Gej Parada u Budvi 24 jula
Strana 1 od 9 12345 ... PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 202

Tema: Gej Parada u Budvi 24 jula

 1. #1
  Stara legenda Тихи (avatar)
  Učlanjen
  13.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Стара Србија
  Poruke
  94.604
  Reputaciona moć
  2295

  Lightbulb Gej Parada u Budvi 24 jula

  Gej parada 24. jula u Budvi, Vlada će imati svog predstavnika  Parada ponosa biće organizovana 24. jula u 12 časova u Budvi, ispred zidina Starog grada, objavljeno je na pres konferenciji.

  Na pres konferenciji su bili i ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović, i predstavnik policije Nikola Janjušević, pomoćnik direktora Uprave policije.

  Numanović nije rekao da li će prisustvovati Paradi ponosa, ali je potvrdio da će Vlada imati svog predstavnika, međutim nije određeno ko će to biti.

  Budva je zbog sezone i velikog broja pripadnika LGBT zajednice koji ljetuju u ovome gradu, izabrana za mjesto u kome će se pripadnici ove seksualne manjine prvi put u Crnoj Gori javno okupiti.

  Očekuje se da će i neke javne ličnosti iz Budve, ali i ostatka Crne Gore, učestvovati na gej paradi i tako javno pružiti podršku pripadnicima sekualnih manjina koji su često žrtve diskriminacije i predrasuda.

  Organizator prve Parade ponosa je NVO LGBT Forum Progres.

  Povorka ponosa biće test da li su crnogorska država i društvo sazreli u demokratskim promjenama, prije svega u poštovanju ljudskih prava i sloboda, smatraju u LGBT Forum Progresu.

  Oni su na konferenciju za novinare, povodom održavanja prve Parade ponosa u Crnoj Gori, kazali da će smatrati uspjehom ako na taj događaj dođu više od tri pripadnika LGBT popoulacije, kao i da očekuju desetine učesnika.

  Predstavnik Foruma Aleksandar Zeković rekao je da su istraživanja te organizacije pokazala da mali broj pripadnika LGBT zajednice podržava organizovanje javnih skupova, a da je još manje njih spremno da se na njima pojavi.

  To je, kako je kazao Zeković, bio motiv više LGBT Forumu da se usudi da organizuje Povorku kako bi uticao na osnaživanje i ohrabrivanje te zajednice da se bori za ostvarivanje svojih prava.

  On je pojasnio da su u LGBT Forumu insistirali na događaju koji neće biti zatvorenog tipa i bez prisustva javnosti.

  “Željeli smo događaj koji ne isključuje javnost. Naša intencija je da se Povorka održi u središtu sredine, da omugućimo svima koji žele da prisustvuju, ali da ne izazovemo nezadovoljstvo u smislu zatavranja saobraćaja i ugostiteljskih objekata u Budvi, jer nam je bitno da ne budemo izolovani”, kazao je Zeković.

  Prema njegovim riječima, od usvajanja Vladine Strategije za unaprjeđenje položaja LGBT osoba u Crnoj Gori, LGBT Forum je počeo da misli o njenoj društvenoj promociji i da je tada nastala ideja da se organizuje više šetnji ponosa.

  Zeković je dodao da na njihovu odluku nije uticala najava održavanja gej parade u Podgorici, koju je za 27.oktobar najavila organizacija Kvir Montenegro.

  On je potvrdio da su predstavnici Kvira pozvani na paradu u Budvi, kao i da će se najmanje dva njena predstavnika odazvati pozivu.

  Zeković je dodao da će najavljene šetnje biti test za političku volju, Upravu policije ali i samu reakciju LGBT zajednice, navodeći da smatra da su se od odlaganja ranije najavljivanih paradi, u Crnoj Gori u međuvremenu poboljšali i stvorili uslovi za takvu manifestaciju.

  “Posla ima još puno jer je LGBT zajednica još nedovoljno razvijena i vidljiva, ali i pored mnogih ograničenja Forum Progres smatra da je najbolje način za ubrzani razvoj i sazrijevanje da se bez daljih odlaganja organizovanjem šetnji ponosa, u formi mirnih javnih okupljnja. Zato smo zakazali prvu Povorku za 24.jul u podne ispred zidina staog grada u Budvi”, najavio je on.

  Zeković je kazao da je namjera da taj događaj nosi snažnu obrazovnu, promotivnu, turističku i inkluzivnu poruku.

  “Vjerujemo da će tog dana cijela Crna Gora, njene institucije i građani biti u prilici da potvrde istorijsku potrebu LGBT osoba za ravnopravnošću i punom društvenom jednakošću”, zaključio je on.

  Numanović: Pokazatelj ukupnih promjena

  Ministar ljudskih i manjinskih prava Suad Numanović rekao je da je država spremna da svim svojim građanima garantuje pravo na slobodu okupljanja.

  “Vlada želi da pošalje jasnu poruku da LGBT manifestacije, kao što je Povorka ponosa, treba da se održavaju u tolerantnoj atmosferi i bez nasilja. Taj događaj će sigurno biti pokazatelj ukupnih promjena i sazrijevanja društva na evropskom putu i vjerujem da će institucije odgovoriti izazovu”, rekao je on.

  Numanović je naveo da se Ministarstvo obavezalo da će raditi na kreiranju ambijenta za društveno prihvatanje LGBT osoba i podsticanje većeg jedinstva, prihvatljivosti i stvaranja kulturnih vrijednosti i ostalih pretpostavki koje će ohrabriti vidljivost i prihvatanje LGBT populacije.

  On nije konkretno odgovorio na poziv organizatora da prisustvuje Povorci u Budvi i da se obrati učesnicima, kako bi pokazao i konkretnu, a ne samo deklarativnu podršku.

  Numanović je naveo da Vlada još nije odredila svog predstavnika na Paradi, navodeći da je njemu najbitnije da u svom radu stvara pretpostavke za društvenu integraciju LGBT osoba i realizaciju planiranih mjera iz Vladine Strategije.

  “Vlada će imati predstavnika, kao što je 2011. godine išao predstavnik i na hrvatsku Povorku. Za mene je bitnije da taj događaj protekne mirno i u razumijevanju, a manje je bitno da li će tamo biti ministar, ako daje ovako maksimalnu podršku za nejnu organizaciju”, kazao je on.

  Zeković je i nakon tog odgovora apelovao na Numanovića da se pojavi u Budvi, pojašnjavajući da je neophodno prisustvo nekog “visokog” zvaničnika Vlade iz više razloga.

  “Ne samo što to nosi političku poruku, već šalje i bezbjednosnu. Prisustvo člana Vlade je poruka svima da će Parada proteći kako treba. To je i dodatna obaveza i odgovornost policiji, što ne umanjuje njihovu ulogu da će posao raditi profesionalno, ali šalje poruku da će uz sve druge štititi i člana Vlade”, pojasnio je on.

  Ne zna se koliko će policajaca obezbjeđivati paradu

  Pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević kazao je da policija i Ministarstvo unutrašnjih poslova imaju obavezu da štite sve građane i njihoive Ustavom garantovane prava i slobode.

  “Od momenta prijavljivanja Povorke ponosa imali smo intenzivnu saradnju sa Forumom Progres, i na osnovu toga pripremljen je plan postupanja policije na pripremi i održavanju Povorke. Preduzećemo sve zakonom propisane mjere kako bi ta manifestacija protekla bezbjedno”, poručio je on.

  Janjušević nije konkretno odgovorio na pitanja koliko će policajaca obezbjeđivati Paradu, ali je kazao da će ih biti dovoljno “da obezbijede stabilan red i mir, ličnu i imovinsku sigurnost kako učesnika tako i drugih građana i turista”.

  On je podsjetio da UP sarađuje sa LGBT Forum Progresom od 2008. godine i da su od tada pripadnici policije prošli više obuka i edukacija za djelovanje pri zaštiti prava LGBT osoba.

  Cimbaljević: Ja ni protiv koga, svi protiv mene

  Izvršni direktor LGBT Foruma progress Zdravko Cimbaljević kazao je da mu se, od kada se prije tri godine, prvi javno deklarisao kao homoseksualac u Crnoj Gori, život veoma promijenio i da je tada nestalo sve d očega mu je bilo stalo.

  “Odbacila me je i porodica iako sam iskren i uvjeren da činim pravu stavr. Nisam bio protiv bilo koga a svi su bili protiv mene. Ranije je bilo više onih koji su me pljuvali, psovali i tukli, na žalost i danas ih je dosta”, kazao je on.

  Cimbaljević je naveo da je samo u zadnjih deset dana prijavio više od 20 osoba zbog govora mržnje i nasilja.

  On je apelovao na sve porodice u Crnoj Gori da ne odbacuju svoje bližnje zato što su drugačije seksualne orjentacije ili rodnog identiteta.

  Cimbaljević je kazao da su u Progresu od početnog odbacivanja i ignorisanja uspjeli da sa policijom i Vladom izgradnje saradnju.

  “Događaj u Budvi biće još jedan pokazatelj našeg uspjeha, to će zapravo biti puni uspjeh crnogorskog društva koje je u stanju da njeguje i prihvbati različitost”, zaključio je Cimbaljević.

  http://www.vijesti.me/vijesti/gej-parada-24-jula-budvi-vlada-ce-imati-svog-predstavnika-clanak-140188

  Ima kazu i organizovan prevoz .... 2. #2
  Aktivan član
  Učlanjen
  12.05.2013.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.457
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Gej Parada u Crnoj Gori bice odrzana u Budvi 24 jula ispod starog grada

  Каква је то перфидна игра и подмуклост, намјерно кад је шпиц сезоне и кад има највише људи само да привуку пажњу..

 3. #3
  Buduća legenda gruba greska (avatar)
  Učlanjen
  30.07.2011.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  39.395
  Reputaciona moć
  1100

  Podrazumevano Re: Gej Parada u Crnoj Gori bice odrzana u Budvi 24 jula ispod starog grada

  Je l' ovo neko obaveštenje o okupljanju
  rece mi jedan coek da sam blatokrvnica, a meni se to svidja

 4. #4
  Iskusan draksson (avatar)
  Učlanjen
  29.05.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србија
  Poruke
  5.633
  Reputaciona moć
  95

  Podrazumevano Re: Gej Parada u Crnoj Gori bice odrzana u Budvi 24 jula ispod starog grada


 5. #5
  Elita jedite_kod_Joa (avatar)
  Učlanjen
  29.07.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novi Sad, Vojvodstvo Srpsko - Okupirana Srbija
  Poruke
  19.348
  Reputaciona moć
  278

  Podrazumevano Re: Gej Parada u Crnoj Gori bice odrzana u Budvi 24 jula ispod starog grada

  U Beogradu je zakazano na jesen. Sve do legalizacije sodomskih "brakova" i usvajanja dece od strane ovih sodomista.

  Vecina Srba glasa stranke koje promovisu sodomiju. To znaci da vecina u Srbiji podrzava sodomiju i zato je besmisleno da se bilo sta prigovara Crnoj Gori.

  Uostalom, mnogi u Srbiji tolerisu kurvarstvo, a protive se homoseksualizmu. Radi se o istoj vrsti greha.

  Kad Srbi pocnu da postuju brak, a odbace kurvarstvo, onda ce moci da se sa uspehom nose protiv sodomije i fizicke okupacije. Do tad samo prdenje po forumima i blejanje na laziranim izborima dok ce biti belezena destrukcija na svim poljima.

 6. #6
  Poznat trucker22 (avatar)
  Učlanjen
  22.10.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Na tornju bez lifta, sreco kurata!
  Poruke
  8.664
  Reputaciona moć
  170

  Podrazumevano Re: Gej Parada u Crnoj Gori bice odrzana u Budvi 24 jula ispod starog grada

  evo plavi, za dobre decake ...

  Ime: podmaz1.jpg
Pregleda: 4
Veličina: 8,2 KB

  pa da parada uspe, valjalo bi. evropa, prava manjina i tako to ... ojha !

 7. #7
  Domaćin
  Učlanjen
  24.06.2013.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Fakultet za bagrem i sandalovinu, Beograd
  Poruke
  3.333
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Gej Parada u Crnoj Gori bice odrzana u Budvi 24 jula ispod starog grada

  U koje evre da će iste face sa naše parade i dole ponosno prošetati?

 8. #8
  Veoma poznat Moračanin (avatar)
  Učlanjen
  07.12.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  11.404
  Reputaciona moć
  317

  Podrazumevano Re: Gej Parada u Crnoj Gori bice odrzana u Budvi 24 jula ispod starog grada

  Sad će Anfilohije početi da kune.

 9. #9
  Poznat trucker22 (avatar)
  Učlanjen
  22.10.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Na tornju bez lifta, sreco kurata!
  Poruke
  8.664
  Reputaciona moć
  170

  Podrazumevano Re: Gej Parada u Crnoj Gori bice odrzana u Budvi 24 jula ispod starog grada

  Citat Original postavio Moračanin Pogledaj poruku
  Sad će Anfilohije početi da kune.
  ... al´ kacavenda nece.

 10. #10
  Poznat trucker22 (avatar)
  Učlanjen
  22.10.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Na tornju bez lifta, sreco kurata!
  Poruke
  8.664
  Reputaciona moć
  170

  Podrazumevano Re: Gej Parada u Crnoj Gori bice odrzana u Budvi 24 jula ispod starog grada


 11. #11
  Domaćin
  Učlanjen
  15.02.2013.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.040
  Reputaciona moć
  69

  Podrazumevano Re: Gej Parada u Crnoj Gori bice odrzana u Budvi 24 jula ispod starog grada

  Meni je bitno da se parada ne odrzi u Srbiji.A za ovu u Crnoj Gori me bas zabole.

 12. #12
  Ističe se
  Učlanjen
  13.06.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  2.832
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Gej Parada u Crnoj Gori bice odrzana u Budvi 24 jula ispod starog grada

  Citat Original postavio dragon986 Pogledaj poruku
  Meni je bitno da se parada ne odrzi u Srbiji.A za ovu u Crnoj Gori me bas zabole.
  Toma reče da će da stane na čelo parade na jesen
  Poslednji put ažurirao/la dlugomir : 22.07.2013. u 23:56

 13. #13
  Buduća legenda naterasi (avatar)
  Učlanjen
  19.04.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  28.674
  Reputaciona moć
  445

  Podrazumevano Re: Gej Parada u Crnoj Gori bice odrzana u Budvi 24 jula ispod starog grada

  crnogorci volim vas
  volim te maco moja mala

 14. #14
  Elita Kroasan (avatar)
  Učlanjen
  10.01.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Ispred Ruske Ambasade, u redu za rusku radnu vizu
  Poruke
  20.838
  Reputaciona moć
  611

  Podrazumevano Re: Gej Parada u Crnoj Gori bice odrzana u Budvi 24 jula ispod starog grada

  Нема већег педерлука од будванског.

  Јунаци су они, посадили оне шанкове, лете полуобучене хостесе из Шавника и Колашина ка теби ка соколови, само да те одвуку у то легло неморала.

  И Боже мили чуда великога, таман кад почне нешто да се дешава, фајронт 01.00 Педерлук2
  Uzorni građanin EvroAzijske Imperije.

  Jevgenij Zamjatin "MI" i Džorž Orvel "1984" su naša svakodnevnica.

 15. #15
  Poznat
  Učlanjen
  04.11.2012.
  Pol
  muški
  Poruke
  7.489
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Gej Parada u Crnoj Gori bice odrzana u Budvi 24 jula ispod starog grada

  Били и биће педери. Онако су нам баш педерски заболи нож у леђа када су признали КиМ.

 16. #16
  Domaćin
  Učlanjen
  15.02.2013.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.040
  Reputaciona moć
  69

  Podrazumevano Re: Gej Parada u Crnoj Gori bice odrzana u Budvi 24 jula ispod starog grada

  Citat Original postavio Бели Архангел Pogledaj poruku
  Били и биће педери. Онако су нам баш педерски заболи нож у леђа када су признали КиМ.
  Ja sam to od njih i ocekivao.Mene nisu iznenadili uopste.Sve ce im kad-tad doci na naplatu pa i to sto su priznali Kosovo.I ova parada naravno.

 17. #17
  Poznat
  Učlanjen
  23.08.2011.
  Pol
  ženski
  Poruke
  8.126
  Reputaciona moć
  384

  Podrazumevano Re: Gej Parada u Crnoj Gori bice odrzana u Budvi 24 jula ispod starog grada

  Citat Original postavio Бели Архангел Pogledaj poruku
  Били и биће педери. Онако су нам баш педерски заболи нож у леђа када су признали КиМ.
  U što si dosadan ... kakve veze gej parada ima sa Kosovom

 18. #18
  Poznat
  Učlanjen
  04.11.2012.
  Pol
  muški
  Poruke
  7.489
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Gej Parada u Crnoj Gori bice odrzana u Budvi 24 jula ispod starog grada

  Citat Original postavio LikiLee Pogledaj poruku
  U što si dosadan ... kakve veze gej parada ima sa Kosovom
  Доказ да су педери ништа више.

 19. #19
  Iskusan dejannn (avatar)
  Učlanjen
  10.09.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Cрбија
  Poruke
  5.681
  Reputaciona moć
  148

  Podrazumevano Re: Gej Parada u Crnoj Gori bice odrzana u Budvi 24 jula ispod starog grada

  Zivjeli ******
  Into the night

  http://www.youtube.com/watch?v=esFvmO5OXyU

 20. #20
  Buduća legenda gruba greska (avatar)
  Učlanjen
  30.07.2011.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  39.395
  Reputaciona moć
  1100

  Podrazumevano Re: Gej Parada u Crnoj Gori bice odrzana u Budvi 24 jula ispod starog grada

  Citat Original postavio Kroasan Pogledaj poruku
  Нема већег педерлука од будванског.

  Јунаци су они, посадили оне шанкове, лете полуобучене хостесе из Шавника и Колашина ка теби ка соколови, само да те одвуку у то легло неморала.

  И Боже мили чуда великога, таман кад почне нешто да се дешава, фајронт 01.00 Педерлук2
  Oni su ponovo poentirali.Za razliku od Srba, oni su od toga napravili svečanost ravnu krunisanjem.Drže do sebe i do svojih gejova.
  rece mi jedan coek da sam blatokrvnica, a meni se to svidja

 21. #21
  Legenda
  Učlanjen
  08.11.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  62.161
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Gej Parada u Crnoj Gori bice odrzana u Budvi 24 jula ispod starog grada

  Srecno sa organizacijom.

  - - - - - - - - - -

  Ako cak i Crnogorci naprave manje sranje na paradi od Srba, treba da nas bude sramota, i da se pokrijemo usima.

 22. #22
  Elita Kroasan (avatar)
  Učlanjen
  10.01.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Ispred Ruske Ambasade, u redu za rusku radnu vizu
  Poruke
  20.838
  Reputaciona moć
  611

  Podrazumevano Re: Gej Parada u Crnoj Gori bice odrzana u Budvi 24 jula ispod starog grada

  Наравно, Руси су покуповали највише некретнина у Будви.

  Све је повезано.
  Uzorni građanin EvroAzijske Imperije.

  Jevgenij Zamjatin "MI" i Džorž Orvel "1984" su naša svakodnevnica.

 23. #23
  Poznat
  Učlanjen
  23.08.2011.
  Pol
  ženski
  Poruke
  8.126
  Reputaciona moć
  384

  Podrazumevano Re: Gej Parada u Crnoj Gori bice odrzana u Budvi 24 jula ispod starog grada

  Citat Original postavio Бели Архангел Pogledaj poruku
  Доказ да су педери ништа више.
  Priznaj, Tebi nedostaje Srbija i Crna Gora

 24. #24
  Elita Protector (avatar)
  Učlanjen
  05.06.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Равни српски Срем...
  Poruke
  15.026
  Reputaciona moć
  587

  Podrazumevano Re: Gej Parada u Crnoj Gori bice odrzana u Budvi 24 jula ispod starog grada

  Хвала на обрисаном коментару...
  Не сме човек ни да се нашали с њиховом изреком...
  “You know it’s funny, when it rains it pours they got money for wars, but can’t feed the poor.” - 2Pac

 25. #25
  Domaćin TRIMURTI (avatar)
  Učlanjen
  21.01.2013.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.703
  Reputaciona moć
  288

  Podrazumevano Re: Gej Parada u Crnoj Gori bice odrzana u Budvi 24 jula ispod starog grada

  Citat Original postavio Тихи Pogledaj poruku
  Gej parada 24. jula u Budvi, Vlada će imati svog predstavnika  Parada ponosa biće organizovana 24. jula u 12 časova u Budvi, ispred zidina Starog grada, objavljeno je na pres konferenciji.

  Na pres konferenciji su bili i ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović, i predstavnik policije Nikola Janjušević, pomoćnik direktora Uprave policije.

  Numanović nije rekao da li će prisustvovati Paradi ponosa, ali je potvrdio da će Vlada imati svog predstavnika, međutim nije određeno ko će to biti.

  Budva je zbog sezone i velikog broja pripadnika LGBT zajednice koji ljetuju u ovome gradu, izabrana za mjesto u kome će se pripadnici ove seksualne manjine prvi put u Crnoj Gori javno okupiti.

  Očekuje se da će i neke javne ličnosti iz Budve, ali i ostatka Crne Gore, učestvovati na gej paradi i tako javno pružiti podršku pripadnicima sekualnih manjina koji su često žrtve diskriminacije i predrasuda.

  Organizator prve Parade ponosa je NVO LGBT Forum Progres.

  Povorka ponosa biće test da li su crnogorska država i društvo sazreli u demokratskim promjenama, prije svega u poštovanju ljudskih prava i sloboda, smatraju u LGBT Forum Progresu.

  Oni su na konferenciju za novinare, povodom održavanja prve Parade ponosa u Crnoj Gori, kazali da će smatrati uspjehom ako na taj događaj dođu više od tri pripadnika LGBT popoulacije, kao i da očekuju desetine učesnika.

  Predstavnik Foruma Aleksandar Zeković rekao je da su istraživanja te organizacije pokazala da mali broj pripadnika LGBT zajednice podržava organizovanje javnih skupova, a da je još manje njih spremno da se na njima pojavi.

  To je, kako je kazao Zeković, bio motiv više LGBT Forumu da se usudi da organizuje Povorku kako bi uticao na osnaživanje i ohrabrivanje te zajednice da se bori za ostvarivanje svojih prava.

  On je pojasnio da su u LGBT Forumu insistirali na događaju koji neće biti zatvorenog tipa i bez prisustva javnosti.

  “Željeli smo događaj koji ne isključuje javnost. Naša intencija je da se Povorka održi u središtu sredine, da omugućimo svima koji žele da prisustvuju, ali da ne izazovemo nezadovoljstvo u smislu zatavranja saobraćaja i ugostiteljskih objekata u Budvi, jer nam je bitno da ne budemo izolovani”, kazao je Zeković.

  Prema njegovim riječima, od usvajanja Vladine Strategije za unaprjeđenje položaja LGBT osoba u Crnoj Gori, LGBT Forum je počeo da misli o njenoj društvenoj promociji i da je tada nastala ideja da se organizuje više šetnji ponosa.

  Zeković je dodao da na njihovu odluku nije uticala najava održavanja gej parade u Podgorici, koju je za 27.oktobar najavila organizacija Kvir Montenegro.

  On je potvrdio da su predstavnici Kvira pozvani na paradu u Budvi, kao i da će se najmanje dva njena predstavnika odazvati pozivu.

  Zeković je dodao da će najavljene šetnje biti test za političku volju, Upravu policije ali i samu reakciju LGBT zajednice, navodeći da smatra da su se od odlaganja ranije najavljivanih paradi, u Crnoj Gori u međuvremenu poboljšali i stvorili uslovi za takvu manifestaciju.

  “Posla ima još puno jer je LGBT zajednica još nedovoljno razvijena i vidljiva, ali i pored mnogih ograničenja Forum Progres smatra da je najbolje način za ubrzani razvoj i sazrijevanje da se bez daljih odlaganja organizovanjem šetnji ponosa, u formi mirnih javnih okupljnja. Zato smo zakazali prvu Povorku za 24.jul u podne ispred zidina staog grada u Budvi”, najavio je on.

  Zeković je kazao da je namjera da taj događaj nosi snažnu obrazovnu, promotivnu, turističku i inkluzivnu poruku.

  “Vjerujemo da će tog dana cijela Crna Gora, njene institucije i građani biti u prilici da potvrde istorijsku potrebu LGBT osoba za ravnopravnošću i punom društvenom jednakošću”, zaključio je on.

  Numanović: Pokazatelj ukupnih promjena

  Ministar ljudskih i manjinskih prava Suad Numanović rekao je da je država spremna da svim svojim građanima garantuje pravo na slobodu okupljanja.

  “Vlada želi da pošalje jasnu poruku da LGBT manifestacije, kao što je Povorka ponosa, treba da se održavaju u tolerantnoj atmosferi i bez nasilja. Taj događaj će sigurno biti pokazatelj ukupnih promjena i sazrijevanja društva na evropskom putu i vjerujem da će institucije odgovoriti izazovu”, rekao je on.

  Numanović je naveo da se Ministarstvo obavezalo da će raditi na kreiranju ambijenta za društveno prihvatanje LGBT osoba i podsticanje većeg jedinstva, prihvatljivosti i stvaranja kulturnih vrijednosti i ostalih pretpostavki koje će ohrabriti vidljivost i prihvatanje LGBT populacije.

  On nije konkretno odgovorio na poziv organizatora da prisustvuje Povorci u Budvi i da se obrati učesnicima, kako bi pokazao i konkretnu, a ne samo deklarativnu podršku.

  Numanović je naveo da Vlada još nije odredila svog predstavnika na Paradi, navodeći da je njemu najbitnije da u svom radu stvara pretpostavke za društvenu integraciju LGBT osoba i realizaciju planiranih mjera iz Vladine Strategije.

  “Vlada će imati predstavnika, kao što je 2011. godine išao predstavnik i na hrvatsku Povorku. Za mene je bitnije da taj događaj protekne mirno i u razumijevanju, a manje je bitno da li će tamo biti ministar, ako daje ovako maksimalnu podršku za nejnu organizaciju”, kazao je on.

  Zeković je i nakon tog odgovora apelovao na Numanovića da se pojavi u Budvi, pojašnjavajući da je neophodno prisustvo nekog “visokog” zvaničnika Vlade iz više razloga.

  “Ne samo što to nosi političku poruku, već šalje i bezbjednosnu. Prisustvo člana Vlade je poruka svima da će Parada proteći kako treba. To je i dodatna obaveza i odgovornost policiji, što ne umanjuje njihovu ulogu da će posao raditi profesionalno, ali šalje poruku da će uz sve druge štititi i člana Vlade”, pojasnio je on.

  Ne zna se koliko će policajaca obezbjeđivati paradu

  Pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević kazao je da policija i Ministarstvo unutrašnjih poslova imaju obavezu da štite sve građane i njihoive Ustavom garantovane prava i slobode.

  “Od momenta prijavljivanja Povorke ponosa imali smo intenzivnu saradnju sa Forumom Progres, i na osnovu toga pripremljen je plan postupanja policije na pripremi i održavanju Povorke. Preduzećemo sve zakonom propisane mjere kako bi ta manifestacija protekla bezbjedno”, poručio je on.

  Janjušević nije konkretno odgovorio na pitanja koliko će policajaca obezbjeđivati Paradu, ali je kazao da će ih biti dovoljno “da obezbijede stabilan red i mir, ličnu i imovinsku sigurnost kako učesnika tako i drugih građana i turista”.

  On je podsjetio da UP sarađuje sa LGBT Forum Progresom od 2008. godine i da su od tada pripadnici policije prošli više obuka i edukacija za djelovanje pri zaštiti prava LGBT osoba.

  Cimbaljević: Ja ni protiv koga, svi protiv mene

  Izvršni direktor LGBT Foruma progress Zdravko Cimbaljević kazao je da mu se, od kada se prije tri godine, prvi javno deklarisao kao homoseksualac u Crnoj Gori, život veoma promijenio i da je tada nestalo sve d očega mu je bilo stalo.

  “Odbacila me je i porodica iako sam iskren i uvjeren da činim pravu stavr. Nisam bio protiv bilo koga a svi su bili protiv mene. Ranije je bilo više onih koji su me pljuvali, psovali i tukli, na žalost i danas ih je dosta”, kazao je on.

  Cimbaljević je naveo da je samo u zadnjih deset dana prijavio više od 20 osoba zbog govora mržnje i nasilja.

  On je apelovao na sve porodice u Crnoj Gori da ne odbacuju svoje bližnje zato što su drugačije seksualne orjentacije ili rodnog identiteta.

  Cimbaljević je kazao da su u Progresu od početnog odbacivanja i ignorisanja uspjeli da sa policijom i Vladom izgradnje saradnju.

  “Događaj u Budvi biće još jedan pokazatelj našeg uspjeha, to će zapravo biti puni uspjeh crnogorskog društva koje je u stanju da njeguje i prihvbati različitost”, zaključio je Cimbaljević.

  http://www.vijesti.me/vijesti/gej-parada-24-jula-budvi-vlada-ce-imati-svog-predstavnika-clanak-140188

  Ima kazu i organizovan prevoz ....
  Tako im i treba " oca da im ebem "

Strana 1 od 9 12345 ... PoslednjaPoslednja
Vrh strane

Slične teme

 1. Prva crnogorska gej parada sledeće nedelje u Budvi
  Autor Watchman u forumu Politika
  Odgovora: 12
  Poslednja poruka: 20.07.2013., 18:37
 2. Gej parada u Beogradu 2008.
  Autor SargeBG u forumu Politika
  Odgovora: 299
  Poslednja poruka: 04.09.2007., 21:21
 3. Odgovora: 25
  Poslednja poruka: 05.06.2007., 00:23
 4. Član 54. ustava: zabrana gej parada?
  Autor Alekasandar2 u forumu Politika
  Odgovora: 5
  Poslednja poruka: 08.10.2006., 16:59
 5. Prekinuta gej parada u Moskvi (sa SC)
  Autor Alekasandar2 u forumu Politika
  Odgovora: 70
  Poslednja poruka: 29.05.2006., 17:43

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •