"STA JE €U DONELA LITVANIJI ..." ?!
Prikazujem rezultate 1 do 14 od 14

Tema: "STA JE €U DONELA LITVANIJI ..." ?!

 1. #1
  Moderator
  Učlanjen
  13.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  40.111
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  1658

  Exclamation "STA JE €U DONELA LITVANIJI ..." ?!

  " Шта је ЕУ донелa Литванији
  PDF Штампа Ел. пошта
  Дејан Мировић
  недеља, 28. јул 2013.

  Почетком јула 2013. године Литванија је преузела шестомесечно председавање ЕУ. Тим поводом, у српским медијима је објављено неколико интервјуа (на ударним местима) са литванским званичницима. Они су одговарајући на питања (која су више подсећала на молбе и преклињања за чланство у ЕУ) обећали подршку Србији у њеним напорима да добије толико жељени датум за преговоре. На пример, литвански министар иностраних послова Линас Линкевичијус је изјавио: ''Као непристрасни посредници, заиста ћемо се трудити да погурамо напред овај процес. Како ће све тећи конкретно, не могу да вам кажем у овом тренутку, јер још није јасно када ће прва међувладина конференција бити организована''.[1] Дакле, литвански министар је посредно признао да он сам, иако представља земљу која формално председава ЕУ, нема ни приближну представу када ће Србија добити датум за преговоре. (Или, он је признао да о датуму за Србију одлучују важније земље попут Немачке). Такав одговор, за сваког неутралног и разумног посматрача, довољно говори о реалном значају Литваније у ЕУ (и бесмислености питања која су била упућена литванском министру).

  Ипак, ни то није поколебало еуфоричне српске медије, па су наставили са форсирањем слике о Литванији као земљи узору која ће Србији ''отворити врата'' ка ЕУ. Наравно, у томе су учествовали и српски политичари. На пример, у априлу 2013. године српски премијер је посетио Литванију и егзалтирано изјавио да би лично био ''срећан'' ако би за време литванског председавања Србија направила ''одлучујуће кораке'' ка ЕУ.[2]

  Ипак, литвански министар није могао конкретно да одговори на овакав вишемесечни ентузијазам у Србији. У интервјуима српским медијима је говорио веома уопштено о ''кредибилној Европи'', затим о ''Европи раста'' и ''отвореној Европи”.

  Конкретне економске предности од добијања датума или чланства Србије у ЕУ, литвански министар није навео.

  Тачније, Линкевичијус није ни био у стању да то уради. Економски бенефит који је Литванија добила након уласка у ЕУ 2004. више је него скроман.

  Економски и друштвени подаци из Литваније показују да су негативни економски ефекти чланства у ЕУ много већи.

  На пример, у години када је ова земља приступила ЕУ, спољни дуг Литваније је износио око 10 милијарди долара. Године 2012. достигао је скоро 33 милијарде долара. (Иначе, овакав спољни дуг је само на први поглед упоредив са српским, Литвнија има само 3, 5 милиона становника и зато је дуг по глави становника много већи него у Србији). Следећа табела показује раст спољног дуга Литваније након уласка у ЕУ .

  Спољни дуг Литваније након уласка у ЕУ[3]

  Такав раст спољног дуга је донео и пораст дефицита у државном буџету Литваније. Након уласка у ЕУ године 2004. дефицит је износио око 700 милиона долара. Године 2012. буџетски дефицит је већ (упркос ригорозним мерама штедње и смањивању плата и пензија) прешао милијарду долара. Следећа табела показује тај раст.

  Буџетски дефицит Литаваније након уласка у ЕУ

  Поред раста спољног дуга и буџетског дефицита, након уласка у ЕУ је порасла и незапосленост у овој балтичкој земљи. Тачније, у периоду 2004-2012, порасла је стопа незапослености у Литванији са 8% на скоро 15%.

  Стопа незапослености у Литванији након уласка у ЕУ [4]  Према руским изворима, само у мају 2010. године је у Литванији сваке недеље било нових 8.000 незапослених.[5] Такође, познати литвански експерт Римантас Рудзкис, главни аналитичар банке DnB Nord, јесте тврдио да влада скрива праве размере незапослености (користећи нетачну методологију). Он је изнео податке по којима је реална стопа незапослености у Литванији једнака оној у Шпанији (и да је одавно прешла 20%).

  Према званичној статистици око 670 хиљада грађана је живело у сиромаштву. Са друге стране, према литванским медијима од обећане финансијске помоћи ЕУ Литванија није добила значајан део.[6]

  Такође, према подацима литванског званичног Одељења за миграцију, у првој трећини 2010. године, исељавање из Литваније се повећало за 288% (у односу на исти период 2009. године). Или, сваког дана из Литваније је у том периоду одлазило око 130 људи (око 16.000 само у прва четири месеца 2010). Поједини литвански званичници су ову појаву називали ванредним стањем. Међутим, да се не ради о подацима карактеристичним само за кризни период, показује и анализа Одељења за статистику Литваније.[7] Према овом званичном извору на годишњем нивоу просечно је у периоду 2007-2011. емигрирало око 44.000 људи из Литваније.

  Исто тако, иако су литванске власти објавиле да је економска криза наводно побеђена (уз одобравање ЕУ званичника), године 2011. иселило се још више људи. Или, 2011. године је 53.900 људи отишло из Литваније. Литванци су се највише исељавали у Британију и Ирску. Углавном се радило се о људима у пуној снази од 30-35 година (који су заузврат добили слабо плаћене и физичке послове на острвима, слично као и други радници из источне Европе).

  Они који су остали у Литванији, нису били у бољем социјалном положају од емиграната. Према литванским изворима, или према истраживању које је у марту 2010. године спровела компанија Baltijos tyrimai (нарученом од стране агенције ELTA) 10% Литванаца је гладовало. Истовремено, према новинама Vakaro žinios, цене хране у Литванији су биле веће него у старим чланицама ЕУ (Немачкој, Финској или Шведској).

  У ''европској'' Литванији се због штедње или испуњавања захтева ЕУ (тачније мегаломанског плана да се до 2014. уведе евро као званична валута и смањи буџетски дефицит на 3% БДП) масовно укидају болнице и смањују здраствени капацитети.

  Према новинама Respublika, само на Институту за онкологију у главном граду Виљнусу за 100 % је смањен број кревета за оболеле од канцера. Оболели чекају и по неколико месеци на преглед код специјалиста. (У прва четири месеца 2010. године за 20% је смањено финансирање Института за онкологију). У општем смислу, само у периоду 2008-2009. године издвајања за здравство су смањена за око 140 милиона евра. (Али, пошто је у том периоду опао и БДП, литвански званичници из министарства здравља су тврдили да је проценат БДП-а који одлази на здравство у ствари повећан, и да је то наводно још једна успела европска реформа у теорији.)[8]

  Такође, Литванија или држава која председава ЕУ (и према чијој политици постоји такво снисходљиво дивљење у српској јавности и политичким елитама) јесте најопаснија земља за живљење у ЕУ. Криминал и најтежа кривична дела су на највишем могућем нивоу. Већем него што су у Србији. Прецизније, према званичној статистичкој агенцији ЕУ, Еуростату, у периоду од 2002. до 2008. године (дакле, пре економске кризе) у Литванији је на 100.000 становника било 8,76 убистава.[9] Са друге стране, у Србији, која је скоро 10 година била под санкцијама и која је била изложена бруталном бомбардовању НАТО, према подацима Еуросата у периоду 2007-2009. на 100.000 људи било је 2,21 убиство.[10] (Да би поређење било још поразније за Литванију, на територији Косова и Метохије та црна стопа је износила 3,1, слично као и у Црној Гори.)

  Коначно, Литванија, која треба да буде некакв узор Србији, још увек није успела, ни после скоро деценија чланства у ЕУ, да промени застареле совјетске димензије својих железничких пруга. Оне зато нису зато усклађене са европским пругама, чак ни са онима у суседној Пољској .[11] У том контексту, већ на граници са Пољском се обавезно скидају вагони и мењају точкови, што доводи до великих застоја и кашњења.

  Када се претходни подаци имају у виду, онда еуфоричне фразе које долазе из српских медија и владајућег безалтернативног политичког дискурса, попут оне најватреније да ће ''Литванија отворити врата Србији'', [12] добијају сасвим друго, суморније значење.

  [1] Интервју за агенцију Тањуг, види на

  http://www.nspm.rs/hronika/linas-linkevicijus-jos-nije-jasno-kada-zvanicno-

  pocinju-pristupni-pregovori-srbije-za-clanstvo-u-eu.htm

  [2] http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=04&dd=16&nav_category=11&nav_id=705423

  [3] www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook

  [4] www.novosti.rs/.../aktuelno.233.html:410392-quotPor.

  [5] http://guralyuk.livejournal.com/1464647.html

  [6] http://old.kurier.lt/?r=12&a=311

  [7] http://migrants.in/migration/migracionnye-processy-v-litve.html

  [8] http://www.wavemagazine.net/0_srb/arhiva/72/ekonomija/evropsko-

  zdravstvo-u-finansijskoj-krizi.htm

  [9] http://www.novosti.rs/vesti/planeta.299.html:309658-Litvanija-najopasnija-zemlja-u-EU

  [10] http://www.euractiv.rs/srbija-i-eu/3460-u-srbiji-221-ubistvo-na-100-hiljada-stanovnika

  [11]Према http://guralyuk.livejournal.com/1464647.html

  http://regnum.ru/news/1283510.html?forprint анализа Юрий Шевцова

  [12] http://www.mondo.rs/a595104/Info/Srbija/Litvanija-ce-otvoriti-vrata-Srbiji.html или на Б92

  http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=07&dd=04&nav_

  category=11&nav_id=729088

  - - - - - - - - - -

  Kolika je "sreca usetati se u €U " vec i ono malo beogradskih vrapcica zna , ali izgleda da neki u Beogradu , a i sire , jos nisu savladali to znanje.
  "Vera , sloga i postenje, Srpsko su spasenje".
  "В конце концов все будет хорошо. Если будет плохо, значит, это еще не конец" 2. #2
  Aktivan član
  Učlanjen
  28.08.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Svijet ideja
  Poruke
  1.363
  Reputaciona moć
  212

  Podrazumevano Re: "STA JE €U DONELA LITVANIJI ..." ?!

  A što ti misliš da to nekoga zanima?

 3. #3
  Domaćin
  Učlanjen
  30.11.2012.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.645
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: "STA JE €U DONELA LITVANIJI ..." ?!

  Ko udje u eu rupu taj iz nje ne izlazi ziv i citav.

 4. #4
  Берекин nije na forumu
  Бринем своју невољу,то ме весели!
  Elita Берекин (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  17.516
  Reputaciona moć
  536

  Podrazumevano Re: "STA JE €U DONELA LITVANIJI ..." ?!

  У водоравном положају, загарантовано.
  "како је до непрепознавања доведена суштина преваре"

 5. #5
  Stara legenda Тихи (avatar)
  Učlanjen
  13.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Стара Србија
  Poruke
  94.604
  Reputaciona moć
  2295

  Podrazumevano Re: "STA JE €U DONELA LITVANIJI ..." ?!

  ko udje u EU - taj je nayebo ko zuti.

 6. #6
  Poznavalac stvari nije na forumu
  Уништитељ мрачњака,незналица и секташа.
  Legenda Poznavalac stvari (avatar)
  Učlanjen
  10.07.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Богу фала па сам Лала.
  Poruke
  60.327
  Reputaciona moć
  3730

  Podrazumevano Re: "STA JE €U DONELA LITVANIJI ..." ?!

  Нису ЕУ замислили оснивачи, све развијене земље и њихова тзв елита, да би сиромашне државе постале једнако богате, већ да би им узеле и природна богатства и акумулирану вредност и срце и душу и грудни кош.
  Муслимански мигранти не долазе у Европу да раде већ да се накаче на социјалу-Милош Земан, Председник Чешке Републике.

 7. #7
  Poznat
  Učlanjen
  11.11.2012.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.618
  Reputaciona moć
  142

  Podrazumevano Re: "STA JE €U DONELA LITVANIJI ..." ?!

  Zašto bi neko tupio olitvaniji?! Koga briga....

 8. #8
  Iskusan Miroslav Milovanovic (avatar)
  Učlanjen
  14.03.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.307
  Tekstova u blogu
  5
  Reputaciona moć
  199

  Podrazumevano Re: "STA JE €U DONELA LITVANIJI ..." ?!

  У Европској унији је тржишна економија.

 9. #9
  Poznavalac stvari nije na forumu
  Уништитељ мрачњака,незналица и секташа.
  Legenda Poznavalac stvari (avatar)
  Učlanjen
  10.07.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Богу фала па сам Лала.
  Poruke
  60.327
  Reputaciona moć
  3730

  Podrazumevano Re: "STA JE €U DONELA LITVANIJI ..." ?!

  Citat Original postavio Miroslav Milovanovic Pogledaj poruku
  У Европској унији је тржишна економија.
  У Литванији је такође тржишна економија.
  Већ преко две деценије.
  Муслимански мигранти не долазе у Европу да раде већ да се накаче на социјалу-Милош Земан, Председник Чешке Републике.

 10. #10
  Iskusan Miroslav Milovanovic (avatar)
  Učlanjen
  14.03.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.307
  Tekstova u blogu
  5
  Reputaciona moć
  199

  Podrazumevano Re: "STA JE €U DONELA LITVANIJI ..." ?!

  Литванија је неуспешна у привреди када има толики државни дуг.

 11. #11
  Poznavalac stvari nije na forumu
  Уништитељ мрачњака,незналица и секташа.
  Legenda Poznavalac stvari (avatar)
  Učlanjen
  10.07.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Богу фала па сам Лала.
  Poruke
  60.327
  Reputaciona moć
  3730

  Podrazumevano Re: "STA JE €U DONELA LITVANIJI ..." ?!

  Citat Original postavio Miroslav Milovanovic Pogledaj poruku
  Литванија је неуспешна у привреди када има толики државни дуг.
  Зар Литванија није била од Брисела тако хваљени балтички тигар као и Летонија и Естонија које су данас такође у бунару?
  Муслимански мигранти не долазе у Европу да раде већ да се накаче на социјалу-Милош Земан, Председник Чешке Републике.

 12. #12
  Moderator
  Učlanjen
  13.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  40.111
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  1658

  Podrazumevano Re: "STA JE €U DONELA LITVANIJI ..." ?!

  Zelje su jedno , a njihovi planovi su nesto sasvim , savim drugaciji :

  "Vera , sloga i postenje, Srpsko su spasenje".
  "В конце концов все будет хорошо. Если будет плохо, значит, это еще не конец"

 13. #13
  Iskusan Miroslav Milovanovic (avatar)
  Učlanjen
  14.03.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.307
  Tekstova u blogu
  5
  Reputaciona moć
  199

  Podrazumevano Re: "STA JE €U DONELA LITVANIJI ..." ?!

  Чланство у Европској Унији није апсолутна гаранција за успешно пословање привреде.Свака држава мора да предузме све потребне мере из своје надлежности којима ће олакшати рад привредника.

 14. #14
  Veoma poznat virtuelni (avatar)
  Učlanjen
  02.06.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  10.528
  Reputaciona moć
  856

  Podrazumevano Re: "STA JE €U DONELA LITVANIJI ..." ?!

  Citat Original postavio Miroslav Milovanovic Pogledaj poruku
  Чланство у Европској Унији није апсолутна гаранција за успешно пословање привреде.Свака држава мора да предузме све потребне мере из своје надлежности којима ће олакшати рад привредника.
  Malo članica EU može to da izvede, gledajući bivše socijalističke države praktično nemoguće, pogotovo ako u isključeni osnovni elementi koje štite privredu.

Slične teme

 1. da li je iko bio u litvaniji?
  Autor bla u forumu Putovanja
  Odgovora: 7
  Poslednja poruka: 06.02.2010., 08:56
 2. Sta je "demokratije" donela Ukrajini
  Autor Torrente Bgd u forumu Politika
  Odgovora: 33
  Poslednja poruka: 02.11.2008., 17:18
 3. Šta je maca donela?
  Autor 1234 u forumu Politika
  Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 29.06.2008., 22:11
 4. "ZAUVJEK MOJA" PLAGIJAT "NO VOY A LLORAR"
  Autor toodles u forumu Muzika
  Odgovora: 7
  Poslednja poruka: 10.03.2005., 22:41
 5. Šta je dobro i interesantno u seriji "seks i grad"
  Autor Tuzni_patak u forumu Muškarci
  Odgovora: 57
  Poslednja poruka: 09.02.2005., 16:55

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •