Nakon što je platio kaznu od 22.600 kuna, odnosno 3.500 evra, ribar Zoran Živanović pušten je iz dubrovačkog zatvora gde je bio zadržan zbog navodnog ribarenja u zabranjenim hrvatskim vodama. On je ogorčen na crnogorske vlasti koje, kako kaže, nisu uopšte bile zainteresovane za njegov slučaj.

Živanović je uhapšen u ponedeljak, kod poluostrva Prevlaka u Boki Kotorskoj.
Uhapsila ga je posada patrolnog broda hrvatske pomorske policije, pod optužbom da je nedozvoljeno ribario u hrvatskim teritorijalnim vodama.

- Nisam bio u hrvatskim teritorijalnim vodama i za to imam dokaz - kategoričan je Živanović u izjavi za podgoričke "Vijesti".

On na njegovom ribarskom brodiću "Pinješ" ima uređaj za praćenje plovila koji mora imati svako plovilo duže od 10 metara.

Montiranje uređaja finansiralo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, pa se jasno može pratiti njegovo kretanje tokom 24 sata, pa i u ponedjeljak. Osim toga, Živanović ima i sopstveni GPS.

On je, naime, sa 16-godišnjim bratancem Damjanom, u ponedeljak ujutru isplovio kod rta Oštro, da bi bacili mreže stajačice.

Nakon sat i po pojavio se patrolni brod hrvatske pomorske policije.

- Odmah sam nazvao Dejana Jankovića, načelnika Plovne jedinice MUP-a Crne Gore da ga pitam za savet - šta da radim. Pokušao sam da mu dam i koordinate mog broda, koje on nije mogao zapisati, nego mi je savetovao da se "ponašam kako treba" i da neće biti nikakvih problema, jer su to njegove kolege" - ispričao je Živanović.

On je kazao da su u međuvremnu hrvatski policajci tražili od njega da sa brodom uđe u Zaliv i pokaže papire.

- Bez problema sam, jer sam bio prav-zdrav, pošao sa njima. Ne pada mi na pamet da zbog ulova od sto, dvesta evra ribarim u hrvatskim teritorijalnim vodama i rizikujem kaznu od nekoliko hiljada evra - ispričao je Zzivanović.

Hrvatski policajci su, međutim, nakon konsultacija sa njihovim nadređenim, krenuli da hapse Živanovića, koji se u medjuvremenu popeo na njihov brod.

- U Dubrovnik me možete samo mrvog voditi", kazao je Živanović da je poručio hrvatskim policajcima i dodao da se tada pokušao prebaciti na svoj brod.

Tada, tvrdi on, hrvatski policajci su ga počeli tući, uglavnom po leđima. Bilo je, rekao je, obostranih "šporkih reči", jer se opirao hapšenju.

- Uspeo sam da pozovem i kolegu iz Zelenike koji je gliserom stigao za 10 minuta, a ja sam mu mogao samo pokazati ruke vezane lisicama, jer su mi u međuvremenu oduzeli telefon - naveo je Živanović.

Telefon je oduzet i njegovom bratancu, koji je krišom ipak uspeo da napravi nekoliko fotografija sa lica mesta.

Živanović je rekao da je posebno ogorčen činjenicom da je, tokom njegovog razgovora sa hrvatskom policijom, pristigao i gumeni čamac crnogorske plovne jedinice, ali oni nisu došli da pomognu Živanoviću, već su tu bili kako bi sprečili njegovim kolegama ribarima da priđu.

Jedan od njih je ipak uspio Živanoviću da doturi čistu odeću, pišu "Vijesti".

- Ostao sam kod Prevlake u ponedeljak do 14 sati, a za to vreme niko od nadležnih i naše policije, ne samo da nam nije pomogao - bar savetom, nego se nisu ni interesovali za naš slučaj - ispričao je Živanović.

http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/399488/Srpski-ribar-uhapsen-u-Boki-pusten-iz-dubrovackog-zatvora-posto-je-platio-kaznu

3500 evra, bože ludog li čoveka, ja bih preležao