) - Svemirska sonda američke agencije za istraživanje svemira NASA, "Vojadžer 1" (Voyager 1) napustila je Sunčev sistem i ušla u medjuzvezdani prostor.

Pritom se pokazalo da medjuzvezdani prostor nije nalik onome što su naučnici očekivali: izgleda da nije tačna procena da magnetno polje u medjuzvezdanom prostoru teče u drugačijem smeru nego u Sunčevom sistemu.

"Magnetno polje u Sunčevom sistemu je poravnato s magnetnim poljem u medjuzvezdanom prostoru", rekao je medjutim fizičar Univerziteta Merilenda, SAD, Mar Svisdek (Marc Swisdak), prenosi sajt MSN iz časopisa "The Astrophysical Journal Letters".

Pošto nije bilo očekivane promene u magnetnom polju, ispostavilo se da je "Vojadžer" u medjuzvezdani prostor ušao mnogo ranije - još pre godinu dana kada je merenje pokazalo naglo smanjenje broja čestica koje stižu sa Sunca, a povećanje galaktičkog zračenja iz medjuzvezdanog prostora.

Ipak, s tom procenom se ne slaže vodeći naučnik projekta "Vojadžer", sada penzionisani Edvard Stoun. On kaže da je, iako se zna gde je sonda i šta ona meri, teško proceniti gde je granica Sunčevog sistema i medjuzvezdanog prostora.

Stoun i drugi naučnici smatraju da je "Vojadžer" sada u medjuprostoru za koji se ranije nije znalo, a nazivaju ga "magnetnim auto-putem".

"Vojadžeri" "1" i "2" su lansirani 1977. s ciljem da prikupe podatke o udaljenim planetama Sunčevog sistema.

Udaljenost "Vojadžera 1" od Sunca je sada 120 puta veća od udaljenosti izmedju Zemlje i Sunca, a "Vojadžer 2" upravo izlazi iz Sunčevog sistema putujući u suprotnom pravcu.