ЉУБЉАНА -

Више организација у Словенији одлучно се успротивило обележавању 70. годишњице домобранског покрета на свечаности на којој би требало да говори и бивши премијер и председник Словеначке демократске странке Јанез Јанша.
Представници странке Солидарност, Одбора за праведно и солидарно друштво, Координационог одбора и Демократске странке рада су упозорили да домобрани нису били "браниоци домовине него нацизма", због чега су одлучно против покушаја рехабилитације домобрана.
Педесетак представника тих странака и организација се данас окупило пред спомеником НОБ код места Логатец.

Историчар и представник странке Солидарност Јоже Пирјевец рекао је да су "домобрани били браниоци Трећег Рајха, а ако би нацизам победио, то би био крај словеначког народа".

Пирјевец је указао да се домобрани не могу ни поредити с партизанима.

То је рекао и представник странке Трс Матјаж Ханжек и приметио да немачка канцеларка Ангела Меркел посећује бивше концентрационе логоре, а "ми овде славимо оне који су тамо слали људе".
Ханжек је указао да сматра да је величање домобранске војске кривично дело и да је срамота што се бивши премијер определио да учествује у томе.

"Нацисти су признали злочине, а када ћете ви?", писало је поред осталог на транспарентима окупљених пред спомеником НОБ.
http://www.rtv.rs/sr_ci/region/slovenija:-organizacije-protiv-slavljenja-domobrana_416463.html
Nastavlja se relativizacija kvinsliskih zlocinaca sirom bivse SFRJ dok za to vreme gradjani su sve zaduzeniji,privrede beleze konstantnu recesiju a nezaposlenost je sve veca i veca... Ali bitno je da se igra na kartu nacionalizma...