СРБИ И РУСИ У НОВОМ ВЕКУ
Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 65

Tema: СРБИ И РУСИ У НОВОМ ВЕКУ

 1. #1
  Берекин nije na forumu
  Бринем своју невољу,то ме весели!
  Elita Берекин (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  17.519
  Reputaciona moć
  536

  Podrazumevano СРБИ И РУСИ У НОВОМ ВЕКУ

  http://srb.fondsk.ru/news/2013/07/25/iedan-predlog-za-razmishlane-na-temu-da-li-su-nam-srbima-rusi-ikada-stvarno-pomagali.html

  Зоран Чворовић
  СРБИ И РУСИ У НОВОМ ВЕКУ  Историјски догађај

  У односима између народа, као и у односима између појединаца, постоје историјски догађаји код којих се срећу сви типични нацонални ставови, реакције и предрасуде, чиме они далеко превазилазе конкретне историјске факте. Својом општошћу ови историјски догађаји представљају незаобилазну лектиру за изградњу и успешно вођење једне озбиљне националне политике. Када су у питању српско-руски односи, у ред таквих историјских догађаја спада Букурешки мировни уговор из 1812. Због тога, али и због сложених околности у којима је настао, ондашњих дијаметрално супротних српских и руских националних позиција и очекивања, као и услед различитих оцена његовог домета, како од савременика, тако и каснијих тумача, Букурешки уговор представља репрезентативну арену за сучељавање аргумената на тему – када и колико су нам (Србима) Руси помагали.  Историјске чињенице

  О Букурешком уговору чињенице укратко говоре следеће: њиме се завршио руско-турски рат започет 1806. У току тог рата дошло је до војне руско-српске сарадње, захваљујући којој је 1809, после пораза на Чегру, избегнут потпуни слом устаничке Србије. Резултат српско-руског војног савезништва било је ослобођење од Турака источне Србије 1810. и заједничка победа у боју на Варваринском пољу. После неколико година ратовања, без значајнијег успеха на руској страни, под вођством новог команданта Дунавске армије генерала Кутузова, мада малобројнија, руска војска је сјајном победом код Рушчука, 29. новембра 1811. натерала Османску царевину да тражи закључење мира. Мир је био преко потребан и Русији јер је већ од пролећа 1810, после женидбе Наполеона аустријском принцезом, постало јасно да ће крхки француско-руски савез из Тилзита и Ерфурта, заменити француско-аустријски савез, који ће имати само једну копчу и једну мету – Русију.

  Полазећи од извесности будућег уједињеног европског напада под Наполеоновим заповедништвом, петроградском двору се журило да миром са Турском обезбеди своје јужно крило те тако макар за османску Турску бројчано смањи уједињени антируски блок. Зато је још у фебруару 1810. цар Александар опуномоћио команданта Дунавске армије да може да приступи преговорима о закључењу мира с Турском. Интерес српских устаника био је – чинило се тада Карађорђу и већини старешина – сасвим супротан руском. Он је најјасније изражен у Карађорђевом обраћању 1810. Милану Обреновићу, Миленку Стојковићу и Петру Добрњцу да Срби сами не могу ништа да учине ако росијска војска не дође. Укратко, колико је руски интерес налагао закључење мира са Турском, толико је судбина устаничке Србија зависила, као и 1809. и 1810, од руског останка у рату против Порте. Имајући то виду, Милорад Екмечић закључује: „Наполеонов поход на Русију 1812. представљао је почетак агоније Српске револуције (Првог српског устанка)“. (М. Екмечић, Дуго кретање између клања и орања, Историја Срба у Новом Веку (1492–1992), Београд 2008, стр. 194)

  Букурешки уговор потписан је 16. (28) маја од преговарача генерала Кутузова и Ахмед-паше, а цар Александар II ратификовао га је 11. (23) јуна, само дан пред Наполеонов упад у Русију. Турска је због општеевропских прилика и ситуације у којој се нашла Русија суочена са Наполеоновим нападом, одуговлачила ратификацију мировног уговора, уз сталне притиске Аустрије, а посебно Француске, да настави рат са Русијом. Преговарачка позиција Русије у односу на Турску додатно је била отежана миром који је Енглеска још 5. јануара 1809. закључила са Турском, гарантујући у целини њен територијални интегритет.

  Осма тачка Букурешког уговора односила се на устаничку Србију и њом је била предвиђена општа амнестија за српске устанике, предавање старих утврђења у турске руке, а рушење новоподигнутих утврда, и, најзад, обавеза Порте да на српску молбу дарује Србима унутрашњу управу, према моделу аутономије коју су уживали становници грчких Архипелашких острва. 1)

  Међутим, српске устаничке старешине нису хтеле да чују за предају утврђења Турцима. То потврђује писмо које је Карађорђе 10. (22) јула упутио главнокомандујућем руске Дунавске армије адмиралу Чичагову, као и писма руског незваничног представника у Србији, Ф. И. Недобе упућена адмиралу Чичагову од 25. јула 1812. и руском конзулу у Букурешту Л. Г. Кирку од 3. фебруара 1813. (Сва наведена преписка објављена је на сајту Восточная Литература: http://www.vostlit.info/Texts/Dokumenty/Serbien/XIX/1800-1820/Perv_serb_vosst_1/index.phtml?id=8287) Тај део Букурешког уговора био је Србима после 11-годишњег живота без турских војних посада – раван капитулацији.

  Стратегија несложних Србијиних устаничких вођа сводила се на покушај вођења самосталних преговора са Портом, при том они су невешто симулирали да им је било непознато да руско-турски мировни уговор садржи било какву клаузулу која се односила на Србију. Описујући српски и турски однос према Букурешком уговору, правни историчар Д. Јанковић истиче, како „очигледно ни једна страна, ни српска, ни турска, нису водиле рачуна о постојању Букурешког уговора; оне су разговарале и преговарале као да тај руско-турски уговор не постоји, као да их он уопште не обавезује“. (Д. Јанковић, Српска држава Првог устанка, стр. 184). Истовремено, од покровитељке Русије се очекивало да у условима Наполеонове инвазије на Русију, а противно одредбама мировног уговора који Србију враћа под турски суверенитет, задржи у Србији војне јединице и у Београду именује једног званичног конзула. У српским безуспешним покушајима да са Портом отпочну преговоре мимо неприхватљивог Букурешког уговора, прошла је читава година, током које је Турска чекајући повољне спољнополитичке околности вребала тренутак за ратни обрачун са устаничком Србијом.

  Руска стратегија упорног убеђивања Срба, пре свега посредством Недобе и цариградског конзула Италинског да је у њиховом најбољем интересу да Турцима предају утврђења и тиме покажу добру вољу за извршење 8. тачке Букурешког уговора – остала је без успеха. Једноставно, разговор између српских старешина и званичне Русије 1812. био је разговор глувих и он је, како је предвиђао у својим депешама из Београда Ф. И. Недоба, најављивао брзи крвави слом устаничке Србије.

  Спољнополитичке и војничке недаће Русије одувек су биле прави тренутак за почетак војничког покоравања Срба. Поход Османлија на Србију отпочео је у јулу 1813, оног тренутка када се сазнало да је код Лицена и Бауцена Наполеон извојевао победу над Русима и Прусима, чиме је опстанак руско-пруског савеза био доведен у питање. Све 11-годишње српске ослободилачке политичке тековине, стечене у херојском устанку, за само три месеца збрисане су у крви турске освете и терора. Већина устаничких старешина на челу са Карађорђем напустила је Србију, обраћајући се у тим тренутцима за помоћ и заштиту руском цару и најзад насељавајући се на сигурном – у руској покрајини Бесарабији.

  - - - - - - - - - -

  Као прво, у неколико службених депеша министра иностраних послова Русије, Н. П. Румјанцева, јасно се још од 1810. истиче стална брига руског двора, јер „Његово Царско Величанство посебно уважава српску нацију“, да „на чврстим основама учврсти њено благостање“. Притом, ондашња руска балканска политика не пати од геополитичке нереалности, већ је јасно опредељена максималним и минималним циљевима. Максимални циљ је српска независност, минимални унутрашња аутономија и њено касније постепено прерастање под руском заштитом у пуну сувереност. Доцнија руска снажна дипломатска и војна акција на реализацији 8. тачке Букурешког уговора, као стожерна тачка руске балканске политике у периоду од 1816–1830, на најбољи начин је потврдила озбиљност руских обећања изражених у обраћању грофа Ивелића да се „верност и приврженост његовог царског величанства према врховном вожду и целом српском народу, не само неће умањивати, већ ће са истеривањем непријатеља иза граница Русије њих потврдити сами догађаји“.

  У исто време, српске старешине, на челу са Карађорђем, испољавају снажно властољубље, неслогу, нереалне политичке процене и потпуну личну и политичку недоследност. Испред жеље за очувањем власти, по много чему схваћене у османској спахијској традицији, код њих измичу многи морални, национални и политички обзири. Министар Румјанцев у једној депеши од 16. јауара 1810. подвукао је како су се Срби, „мада су увидели бригу за њих нашег високог двора, који је пружио обилату помоћ да на сваки начин помогне одбрани њихове отаџбине, при првој својој недаћи склонили под покровитељство друге државе са којом смо ми тада били у рату“. Реч је о 1809, када Карађорђе нуди Аустрији, која се налазила у рат са Русијом, да постане покровитељ Србије. Да није реч о изузетку у понашању српског вожда, говори и мисија Р. Вучинића у Француској, где се једном другом крвном непријатељу Русије – Наполеону, нудило туторство над Србијом. 2)
  "како је до непрепознавања доведена суштина преваре" 2. #2
  Берекин nije na forumu
  Бринем своју невољу,то ме весели!
  Elita Берекин (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  17.519
  Reputaciona moć
  536

  Podrazumevano Re: СРБИ И РУСИ У НОВОМ ВЕКУ

  Међутим, политика руског двора не пада на сличним искушењима, па министар Румјанцев закључује, како „не осврћући се на несталности српских првака, цар не престаје да их штити својим покровитељством“. Царска дозвола да се несрећне српске старешине интерниране у Аустрији, чије су им власти привремено одузеле све покретне ствари, помогну и сместе у Русији, недвосмислено на делу потврђују чврстину руских обећања. Такође, руски званичници јасно у својим депешама одвајају вероломне старешине од обичног народа, који је, када су у питању стварне прилике и перспективе српског устанка, као и јемства Букурешког уговора, живео, како истиче Италински, у потпуном „незнању“. Највећу цену нералних властољубивих амбиција српских старешина, испољених кроз одбијање Букурешког уговора, није платила Русија, већ српска сиротиња остављена од својих пребеглих вођа на милост и немилост старом крвнику.

  За разлику од Русије, Аустрија и Француска све чине да заштите турски суверенитет, а прва не само да не хаје за терор над Србима, већ 1809. затвара границу за дотурање оружја, муниције и других потрепштина Србима, истовремено материјално помажући турско наоружавање за поход на Србију. Српске бегунце после пропасти устанка, Аустрија масовно присилно мобилише као топовску храну за рат против Наполеона. (В. Поповић, Метернихова политика на Блиском Истоку, Београд 1931, стр. 32, 34) Став западних држава према српском националном ослобођењу најотвореније је тада изразио чувени гроф Метерних: „Још не видим Србију потпуно покорену, против чега уосталом немам ништа“. (Р. Љушић, Вожд Карађорђе, стр. 171) Уз то, како руски, тако и српски извори показују да су први творци пропагандне тезе о злоупотреби Срба од стране Руса – били аустријски жбири.

  - - - - - - - - - -

  Стара антируска пропаганда

  После 201 године од Букурешког уговора, нови српски властодршци, предвођени А. Вучићем, обмањујући сопствени народ у погледу стварне снаге Резолуције 1244, Евроазијске уније и извесности и озбиљности руске политичке, економске и војне понуде Србији, заштиту и сарадњу историјски провереног српског пријатеља трампе за туторство древног српског непријатеља. Наравно, као и 1809. и 1810. западно покровитељство је потребно зарад очувања сопствене власти и привилегија по сваку цену, а ту се руска заштита, окренута интересима српског народа као целине, свакако чини недовољном. И овог пута српски Европејци, док свим снагама подржавају медијски исфорсирану тезу „да нас је Русија заборавила“, сами насилно испоручју Србе са КиМ њиховом крвнику Х. Тачију. Уз то, плански заборављају да постоје Срби ван „Србијице“, коју им је Запад исцртао, па Србе у РС претварају у Босанце, а постојање Срба и СПЦ у Црној Гори потпуно игноришу. Ништа ново, јер је и краљ Милан Обреновић својим аустроподобним србијанством заборавио на прекодринске Србе, а у односима са цетињским двором први је посејао отровно семе братског раздора.

  Чињенице већ сада говоре да ће српски народ, не буде ли ове јесени одбранио своју државу и њен уставни поредак тако што ће изградњом покрајинских структура на КиМ и бојкотом избора сахранити правно и морално наказно мртворођенче – Бриселски споразум, поново услед властољубља и авантуризма својих вођа доживети нову 1813. Но данас – за разлику од 1813 – српски народ, биолошки и духовно исцрпљен после три таласа западњачења (напредњачко-милановског, у Краљевини, и Брозовој Југославији), тешко би изнедрио нови Таковски устанак, у коме би била повраћена лична и политичка грађанска права изручена САД и ЕУ, заједно са државном сувереношћу, током такозваних бриселских преговора.

  То би за Русију значило да уместо духовно најсроднијег савезника – политички слободног српског народа – на кључној евроазијској трансверзали добија НАТО колонију.
  "како је до непрепознавања доведена суштина преваре"

 3. #3
  Берекин nije na forumu
  Бринем своју невољу,то ме весели!
  Elita Берекин (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  17.519
  Reputaciona moć
  536

  Podrazumevano Re: СРБИ И РУСИ У НОВОМ ВЕКУ

  Очекујем да еурофилска браћа жестоко реагују на изнесена "оптужбе". ЕУ или смрт!
  "како је до непрепознавања доведена суштина преваре"

 4. #4
  Elita Kroasan (avatar)
  Učlanjen
  10.01.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Ispred Ruske Ambasade, u redu za rusku radnu vizu
  Poruke
  20.845
  Reputaciona moć
  611

  Podrazumevano Re: СРБИ И РУСИ У НОВОМ ВЕКУ

  Ослобођена рата с Русијом, Турска подузима рат против Србије. Хвала !

  A Берлински конгрес, независност, чему прескакање хисторије ?
  Uzorni građanin EvroAzijske Imperije.

  Jevgenij Zamjatin "MI" i Džorž Orvel "1984" su naša svakodnevnica.

 5. #5
  Берекин nije na forumu
  Бринем своју невољу,то ме весели!
  Elita Берекин (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  17.519
  Reputaciona moć
  536

  Podrazumevano Re: СРБИ И РУСИ У НОВОМ ВЕКУ

  Citat Original postavio Kroasan Pogledaj poruku
  Ослобођена рата с Русијом, Турска подузима рат против Србије. Хвала !

  A Берлински конгрес, независност, чему прескакање хисторије ?
  Берлински конгрес био прије Букурешког мира?
  "како је до непрепознавања доведена суштина преваре"

 6. #6
  Domaćin
  Učlanjen
  15.02.2013.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.040
  Reputaciona moć
  69

  Podrazumevano Re: СРБИ И РУСИ У НОВОМ ВЕКУ

  Cinjenica je da je Srbija bila jaka onda kada je bila i Rusija.Tacno je da bismo 1809 bili pregazeni da nije bilo Rusa.Samo zahvaljujuci njihovoj diplomatskoj ofanzivi mi smo sultanovim hatiserifom dobili autonomiju.A narocito se ne sme zaboraviti da je Ruski car izgubio zivot,a Rusija pala u 70-togodisnje komunisticko ropstvo.I sve to zbog Srbije.Druga je stvar sto u danasnje vreme ima mnogo budala kod nas pa misle da bi Rusija trebala da nam vojno oslobadja Kosovo,a mi da sedimo sa strane.

 7. #7
  Veoma poznat Lakonac (avatar)
  Učlanjen
  20.12.2012.
  Pol
  muški
  Poruke
  14.148
  Tekstova u blogu
  17
  Reputaciona moć
  437

  Podrazumevano Re: СРБИ И РУСИ У НОВОМ ВЕКУ

  Novo vreme stare dileme. Postsovjetska Rusija se vraća politici carske Rusije. Mi hteli-ne hteli moramo da ponavljamo istorijske cikluse jer Rusija ne vraća sa mo politiku prema Srbiji na raniji nivo već to radi sa politikom prema celoj Evropi.

  Znači neke stvari se događaju mimo naših želja jer su vektori istorijskih sila previše jaki za Srbiju. Treba samo da se prilagodimo i pametno odigramo. U tom slučaju budućnost Srbije će biti svetla jer će biti uvažavana i od istoka i od zapada. Nije nikakva slučajnost ta činjenica da je Srbija bila jaka samo onda kada i Rusija, isto kao što je Srbija tonula u isto vreme sa Rusijom. Pametnom bi samo te činjenice trebale biti dovoljne, jer anglosaksonci bi bili najsrećniji kada Srbije ne bi ni bilo. Tu strašno greše, ali se njihove zablude teško menjaju. Naš je zadatak da budemo svesni toga i da se prilagodimo.
  all those moments will be lost like tears in the rain
  http://www.youtube.com/watch?v=Sy8iUI_ayuo
  http://www.youtube.com/watch?v=ApekdE42sHE

 8. #8
  Domaćin Isus33 (avatar)
  Učlanjen
  18.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  daleko od Sarajeva
  Poruke
  3.073
  Reputaciona moć
  135

  Podrazumevano Re: СРБИ И РУСИ У НОВОМ ВЕКУ

  Citat Original postavio dragon986 Pogledaj poruku
  Cinjenica je da je Srbija bila jaka onda kada je bila i Rusija.Tacno je da bismo 1809 bili pregazeni da nije bilo Rusa.Samo zahvaljujuci njihovoj diplomatskoj ofanzivi mi smo sultanovim hatiserifom dobili autonomiju.A narocito se ne sme zaboraviti da je Ruski car izgubio zivot,a Rusija pala u 70-togodisnje komunisticko ropstvo.I sve to zbog Srbije.Druga je stvar sto u danasnje vreme ima mnogo budala kod nas pa misle da bi Rusija trebala da nam vojno oslobadja Kosovo,a mi da sedimo sa strane.
  Nije Rusija zbog nas pala u "komunisticko ropstvo" nego zbog toga kilavog cara koji je u to vrijeme sjedio na prijestolju i zbog do krajnosti trulog stanja u koje je Rusija upala do guse.

 9. #9
  Elita daxt (avatar)
  Učlanjen
  20.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  beograd
  Poruke
  17.019
  Reputaciona moć
  380

  Podrazumevano Re: СРБИ И РУСИ У НОВОМ ВЕКУ

  rusija ubrzano jaca na svim poljima i to na zapadu odlicno znaju, samo ugovor rusije i kine od 270 milijardi evra o isporukama nafte puno govori. raspadajuci i smrdljivi zapad nije u stanju da zaustavi prelivanje kapitala i ekonomske moci prema dalekom istoku i rusiji kao centralnoj zemlji evroazije. tu se srbija nece mnogo pitati, interesi rusije, amerike, kine, nemacke, muslimanskog sveta ce da odrede srpsku sudbinu na balkanu
  ...

 10. #10
  Veoma poznat Lakonac (avatar)
  Učlanjen
  20.12.2012.
  Pol
  muški
  Poruke
  14.148
  Tekstova u blogu
  17
  Reputaciona moć
  437

  Podrazumevano Re: СРБИ И РУСИ У НОВОМ ВЕКУ

  Citat Original postavio daxt Pogledaj poruku
  rusija ubrzano jaca na svim poljima i to na zapadu odlicno znaju, samo ugovor rusije i kine od 270 milijardi evra o isporukama nafte puno govori. raspadajuci i smrdljivi zapad nije u stanju da zaustavi prelivanje kapitala i ekonomske moci prema dalekom istoku i rusiji kao centralnoj zemlji evroazije. tu se srbija nece mnogo pitati, interesi rusije, amerike, kine, nemacke, muslimanskog sveta ce da odrede srpsku sudbinu na balkanu
  Pouzdana je informacija da su Rokfelerovi posle ove informacije bili na grupnu seansu kod neuropsihijatra. Bilo je i nervnih slomova, poziva da se započne nuklearni rat, lomnjave nameštaja. Stvarno im je teško palo, al smirili se valjda malo.
  all those moments will be lost like tears in the rain
  http://www.youtube.com/watch?v=Sy8iUI_ayuo
  http://www.youtube.com/watch?v=ApekdE42sHE

 11. #11
  Domaćin
  Učlanjen
  15.02.2013.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.040
  Reputaciona moć
  69

  Podrazumevano Re: СРБИ И РУСИ У НОВОМ ВЕКУ

  Citat Original postavio Isus33 Pogledaj poruku
  Nije Rusija zbog nas pala u "komunisticko ropstvo" nego zbog toga kilavog cara koji je u to vrijeme sjedio na prijestolju i zbog do krajnosti trulog stanja u koje je Rusija upala do guse.
  Ruski car Nikolaj je usao u rat iako je sve to znao(da zemlja ima unutrasnje probleme,da vojska nije spremna za rat).I jedino je taj rat razlog za pobedu komunista.A kako se to odrazilo na Rusiju znamo.

 12. #12
  Elita Kroasan (avatar)
  Učlanjen
  10.01.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Ispred Ruske Ambasade, u redu za rusku radnu vizu
  Poruke
  20.845
  Reputaciona moć
  611

  Podrazumevano Re: СРБИ И РУСИ У НОВОМ ВЕКУ

  Citat Original postavio Берекин Pogledaj poruku
  Берлински конгрес био прије Букурешког мира?
  Повезујеш Букурештански уговор са данашњом ситуацијом, значи 201 година и одједном ето су ту неко еброталибанске снаге а између 201 године провалија ничега.
  Uzorni građanin EvroAzijske Imperije.

  Jevgenij Zamjatin "MI" i Džorž Orvel "1984" su naša svakodnevnica.

 13. #13
  Domaćin Isus33 (avatar)
  Učlanjen
  18.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  daleko od Sarajeva
  Poruke
  3.073
  Reputaciona moć
  135

  Podrazumevano Re: СРБИ И РУСИ У НОВОМ ВЕКУ

  Revolucija u Rusiji je bila samo pitanje vremena. Caru je bilo potrebno dvije godine da ugusi prvu revoluciju, 1905. godine. Poslije se trazio samo povoljan momenat da se narod opet podigne i taj momenat bi svakako dosao prije ili kasnije jer je rusko drustvo jednostavno bilo zrelo za revoluciju. Bez toga se vise nije moglo proci. To sto smo mi "uletili" u tu pricu je puka slucajnost zbog koje ne treba da imamo osjecaj krivice ili neke duznosti prema Rusima jer su pali u komunizam.

 14. #14
  Берекин nije na forumu
  Бринем своју невољу,то ме весели!
  Elita Берекин (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  17.519
  Reputaciona moć
  536

  Podrazumevano Re: СРБИ И РУСИ У НОВОМ ВЕКУ

  Citat Original postavio Kroasan Pogledaj poruku
  Повезујеш Букурештански уговор са данашњом ситуацијом, значи 201 година и одједном ето су ту неко еброталибанске снаге а између 201 године провалија ничега.
  Повезује аутор текста, а не ја. Напиши шта ти смета, тј. са чим се не слажеш.
  "како је до непрепознавања доведена суштина преваре"

 15. #15
  Берекин nije na forumu
  Бринем своју невољу,то ме весели!
  Elita Берекин (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  17.519
  Reputaciona moć
  536

  Podrazumevano Re: СРБИ И РУСИ У НОВОМ ВЕКУ

  Citat Original postavio Isus33 Pogledaj poruku
  Revolucija u Rusiji je bila samo pitanje vremena. Caru je bilo potrebno dvije godine da ugusi prvu revoluciju, 1905. godine. Poslije se trazio samo povoljan momenat da se narod opet podigne i taj momenat bi svakako dosao prije ili kasnije jer je rusko drustvo jednostavno bilo zrelo za revoluciju. Bez toga se vise nije moglo proci. To sto smo mi "uletili" u tu pricu je puka slucajnost zbog koje ne treba da imamo osjecaj krivice ili neke duznosti prema Rusima jer su pali u komunizam.
  Читао сам да је Русија након "револуције" 1905. доживјела брз привредни развој. А да је цар био "килав" тврди и Солжењицин: " Не живети у лажи".
  "како је до непрепознавања доведена суштина преваре"

 16. #16
  Veoma poznat Mickie (avatar)
  Učlanjen
  14.04.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.221
  Reputaciona moć
  523

  Podrazumevano Re: СРБИ И РУСИ У НОВОМ ВЕКУ

  Citat Original postavio Isus33 Pogledaj poruku
  Revolucija u Rusiji je bila samo pitanje vremena. Caru je bilo potrebno dvije godine da ugusi prvu revoluciju, 1905. godine. Poslije se trazio samo povoljan momenat da se narod opet podigne i taj momenat bi svakako dosao prije ili kasnije jer je rusko drustvo jednostavno bilo zrelo za revoluciju. Bez toga se vise nije moglo proci. To sto smo mi "uletili" u tu pricu je puka slucajnost zbog koje ne treba da imamo osjecaj krivice ili neke duznosti prema Rusima jer su pali u komunizam.
  Nije tako prosto. Rusija je bila "zrela" za revoluciju jer je usla u savez sa anglo-saksoncima i francuzima, koji su i hteli unistenje Ruske Carevine i Ruske Civilizacije. To su mogli jedino da urade kao saveznici, nikako kao neprijatelji. Na primer, posle sklapanja saveznistva sa francuskom, skinuta je zabrana na intoniranje Marseljeze. Ranije se za to islo u zatvor, kao sad za hitlerovske pesme. Posle toga je jedan deo ruske elite stavio sebi za cilj da od Rusije napravi novu Vrancusku.

  Rusiji nikakvo saveznistvo sa tupavim Vrnacuzima i lukavim Englezima nije trebalo. A Englezi i Francuzi su gledali kako da Rusiju uvuku u rat... Prvi Svetski rat je prvo trebao da izbije kad je Kajzer Vilhem srao protiv engleske, pa onda kad je u Maroku podrzao pobunu protiv Francuske vlasti, sve to su Francuzi i Englezi otrpeli... jer su znali da to Rusiji nije bitno i da nece udariti na Nemacku zbog toga. Pa su onda napravili krizu na Balkanu... ako se tu Rusija ne umesa, izbice revolucija oko toga... ako se umesa, bice krvavi rat godinama, pa je onda plodno tlo za revoluciju, ko sto je ispala. Ne jedna nego dve.
  Poslednji put ažurirao/la Mickie : 24.08.2013. u 19:07

 17. #17
  Elita Александр Григорьевич (avatar)
  Učlanjen
  18.06.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Минск
  Poruke
  16.833
  Reputaciona moć
  597

  Podrazumevano Re: СРБИ И РУСИ У НОВОМ ВЕКУ

  Citat Original postavio Берекин Pogledaj poruku
  Очекујем да еурофилска браћа жестоко реагују на изнесена "оптужбе". ЕУ или смрт!
  Хмм... Очекује се оштар еуроТалибански протест!
  Poslednji put ažurirao/la Александр Григорьевич : 24.08.2013. u 18:27
  Север - То је посебно место где се сусрећу други светови!

 18. #18
  Domaćin Isus33 (avatar)
  Učlanjen
  18.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  daleko od Sarajeva
  Poruke
  3.073
  Reputaciona moć
  135

  Podrazumevano Re: СРБИ И РУСИ У НОВОМ ВЕКУ

  Kazu da je kontroverzni Raspucin dva puta uspio odgovoriti cara da otpocne svjetski rat. Prvi put je to bilo 1908. kad je Austrija anektirala Bosnu i Hercegovinu a drugi put 1912. kada su se balkanske zemlje udruzile protiv Turske. Tada je htjeo udariti direktno na Carigrad i time pomoci Balkancima da se oslobode. I 1914. je pokusao odvratiti Nikolaja Drugog od uvlacenja Rusije u rat ali taj put nije uspio.

 19. #19
  Elita Александр Григорьевич (avatar)
  Učlanjen
  18.06.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Минск
  Poruke
  16.833
  Reputaciona moć
  597

  Podrazumevano Re: СРБИ И РУСИ У НОВОМ ВЕКУ

  ПОГЛЕД ИЗ МОСКВЕ: Србија данас

  Север - То је посебно место где се сусрећу други светови!

 20. #20
  Берекин nije na forumu
  Бринем своју невољу,то ме весели!
  Elita Берекин (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  17.519
  Reputaciona moć
  536

  Podrazumevano Re: СРБИ И РУСИ У НОВОМ ВЕКУ

  Citat Original postavio Александр Григорьевич Pogledaj poruku
  Хмм... Очекује се оштар еуроТалибански протест!
  ЕУроталибански Термопили или прецизније Чмаропили.
  "како је до непрепознавања доведена суштина преваре"

 21. #21
  dulesrbenda nije na forumu
  Манастири и свето гудало,тоје нашу Вјеру сачувало
  Buduća legenda dulesrbenda (avatar)
  Učlanjen
  15.02.2013.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србска Србија
  Poruke
  30.904
  Reputaciona moć
  538

  Podrazumevano Re: СРБИ И РУСИ У НОВОМ ВЕКУ

  Citat Original postavio Isus33 Pogledaj poruku
  Nije Rusija zbog nas pala u "komunisticko ropstvo" nego zbog toga kilavog cara koji je u to vrijeme sjedio na prijestolju i zbog do krajnosti trulog stanja u koje je Rusija upala do guse.
  Глупост. Русија у време Цара Николаја је била веома развијена. Русија је пала у ропство због Запада и западних плаћеника који су свргнули Цара извели револуцију и кренули да уништавају Русију.
  ,,Солунски ратници јесу наши очеви и дедови, а колико смо ми њихови потомци – нека свако упита себе."-Антоније Ђурић

 22. #22
  Elita Александр Григорьевич (avatar)
  Učlanjen
  18.06.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Минск
  Poruke
  16.833
  Reputaciona moć
  597

  Podrazumevano Re: СРБИ И РУСИ У НОВОМ ВЕКУ

  Citat Original postavio dulesrbenda Pogledaj poruku
  Глупост. Русија у време Цара Николаја је била веома развијена. Русија је пала у ропство због Запада и западних плаћеника који су свргнули Цара извели револуцију и кренули да уништавају Русију.
  Od 03:06
  Север - То је посебно место где се сусрећу други светови!

 23. #23
  dulesrbenda nije na forumu
  Манастири и свето гудало,тоје нашу Вјеру сачувало
  Buduća legenda dulesrbenda (avatar)
  Učlanjen
  15.02.2013.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србска Србија
  Poruke
  30.904
  Reputaciona moć
  538

  Podrazumevano Re: СРБИ И РУСИ У НОВОМ ВЕКУ

  Citat Original postavio Александр Григорьевич Pogledaj poruku
  Od 03:06
  Баш тако!
  ,,Солунски ратници јесу наши очеви и дедови, а колико смо ми њихови потомци – нека свако упита себе."-Антоније Ђурић

 24. #24
  Domaćin Isus33 (avatar)
  Učlanjen
  18.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  daleko od Sarajeva
  Poruke
  3.073
  Reputaciona moć
  135

  Podrazumevano Re: СРБИ И РУСИ У НОВОМ ВЕКУ

  Citat Original postavio dulesrbenda Pogledaj poruku
  Глупост. Русија у време Цара Николаја је била веома развијена. Русија је пала у ропство због Запада и западних плаћеника који су свргнули Цара извели револуцију и кренули да уништавају Русију.
  Uvijek su za sve probleme i sve poraze (i kod nas a evo i kod Rusa) krivi nekakvi "strani placenici", nekakav "zapad", nekakve judeo-masonske zavjere... Samo mi sami nismo nizasta krivi. Govna u kojima plivamo su nam drugi podmetnuli a mi bi eto samo da mirno zivimo i da se razvijamo. I taman kada nam krene na bolje a oni nam podmetnu nekakvu revoluciju i unazade nas. Jadni mi.

 25. #25
  dulesrbenda nije na forumu
  Манастири и свето гудало,тоје нашу Вјеру сачувало
  Buduća legenda dulesrbenda (avatar)
  Učlanjen
  15.02.2013.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србска Србија
  Poruke
  30.904
  Reputaciona moć
  538

  Podrazumevano Re: СРБИ И РУСИ У НОВОМ ВЕКУ

  Citat Original postavio Isus33 Pogledaj poruku
  Uvijek su za sve probleme i sve poraze (i kod nas a evo i kod Rusa) krivi nekakvi "strani placenici", nekakav "zapad", nekakve judeo-masonske zavjere... Samo mi sami nismo nizasta krivi. Govna u kojima plivamo su nam drugi podmetnuli a mi bi eto samo da mirno zivimo i da se razvijamo. I taman kada nam krene na bolje a oni nam podmetnu nekakvu revoluciju i unazade nas. Jadni mi.
  Па погледај горњи клип који је поставио Александар, ту су изнесене чињенице. Дакле, нема демагофје већ саме чињенице. Дакле, погледај ако те интерсује истина.
  ,,Солунски ратници јесу наши очеви и дедови, а колико смо ми њихови потомци – нека свако упита себе."-Антоније Ђурић

Slične teme

 1. Odgovora: 85
  Poslednja poruka: 10.09.2012., 15:38
 2. Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 10.04.2012., 02:58
 3. Odgovora: 140
  Poslednja poruka: 01.01.2012., 17:53
 4. Odgovora: 111
  Poslednja poruka: 22.05.2011., 16:24
 5. Срби и анти-срби
  Autor commodore u forumu Politika
  Odgovora: 108
  Poslednja poruka: 14.12.2005., 19:08

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •