Bhagavad-gita peto poglavlje i odnos Veda prema materijalizmu
Prikazujem rezultate 1 do 2 od 2

Tema: Bhagavad-gita peto poglavlje i odnos Veda prema materijalizmu

 1. #1
  Demijurg nije na forumu
  ...je stvorio svet za sebe... i za sve vas... jer je
  Iskusan
  Učlanjen
  05.02.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novi Sad
  Poruke
  6.362
  Tekstova u blogu
  505
  Reputaciona moć
  0

  Lightbulb Bhagavad-gita peto poglavlje i odnos Veda prema materijalizmu

  Citiraću i pojasniti nekoliko stihova iz 5-tog poglavlja Bhagavad-gita-e... Da se razumemo, ovo nisu moji stavovi, jer ja ne prihvatam nikakvog Krišnu kao boga, niti bilo koje živo biće koje je imalo ili ima telo, kao avatara, “božjeg sina”, “proroka”, “sveca”, “gurua” ili nekakvog drugog prevaranta, jer sam sâm sebi guru, već samo dobro duhovno uputstvo. Izbacite reč “Krišna” i zamenite je rečju “Bog” - i sve je u redu. Dakle...  na prahrsyet priyam prapya nodvijet prapya capriyam
  sthira-buddhir asammudho brahma-vid brahmani sthitah


  “Osoba koja se ne raduje kada stekne nešto prijatno niti jadikuje kada stekne nešto neprijatno, čija je inteligencija utemeljena u jastvu, koja nije zbunjena i koja zna nauk o Bogu, već je utemeljena u transcendenciji.”

  Bhagavad-gita-Poglavlje 5:20

  Ovde su opisani simptomi samospoznate osobe. Prvi simptom je da takva osoba nije obmanuta lažnim poistovećivanjem tela sa svojim pravim jastvom. Ona savršeno dobro zna da nije telo, već deo svevišnje božanske osobe. Zato se ne raduje kada nešto stekne, niti jadikuje kada izgubi nešto što je povezano sa njenim telom. Ta postojanost uma se naziva sthira-buddhi, inteligencija utemeljena u jastvu. Stoga takva osoba nikada nije zbunjena pogrešnim mišljenjem da je grubo telo duša, ne smatra telo večnim i ne zanemaruje postojanje duše. To znanje je uzdiže do položaja poznavanja celokupne nauke o apsolutnoj istini, Brahmanu, Paramatmi i Bhagavanu. Tako ona savršeno dobro zna svoj prirodni položaj i ne pokušava u svakom pogledu postati jednaka svevišnjem. To se naziva spoznaja Brahmana ili samospoznaja. Takva postojana svesnost se naziva svjesnost Krišne.


  Idemo dalje...  ye hi samsparsa-ja bhoga duhkha-yonaya eva te
  ady-antavantah kaunteya na tesu ramate budhah


  “Inteligentna osoba ne uživa u izvorima bede, koji nastaju dodirom sa čulima. O Kuntin sine, takvi užici imaju početak i kraj, i zato mudar čovek ne nalazi u njima zadovoljstvo.”

  Bhagavad-gita 5:22


  Materijalno čulno zadovoljstvo je rezultat dodira čula, koja su privremena, jer je samo telo privremeno. Oslobođenu dušu ne zanima ništa što je privremeno. Znajući dobro radosti transcendentalnog zadovoljstva, kako prosvetljena osoba može pristati na to da uživa u lažnom zadovoljstvu? U Padma Purani je rečeno:

  ramante yogino 'nante satyanande cid-atmani
  iti rama-padenasau param brahmabhidhiyate

  ”Mistici nalaze neograničeno transcendentalno zadovoljstvo u apsolutnoj istini i zato je vrhovna apsolutna istina, božanska osoba, poznata kao Rama.”

  U Srimad-Bhagavatam-u (5.5.1) je takođe rečeno:

  nayam deho deha-bhajam nr-loke
  kastan kaman arhate vid-bhujam ye
  tapo divyam putraka yena sattvam
  suddhyed yasmad brahma-saukhyam tv anantam

  ”Dragi moji sinovi, nema razloga da teško radite u ovom ljudskom obličju, da biste stekli čulno zadovoljstvo; takva zadovoljstva su dostupna i onima koji jedu izmet (svinjama). U ovom životu se morate podvrći strogostima, koje će pročistiti vaše postojanje. Tako ćete moći uživati u bezgraničnom transcendentalnom blaženstvu.”

  Stoga, pravi yogiji, ili učeni transcendentalisti, ne osećaju privlačnost prema čulnim zadovoljstvima, koja su uzroci neprestanog materijalnog postojanja. Što je više neko odan materijalnim zadovoljstvima - to više biva sputan materijalnim bedama.


  I još malo...  labhante brahma-nirvanam rsayah ksina-kalmasah
  chinna-dvaidha yatatmanah sarva-bhuta-hite ratah


  “Misaone osobe koje su iznad dvostranosti, rođenih iz sumnji, koje uvek deluju za dobrobit svih živih bića, i koje su oslobođene svih grehova, dostižu oslobođenje u svevišnjem.”

  Bhagavad-gita 5:25

  Samo se za osobu potpuno svesnu Krišne može reći da vrši dobrotvoran rad za sva živa bića. Kada osoba zna da je Krišna izvor svega, i deluje u tom duhu, deluje za svakoga. Čovečanstvo pati zato što je zaboravilo da je Krišna vrhovni uživatelj, vrhovni vlasnik i vrhovni prijatelj. Stoga je nastojanje da se u čitavom ljudskom društvu probudi ova svesnost najviši dobrotvorni rad. Čovek ne može vršiti takve prvoklasne dobrotvorne aktivnosti, ako nije dostigao oslobođenje u svevišnjem. Osoba svesna Krišne ne sumnja u Krišninu vrhovnu moć. Ne sumnja zato što je potpuno oslobođena svih grehova. To je stanje božanske ljubavi.

  Onaj ko se samo brine o fizičkoj dobrobiti ljudskog društva u stvari ne može nikome pomoći. Privremeno ublažavanje telesnih i umnih patnji nije zadovoljavajuće. Pravi uzrok problema u teškoj borbi za život leži u zaboravljanju odnosa sa svevišnjim gospodinom. Kada je čovek potpuno svestan svog odnosa sa Krišnom istinski je oslobođena duša, iako se može nalaziti u materijalnom telu.

  ॐ OM ॐ

  Namaste. 2. #2
  Demijurg nije na forumu
  ...je stvorio svet za sebe... i za sve vas... jer je
  Iskusan
  Učlanjen
  05.02.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novi Sad
  Poruke
  6.362
  Tekstova u blogu
  505
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Bhagavad-gita peto poglavlje i odnos Veda prema materijalizmu

  Nedavno me je neko pitao nešto jako škakljivo i ja sam mu iskreno odgovorio; ovako nekako: “Šta ćeš da radiš kad još malo odeš u divljinu Papue Nove Gvineje, ili Okeanije, ili gde već, da ostatak života provedeš u prirodi, kad te i/ili ako te ujede zmija otrovnica?” - “A šta treba da radim?” - odgovorio sam kao iz puške - “Kao prvo, solidno poznajem nemušti jezik, volim zmije, ne diram ih i ne uznemiravam bez razloga, a ja im nisam hrana. Ali ako bi se ipak dogodilo da me neka ujede - seo bih, meditirao i čekao da umrem, jer nemam posla sa lekarima, budući da bojkotujem sve injekcije i vakcine, kao i sve lekove, GMO smeće, meso, mleko i jaja, kao i svu industrijsku hranu sa kodom HACCP i HALAL. Može mi se tako. A i ne pridajem neki veliki značaj telu i svemu telesnom...” Taj neko je ostao bez teksta, a ja sam se prisetio “trinaeste božje zapovesti”.

  Ako ste mislili da ova priča ima veze sa Biblijom, Jevrejima i judeo-hrišćanskim nebulozama - grdno ste se prevarili.

  Sri Rama Krishna je živeo u Indiji mnogo pre Isusa Hrista i širio je svoje duhovno znanje mnogo pre nego što je Mojsije prepisao Postanje iz Gilgameša, napisao Pentateuh ili bilo šta iz Starog zaveta, a zatim jevrejskom Satani, „božanstvu“ po imenu Jehova, prinosio krvne žrtve, volove, ovnove i golubove, koje je klao na oltarima, i sve to lepo opisao u Trećoj knjizi Mojsijevoj, od I do XI poglavlja, drevnom judeo-hrišćanskom manifestu satanizma. U hinduizmu i bramanizmu postoji 18 božjih zapovesti, ali Jevreji kada su pravili svoju religiju, i illuminati kada su pravili hrišćanstvo kao robovsku religiju za široke narodne mase, izbacili su 8 zapovesti i sveli ih na deset.

  Naravno, ja ovde neću govoriti o svih 18 zapovesti, nego ću samo citirati, odnosno parafrazirati 13-tu:

  “Prosvetljeni pojedinac ne bi trebalo više nego što je potrebno da se veže za ljude koji su u rodbinskim vezama sa njegovim telom, jer on nije samo telo.”

  Ovo je izgovorio čovek koji je u Bhagavad-gita-i povikao iz sveg glasa:  ā-brahma-bhuvānal lokāh
  punar āvartino ’rjuna
  mām upetya tu kaunteya
  punar yanma na vidyate

  Sve planete u materijalnom svetu, od najviše do najniže, mesta su patnje, na kojima se odvija uzastopno rađanje i umiranje. Ali onaj ko dostigne Moje prebivalište, o Kuntin sine, nikada se više ne vraća.”

  Bhagavad-gita 8.16.

Slične teme

 1. Bhagavad gita 8.16
  Autor Demijurg u forumu Religija
  Odgovora: 9
  Poslednja poruka: 17.07.2013., 00:02
 2. Prvi sexualni odnos pa problem
  Autor Neiskusan u forumu Ljubav i seks
  Odgovora: 45
  Poslednja poruka: 14.06.2013., 10:51
 3. Bhagavad-gita 8.16.
  Autor Demijurg u forumu Religija
  Odgovora: 14
  Poslednja poruka: 05.06.2012., 22:51
 4. ODNOS SLIKARSTVA I PSIHOLOGIJE
  Autor manevena u forumu Likovna umetnost
  Odgovora: 33
  Poslednja poruka: 21.04.2004., 08:13
 5. Prvi odnos sa osobom suprotnog pola
  Autor veseli u forumu Ljubav i seks
  Odgovora: 29
  Poslednja poruka: 27.09.2003., 00:28

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •