Šta vam govori vaše lice?

Za sve one koji muku muče sa bubuljicama i aknama, donosimo mapu lica koja ukazuje na određene probleme koje nismo ni naslućivali.

Uz ove jednostavne savete možda zauvek rešite svoje probleme, bez odlaska kod kozmetičarke ili dermatologa.

Evo kako funkcioniše vaše telo...Zona 1 i 2: probavni problemi. Jedite manje industrijske hrane i “junk food” (ako možete izbacite je iz upotrebe), smanjite količinu masnoće nekakvom laganom dijetom (konzumirajte kokos), pojačajte unos vode u organizam i ubacite sveže krastavce u ishranu.

Zona 3: jetra. Smanjite alkohol, masnu hranu i mlečne proizvode (ako je moguće izbacite ih iz upotrebe). Ovo je zona u kojoj se pojavljuju i alergije na hranu, pa pazite na sastav onoga što jedete. Vežbajte do 30 minuta svaki dan i pobrinite se da dovoljno spavate, jer se tada vaša jetra odmara.

Zona 4 i 5: bubrezi. Bilo kakva pojava oko očiju, pa i tamni krugovi, ukazuju na dehidraciju. Pijte više vode.

Zona 6: srce. Proverite svoj krvni pritisak i količinu vitamina B. Smanjite unos začinjene i gorke hrane, kao i unos mesa (ako možete izbacite je iz upotrebe). Pronađite načina da smanjite holesterol jedući orašaste plodove i avokado. Kako je ovaj deo pun širih pora, pobrinite se da vašoj kozmetici nije istekao rok trajanja ili da zečepljuje te pore.

Zona 7 i 8: bubrezi. Opet voda. Smanjite unos gaziranih pića, kafe i alkohola (ako možete izbacite ih iz upotrebe), jer vode dehidraciji.

Zona 9 i 10: disajni sistem. Pušite li? Skloni ste alergijama? Ovo je područje problem za obe stvari. Ako nije taj slučaj, onda vodite računa da se telo ne pregreva. Jedite hladniju hranu, smanjite unos šećera i udišite više svežeg vazduha. Izbacite iz jelovnika meso, mlečne proizvode, jaja, alkohol, kofein i šećer, i unosite u organizam više povrća. Postoji još jedna bitna stvar o kojoj retko razmišljamo, a to su mobilni telefoni i jastučnice. Držite ih čistima, jer prouzrokuju najviše akni u ovom području.

Zona 11 i 12: hormoni. Ovo je dominantna zona za stres i hormonalne promene. Iako se čini nemoguće uticati na to, možete učiniti bitnu razliku sa dovoljno sna, unosom tekućina, konzumiranjem lisnatog povrća i održavajući kožu čistom. Po pravilu se akne, kod žena, pojavljuju kada ovuliraju.

Zona 13: želudac. Pojačajte unos vlakana i pijte biljne čajeve, kako bi vam se poboljšala probava.

Zona 14: bolest. Bubuljice na ovom području mogu biti znak da se telo bori sa nekakvom bakterijom, da bi se izbegla bolest.

Sledeći put kada vam se na licu pojavi nova akna, pogledajte ovu “mapu lica”. Vaša koža komunicira sa vama u ime unutrašnjih organa. Ali zapamtite da, kao i sa svime, najbolje se konsultovati sa dermatologom, ako niste sigurni. Ovo je generalni vodič kako biste znali o čemu se radi. Nemojte se odmah prepadati da imate problema sa jetrom, i slične stvari, ako dobijete jedan prišt. Vodite računa o svome telu i čistoći - i zapamtite da za svaki problem postoji rešenje.

Uzdravlje.