Bhagavad-gita 6:36asamyatatmana yogo dusprapa iti me matih
vasyatmana tu yatata sakyo 'vaptum upayatah


Osoba neobuzdanog uma teško može dostići samospoznaju, ali onaj ko vlada svojim umom, i trudi se na odgovarajući način, sigurno će postići uspeh. To je moje mišljenje.


Svevišnja božanska osoba izjavljuje da onaj ko ne prihvati odgovarajući proces da bi odvojio um od materijalnih aktivnosti teško može dostići uspeh u samospoznaji. Pokušaj primene yoge, dok je um zaokupljen materijalnim uživanjem, nalikuje pokušaju paljenja vatre dok se na nju izliva voda. Primena yoge bez vladanja umom je gubljenje vremena. Takva predstava može biti materijalno unosna (što vrlo dobro znaju samozvani gurui i ostali prevaranti), ali je beskorisna za dostizanje duhovne spoznaje. Zato moramo vladati umom, neprestano ga zaokupljajući transcendentalnim služenjem gospodina s ljubavlju. Onaj ko nije svjestan Krišne - ne može postojano vladati umom. Osoba svesna Krišne lako dostiže rezultat primene yoge, bez posebnog truda, ali onaj ko primjenjuje yogu ne može dostići uspeh ako ne postane svestan Krišne.

Idemo dalje...

Bhagavad-gita 6:38kaccin nobhaya-vibhrastas chinnabhram iva nasyati
apratistho maha-baho vimudho brahmanah pathi


O Krišna snažnih ruku, zar takav čovek, koji odstupi od puta transcendencije, ne gubi i duhovni i materijalni uspeh, i ne iščezava kao raspršeni oblak, bez ikakvog položaja u bilo kojoj sferi?


Postoje dva puta napredovanja. Materijalisti se ne zanimaju za transcendenciju; više se zanimaju za materijalni napredak koji se postiže ekonomskim razvojem, ili za uzdizanje na više planete, odgovarajućim delovanjem. Kada osoba prihvati put transcendencije, mora ostaviti sve materijalne aktivnosti i žrtvovati sve oblike takozvane materijalne sreće. Ako transcendentalist koji teži za savršenstvom padne, naizgled gubi i jedno i drugo; drugim rečima, ne može uživati ni u materijalnoj sreći ni u duhovnom uspehu. Nema nikakav položaj, već postaje kao raspršeni oblak. Ponekad se deo malog oblaka na nebu odvoji i pridruži velikom oblaku, ali ako se ne može pridružiti velikom oblaku, raspršen vetrom, nestaje na prostranom nebu. Brahmanah pathi je put dostizanja transcendentalne spoznaje kroz spoznaju da je jastvo u suštini duhovni delić i čestica svevišnjeg gospodina, koji se manifestuje kao Brahman, Paramatma i Bhagavan. Gospodin Sri Krishna je najpotpunija manifestacija apsolutne istine i zato je onaj ko je predan vrhovnoj osobi uspešan transcendentalist. Za dostizanje tog cilja života kroz spoznaju Brahmana i Paramatme potrebno je mnogo, mnogo života (bahunam janmanam ante). Stoga je najviši put transcendentalne spoznaje bhakti-yoga ili svesnost Krišne, neposredni proces.

Bhagavad-gita nas uči da suptilna stvarnost postaje gruba stvarnost, jer dok razmišlja o predmetima čula osoba razvija vezanost za njih. Iz takve vezanosti razvija se požuda, a iz požude nastaje srdžba. Iz srdžbe nastaje potpuna iluzija, a iz iluzije pomračenost pamćenja. Kada je pamćenje pomračeno, osoba gubi inteligenciju, a kada izgubi inteligenciju ponovno pada u materijalni vrtlog.

Namaste.