Iz istorije Crnogorske Pravoslavne Crkve:
Krštenica Ilije Baćevića iz 1923. godine
Prije osam decenija Crnogorci su u Detroitu krštavani u Pravoslavnoj Crnogorskoj CrkviDokument koji objavljujemo je krštenica (Izvod iz Protokola krštenih Pravoslavne Crnogorske Crkve) izdata u američkom gradu Detroitu 1923. godine.

U zaglavlju se nalazi ime Pravoslavne crnogorske crkve sv. Vasilija Ostroškog u ovom američkom gradu.

Dokument je izdat povodom krštenja Ilije Baćevića koji je rođen 2. avgusta, a kršten 24. avgusta 1923. godine u Detroitu.
Tu su i imena njegovih roditelja - Nika Baćevića, "iz Ulcinja, Crna Gora", i Milice, rođene Popović, takođe "iz Ulcinja, Crna Gora".

Ime kuma je Ilija Martinović, "iz Bajica, Crna Gora".

Navodi se i ime sveštenika koji je izvršio Svetu tajnu - riječ je o arhimandritu Nikodimu Janjuševiću, koji svojeručnim potpisom ovjerava autentičnost dokumenta.

Arhimandrit Janjušević bio je veoma interesantna istorijska figura - slovio je kao kandidat za nasljednika tadašnjeg crnogorskog crkvenog poglavara Mitrofana Bana, a nakon okupacije Crne Gore i nekanonskog ukinuća Pravoslavne Crnogorske Crkve, bio je komita i nepomirljivi borac za narodna prava.
Nakon odlaska iz Crne Gore, živio je u Sjedinjenim Američkim Državama gdje je uspostavio tamošnju Pravoslavnu Crnogorsku Crkvu i brinuo o duhovnom životu brojnog crnogorskog iseljeništva.


K.V.


----------------------------------------------------

Ovo je objavljeno u Podgoričkim "Vijestima" od 29. 06. 2001.