Bhagavad gita 6 poglavlje i odnos Veda prema materijalizmu
Prikazujem rezultate 1 do 10 od 10

Tema: Bhagavad gita 6 poglavlje i odnos Veda prema materijalizmu

 1. #1
  Demijurg nije na forumu
  ...je stvorio svet za sebe... i za sve vas... jer je
  Iskusan
  Učlanjen
  05.02.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novi Sad
  Poruke
  6.362
  Tekstova u blogu
  505
  Reputaciona moć
  0

  Lightbulb Bhagavad gita 6 poglavlje i odnos Veda prema materijalizmu

  Nedavno me je neko pitao nešto jako škakljivo i ja sam mu iskreno odgovorio; ovako nekako: “Šta ćeš da radiš kad još malo odeš u divljinu Papue Nove Gvineje, ili Okeanije, ili gde već, da ostatak života provedeš u prirodi, kad te i/ili ako te ujede zmija otrovnica?” - “A šta treba da radim?” - odgovorio sam kao iz puške - “Kao prvo, solidno poznajem nemušti jezik, volim zmije, ne diram ih i ne uznemiravam bez razloga, a ja im nisam hrana. Ali ako bi se ipak dogodilo da me neka ujede - seo bih, meditirao i čekao da umrem, jer nemam posla sa lekarima, budući da bojkotujem sve injekcije i vakcine, kao i sve lekove, GMO smeće, meso, mleko i jaja, kao i svu industrijsku hranu sa kodom HACCP i HALAL. Može mi se tako. A i ne pridajem neki veliki značaj telu i svemu telesnom...” Taj neko je ostao bez teksta, a ja sam se prisetio “trinaeste božje zapovesti”.

  Ako ste mislili da ova priča ima veze sa Biblijom, Jevrejima i judeo-hrišćanskim nebulozama - grdno ste se prevarili.

  Sri Rama Krishna je živeo u Indiji mnogo pre Isusa Hrista i širio je svoje duhovno znanje mnogo pre nego što je Mojsije prepisao Postanje iz Gilgameša, napisao Pentateuh ili bilo šta iz Starog zaveta, a zatim jevrejskom Satani, „božanstvu“ po imenu Jehova, prinosio krvne žrtve, volove, ovnove i golubove, koje je klao na oltarima, i sve to lepo opisao u Trećoj knjizi Mojsijevoj, od I do XI poglavlja, drevnom judeo-hrišćanskom manifestu satanizma. U hinduizmu i bramanizmu postoji 18 božjih zapovesti, ali Jevreji kada su pravili svoju religiju, i illuminati kada su pravili hrišćanstvo kao robovsku religiju za široke narodne mase, izbacili su 8 zapovesti i sveli ih na deset.

  Naravno, ja ovde neću govoriti o svih 18 zapovesti, nego ću samo citirati, odnosno parafrazirati 13-tu:

  “Prosvetljeni pojedinac ne bi trebalo više nego što je potrebno da se veže za ljude koji su u rodbinskim vezama sa njegovim telom, jer on nije samo telo.”

  Ovo je izgovorio čovek koji je u Bhagavad-gita-i povikao iz sveg glasa:  ā-brahma-bhuvānal lokāh
  punar āvartino ’rjuna
  mām upetya tu kaunteya
  punar yanma na vidyate

  Sve planete u materijalnom svetu, od najviše do najniže, mesta su patnje, na kojima se odvija uzastopno rađanje i umiranje. Ali onaj ko dostigne Moje prebivalište, o Kuntin sine, nikada se više ne vraća.”

  Bhagavad-gita 8.16


  Citiraću i pojasniti nekoliko stihova iz 5-tog poglavlja Bhagavad-gita-e... Da se razumemo, ovo nisu moji stavovi, jer ja ne prihvatam nikakvog Krišnu kao boga, niti bilo koje živo biće koje je imalo ili ima telo, kao avatara, “božjeg sina”, “proroka”, “sveca”, “gurua” ili nekakvog drugog prevaranta, jer sam sâm sebi guru, već samo dobro duhovno uputstvo. Izbacite reč “Krišna” i zamenite je rečju “Bog” - i sve je u redu. Dakle...  yunjann evam sadatmanam yogi niyata-manasah
  santim nirvana-paramam mat-samstham adhigacchati


  Stalno vladajući telom, umom i aktivnostima, mistični transcendentalist, ovladanog uma, dostiže božje carstvo (Krišnino prebivalište) okončavajući materijalno postojanje.

  Bhagavad-gita 6:15


  Sada je jasno objašnjen krajnji cilj yoge. Yoga nije namenjena sticanju bilo kakve materijalne pogodnosti, već okončavanju sveg materijalnog postojanja. Prema Bhagavad-gita-i, onaj ko želi poboljšati zdravlje, ili teži za materijalnim savršenstvom, nije yogi. Niti onaj ko okonča materijalno postojanje ulazi u “prazninu”, koja je samo mit. Nigde u gospodinovoj kreaciji ne postoji praznina. Prestanak materijalnog postojanja omogućuje osobi ulazak u duhovno nebo, gospodinovo prebivalište. Gospodinovo prebivalište je jasno opisano u Bhagavad-gita-i kao mesto u kome nema potrebe za Suncem ili elektricitetom. Sve planete u duhovnom carstvu su samoobasjane poput Sunca na materijalnom nebu. Božje carstvo se prostire svuda, ali duhovno nebo i planete na njemu se nazivaju param dhama ili viša prebivališta.

  Savršeni yogi, koji savršeno shvata gospodina Krišnu, kao što je ovde jasno rekao sam gospodin (mat-cittah, mat-parah, mat-samstham), može steći pravi mir i na kraju dostići njegovo vrhovno prebivalište, Krišnaloku, poznatu kao Goloka Vrindavanu. U Brahma-samhiti (5.37) je jasno rečeno - “goloka eva nivasaty akhilatma-bhutah” - odnosno - “iako se Gospodin uvek nalazi u svom prebivalištu” - zvanom Goloka, zahvaljujući svojim višim duhovnim energijama je sveprožimajući Brahman i lokalizovana Paramatma. Niko ne može ući u duhovno nebo (Vaikunthu) ili u gospodinovo večno prebivalište (Goloka Vrindavanu) ako nije pravilno shvatio Krišnu i njegovu potpunu ekspanziju Višnua. Stoga je onaj ko deluje u svesnosti Krišne savršeni yogi, jer u umu uvek misli na Krišnine aktivnosti (“sa vai manah krsna-padaravindayoh”). Iz Veda (Svetasvatara Upanisada 3.8) saznajemo - “tam eva viditvati mrtyum eti” - odnosno - “Put rađanja i umiranja se može nadići samo razumevanjem svevišnje božanske osobe, Krišne.” Drugim rečima, savršenstvo sistema yoge je dostizanje slobode od materijalnog postojanja, a ne mađioničarsko žongliranje i gimnastičke majstorije kojima se varaju prostodušni ljudi.


  Idemo dalje...  naty-asnatas tu yogo 'sti na caikantam anasnatah
  na cati-svapna-silasya jagrato naiva carjuna

  Onaj ko jede previše ili premalo, i spava previše ili ne spava dovoljno, ne može postati jogi, o Arđuna.

  Bhagavad-gita 6:16


  Yogijima se ovde preporučuje da umereno jedu i spavaju. Previše jesti znači jesti više nego što je potrebno da se duša i telo održe zajedno. Nema potrebe da ljudi jedu životinje, jer ima dovoljno povrća, voća i orašastih plodova. Prema Bhagavad-gita-i, takva jednostavna hrana je u guni vrline. Životinjska hrana je namenjena ljudima u guni neznanja. Stoga će oni koji jedu životinjsku hranu, piju, puše i jedu hranu koja nije prvo ponuđena Krišni ispaštati grešne posledice, jer jedu samo zagađene stvari. “Bhunjate te tv agham papa ye pacanty atma-karanat” - odnosno - “Svako ko jede radi čulnog zadovoljstva, ili kuva za sebe, ne nudeći svoju hranu Krišni, jede samo greh. Onaj ko jede greh i jede više no što mu je dodeljeno, ne može savršeno primenjivati yogu. Najbolje je jesti samo ostatke hrane ponuđene Krišni. Osoba svesna Krišne ne jede ništa što nije prvo ponuđeno Krišni. Zato samo ona može dostići savršenstvo u yogi. Onaj ko se nasilno odriče hrane, izmišljajući vlastiti proces posta, takođe ne može primjenjivati yogu. Osoba svesna Krišne posti u skladu sa preporukama nadahnutih spisa. Ne posti i ne jede više nego što je potrebno i zato je sposobna da primenjuje yogu. Onaj ko jede više nego što mu je potrebno sanjaće razne snove dok spava i zato će morati da spava više nego što je potrebno. Ne bi trebalo da spavamo više od šest sati na dan. Onaj ko spava više od šest sati na dan se sigurno nalazi pod uticajem gune neznanja. Osoba u guni neznanja je lenja i sklona tome da puno spava. Takva osoba ne može primenjivati yogu. 2. #2
  Demijurg nije na forumu
  ...je stvorio svet za sebe... i za sve vas... jer je
  Iskusan
  Učlanjen
  05.02.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novi Sad
  Poruke
  6.362
  Tekstova u blogu
  505
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Bhagavad gita 6 poglavlje i odnos Veda prema materijalizmu

  Idemo dalje...  yada viniyatam cittam atmany evavatisthate
  nisprhah sarva-kamebhyo yukta ity ucyate tada


  Kada yogi primenom yoge ovlada svojim umnim aktivnostima, i utemelji se u transcendenciji - oslobođen svih materijalnih želja - kaže se da je dobro utemeljen u yogi.

  Bhagavad-gita 6:18


  Aktivnosti yogija se razlikuju od aktivnosti običnog čoveka, jer yogi odbacuje sve materijalne želje - od kojih je seks glavna. Savršeni yogi tako vlada umnim aktivnostima, da ga nikakva materijalna želja više ne može uznemiriti. Taj savršeni stadijum mogu automatski dostići osobe svesne Krišne, kao što je rečeno u Srimad-Bhagavatam-u (9.4.18-20):

  sa vai manah krsna-padaravindayor
  vacamsi vaikuntha-gunanuvarnane
  karau harer mandira-marjanadisu
  srutim cakaracyuta-sat-kathodaye

  mukunda-lingalaya-darsane drsau
  tad-bhrtya-gatra-sparse 'nga-sangamam
  ghranam ca tat-pada-saroja-saurabhe
  srimat-tulasya rasanam tad-arpite

  padau hareh ksetra-padanusarpane
  siro hrsikesa-padabhivandane
  kamam ca dasye na tu kama-kamyaya
  yathottama-sloka-janasraya ratih


  “Kralj Ambarisa je prvo usredsredio svoj um na lotosova stopala gospodina Krišne. Zatim je svoje reči upotrebio za opisivanje gospodinovih transcendentalnih odlika, svoje ruke za čišćenje gospodinovog hrama, svoje uši za slušanje o gospodinovim aktivnostima, svoje oči za gledanje gospodinovih transcendentalnih oblika, svoje telo za dodirivanje tela bhakta, svoje čulo mirisa za mirisanje arome lotosovih cvetova ponuđenih gospodinu, svoj jezik za probanje lišća biljke tulasi, ponuđenog gospodinovim lotosovim stopalima, svoje noge za obilaženje mesta hodočašća i posećivanje gospodinovog hrama, svoju glavu za odavanje poštovanja gospodinu, a svoje želje za ostvarivanje gospodinove misije. Sve te transcendentalne aktivnosti sasvim dolikuju čistom bhakti.”

  Taj transcendentalni stadijum može za sledbenike impersonalizma subjektivno biti neopisiv, ali za osobu svesnu Krišne postaje vrlo lak i praktičan, kao što možemo videti iz opisa aktivnosti Maharaje Ambarise. Ako um nije usredsređen na gospodinova lotosova stopala, zahvaljujući neprestanom sećanju, takve transcendentalne aktivnosti nisu praktične. U predanom služenju se te propisane aktivnosti nazivaju arcana ili služenje gospodina sa svim čulima. Čula i um moraju biti aktivni. Samo odricanje nije praktično. Stoga je za ljude - posebno one koji nisu prihvatili odvojeni red života - transcendentalno zaokupljanje čula i uma opisanim aktivnostima savršeni proces za dostizanje transcendentalnog cilja, koji se u Bhagavad-gita-i naziva yukta.

  Namaste.

 3. #3
  Poznat Агарта (avatar)
  Učlanjen
  09.07.2011.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Μπατάγια
  Poruke
  8.103
  Tekstova u blogu
  16
  Reputaciona moć
  206

  Podrazumevano Re: Bhagavad gita 6 poglavlje i odnos Veda prema materijalizmu

  “Prosvetljeni pojedinac ne bi trebalo više nego što je potrebno da se veže za ljude koji su u rodbinskim vezama sa njegovim telom, jer on nije samo telo.”
  А те везе могу бити само телесне?!

  Sri Rama Krishna

  Има тај занимљиву биографију. Живео је у 19. веку. Мрзи ме сада да истражујем да бих поентирао, само те питам да ли га деификујеш?! Да ли сматраш да је аватар Бога и то у смислу да је се Зенд Авеста, Веде, Бхагавадгита, Упанишаде... не могу тумачити без његове мисли?
  Унапред хвала на одговору.

 4. #4
  Demijurg nije na forumu
  ...je stvorio svet za sebe... i za sve vas... jer je
  Iskusan
  Učlanjen
  05.02.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novi Sad
  Poruke
  6.362
  Tekstova u blogu
  505
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Bhagavad gita 6 poglavlje i odnos Veda prema materijalizmu

  yas tv indriyani manasa niyamyarabhate 'rjuna
  karmendriyaih karma-yogam asaktah sa visisyate


  S druge strane, iskrena osoba koja pokušava vladati umom, vlada aktivnim čullima i koja bez vezanosti počne primenjivati karma-jogu (u svesnosti Krišne) je daleko bolja.


  Bhagavad-gita 3:7


  Umesto da postanemo pseudo-transcendentalist, da bismo živeli razvratno i čulno uživali, daleko je bolje da nastavimo sa svojim dužnostima i ostvarimo svrhu života, a to je da se oslobodimo materijalnog ropstva i uđemo u božje carstvo. Najviši svartha-gati, ili cilj samointeresa, je dostići Višnua. Čitav sistem varna i asrama je namenjen tome da nam pomogne kako bismo dostigli taj cilj života. Porodični čovek takođe može dostići to odredište regulisanim služenjem u svesnosti Krišne. Da bi dostigao samospoznaju, on može da živi reguliranim životom, kao što je propisano u sastrama, i nastaviti sa svojim dužnostima, bez vezanosti, i na taj način napredovati. Iskrena osoba koja sledi tu metodu je u daleko boljem položaju od varalice koja se bavi pseudo-spiritualizmom da bi prevario neuke ljude. Iskreni čistač ulice je daleko bolji od šarlatanskog meditanta, koji meditira samo da bi zaradio za život.

 5. #5
  Demijurg nije na forumu
  ...je stvorio svet za sebe... i za sve vas... jer je
  Iskusan
  Učlanjen
  05.02.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novi Sad
  Poruke
  6.362
  Tekstova u blogu
  505
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Bhagavad gita 6 poglavlje i odnos Veda prema materijalizmu

  Citat Original postavio Агарта Pogledaj poruku
  А те везе могу бити само телесне?!

  Има тај занимљиву биографију. Живео је у 19. веку. Мрзи ме сада да истражујем да бих поентирао, само те питам да ли га деификујеш?! Да ли сматраш да је аватар Бога и то у смислу да је се Зенд Авеста, Веде, Бхагавадгита, Упанишаде... не могу тумачити без његове мисли?
  Унапред хвала на одговору.
  Ne moraju biti samo telesne.

  Ne, nije taj. Zapravo, uopšte se ne radi o ovome - http://en.wikipedia.org/wiki/Ramakrishna - već o ovome - http://en.wikipedia.org/wiki/Krishna .Naravno da nikoga ne deifikujem. Ne pada mi na pamet da deifikujem bilo koje živo biće koje je imalo ili ima telo. Nikada. Pa lepo sam ovo napisao u uvodnom postu...

  Da se razumemo, ovo nisu moji stavovi, jer ja ne prihvatam nikakvog Krišnu kao boga, niti bilo koje živo biće koje je imalo ili ima telo, kao avatara, “božjeg sina”, “proroka”, “sveca”, “gurua” ili nekakvog drugog prevaranta, jer sam sâm sebi guru, već samo dobro duhovno uputstvo. Izbacite reč “Krišna” i zamenite je rečju “Bog” - i sve je u redu.

  Ko bi mogao biti pravi avatar (u hinduističkoj filozofiji manifestacija ili inkarnacija božanskog bića u više različitih oblika na Zemlji)? Ili su svi krivi?

  Da razmotrimo malo...

  Da bi neko doživeo prosvetljenje... morao bi biti neoskrnavljen, znači ne bi smeo biti obrezan i tome slično. Ali, takođe, ne bi smeo ni da se hrani protivprirodno... dakle ishrana bez mesa, mleka i jaja...

  Što će reći... idemo redom...

  Krišna... nije bio oskrnavljen (bogoborno, bogohulno i protivprirodno obrezan). Nije jeo meso i jaja, ali je (sudeći prema Vedama) pio mleko i jeo mlečne proizvode. Da ne govorimo o tome da je vodio ratove i učestvovao u njima.

  Buda... nije bio oskrnavljen (bogoborno, bogohulno i protivprirodno obrezan). Nije jeo meso, mleko i jaja. Nije učestvovao u ratovima.

  Isus... bio je oskrnavljen (bogoborno, bogohulno i protivprirodno obrezan). Jeo je meso (prema Bibliji), i to ribu i jagnjetinu. Nije učestvovao u ratovima.

  Muhamed... bio je oskrnavljen (bogoborno, bogohulno i protivprirodno obrezan). Jeo je meso kamile i ovce, pio kamilje mleko i jeo nojeva jaja. Vodio je ratove i učestvovao u njima.

  Ko god se obreže (jer smatra da je bog učinio grešku u anatomiji - pa se on drzne da je ispravi), i ko god jede meso, mleko i jaja - ne može doživeti prosvetljenje, pa samim tim ne može biti ni avatar. Konzumacijom mesa, ljudi koji ga konzumiraju unose u sebe strahove koje životinja nabija u meso u trenutku klanja. A strah je najprizemnija emocija. Sa strahom (gomilom strahova) nema prosvetljenja. I tačka. Dakle, ne radi se ni o kakvim ličnim željama i potrebama, već o prirodnom zakonu. Šta će bilo kom prosvetljenom pojedincu, koji ne konzumira meso, mleko i jaja, odnosno ne unosi u sebe strahove i bolesti poklanih životinja, bilo koji „božji sin“, „božji prorok“, ili bilo kakav „guru“ koji jede meso, mleko i jaja, a uz to je još i bogoborno, bogohulno i protivprirodno obrezan?

  Ja nabrojah četvoricu najpoznatijih avatara. Vi dodajte još nekoga ako mislite da ovo nije dovoljno. Definitivno, niko od njih nije došao iz istog izvora, jer su propagirali različite ideje. I definitivno su, pretežno, kao i ostali ljudi njihovog doba, bili slabi... zbog nekih slabosti nisu mogli doživeti prosvetljenje.

  Od svih pobrojanih... ispade da je Buda najbolji. Verovatno i jeste najbolji od pobrojanih, ali nije avatar. Jedino je Buda imao muda da se ne poistoveti sa bogom. Ostali su “bili bogovi”... ili “božji sinovi”... ili “božji proroci i poslanici”... tuga jedna... Prosvetljen čovek se ne busa u grudi da je prosvetljen. Namaste.

 6. #6
  Poznat Агарта (avatar)
  Učlanjen
  09.07.2011.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Μπατάγια
  Poruke
  8.103
  Tekstova u blogu
  16
  Reputaciona moć
  206

  Podrazumevano Re: Bhagavad gita 6 poglavlje i odnos Veda prema materijalizmu

  Ма занимало ме само да ли си

  Харе Кришка, Харе салама
  Харе ђевојко Анабела Ли
  Иди спавај јутро се рађа
  Бој нас кроз уши дере док идемо кроз малине
  Анал да ли би, Анабела Ли


  (песма Вредног Хака)

 7. #7
  Buduća legenda Kamael (avatar)
  Učlanjen
  03.04.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  35.377
  Reputaciona moć
  747

  Podrazumevano Re: Bhagavad gita 6 poglavlje i odnos Veda prema materijalizmu

  Citat Original postavio Demijurg Pogledaj poruku
  Ja nabrojah četvoricu najpoznatijih avatara. Vi dodajte još nekoga ako mislite da ovo nije dovoljno. Definitivno, niko od njih nije došao iz istog izvora, jer su propagirali različite ideje. I definitivno su, pretežno, kao i ostali ljudi njihovog doba, bili slabi... zbog nekih slabosti nisu mogli doživeti prosvetljenje.

  Od svih pobrojanih... ispade da je Buda najbolji..
  Buda je ostavio zenu komsijama i decu da gladuju da bi on otisao u dzunglu. Samim takvim postupkom nije savrsen jer kod zenice je dolazio sijaset muskaraca na caj donoseci paradajz i kukurmu. Budizam takodje odskace i prkosi prirodnim zakonima zbog obrez filozofije.


  Isusa i njegovo zdranje jagnjadi i drugih dobrih zivotinja ne treba pominjati, ko krene tim putem propada jer ta pojava koja se zove Isus nije postojala, vec objasnjeno na x tema da je u pitanju iskrivljen mit nastao na legendi o Ozirisu.


  Islam je baziran na bozijoj nagradi i kazni i to je sve cemu poducava Kuran. Ukoliko covek u sebi pobedi zlo i neznanje, prvenstveno koje nasledjuje vaspitanjem i uticajem okoline, odnos ka zivotu i odgovornosti koji taj zivot nosi, ukoliko prestane ubijati slabije od sebe, onda ce sami od sebe spasti okovi duhova koji porobljavaju, prvenstveno avramski. Tako da nema potrebe za nasilnim duhovnim tekstovima i sasvim prirodno slobodan covek ce zaobici Kuran i slicne tvorevine jer ga takav bes nece zanimati.


  Opet, svaka ptica svome jatu leti i ne treba cuditi sto je veliki procenat covecanstva direktno ili indirektno pod uplivom ovih nasilnih jer u pitanju je prosta poluga karme (zakon fizike) koja kaznjava coveka sto materijalno sto duhovnim.


  ----------------------------------------


  Krisna vise odgovara danasnjoj frekvenciji zapadne svesti zbog ratnicke crte koju ne treba tumaciti iskljucivo preko vodjenja boja, vec kao sticanje impulsa koji se razvija kroz rad zalaganje donoseci prevazilazenje unutrasnjih prepreka nakon kojih se dostize visa svest. Vede su fleksebilne i svako moze doci do svoje licne istine koja je samo njegova ne ulazeci u sukob sa drugima kako cine pokreti prenavedeni. Hinduizam obiluje tolerancijom koja je tolerantna bas zbog te plemenitosti kojom obiluje, pruza mogucnost da covek gradi na njenoj osnovi koja nije kruta i nepromenljiva, vec fleksibilna a sto je nuzan preduslov u ovom eonu koji naglasava individualnost ruseci svakim danom pecinarsko zaostala pravila i zakone ali nikako ne daje na tacnu, vec samo pruza da se covek razvija u skladu sa svojim karakterom.

  [IMG]http://2.*****************/_LysUNu6QWTs/TR9IytnGapI/AAAAAAAAAAM/eO8j8vj15rY/s320/god-1024-11.jpg[/IMG]

 8. #8
  Aktivan član Tanhojzer (avatar)
  Učlanjen
  10.12.2011.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pluto
  Poruke
  1.731
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  146

  Podrazumevano Re: Bhagavad gita 6 poglavlje i odnos Veda prema materijalizmu

  Suština Bhagavad Gite se nalazi u poglavljima 2, 3 i 5.

  Osnovni spor Bhagavad Gite jeste spor akcije i kontemplacije. Po mom mišljenju, Gita pre svega poučava akciji, koja je izložena u pomenutim poglavljima, iako uzdiže i kontemplaciju. Njena originalnost jeste "joga akcije" koja se postiže odustajanjem od plodova svojih delatnosti, tj. nevezivanjem za njih. Ta ideja je bez presedana u Indiji i najzaslužnija je za njen uspeh. Jer se čoveku sada daje nada da će se "izbaviti" uprkos tome što živi svetovnim životom, ima porodicu, zauzima položaje, ima uobičajene brige, pa postoji i određeno dopuštenje da se čine, da tako kažemo, nemoralne radnje.
  Raditi automatski, neometan željom za plodovima. Profani pandan tome možemo naći u maksimi Žorža Sorela: "Cilj je ništa, bitna je akcija, borba, kretanje."

  Ardžuna je osuđen na akciju jer je aktivnost uvek bolja od neaktivnosti kontemplacije... čovek mora da vrši ono što smatra da mu je dužnost, jer "više vredi obavljati makar i nesavršeno svoje vlastite dužnosti, nego ispuniti, čak i savršeno, dužnosti jedne druge situacije."
  Poslednji put ažurirao/la Tanhojzer : 27.07.2013. u 13:43
  Pogineš li, nebo steče; pobediš li - zemna blaga.Zato ustaj, Prthin sine, čvrsto rešen da se boriš! Isto ceni radost-patnju, dobit-štetu, uspeh-poraz;takav za boj sablju paši: onda u greh pasti nećeš!

 9. #9
  Demijurg nije na forumu
  ...je stvorio svet za sebe... i za sve vas... jer je
  Iskusan
  Učlanjen
  05.02.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novi Sad
  Poruke
  6.362
  Tekstova u blogu
  505
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Bhagavad gita 6 poglavlje i odnos Veda prema materijalizmu

  Bravo za komentare...

 10. #10
  Poznat Агарта (avatar)
  Učlanjen
  09.07.2011.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Μπατάγια
  Poruke
  8.103
  Tekstova u blogu
  16
  Reputaciona moć
  206

  Podrazumevano Re: Bhagavad gita 6 poglavlje i odnos Veda prema materijalizmu

  Buda je ostavio zenu komsijama i decu da gladuju da bi on otisao u dzunglu. Samim takvim postupkom nije savrsen jer kod zenice je dolazio sijaset muskaraca na caj donoseci paradajz i kukurmu.
  Наравно да није савршен. Мој став је да таквим стварима не треба да се бави човек који није по-обављао све БИТНО на овом свету (јес да у Србији имамо децу са 30 па и више година, али контам да нормалан родитељ схвата да би пунолетна деца могла и без њега, да треба да буде тако...)
  Дакле, отплати кармички дуг, па се зезај... ако си се већ задуживао

  Није Буда једини. Модиљани је упропастио своју жену. Ајнштајн је био одвратан супруг и родитељ СВОЈОЈ деци. Бива то код великих људи.

  Са друге стране Никола Тесла и Исус Христ (званична верзија) нису ни имали потомке, и мирна Бачка

Slične teme

 1. Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 20.07.2013., 08:23
 2. Bhagavad gita 8.16
  Autor Demijurg u forumu Religija
  Odgovora: 9
  Poslednja poruka: 17.07.2013., 00:02
 3. Bhagavad-gita 8.16.
  Autor Demijurg u forumu Religija
  Odgovora: 14
  Poslednja poruka: 05.06.2012., 22:51
 4. ODNOS SLIKARSTVA I PSIHOLOGIJE
  Autor manevena u forumu Likovna umetnost
  Odgovora: 33
  Poslednja poruka: 21.04.2004., 08:13
 5. Prvi odnos sa osobom suprotnog pola
  Autor veseli u forumu Ljubav i seks
  Odgovora: 29
  Poslednja poruka: 27.09.2003., 00:28

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •