Pocetnik
Prikazujem rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Pocetnik

  1. #1
    Obećava raven17 (avatar)
    Učlanjen
    30.07.2004.
    Lokacija
    Ar
    Poruke
    79
    Reputaciona moć
    49

    Question Pocetnik

    Interesuje me koja je razlika izmedju koriscenja frame-ova, i tabela, i sta je bolje? Ja sam skapirao da frame-ovi nisu bas prilagodljiviji razlicitim rezolucijama. Da li postoji neka velika razlika zbog kojeg bih trebalo da koristim jedan od ova dva, ili je to samo stvar licnog izbora?



  2. #2
    Iskusan codemaker (avatar)
    Učlanjen
    05.04.2004.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    6.416
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: Pocetnik

    Uff, moraces jos podosta da citas....

    Ukratko, frejmovi su (uprosceno receno), kao male strane unutar strane. U njih mozes smestati na primer i sadrzej neke druge strane ili slicno.
    Tabele sluze za tabelarni prikaz nekih podataka, dakle, nemaj veze sa frejmovima.

    Frejmove generalno izbegavam, jer neki puta ih neki browseri razlicito interpretiraju, ako nesto zakomplikujes kod. A i sve sto zelim obavljam na drugacije nacine, zavisno od zamisli.

  3. #3
    Obećava raven17 (avatar)
    Učlanjen
    30.07.2004.
    Lokacija
    Ar
    Poruke
    79
    Reputaciona moć
    49

    Cool

    Mene samo interesuje kada se korsite za navigaciju na sajtu, kada je bolje koristiti frejmove, a kada tabelarni prikaz podataka za NAVIGACIJU na sajtu.?!!

  4. #4
    Poznat loop (avatar)
    Učlanjen
    29.01.2005.
    Lokacija
    u senci divljeg kestena
    Poruke
    9.160
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: Pocetnik

    Pa frameovi su zato i izmisljeni da bi ti olaksali navigaciju na sajtu.
    Recimo imas jedan header koji sadzi swf fajl od jedno 300Kb i koji treba uvek da bude tu i imash sa leve strane jedan DHML meni od jedno 100Kb a u centralnom delu i najvecem ti je osnovni sadrzaj stranice.
    E onda je to najbolje zapakovati u 3 framea i da se samo ovaj treci otvara a ova prva dva da se ne ucitavaju ponovo.

    Evo ti primer.

    na www.zodumil.net/neon/ imas dva framea jedan gornji u kojem je flash navigacioni mani i on se jednom ucita i uvek stoji tu, a u drugom donjem se otvaraju nove stranice kad klinkes na neki link iz onog gornjeg menija.

    pomislio sam da sam na www.zodumil.net/start/ izbacio frameove jer je tamo jpg slika koja je dosta laksa od onog swf fajla, ali sad se setih da nisam.

    U svakom slucaju frameovi mogu biti dosta korisni ali ih vecina ljudi preporucuje da ih izbegavas.

    A tabele su obavezne ako hoces da ti html stranica bude lepo skockana.

  5. #5
    Iskusan codemaker (avatar)
    Učlanjen
    05.04.2004.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    6.416
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: Pocetnik

    Citat Original postavio loop
    A tabele su obavezne ako hoces da ti html stranica bude lepo skockana.
    Ne mora da znaci...
    Ja za pozicioniranje slika ili delova slika, ispisa, inputa ili bilo cega, najcesce koristim pozicioniranje koristeci <div ..... ></div>
    Time postizem da sve sto zelim mogu da pozicioniram u pixel precizno, izbegavam baktanje sa tabelama uopste.... sto se toga tice..A i sigurnije mi je da ce u svakom browseru da bude prikaz u pixel precizan, jer i sam znas, poneki puta neki browseri ne interpretiraju isto razne elemente formatiranja koje ubacimo u tabelu, i eto belaja...

    Za neke standardizovane izvestaje, ponekad korisitim tabele, bas kad me mrzi da preciziram, ili kad korisnik bas tako hoce.
    Od kada sam davno batalio tabele.. prosto ne mogu da zamislim kako sam radio bez <div></div>...
    Kad budes imao vremena probaj, videces da je lakse i mnooooogo preciznije.

  6. #6
    Poznat loop (avatar)
    Učlanjen
    29.01.2005.
    Lokacija
    u senci divljeg kestena
    Poruke
    9.160
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: Pocetnik

    Ma radim i ja sa <div> tagom ali onda je ipak teze.
    Uz pomoc tabele ga grubo raspodelim pa ga onda uz pomoc <div padding> namestim u pixel.
    Ali nema sanse da sve radim u <div> tagu jer on ne ddozvoljava da se nesto posle zatvornegog taga doda u tom istom redu nego morash ceo red stranice ranije da isplaniras pa onda da ga ukomponujes.
    Da malo bolje ojasnim. Imam jedan text koji stoji sa leve strane i njega pozicioniram pomocu div taga.

    Kod:
     <div style="padding-left:12px; padding-right:10px;" class="content">
    Neki tekst ovde u <br>
    jedno tri reda da <br>
    bude napisan</div>
    i onda hocu da dodaj josh neki tekst ali sad da bude sa desne strane i da bude u visini sa prvim redom ovog teksta sa leve strane.

    Kod:
     <div style="padding-left:512px; padding-right:10px;" class="content">
    Neki tekst ovde u <br>
    jedno tri reda ali <br>
    sa leve strane</div>
    Onda ce browser ova dva teksta staviti jedan ispod drugog, nece biti u istoj ravni.

    znaci:
    Kod:
    <body>
    <div style="padding-left:12px; padding-right:10px;" class="content">
    Neki tekst ovde u <br>
    jedno tri reda da <br>
    bude napisan</div>
    <div style="padding-left:512px; padding-right:10px;" class="content">
    Neki tekst ovde u <br>
    jedno tri reda ali <br>
    sa leve strane</div>
    </body>
    Izgleda ovako




    Ali kad cbi to isto uradio sa tabelama.
    Kod:
    <body>
     <table width="777" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0">
        <tr>
          <td width="116">Neki tekst ovde u <br>
            jedno tri reda da <br>
          bude napisan</td>
          <td width="519">&nbsp;</td>
          <td width="120">Neki tekst ovde u <br>
    jedno tri reda ali <br>
    sa leve strane</td>
        </tr>
    </table>
    </body>
    Onda mi to ispalo ovako naravno bez ovih tackica.



    E sad verovatno moze i pomocu <div> taga da se to isto dobije, ali je sigurno mnogo komplikovanije tako da tu kombinaciju nisam ni pokusavao.

  7. #7
    Iskusan codemaker (avatar)
    Učlanjen
    05.04.2004.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    6.416
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: Pocetnik

    Bas o tome i pricam. Za primer ispisa koji si naveo, nikada ne koristim tabele, jer mogu preciznije da radim sa <div>:
    Ja bih to napisao ovako (mada bih ako treba, svaki od redova teksta ubacio u posebni <div> deo): Izgleda komplikovanije ali su prednosti nemerljive ako ti treba da neki element postavis bukvalno BILO gde uz pixel preciznost.

    *--------------------- KOD
    <body>
    <div id="NekaOpcija" style="position:absolute; left:10px; top:70px; z-index:62">
    Neki tekst ovde u <br>
    jedno tri reda da <br>
    bude napisan</div>

    <div id="NekaOpcija" style="position:absolute; left:420px; top:70px; z-index:63">
    Neki tekst ovde u <br>
    jedno tri reda ali <br>
    sa leve strane</div>
    </body>
    *--------------------- END KOD



    Koristeci istun tehniku, moze i ovako bez problema:
    *--------------------- KOD
    <body>

    <div id="NekaOpcija" style="position:absolute; left:10px; top:70px; z-index:62">
    Neki tekst ovde u <br>
    jedno tri reda da <br>
    bude napisan</div>

    <div id="NekaOpcija" style="position:absolute; left:220px; top:70px; z-index:63">
    Neki tekst samo prvi red</div>
    <div id="NekaOpcija" style="position:absolute; left:220px; top:90px; z-index:64">
    I treci red(moze i slika)</div>

    <div id="NekaOpcija" style="position:absolute; left:420px; top:70px; z-index:65">
    Neki tekst ovde u <br>
    jedno tri reda ali <br>
    sa leve strane</div>

    </body>
    *--------------------- END KOD
    Drugi primer mogu koristiti da u sredini ubacim neki tekst.


    Gore navedeno koristim i kad BILO sta hocu da posavim na stranu. Dakle u pixel precizno pozicioniranje
    pa redovi ni ne moraju da budu poravnati:
    Tekst "Neki tekst samo prvi red", mogu da "smaknem" na dole za 3 pixela tako da ga postavim tacno gde zelim.

    Hteo sam da postavim i primere izgleda rezultata ali je dovoljno vidljivo sta hocu da kazem.. Moze se ovimm postupkom cak pisati preko vec postojece slike ili dela slike na ekranu.
    Na primer na vrhu u sredini postavis sliku, ovim postupkom mozes na sred te slike (ako zelis naravno), postaviti animirani manji GIF! To ces tabelom jako tesko postiici, osim ako glavnu sliku ne iseces pa uglavis image... Slicna potreba me je davno i naterala da trazim druga resenja a ne tabele za "sklapanje slike" i umetanje jos nekih elemenata na nju: Primer:


    Naravno, sve se moze postici na vise nacina, pa kome je sta lakse... Ali, neki puta je bas pozicioniranje u pixel (pa i tabela, pogotovo ako je zahtevna u obliku) lakse sa "<div>"
    Poslednji put ažurirao/la codemaker : 02.10.2005. u 13:55

  8. #8
    Iskusan codemaker (avatar)
    Učlanjen
    05.04.2004.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    6.416
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: Pocetnik

    Zeza me" [img]", pa eto ovde primera slike u slici pomocu "<div>"

  9. #9
    Aktivan član Leka (avatar)
    Učlanjen
    29.06.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Novi Sad
    Poruke
    1.630
    Reputaciona moć
    69

    Podrazumevano Re: Pocetnik

    @codemaker

    Ja sam ubedjen da z-index ide samo do 3 kod preklapajucih
    layer-a za ostale nije vazno,jel se to nesto promenilo??
    Picigen......zakon! 8)

  10. #10
    Poznat loop (avatar)
    Učlanjen
    29.01.2005.
    Lokacija
    u senci divljeg kestena
    Poruke
    9.160
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: Pocetnik

    Aha ti to ides preko position:absolute i preko z-index.
    Da definitivno moze i tako, i ja sam taj z-index upotrebljavao jedino kad nesto treba da dodje preko necega.
    No i onda me je opera zezala jer nije to htela lepo da prikaze.A isao je swf, preko teksta pa mozda zato.
    Sve u svemu za mene je taj tvoj nacin tezi i navikao sam da koristim tabele,i hvala bogu dovoljno sam ih savladao da mi sad ne prestavljaju nikakav problem. A u pocetku me jesu zazale samo tako.
    No i div tag je obavezan bez njega ne bi moglo da se pozicionira u pixel precizno.

    2Leka
    Nije bitno koje ces brojeve stavljati za z-index, mozes i 1,2,3 a mozes i 10,100,1000 vazno je samo da je onaj sa vecim brojem uvek iznad onog sa manjim.

  11. #11
    Iskusan codemaker (avatar)
    Učlanjen
    05.04.2004.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    6.416
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: Pocetnik

    Citat Original postavio loop
    No i onda me je opera zezala jer nije to htela lepo da prikaze.A isao je swf, preko teksta pa mozda zato.
    Sve u svemu za mene je taj tvoj nacin tezi i navikao sam da koristim tabele,i hvala bogu dovoljno sam ih savladao da mi sad ne prestavljaju nikakav problem. A u pocetku me jesu zazale samo tako.
    No i div tag je obavezan bez njega ne bi moglo da se pozicionira u pixel precizno.

    2Leka
    Nije bitno koje ces brojeve stavljati za z-index, mozes i 1,2,3 a mozes i 10,100,1000 vazno je samo da je onaj sa vecim brojem uvek iznad onog sa manjim.
    Naravno, uvek je najvaznije da se posao odradi. Treba samom jios proveriti na vise browsera i na vise rezolucija i sve je ok Zavisi kako je ko navikao i sta mu je jednostavnije, rezultat je vazan
    Inace, sto se tice z-indexa, naravno da nije ograniceno na 3, koristim koliko hoces, pogotovo ako zelis nesto preko necega, Ako to nije bitno, mzoes z-inex ostaviti i uvek isti....

  12. #12
    Obećava raven17 (avatar)
    Učlanjen
    30.07.2004.
    Lokacija
    Ar
    Poruke
    79
    Reputaciona moć
    49

    Thumbs up Re: Pocetnik

    Ljudi, HVALA VAM!!! Razjasnili ste mi mnoge stvari. U svakom slucaju, frejmovi nisu tako flexbilni kako sam mislio :-) Tnhx again.

  13. #13
    Poznat loop (avatar)
    Učlanjen
    29.01.2005.
    Lokacija
    u senci divljeg kestena
    Poruke
    9.160
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: Pocetnik

    Pa da nisu fleksibilni, i nisu preporucljivi ali ponekad znaju biti korisni.

Slične teme

  1. Pocetnik u WoW-u
    Autor Jack-THE-Ripper u forumu Multiplayer
    Odgovora: 8
    Poslednja poruka: 27.08.2006., 15:40
  2. pocetnik
    Autor mioni u forumu Video igre
    Odgovora: 2
    Poslednja poruka: 10.02.2006., 20:14
  3. Bas pocetnik ???
    Autor pekan000 u forumu Programiranje
    Odgovora: 7
    Poslednja poruka: 28.01.2005., 23:24
  4. pocetnik
    Autor dance_of_death u forumu Programiranje
    Odgovora: 7
    Poslednja poruka: 21.01.2005., 12:05
  5. pocetnik
    Autor g2v2zz u forumu Hardver
    Odgovora: 1
    Poslednja poruka: 09.01.2005., 03:21

Pravila za slanje poruka

  • Ne možete kreirati novu temu
  • Ne možete poslati odgovor
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoju poruku
  •