pitanje izbora alata i jezika
Prikazujem rezultate 1 do 13 od 13

Tema: pitanje izbora alata i jezika

  1. #1
    Početnik
    Učlanjen
    18.06.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Bor
    Poruke
    11
    Reputaciona moć
    0

    Question pitanje izbora alata i jezika

    Ja sam stari programer, radio sam u fortranu, cobolu, paskalu i cliperu. Sada zelim da predjem na neke savremenije alate i jezike kao delphi ili power builder. Sta izabrati? Zelim da koristim MySQL i win xp. Potreban mi je generator aplikacija, izvestaja ulaznih ekrana kao i vrlo vazan generator kao sto je erwin, koji moze iz objektnog modela ili fizickog modela da generise aplikacije i baze pod mysql-om.
    Znam da su ovo teska pitanja ali molim iskusne programere da mi pomognu ili nekim svojim savetima u vezi drugih jezika.
    Punbo hvala
    Rade
    inzenjer informatike sa iskustvom od 20 god. Projektujem informacione sisteme, programiram fortran, cobol, clipper ca object. Koristim win2000, adobove sve programe photoshop, indesign, ilistrator i dr. Web dizajn macromedia dreamweaver mx.



  2. #2
    Iskusan codemaker (avatar)
    Učlanjen
    05.04.2004.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    6.416
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: pitanje izbora alata i jezika

    I ja sam radio u jezicima koje pominjes, i to na WAX masinama.
    Sto se tice Clippera, on je prevazidjen i to kompajlerom koji se zove xHarbour (32-bitni kompajler i koristi xBase datoteke). U sprezi sa FiveWin, proizvodi kompletne 32-bitne aplikacije za Windows. Njime cak "u letu" iscitavam sve sto ima u Access bazai podatak, extrahujem i korsitim, ili pretvaram podatke u format koji mi je u datom momentu potreban. Ako imas mnogo softvera u Clipperu, preporucujem ti da iskoristis xHarbour. Pomocu xHarboura, radim i radio sam i kompletne Web aplikacije sa podrskom za xBase format baza podataka
    Sto se tice drugih jezika, ima ih mnogo novig i mocnih. Moj predlog bi bio C++

  3. #3
    Početnik
    Učlanjen
    18.06.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Bor
    Poruke
    11
    Reputaciona moć
    0

    Wink Re: pitanje izbora alata i jezika

    Zanima me da li xHarburn moze da radi sa MySQL-om jer zelim da preradim baze i predjem na neku pravu bazu. Da li ima generator aplikacija, izvestaja i ulaznih ekrana? Hteo bih da vidim kako to izgleda u rezimu eksploatacije i kako se odrzavaju baze.
    Hvala
    inzenjer informatike sa iskustvom od 20 god. Projektujem informacione sisteme, programiram fortran, cobol, clipper ca object. Koristim win2000, adobove sve programe photoshop, indesign, ilistrator i dr. Web dizajn macromedia dreamweaver mx.

  4. #4
    Primećen član
    Učlanjen
    24.11.2003.
    Poruke
    641
    Reputaciona moć
    58

    Podrazumevano Re: pitanje izbora alata i jezika

    Nisam mnogo upucen u pomenute jezike, ali znam da je u javi lako konfigurisati konekciju sa mysql bazom podataka, i objektno je orjentisan ( vrlo slican c++-u samo bez pokazivaca, i sa jos par razlika(java ima garbage collector, i sama se brine o memorijskim lokacijama)).
    Javin minusi su:
    1)Java kod moze da se dekompajlira, pa ako je neophodna tajnost koda, onda nije pravo resenje.
    2) Malo je sporija od c++ ( neki kazu i mnogo0, ali zavisi od slucaja i namene
    ( ali ovo se da resiti pomocu java native metoda, koje pozivaju deo c koda, da bi se ubrzali neki spori delovi)


    Javin veliki plus:

    Java je mnogo laksa za ucenje.


    Nadam se da sam pomogao.
    Poslednji put ažurirao/la opi : 28.09.2005. u 17:22

  5. #5
    Iskusan codemaker (avatar)
    Učlanjen
    05.04.2004.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    6.416
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: pitanje izbora alata i jezika

    Citat Original postavio ravicon
    Zanima me da li xHarburn moze da radi sa MySQL-om jer zelim da preradim baze i predjem na neku pravu bazu. Da li ima generator aplikacija, izvestaja i ulaznih ekrana? Hteo bih da vidim kako to izgleda u rezimu eksploatacije i kako se odrzavaju baze.
    Hvala
    xHarbour ima kompletnu klasu sa mogucnoscu rada sa SQL bazama, sto zavisi od verzije xHarboura koju kupis. I ne samo to, vec kad se iazvrsi konekcija na SQL bazu, dalji posaao pristupa slogovima i poljima se obavlja kao Clipper sintaksa (unos, citanje, brows, skipovi, replace, append,... itd), tako da imas utisak da radis sa xBase bazama a ne SQL...Mnogo mocna stvar. Ja sam sto se tice prgramiranja za baze podataka, potpuno presao sa C++ na xHarbour odavno.

    Mislim da je zavrsen ili je pri kraju i VisualHarbour, koji se koristi kao IDE, gde se deifinisu ekrani, dialozi, izvestaji i uopste cela aplikacija (poput Buildera). Nisam jos probao. U tom slucaju potreban je i Fivewin for Harbour (FWH) biblioteka

    Sto se tice dela poruke "...i predjem na neku pravu bazu", nemoj misliti da xBase sistem nije "prava baza". U Americi, posebno u Juznoj Americi, Kanadi, Spaniji, Portugalu, Kini na primer, je xBase sistem u ogromnoj ekspanziji. Pojavom xHarboura, Clipper je debelo preradjen (xBase sistem baza podignut na mnogo visi nivo) i xHarbour je sada kompletan OOP sistem, gde je izrada klasa zapravo deo programiranja. Tim xBase bazama podataka,uradio sam naprimer aplikacije za USA trziste, gde programom rade firme iz 50 drzava. Pojedine imaju milione slogova.
    Takodje, uradio sam neke Web-oriented aplikacije koje su specificne za finansijske obrade, takodje radjena u xHarbouru, preko interneta se koristi za on-line rad u preko 10,000 firmi i korisnika, sirom USA a sa xBase bazama podaka . Dakle, bilo bi neozbiljno reci da je SQL "prava" baza a sve drugo nije... Sve zavisi od pristupa i alata kojim radis.

    Jedino sto xHarbour ne moze, je sistemsko programiranje, za sta je C++ ipak daleko efikasniji.

    Uostalom, poseti "www.xharbour.org" pa malo pogledaj, mozda ti se svidi
    Poslednji put ažurirao/la codemaker : 28.09.2005. u 17:17

  6. #6
    Početnik
    Učlanjen
    18.06.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Bor
    Poruke
    11
    Reputaciona moć
    0

    Arrow Re: pitanje izbora alata i jezika

    Da li postoji alat za automatsko prevodjenje cliper programa u xBourn a ja bih preradio ekrane.
    inzenjer informatike sa iskustvom od 20 god. Projektujem informacione sisteme, programiram fortran, cobol, clipper ca object. Koristim win2000, adobove sve programe photoshop, indesign, ilistrator i dr. Web dizajn macromedia dreamweaver mx.

  7. #7
    Iskusan codemaker (avatar)
    Učlanjen
    05.04.2004.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    6.416
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: pitanje izbora alata i jezika

    Mislis na xHarbour (xBourn ne znam sta je)?
    Ako mislis na xHarbour, nema sta da se prevodi, jednostavno kompajliras postojeci kod. Ako si koristio neke 16-bitne biblioteke, to moras zameniti, ako ne - sve je ok. Rezultat je 32-bitna aplikacija. Razlika izmedju Clipper i xHarbour je ogromna, pocev od gomile novih funkciija i komandi pa do podrske SQL, ActiveX, Internetu itd...

    Za ekrane (dijaloge) koristis Borland Workshop i ili napravis DLL ili inkorporiras direktno u EXE

  8. #8
    Primećen član Login Killer (avatar)
    Učlanjen
    07.11.2004.
    Lokacija
    LOGIN KILLER OFF.
    Poruke
    869
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: pitanje izbora alata i jezika

    Citat Original postavio ravicon
    Ja sam stari programer, radio sam u fortranu, cobolu, paskalu i cliperu. Sada zelim da predjem na neke savremenije alate i jezike kao delphi ili power builder. Sta izabrati? Zelim da koristim MySQL i win xp. Potreban mi je generator aplikacija, izvestaja ulaznih ekrana kao i vrlo vazan generator kao sto je erwin, koji moze iz objektnog modela ili fizickog modela da generise aplikacije i baze pod mysql-om.
    Znam da su ovo teska pitanja ali molim iskusne programere da mi pomognu ili nekim svojim savetima u vezi drugih jezika.
    Punbo hvala
    Rade
    Super. I ja sam stari lisac, doduse malo mladji (sa 15 god iskustva).
    Pametno ti je to sto hoces da predjes na savremenije alatke.
    Ja sam paskal,fourtan cobol, c/c++,java,visual basic i delphi programer.
    Ja ti preporcujem C++ za baze podataka, SLQ i slicno.
    Ali ako hoces brzo da napravis program koji ce moci da radi sa bazama probaj sa Visual Basicom(mada C++ je mnogo korisniji).
    Basic se brzo uci, a kod c++ to ide malo stvorije ali c++ je zakon.
    Zakljucak: C++

  9. #9
    Ističe se juznivetar (avatar)
    Učlanjen
    12.02.2005.
    Pol
    muški
    Lokacija
    -
    Poruke
    2.041
    Reputaciona moć
    67

    Podrazumevano Re: pitanje izbora alata i jezika

    Naravno C++, kakav VB, on je smijesan za C++, tako da ako imas iskustvo sa starijim programskim jezicima, da je C++ najbolji izbor za tebe.

  10. #10
    Početnik
    Učlanjen
    18.06.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Bor
    Poruke
    11
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: pitanje izbora alata i jezika

    Mislio sam na xHarbour izvinjavam se. Razmisljao sam o c++ ali ja treba da preradim aplikacije za knjigovodstvo, plate, osnovna sredstva, specijalni program za stamparije. Za sve to mi treba puno vremena a ja ga nemam. Zato trazim generatore aplikacija, izvestaja i ulaznih ekrana a da sve to moze pouzdano i dobro bez gresaka na bazi ili u mrezi da radi. Kad kazem u mrezi mislim da se program izvrsava na serveru a ne na radnoj stanici ,da se ne vuce cela oplikacija i cela baza na radnu stanicu. Ja imam na stotine *.prg koje u cliperu nije jednostavno a ni lako prevesti na neki drugi jezik. Svidja mi se xHarbour po vasem pisanju mada ga nikada nisam video kako radi ali mi se ne svidja sto moram i druge biblioteke da ukljucujem. Treba mi jezik i alat koji samo kompajliranjem moze da radi na dosu, win, unixu i da ima pomenute pomocne alate kao i to da ima dobru literaturu.
    Dugo xHarbour je pitanje podrske i koliko ce dugo da opstane da se ne desi isto kao sa cliperom?
    Hvala puno
    inzenjer informatike sa iskustvom od 20 god. Projektujem informacione sisteme, programiram fortran, cobol, clipper ca object. Koristim win2000, adobove sve programe photoshop, indesign, ilistrator i dr. Web dizajn macromedia dreamweaver mx.

  11. #11
    Primećen član
    Učlanjen
    24.11.2003.
    Poruke
    641
    Reputaciona moć
    58

    Podrazumevano Re: pitanje izbora alata i jezika

    tebi treba java.

  12. #12
    Iskusan codemaker (avatar)
    Učlanjen
    05.04.2004.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    6.416
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: pitanje izbora alata i jezika

    Citat Original postavio ravicon
    Mislio sam na xHarbour izvinjavam se. Razmisljao sam o c++ ali ja treba da preradim aplikacije za knjigovodstvo, plate, osnovna sredstva, specijalni program za stamparije. Za sve to mi treba puno vremena a ja ga nemam. Zato trazim generatore aplikacija, izvestaja i ulaznih ekrana a da sve to moze pouzdano i dobro bez gresaka na bazi ili u mrezi da radi. Kad kazem u mrezi mislim da se program izvrsava na serveru a ne na radnoj stanici ,da se ne vuce cela oplikacija i cela baza na radnu stanicu. Ja imam na stotine *.prg koje u cliperu nije jednostavno a ni lako prevesti na neki drugi jezik. Svidja mi se xHarbour po vasem pisanju mada ga nikada nisam video kako radi ali mi se ne svidja sto moram i druge biblioteke da ukljucujem. Treba mi jezik i alat koji samo kompajliranjem moze da radi na dosu, win, unixu i da ima pomenute pomocne alate kao i to da ima dobru literaturu.
    Dugo xHarbour je pitanje podrske i koliko ce dugo da opstane da se ne desi isto kao sa cliperom?
    Hvala puno
    Nisam bio bas precizan...
    xHarbour moze bez ikakvih zahvata da prekompilira Clipper kod. Ako ne zelis "Windows like" aplikaciju, vec da radi kao i ranije, pod DOS-om, nema nikakvih problema. Uopste ne moras da vrsis nikakve intervencije, ako nisi upotrebljavao neke eksterne LIB (koje su 16-bitne), jer je xHarbour 32-bitni kompajler.
    Ako jesi upotrebljavao neke biblioteke, koje nisu Clipperove, morao bi da nadjes 32-bitne verzije istih.

    Inace sto se tice mreze, to ne zavisi od Clippera ni xHarbour, sto i sam znas. Onako kako mrezni rad koncipiras, tako ce i raditi. Ja vec mnogo godina nisam napravio nijedan program, koji ne bi radio normalno u mrezi. I naravno, jedan je EXE, na serveru, stanice pristupaju EXE pomocu "shortcut-a" a datoteke opet, mogu biti isto na serveru ili na sasvim drugoj masini unutar LAN-a, tu nema nikakve dileme.
    Taman posla da se pri svakom zahtevu "prevlace datoteke", to bi bila katastrofa..

    Sve u svemu, ja sam sto se tice starih Clipper aplikacija,, odavno presao na xHarbour, i mogu ti samo reci, da sto se tice xBase baza podataka, nema trenutno alata koji mu moze ni blizu prici. Sve komande i funkcije koje je Clipper podrzavao, postoje i u xHarbouru, a sam xHarbour ima jako mnogo dodatnih komandi i funkcija, koje i ne moras da koristis.

    Kad sam pomenuo biblioteke, mislio sam na onu koja omogucava koriscenje izradu Windows GUI , dakle dialoga, elemenata dialoga ili prozora (buttons, combobox listbox itd,itd), dakle kompletna windows aplikacija - to je FiveWin. Moze naravno i bez nje ako zelis da ostavis DOS-like aplikaciju kakva je i bila originalno, bez problema.

  13. #13
    Iskusan codemaker (avatar)
    Učlanjen
    05.04.2004.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    6.416
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: pitanje izbora alata i jezika

    Citat Original postavio opi
    tebi treba java.
    Ako covek ima vec izradjene aplikacija ( a rece da ima), sto se tih aplikacija tice, trebace mu jaaako mnogo vremena da preradi na bilo sta drugo. Dakloe ako zeli da zadrzi programe a da predje na 32-bitnu platformu, Java, a ni jedan drugi jezik mu nece pomoci.

    A ako zeli da potpuno "from scratch", preradi aplikacije, ipak mislim da je C++ bolji izbor.

Slične teme

  1. Evo slike mog alata
    Autor Bg8333 u forumu Ljubav i seks
    Odgovora: 21
    Poslednja poruka: 30.07.2006., 20:01
  2. Odgovora: 6
    Poslednja poruka: 24.03.2005., 14:02

Pravila za slanje poruka

  • Ne možete kreirati novu temu
  • Ne možete poslati odgovor
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoju poruku
  •