Bio sam rob u Montevideu!
Prikazujem rezultate 1 do 15 od 15

Tema: Bio sam rob u Montevideu!

 1. #1
  Buduća legenda Jacob (avatar)
  Učlanjen
  20.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  48.942
  Reputaciona moć
  693

  Podrazumevano Bio sam rob u Montevideu!

  ROBOVANJE je prava reč koja opisuje položaj srpskih radnika angažovanih u Urugvaju, u mestu Montes del Plata, gde se gradi najveća fabrika celuloze na svetu. Ja sam, na nesreću, bio jedan od njih. Na kraju više i nismo znali za koga radimo. Kad vas angažuje prva firma, onda vas iznajmljuje drugoj i tako idete iz ruke u ruku. Ugovori koje ste potpisali niko ne zarezuje. Ako tražite platu, u najboljem slučaju vam ponude avionsku kartu uz pretnju da se što pre izgubite - uzbuđeno nam je ispričao Sreten Radosvljević, iz Majdanpeka, koji je od maja do 21. jula radio u Urugvaju kao monter.

  On se redakciji "Novosti" javio da potvrdi navode teksta o teškom položaju srpskih radnika koji su u Urugvaj otišli ne samo samostalno preko raznih agencija, već i onih koje su matične kuće iz Srbije poslale na rad u inostranstvo s urednim papirima i putnim nalozima.

  - Ja sam se, na sreću, izvukao, ali ne znam kakva je sudbina mojih kolega koje su ostale ucenjene i praktično zarobljene. Mnogi su, kao i ja, radili bez radnih i boravišnih viza i mogli bi da dođu pod udar zakona. Pokušavao sam da se čujem s kolegama u Urugvaju, ali se više nisu javljali. Verovatno im je zaprećeno da ćute - kaže Radosavljević.

  On naglašava da je dugo preko agencija odlazio na rad u Afriku i da nije imao loša iskustva sve do ove godine, kad je odlučio da ode u Urugvaj.

  - Početkom 2012. saznao sam da slovenačka firma "Varkom" nudi dobro plaćen posao u Urugvaju. Pošto nemaju predstavništvo u Srbiji pozvao sam vlasnika firme u Mariboru koji mi je delovao ozbiljno. U Urugvaj sam krenuo s drugom grupom radnika iz Srbije koje je angažovao "Varkom" 29. aprila. Ugovore smo potpisivali na aerodromu, pred poletanje aviona - navodi Radosavljević.

  Sagovornik "Novosti" kaže da nije video ništa sumnjivo u ugovorima pisanim na slovenačkom. Oni su potvrđivali usmenu ponudu po kojoj se sat rada plaća 10 evra, odnosno 80 odsto te sume u slučaju da dođe do zastoja u radu koji nije izazvan krivicom radnika. Plata za prethodni mesec, prema ugovoru, trebalo je da stiže petnaestog u tekućem mesecu.

  - Na aerodromu su pojavio i Austrijanac, koji se predstavio kao zastupnik austrijske firme "Felvok" registrovane u Urugvaju, kojoj nas je iznajmio slovenački "Vartek". I sa njim smo potpisivali ugovore, pisane samo na nemačkom. Tek kasnije smo videli da je "Felvok" firma koja pripada "Global stil mauntingu" iz Sent Galena u Švajcarskoj. I sama priča zvuči ludo, zamislite kako je kada upadnete u tu mrežu - s gorčinom se priseća Radosavljević.

  Sagovornik "Novosti" kaže da su 30. aprila stigli s grupom od 13 kolega u Montevideo, odakle su autobusom prebačeni do Kolonije del Sakramento. Odatle su prebačeni u sedam kilometara udaljeni kamp "Nju heneral". Posle zdravstvenih pregleda i procedura za dobijanje identifikacionih kartica, bez kojih ne može da se uđe ni u gradilište ni u kamp, pod nadzorom privatnog obezbeđenja, na gradilište su izašli 7. maja.

  - Veče pre početka posla u kampu nas je obišao predstavnik "Felvoka" i strogo upozorio da nipošto ne kontaktiramo s ljudima iz sindikata "Sunka" koji nose sive kacige. Tada nismo ozbiljno shvatili prigovore kolega iz prve grupe koji su ranije stigli u Urugvaj. Oni su protestovali što plate kasne i što su manje od dogovorenih jer im se kradu radni sati. Predstavnik "Felvoka" je obećavao da će sve biti sređeno, da je njihovo samo da rade. Tako smo radili bez reči protesta sve do 13. juna, kada prvih šest kolega iz prve grupe odlazi u sindikat "Sunko" i zbog neisplaćenih zarada i neobračunatih sati započinje štrajk - navodi Radosavljević.

  Iste večeri u kamp srpskih radnika dolazi predstavnik firme "Kresta" koja izvodi radove.

  - Rekao nam je da nas je iznajmio od "Felvoka" i dao nam potvrde banaka koje su trebale da nas ubede da nam je novac uplaćen. Međutim, veliki deo je nedostajao, u proseku nije bilo plaćeno od 70 do 100 sati rada. Umesto zarađenih 2.400 evra za 240 sati rada, meni je uplaćeno 1.550 evra, a i to umanjeno za bankarsku transakcija od 100 evra. Već me je hvatala sumnja, pa sam snimio tu potvrdu i poslao je mejlom urugvajskoj banci. Ona me je obavestila da novca nema, jer ga je povukla Folks banka u Gracu! Bunili smo se i novac je 23. juna ponovo uplaćen, ali ga je uplatilo fizičko lice, pa nismo mogli da ga podignemo. Onda su pare vraćene uplatiocu. Sve je svesno rađeno da bi se ljudi prevarili - priča Radosavljević.

  Posle ove epizode u štrajk su stupili svi srpski radnici koje je angažovao "Vartek" i predao "Felvoku" odnosno "Global stil mauntingu", a ovaj "Kresti".

  - Onda se opet pojavio predstavnik "Felvoka", navodno iz Austrije, koji nas je varao od aerodroma u Beogradu. Tražio je da se vratimo na posao, ali mi smo odbili da radimo bez plata. Zatim počinju pritisci od strane izvođača radova "Kreste" da se hitno vratimao na gradilište, inače ćemo biti izbačeni iz kampa i nećemo dobiti karte za povratak kući. Žalili smo se sindikatu "Sunka", koji su nam rekli da moraju da nas isplate po ugovoru, po 10 evra na sat, ali i da plate prevoz do gradilišta i nazad, kao i 600 pezosa dnevno za hranu - navodi Radosavljević.

  On tvrdi da je sindikat ubrzo promenio pesmu jer se očigledno nagodio s "Krestom" i srpski radnici dobijaju ponudu da im se isplati samo 7,2 evra po satu rada.

  - Posle toga se delimo na dve grupe, a ja sam bio u onoj koja je tražila da dobije do tada zarađeni novac i avionsku kartu za povratak kući. Kad su nam uplatili novac, predstavnici ne znam više koje kompanije, dolaze posle 23 sata u kamp i traže da pođemo s njima brodom u Argentinu, odkale bi navodno poleteli avionom ka Evropi. Bilo nam je sumnjivo i nismo pristali. Sutradan su nam isključili kartice bez kojih nismo mogli ni u gradilište ni u kamp. Sindikat nas smešta u deo kampa gde su kolege iz beogradskog "Termoelektra", koji nam se takođe žale da ne dobijaju novac. Tu provodimo pet-šest dana i niko nam se ne obraća do večeri 16. jula, kada dolaze predstavnici "Kreste", "Montes del Plate" i "Sunka" s papirima na španskom koje moramo da potpišemo, iako ne znamo šta na njima piše, inače ćemo biti izbačeni iz kampa bez avionske karte. Suočeni s tim izborom potpisujemo.

  Radosavljević je sa kolegom nekako platio prevoz do Montevidea, odakle je 21. jula, preko Sao Paula i Minhena, doleteo za Beograd.

  - Srećan sam što smo živ! - završava priču Sreten Radosavljević.

  http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:449555-Ispovest-Bio-sam-rob-u-Montevideu
  Tek kad ti komarac sleti na jaja, shvatis da se nesporazumi mogu resiti nenasilnim putem 2. #2
  Poznat
  Učlanjen
  02.08.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  8.812
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Bio sam rob u Montevideu!

  I sta s'tim?

  - - - - - - - - - -

  Da objavimo rat Urugvaju i sravnimo Montevideo sa zemljom?

 3. #3
  Poznat Аристократа (avatar)
  Učlanjen
  16.10.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  7.094
  Reputaciona moć
  144

  Podrazumevano Re: Bio sam rob u Montevideu!

  Монтевидео Бог те видео.

 4. #4
  Buduća legenda Jacob (avatar)
  Učlanjen
  20.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  48.942
  Reputaciona moć
  693

  Podrazumevano Re: Bio sam rob u Montevideu!

  Meni je najzanimljivije da su oni ispotpisivali silne ugovore na raznim jezicima koje uopste nisu razumeli
  Tek kad ti komarac sleti na jaja, shvatis da se nesporazumi mogu resiti nenasilnim putem

 5. #5
  _nobody_ nije na forumu
  Zivot je Zivotinjsko Carstvo u kome NE caruje Drugarstvo!
  Veoma poznat
  Učlanjen
  01.07.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  10.351
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Bio sam rob u Montevideu!

  Rob u Montevideu, rob u Beogradu, WTF is the difference?!

  (tako je biva kada se desi Narod i DzemokraCija, jer ste VI SVI SVI SVI trazili)

  _nobody_

 6. #6
  Poznat
  Učlanjen
  02.08.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  8.812
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Bio sam rob u Montevideu!

  Citat Original postavio Milan Gruzanin Pogledaj poruku
  Sta seres bre ti?
  Covek pise da se jos neko ne upeca na ove prevarante i tako najebe
  Pa ima hroniku gore, nek pise tamo. I neobracaj mi se ovako, nisamja iz tvog sela.

 7. #7
  Veoma poznat Moračanin (avatar)
  Učlanjen
  07.12.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  11.404
  Reputaciona moć
  315

  Podrazumevano Re: Bio sam rob u Montevideu!

  Varcom je posrednička firma koju drže dva brata Kačar iz Bosne.
  Firmu predstavlja neka Zrimšek Marija i ima sjedište u Mariboru..

  Oni traže radnu snagu po bivšoj SFRJ i nude je raznim firmama po Evropi i šire.
  Kod njih naručiš recimo 20 radnika varioca za 40 dana i dobiješ ih i plaćaš ih na sat od 10-12€/sat + sve ostalo tvoje (hrana, odijelo, zaštita, alat...)
  Ti radnaici rade po 12 i više sati dnevno bez odmora i preko vikenda. Ako ti se neko ne sviđa, samo po telefonu javiš Kačaru da ne želiš da sutra taj i taj dođe na posao i njega nema.
  Imaju u kruženju spisak od oko 500 radnika svih proizvodnjih zanimanja i posao cvjeta.

 8. #8
  Buduća legenda svarozic (avatar)
  Učlanjen
  19.09.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Republika Srpska
  Poruke
  35.137
  Reputaciona moć
  992

  Podrazumevano Re: Bio sam rob u Montevideu!

  Citat Original postavio Moračanin Pogledaj poruku
  Varcom je posrednička firma koju drže dva brata Kačar iz Bosne.
  Firmu predstavlja neka Zrimšek Marija i ima sjedište u Mariboru..

  Oni traže radnu snagu po bivšoj SFRJ i nude je raznim firmama po Evropi i šire.
  Kod njih naručiš recimo 20 radnika varioca za 40 dana i dobiješ ih i plaćaš ih na sat od 10-12€/sat + sve ostalo tvoje (hrana, odijelo, zaštita, alat...)
  Ti radnaici rade po 12 i više sati dnevno bez odmora i preko vikenda. Ako ti se neko ne sviđa, samo po telefonu javiš Kačaru da ne želiš da sutra taj i taj dođe na posao i njega nema.
  Imaju u kruženju spisak od oko 500 radnika svih proizvodnjih zanimanja i posao cvjeta.
  jesi to i ti radio kod njih?
  Džaba kupaći na rese
  kad nema šta da se trese!

 9. #9
  Domaćin
  Učlanjen
  30.11.2012.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.645
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Bio sam rob u Montevideu!

  Montevideo rob te video.

 10. #10
  Stara legenda Metla na vestici (avatar)
  Učlanjen
  05.08.2008.
  Pol
  ženski
  Poruke
  90.935
  Reputaciona moć
  1784

  Podrazumevano Re: Bio sam rob u Montevideu!

  Ugovore smo potpisivali na aerodromu, pred poletanje aviona
  kaže da nije video ništa sumnjivo u ugovorima pisanim na slovenačkom
  I sa njim smo potpisivali ugovore, pisane samo na nemačkom
  i onda sam prestala da citam
  su za sisanje, trebalo je organe da mu povade mozda bi shvatio sta je uradio
  tako i ja bas evo juce isla malo do aerodroma da potpisem na mandariskom ugovor o radu u moldaviji
  evo dusa mi se cepa za njegovu glupost...
  Life is so much funnier when you have a dirty mind

 11. #11
  Veoma poznat Moračanin (avatar)
  Učlanjen
  07.12.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  11.404
  Reputaciona moć
  315

  Podrazumevano Re: Bio sam rob u Montevideu!

  Citat Original postavio svarozic Pogledaj poruku
  jesi to i ti radio kod njih?
  Imao sam njegove radnike nekoliko puta i uglavnom su iz BIH, Srbije, Makedonije i Bugarske.

  Inače on radnike posreduje drugim posrednicima po raznim zemljama i tamo ima svašta.
  Poslednji put ažurirao/la Moračanin : 18.08.2013. u 20:37

 12. #12
  Buduća legenda Nosferatu___ (avatar)
  Učlanjen
  20.08.2011.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Westeros
  Poruke
  26.674
  Reputaciona moć
  1229

  Podrazumevano Re: Bio sam rob u Montevideu!

  Tako im i treba kad su isli iz nase Srbijice da rade tamo po nekim Bogtevideima.

  Umesto da su lepo ostali u svojim selima, glancajuci tandzare za konacno oslobodjenje svih srpskih zemalja i ispijajuci pivo ispred zadruge, ti autosovinisti su isli na gradjevinu u strane zemlje. Nije im dovoljno dobra gradjevina u Srbiji?

  Gori su od onih iz Hurgade.

 13. #13
  Poznat Аристократа (avatar)
  Učlanjen
  16.10.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  7.094
  Reputaciona moć
  144

  Podrazumevano Re: Bio sam rob u Montevideu!

  Citat Original postavio Nosferatu___ Pogledaj poruku
  Tako im i treba kad su isli iz nase Srbijice da rade tamo po nekim Bogtevideima.

  Umesto da su lepo ostali u svojim selima, glancajuci tandzare za konacno oslobodjenje svih srpskih zemalja i ispijajuci pivo ispred zadruge, ti autosovinisti su isli na gradjevinu u strane zemlje. Nije im dovoljno dobra gradjevina u Srbiji?

  Gori su od onih iz Hurgade.
  Ено растегле се приче како овчари зарађују и до 800 евра на чувању оваца, а све се нема посла.

 14. #14
  Buduća legenda Nosferatu___ (avatar)
  Učlanjen
  20.08.2011.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Westeros
  Poruke
  26.674
  Reputaciona moć
  1229

  Podrazumevano Re: Bio sam rob u Montevideu!

  Citat Original postavio Аристократа Pogledaj poruku
  Ено растегле се приче како овчари зарађују и до 800 евра на чувању оваца, а све се нема посла.
  Normalno.

  Cuvas ovce, pa beru se maline, pa kod nas se gradi koliko hoces.

  A oni hoce u Ugurvaj da im tamo uguraju.

  E pa znas sta, nije mi zao tih eufila i autosovinista ni malo.

 15. #15
  Primećen član paganinikus_banditus (avatar)
  Učlanjen
  15.03.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  673
  Reputaciona moć
  53

  Podrazumevano Re: Bio sam rob u Montevideu!

  Биће главни кад се врате у своје село...приповедаће испред продавнице сатима и сатима

Slične teme

 1. Odgovora: 238
  Poslednja poruka: 08.04.2010., 21:52
 2. Da li je Michael Jackson bio Iluminati rob?
  Autor Parkeriss u forumu Teorije zavera
  Odgovora: 31
  Poslednja poruka: 18.11.2009., 21:40
 3. Bolje grob nego europski rob!
  Autor ludishinter u forumu Politika
  Odgovora: 22
  Poslednja poruka: 01.11.2009., 23:41
 4. Rob Zombie
  Autor usernamed u forumu Muzika
  Odgovora: 10
  Poslednja poruka: 21.01.2008., 15:44
 5. BOLJE GROB NEGO ROB (Američki robijaši mole za smrt)
  Autor Alekasandar2 u forumu Politika
  Odgovora: 8
  Poslednja poruka: 03.06.2007., 10:24

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •