција је завршена „пре 200“ година и Џим Кров се законски прекинуо 1960-тих. Али је председник посебно нагласио „Човечанство се хватало у коштац са овим питањима током људске историје“.

  Која је стварна поента. Постоје 2 предања о радикалним исламистима, заправо о непријатељима било које врсте које коегзистирају у америчкој култури. Према једној, они су другачији од нас-Муслимани, Палестинци, Израелци, комунисти, само их именујте. Тако и у борби против исламског екстремизма, сам Ислам је барем једним делом непријатељ. Друго предање је да сви народи, све веросиповести, све нације, садрже елементе умерености и екстремизма. Срећом су данас расистички хришћански екстремисти незнатна мањина унутар америчког хришћанства. Али до пре само 100 година, били су популарни међу америчким Хришћанима, као што је данас Исламска Држава популарна међу муслиманима. Стога је у борби против Исламског екстремизма, екстремизам тај који је непријатељ.

  Хистерични коментари постоје и поред тога што нико не каже су Хришћани као Исламска Држава. Али је Обама указао да је Хришћанство као Ислам, обе вере имају капацитет да буду искоришћене од стране екстремиста.

  Хришћани не треба да буду увређени на чињенице из историје. Уместо тога, сви ми треба да будемо инспирисани њима, да препознамо опасност екстремизма, где год да се налази.  Превод-редакција  Извор: Вашингтон пост
  http://vojvodjanskenovine.rs/da-li-je-obama-u-pravu-sto-je-uporedio-krstaske-ratove-i-islamski-terorizam/ 2. #2
  Elita hypnotoad (avatar)
  Učlanjen
  22.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Вуковар
  Poruke
  18.985
  Reputaciona moć
  432

  Podrazumevano Re: Да ли је Обама у праву што је упоредио Крсташке ратове и Исламски тероризам?

  Naravno da nije... Osim ako nije govorio u kontekstu da su muslimani zaostali 1000 godina za normalnim svetom.

 3. #3
  Buduća legenda комшија (avatar)
  Učlanjen
  30.03.2012.
  Pol
  muški
  Poruke
  38.993
  Reputaciona moć
  941

  Podrazumevano Re: Да ли је Обама у праву што је упоредио Крсташке ратове и Исламски тероризам?

  Још једно браво за Обаму најбољег америчког председника још од времена зверски прекинуте, али славне Кенедијеве епохе.
  ОБАМА = Америка коју волим.

 4. #4
  Legenda
  Učlanjen
  08.11.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  62.161
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Да ли је Обама у праву што је упоредио Крсташке ратове и Исламски тероризам?

  Razlika je u tome sto su se drustva u kojima je hriscanska Crkva dominirala izborila protiv iste, slomila joj kicmu, i popisala se po njenim oloskim i fasistickim vrednostima kontrole drustva

  Islamske drzave se sa time nisu izborile, i danas su iste verski odvratni fasizmi; i ako oni sami nece da slome kicmu dominatnom uticaju religije u svojim drustvima, levicarski Obama bi trebao da poradi na tome da ta kicma bude slomljena, a ne da ide u nekakve retard posede fasistickom rezimu u KSA.

 5. #5
  Elita jaguar b p (avatar)
  Učlanjen
  15.04.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  23.451
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Да ли је Обама у праву што је упоредио Крсташке ратове и Исламски тероризам?

  To treba pitati Jovanku Orelanku. Ona je najupućenija u koncept "hrišćanske ljubavi."

Slične teme

 1. Odgovora: 118
  Poslednja poruka: 17.02.2013., 14:19
 2. Star Craft - Шта је то што га је учинило славним
  Autor Просветитељ u forumu Video igre
  Odgovora: 5
  Poslednja poruka: 14.05.2011., 14:09
 3. Што копирате Гранд звезде ???
  Autor ЧИЧА ДРАЖА u forumu Žene
  Odgovora: 39
  Poslednja poruka: 22.11.2005., 17:49

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •