BERLIN, 27. avgusta 2012. (Beta) - Diplomate iz Saudijske Arabije počinile su prošle godine u Berlinu 2.099 saobraćajnih prekršaja, više nego diplomate iz bilo kojeg drugog stranog predstavništva u glavnom gradu Nemačke.

Po navodima policije u Berlinu, saudijske diplomate su 1.832 puta uhvaćene kako parkiraju na nedozvoljenim mestima, 248 puta u prebrzoj voznji, dok 19 puta nisu poštovale crveno svetlo na semaforu.

Na drugom mestu po "divljoj vožnji", ali daleko iza Saudijaca su diplomate iz Rusije (977 prekršaja), iz SAD (595), Kine (525) i Gruzije (518). Slede diplomate iz Italije, Rumunije, Irana, Egipta i Turske.

Diplomate u zemlji službovanja uživaju imunitet, te ne mogu biti kažnjeni za saobraćajne prekršaje.

I u drugim velikim gradovima širom sveta su vlasti nemoćne da disciplinuju diplomate koje ne poštuju saobraćajne propise.

U Njujorku su se prekršaji oko sedišta Ujedinjenih nacija (UN) toliko namnožili, da je pre nekoliko godina tadašnja senatorka Njujorka, kasnije američka ministarka inostranih poslova Hilari Klinton predložila da se zemljama iz kojih su došle diplomate koje najdrskije krše saobraćajne propise uskrati razvojna pomoć.