Први пут научници успели да прецизно утврде порекло мушкараца праћењем ипсилон хромозома! „Најмлађи“ заједнички преци мушкараца и жена живели су приближно у исто време, у периоду пре 100.000 година, закључак америчког стручног тима.
Научници су успели да утврде ко су били „Адам“ и „Ева“ људског рода, као и да су живели у приближно исто време.


Истраживањем, које су предводили стручњаци са Универзитета „Станфорд“, „Мичиген“ и „Стоуни Брук“, утврђено је да је заједнички предак свих мушкараца на Земљи живео пре 120.000 до 156.000 година.
Научници су до таквог закључка дошли проучавајући ипсилон хромозом мушкараца из различитих крајева света. Ово је уједно у први пут да је порекло мушкараца утврђено праћењем тог хромозома.

X и Y хромозоми

Налази се поклапају и са истраживањем порекла женског рода. Анализом ДНК из митохондрија утврђено је да је „прва жена“ живела у периоду пре 99.000 и 148.000 година.
Џефри Кид, професор на предмету људске генетике, рекао је да је тек недавно постало могуће да се прате ипсилон хромозоми као носиоци људске историје, чиме је постало могуће да се уђе у траг пореклу мушкараца.
Генетичар Универзитета „Станфорд“ Карлос Бустаманте, коаутор студије, истиче да је праћење порекла тог хромозома изузетно тешко, јер временом мушки хромозоми се надују због дуплицираних низова ДНК.


„То вам је као да склапате слагалицу без слике на врху кутије“, објаснио је Бустаманте.
Кид објашњава да је ово истраживање, објављено у часопису Science, важан доказ да „Адам“, као што се до сада тврдило, није живео пре већ у сличном периоду као и „Ева“.
„Желимо да разумемо историјске односе између великог броја људских група, као и миграције које су довеле до насељавања Земље“, каже Кид.

Мапа миграција човека из Африке и насељавање свих континената - "National Geographic"

У студији су коришћени ипсилон хромозоми до којих се дошло путем пројекта о разноликости људског генома (Human Genome Diversity Project). Одабрани су хромозоми 69 мушкараца из неколико субсахарских група, Сибира, Камбоџе, Пакистана, Алжира и Мексика.
Велике миграције људских предака из Африке, преко Азије и Европе, до Јужне и Северне Америке обликовале су данашњу светску популацију.


http://www.rts.rs/page/magazine/ci/s...%E2%80%9C.html

Zanimljivo