nije sija nego vrat
Prikazujem rezultate 1 do 2 od 2

Tema: nije sija nego vrat

 1. #1
  Primećen član
  Učlanjen
  21.07.2005.
  Poruke
  953
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano nije sija nego vrat

  Nije baziranje nego „stacioniranje”
  26.07.2005

  MINISTAR ODBRANE SCG PRVOSLAV DAVINIĆ NAGOVEŠTAVA MOGUĆNOST
  STACIONIRANJA TRUPA SAD

  Bura oko sporazuma o slobodnom prolasku trupa Zapadne vojne alijanse na putu za Kosmet, koji je šef diplomatije SCG Vuk Drašković potpisao s generalnim sekretarom NATO -a Japom de Hopom Sheferom, još se čestito nije ni stišala, a već je dignuta nova prašina. Pozornost domaće javnosti ovoga puta skrenuo je ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić najavom skorog potpisivanja vojnog sporazuma sa SAD koji predviđa mogućnost da se trupe Sjedinjenih Američkih Država zadrže na našoj teritoriji u određenom periodu.

  – To je takozvani ugovor o stacioniranju vojnih snaga, ali ne u tranzitu. Takve ugovore Amerikanci zaključuju sa svim partnerima s kojima sarađuju – objasnio je ministar Davinić, i istakao da "to nije ugovor o bazama, jer bi se samo radilo o privremenom stacioniranju snaga SAD na našoj teritoriji. – Posebno naglašavam da ovo uopšte ne znači da Amerikanci imaju interes da se zadrže na našoj teritoriji niti da prave neke vojne baze.
  Sporazumom bi se predvidela obaveza da svaki američki zahtev bude prethodno najavljen i odobren. Prema objašnjenju ministra odbrane, naša država može da da saglasnost za stacioniranje trupa, ali uopšte ne mora to da uradi. Odluka ostaje isključivo u našoj nadležnosti, naglašava ministar. On veli da bi status pripadnika tih jedinica SAD u pogledu njihovog imuniteta, finansijskih aranžmana i nadokande bio isti kao i u drugim sličnim sporazumima.

  Pre nego što se bilo šta potpiše, ministar Davinić najavljuje da će tražiti mišljenje i saglasnost država članica, a predviđena je i ratifikacija sporazuma u Skupštini SCG.

  Generalni sekretar Atlantskog saveta SCG Veljko B. Kadijević kaže u izjavi za "Dnevnik" da je potpisivanje vojnog sporazuma s državom koja je vodeća u svetskim poslovima veoma poželjno, važno i dobro.

  Stara priča

  O navodnoj zainteresovanosti SAD za vojne baze u Srbiji bilo je reči i u leto 2001. i zimu 2003. godine. Sjedinjene Države, su, tobože, bile zainteresovane da od Srbije na 99 godina zakupe četiri vojne baze: "Bondstil" kod Uroševca, radarsku stanicu VSCG na Pančićevom vrhu na Kopaoniku, vojni aerodrom kod Sjenice i prateće objekte na Pešteru. Informacije o tome puštane su u javnost neposredno pošto su u bazi NATO-a u Nemačkoj i sedištu Alijanse u Briselu boravili tadašnji ministar spoljnih poslova SRJ Goran Svilanović, bivši potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović i general Ninoslav Krstić, tada komandant Združenih snaga bezbednosti.

  – Prilikom naše posete bazi "Ramštajn" u Nemačkoj i sedištu NATO u Briselu uopšte nije bilo reči o eventualnom zakupu vojnih baza u Srbiji. Nije bilo reči ni o izručenju Karadžića i Mladića, jedino je traženo da sagledamo mogućnost da Nebojša Pavković što pre bude smenjen s mesta načelnika Generalštaba naše vojske – rekao nam je juče general u penziji Ninoslav Krstić, sada predsednik nevladine organizacije Forum za bezbednost i demokratiju.


  – Iako ne znam detalje, sporazum ocenjujem izuzetno važnim i dajem mu pozitivan predznak samo ako to podrazumeva da država uspostavi saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama od koje ćemo, zauzvrat, dobiti neke konkretne pokazatelje koji će nas približiti evroatlantskim integracijama i koji će nam pomoći i olakšati život u delu koji se odnosi na naoružanje, vojnu opremu, uvoz, izvoz, proizvodnju, saradnju – kaže Kadijević.

  On podseća na to da, osim generalnog skidanja embarga, koji je ukinut još Saveznoj Republici Jugoslaviji, postoji sijaset embarga i sa SAD i s drugim zemljama u smislu nabavke vojne opreme, prodaje, izvoza, opravke nekih mašina koje rade za namensku industriju.

  – To su ogromni problemi koji nas sputavaju. Jer, sada i da imamo pare, ne možemo od Amerikanaca da kupimo, na primer, F-16, helikopter "apač", čak ni vozilo "hamer" – ukazuje Veljko B. Kadijević. – Zbog toga najavu potpisivanja ovakvog sporazuma vidim i kao otopljavanje odnosa između nas i SAD i njihovo podizanje na viši nivo saradnje, kao i da, na neki način, postajemo partneri.

  Generalni sekretar Atlantskog saveta SCG očekuje i da će dolazak američkih trupa na ovu teritoriju ili njihov prolazak, podrazumevati i zajedničko učešće u borbi protiv svetskog terorizma i rešavanje preostalih političkih problema na Balkanu, uz zaštitu naših nacionalnih interesa.
  – Ne treba da potpišemo nijedan ugovor ako ne vidimo i neku korist od toga. Svaki njihov dolazak na našu teritoriju podrazumeva i finansijski aranžman za korišćenje objekata, resursa. Verovatno to postoji u tom tipskom ugovoru, koji od nas niko nije video, i mislim da bi bilo važno da javnost vidi taj sporazum da znamo o čemu se radi. Vreme je takvo da se nikome ne veruje na reč. Javnost u Srbiji je dovoljno zrela i pametna da ume sama da pročita šta piše u sporazumu i šta nam se sprema. Mislim da vrsta transparentnosti ne smeta ni Ministarstvu odbrane ni državi – naglasio je u izjavi za "Dnevnik" Veljko B. Kadijević.

  Vojni analitičar dr Zoran Dragišić ocenjuje da bi privremeno stacioniranje američkih trupa u SCG imalo "politički nemerljiv značaj, jer je partnerski odnos sa SAD važan za sve današnje i buduće probleme". On je naveo da je interes za privremenim stacioniranjem američkih trupa na teritoriji SCG "mogućnost ostvarivanja velikog profita, shodno iskustvu ostalih zemalja u kojima se nalaze američke baze".
  – Od naše sposobnosti zavisi da li ćemo te pogodnosti uspeti da iskoristimo – rekao je Dragišić.

  M. Bozokin

  vidite kako amerrikanci sve polako smirise srpske "patriote" i patriotizam 2. #2
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  22.07.2005.
  Poruke
  180
  Reputaciona moć
  47

  Podrazumevano

  Vech postoje otvoreni topici na ovu temu, nema potrebe da sharash

Slične teme

 1. Nije pokusaj izjednacenja, nego znatizelja
  Autor sinnke u forumu Ljubav i seks
  Odgovora: 48
  Poslednja poruka: 18.08.2008., 23:42

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •