Ako mislite da znate sta treba uraditi kad vam za kupljenu robu od 100 dinara velikim ciframa na kasi ispadne u racunu 120 dinara, varate se.

Pismeni covek ce prvo otici na sajt ministarstva trgovine.
Drzi ga Rasim Ljajic vec nekoliko mandata...

Rekao bi covek odlicno to radi cim je nekoliko mandata, ali to prosudite na kraju.

Prvo sto ce vam ponuditi je :
1. Zalite se trgovcu, ako primetite.
Vecina trgovaca ce vam reci da je greska do vas, neki ce priznati da neka radnica nije promenila cenu, ili pogresno odstampala cenu, neko ce CAK i pocepati cenu, ali za sat ce staviti ponovo.
2.Idite u savetovaliste koje radi u nekim gradovima Srbije i to obicno 2h dnevno
Tu mozete kratko da olaksate dushu ako vam je teko palo da vas stalno prave magarcem
3. Podiglite tuzbu, kao gradjansko lice a parnica moze biti ugovorni spor ili gradjanska parnica.
Taksa se ne placa do 500.000 ali advokat se placa.
4.Pise resenje prava potrosaca u 4 koraka na sajtu ministarstva trgovine, ali se ne navodi koji je 4.ti korak...
....mito Rasimu Ljajicu , sirenje spora i na neko od udruzenje potrosaca koje ce vam kao pomoci, ali su im pravni saveti prilicno losi, da ne kazem kilavi.

Dakle iz ugla potrosaca , zastita je u usporavanju reda na kasi, stavka po stavka po primljenom racunu da se pregleda , prebroji i onda da se ne sumnja u zbir i sabiranje, jer to valjda radi kako treba, odvoji novac i plati.
Taj malo cudan princip i resenje je dobro u mnogo slucajeva muljaze i prevara koje cine trgovci.
Npr roba na akciji zbog isticanja roka trajanja.Barem 2 kutije tog proizvoda nece biti prelepljene novim kodom , pa ce na kasi biti normalna cena, ako prodje prodje...
Cuvena zamena proizvodjaca, npr pecurke, grasak, toalet dvoslojni troslojni, a stoje pod cenom koja ima slican opis ali drugu nizu cenu.

Iz ugla trgovaca, sve je na metodu uvek ljubaznost....Ako primeti kupac da ga sisate kao ovcu, vi ljubazno kazite, greska je, svalite na drugoga i ispravljajte (uz mogucnost da se zacrvenite , to je tek bonus). Ako je roba sa istekom roka trajanja i bez odgovarajuceg bar koda, nju sam kupac vraca na policu i tako omogucava dalji ciklus prevare. A ako je pogresna cena, onda skinete cenu, i odete do ulaza u skladiste i tamo stavite na gomilu, pa kazete nekoj radnici koja trenutno pakuje robu u raf da kad zavrsi okaci cenu (naglasite gde je , ne mora se reci ponovo).

Trgovac nema razloga da bude kaznjen, jer ispravlja uocene nedostatke.Samo ih vrti periodicno.

Slicno je i kod bankarskih usluga.Tamo se cak i kad pise u ugovoru, vade da neko drugi , tehnicki uslovi ne omogucuju pruzanje onoga sto pise u ugovoru.Jeste, pravno gledano izgubili bi na sudu, ali pitanje kakve su danas sudije u Srbiji.Jer ovakvo ponasanje politicara u proslom mandatu, znaci DS i sasvim suprotno a opet sudski nepovoljno proseljacko ponasanje sada SNS, ne garantuje dosledno drzanje zakona pri vodjenju sudskog postupka.
Jos ako citate sudsku praksu kao stivo, tek onda kolutate ocima.

Ipak, pise da postoji trzisna inspekcija.
Pise da reaguje u sledecim slucajevima:
-Kad trgovac ne odgovori na vas prigovor ili reklamaciju u roku od 8 dana
-Zloupotrebljava izraz garancija
-Neposteno posluje
Ovo nisam uspeo da ukapiram sta obuhvata, ako sve mora da ide preko savetnika i gradjanske parnice.
-Flooduje proizvodima, tj salje proizvode koje potrosac nije narucio , a posle ih naplati
-Prodaje cigare i alkohol maloletniku.

Dakle i trzisna ima sta da radi, samo ostaje da se vidi sta je ovo neposteno poslovanje.

U medjuvremenu, necete svi imati svog savetnika i savetovanje jer za 2h dnevno po celom regionu, tesko da moze vise od 8 osoba da bude primljeno.
Obecanja su javna, i postoji zakon koji sankcionise javna obecanja bilo kog pravnog lica, ukljucujuci i ministarstvo (jeste pravno ali je i upravno, pa se zato cini nedodirljivim).

Sta cete vi? Naocre, lupu, namcorost na kasi ili da imate svog trgovca koga redovno castite , bolje njega nego da vas njegov gazda sisa ko nepismeno govedo, a verovatno je nepismeniji od vas.