државни грб

фигхтер

Primećen član
Poruka
747
је л` случајно неко зна како су изгледали државни грбови византије и картагине?
и наравно, ако случајно има неко какву фоткицу...
 
Drzavni Grb vizantije je posebno specificno pitanje u okviru heraldike. Ono sto je sigurno, to je da, posto je Romejsko Carstvo (u XIX veku nazvana Vizantija) sledbenik drzavotvornog kontinuiteta Starog Rima, njen Grb bio je isti kao i Grb Rimskog Carstva iz doba dominata. To je dvoglavi orao, bele, a kasnije i zlatne boje. Jedno od Carskih znamenja bilo je i cetiri odsila tj. slova beta - sto je u prevodu znacilo Car Careva Carstvom Caruje.

Ovde je neko okacio zastavu Carigradske Patrijarsije - tj. Grcke pravoslavne Crkve koja vuce korene iz vizantijske heraldike i koja se koristi i u Atinskoj Arhijepiskopiji.
 
па ако је византија имала двоглавог орла - је л` то значи да римљани (тј. италија) данас има као грб исто двоглавог орла (пошто немам појма како изгледа грб италије :confused: ).
успут, негде сам прочитао, или ми се бар чини да сам прочитао, да је "византијска боја" била љубичаста...је л` то тачно?

п.с.
да, а грб картагине? мислим, сигурно нема везе са оним полумесецом јер тада арапи нису имали утицаја...нарочито не на картагињане. мало сам листао неке стране сајтове о картагини и нигде не могу да нађем како је изгледао неки њен грб, обележје, застава... :|
 
Ха ха ха ха ха ха. . . . . . .
Овај што је питао за грб Византије је добар...
И још се ишчуђава што је као наш. :roll:
Јок, биће к`о Аргентински...
 

Back
Top