Балкан од стране ЕУ и САД прећутно препуштен Русији и Кини.
Strana 1 od 4 1234 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 89

Tema: Балкан од стране ЕУ и САД прећутно препуштен Русији и Кини.

 1. #1
  Domaćin
  Učlanjen
  23.10.2011.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  4.798
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  0

  Lightbulb Балкан од стране ЕУ и САД прећутно препуштен Русији и Кини.

  Ako se ne varam srbin.info je nedozvoljen izvor right? Ni ja ih ne volim, vole da lupetaju, ali ova analiza je jako dobra i ocigledno se radi o strucnjaku za politiku, tako da nadam se da cete mi uciniti jedan izuzetak za ovu temu? Grasjas


  E sad, citajte ovo fenomenalna analiza vredi svake minute, uzivajte:  Одустајање САД од Источне Европе и руски продор на Балкан
  Почетком 2012. је након бројних анализа и пројекција свима било јасно како ће руски председник Владимир Путин бити на челу Руске Федерације све до 2024. Будући да руска опозиција у сарадњи са Западом никако не успева да доведе у питање популарност коју руски председник ужива у јавности и која му гарантује место најмоћнијег човека у држави, Европска Унија и Сједињене Државе су биле приморане прилагодити се тој реалности.

  Занимљив је документ којега је 2012. у сарадњи са Европском комисијом објавила проф. Ирина Бушигина с руског универзитета ‘MGIMO University‘, а који на 145 страница до у најситније детаље анализира односе између ЕУ и Руске Федерације, у првом реду, али и Молдавије, Белорусије и Украјине. Иако се многима чини како су ЕУ и Русија у трајном сукобу, ова је анализа израђена како би се израдио акциони план за сарадњу у будућем периоду у готово свим секторима, од привредног, демографског, образовног, културног итд, као и два најважнија: енергетског и војно-сигурносног.
  Осим овог заједничког документа који даје одговоре на многа питања, руски су експерти израдили посебну пројекцију еволуције Европске Уније управо до истека владавине председника Путина, тј до 2024. Дошли су до закључка како ће мере штедње које намећу Немачка, Француска и Велика Британија довести до тога да ће већина инвестиција бити усмерена ка земљама ‘старе Европе’ или некадашњих чланица ЕЕЗ. Један мањи део средстава ће се обезбедити и за земље као што су Пољска, Чешка, Словенија и Словачка, док ће за земље на југоистоку ЕУ остати само обећања. У ту групу спадају Грчка, Бугарска, Мађарска.

  Анализирајући новонасталу ситуацију, Русија је заједно са Кином израдила стратегију за јачање њихове присутности у југоисточној Европи. Те двије земље кроз економске пројекте намеравају створити ‘санитарни кордон’ према Западу, а њега би чинило пет држава с Балкана и једна из централне Европе: Грчка, Македонија, Србија, Бугарска и на крају Мађарска.

  Суштина овог плана су улагања у развој привреде наведених земаља, како би се оне отприлике подигле на ниво коју су досегле земље на Западу. То у првом реду мисле постићи кроз гасовод ‘Јужни ток’ и ‘Трансјадранске гасоводом’, чиме је Русија избацила из игре пројект запада ‘Набуко Вест’, а тим земљама уједно обезбедила повољније цене гаса.  Русија осим привредног утицаја тежиште пребацује на геостратешку присуство
  И док се из односа ЕУ и Русије види како је од обостране користи да се постигне компромис (макар се некада морала користити и средства ‘уцене’, као што је нпр ‘гасни рат’ који је 2006. Немачку присилио да одустане од проширења Европске уније на Украјину, Белорусију, Грузију и Молдавију), то се никако не би могло рећи за Сједињене Државе које су с ‘противракетним штитом’ и активностима у земљама које се граниче са Руском Федерацијом протеклих година дизале тензије до усијања. Москва је свесна како тај ‘тихи рат’ не сме изгубити и како мора урушити кредибилитет политичког, привредног и војног потенцијала Вашингтона и његових савезника. Објаве Викилеакса, те ове Едварда Сновдена, маневри руске флоте, одбрана Сирије и на десетине тајних операција које су и данас у току, само су део ове глобалне геополитичке утакмице коју играју Русија, Кина и САД.

  Бивши заменик команданта војне ваздухопловне базе ‘Отопени’ у Букурешту и војни аналитичар, Валентин Василеску, у анализи за Réseau International је дао јасне одговоре на сва питања која су оптерећивала међународну јавност, а која се тичу односа снага између ове три супер-силе. Василеску објашњава како је Вашингтон након низа сукоба са Москвом на крају попустио и одустао од противракетног штита у источној Европи, а сву своју пажњу усмерио на Далеки Исток и све већу “опасност” која му прети од стране Пекинга, којега под сваку цену жели да блокира.

  “Овај велики заокрет је довео до тога да су Сједињене Државе донеле одлуку о стварању поморско-ваздушног и копненог потенцијала на западном Пацифику (United States Pacific Command USPACOM) са преко 500.000 људи. Већина тих трупа тренутно чини део Централног команде (U.S. Central Command-USCENTCOM) које је одговорно за Блиски Исток и јужну Азију. У протеклих десет година је Средишње америчко заповједништво 70% својих снага користило за агресију на Ирак, Авганистан и за ‘арапско пролеће’. Будући да САД растућу претњу виде у Кини, вуку се потези који ће ослабити притисак на Блиски Исток, а појачати га на регију у којој Кина неупитно доминира: Далеки Исток и запад Пацифика “, пише Василеску.

  Питање је да ли су Сједињене Државе предвиделе сложену ситуацију у којој се тренутно налазе, а која је последица незаустављивог економског и војног раста Народне Републике Кине? Нема никакве сумње да јесу. Већ раније је Пентагон разрадио план за повлачење већег дела снага (људства и технике) из источне и јужне Европе. У ‘преговорима’ са Москвом (који су с противракетним штитом у земљама бившег Варшавског пакта више личили на игру живаца оп.а.) су успели да добију гаранције како сјевер Европе и Гибралтар, који су од кључне важности за одбрану америчких интереса, неће бити предметом преговора.  САД премештањем противракетног штита на источне обале Атлантика препустила источну Европу руском утицају
  На самиту НАТО савеза 2010. у Лисабону су понуду да на свом територију поставе делове америчког противракетног штита прихватили Португалија и Шпанија и већ 2012. је потписан уговор о распоређивању четири америчка разарача класе Arleigh Burke опремљенх системом Aegis у бази ‘Навал Статион Рота’ у Шпанији. Два од четири брода ће непрестано пловити Атлантиком дуж португалске обале. Потом је договорено да ће од 2013. шпанска ратна морнарица бити појачана фрегатом Alvaro de Bazan (F-100), такође опремљеном напредним противавионски системом Аегис, а једну или две би требао добити и Португал.

  Фрегата “Alvaro de Bazan” је плод сарадње између војне индустрије Холандије, Немачке и Шпаније, а те ће земље уз Норвешку такође распоредити своје фрегате у Балтичком мору, Северном леденом и Барентсковом мору, те на тај начин противракетним штитом покрити територију којега штити НАТО алијансу .

  Осим њих је ту и Француска која има свој засебни противракетни штит, а која поседује ратни брод Монге (А601), посебно изграђен и опремљен да следи путање балистичких пројектила лансираних са француских подморница, те да врши мониторинг испаљивања пројектила Ариане.

  Потпуним премештањем целокупне америчке противракетне одбране (тзв. ‘противракетног штита’) дуж обале Атлантког океана, а којој од 2012. не треба ниједна друга локација осим Португала, Пољска и балтичке земље, као и југоисточна Европа се препуштају руском утицају.

 2. #2
  Ističe se
  Učlanjen
  16.05.2012.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.154
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Балкан од стране ЕУ и САД прећутно препуштен Русији и Кини.

  Kamo sreće

 3. #3
  Domaćin
  Učlanjen
  23.10.2011.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  4.798
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Балкан од стране ЕУ и САД прећутно препуштен Русији и Кини.

  Источна Европа, Медитеран и Руска Федерација
  Русија осим ‘Јужног тока’, ‘Трансјадранског гасовода’, те осталих привредних пројеката, пристанком Вашингтона на премештање противракетног штита на запад Европске Уније има у плану и јачање геостратешке присутности. Значајно је потписивање споразума са Србијом која је у априлу ове године постала придружена чланица ‘Организације уговора о колективној безбедности’ (Организациа Договора о коллективној безопасности-ОДКБ) и то искључиво из разлога јер је влада у Београду у устав додала клаузулу како ‘Србија не може бити чланицом ниједног војног савеза ‘, чиме је практично дала до знања како се то односи на НАТО савез.

  С друге стане је упитно и постављање америчких противракетних батерија Standard Missile-3 (SM-3)(СМ-3), а које су до 2015. требале бити оперативне у бази ‘Девеселу’ у Румунији. Изградња те базе је од 2011. (Када је потписан уговор између Сједињених Држава и Румуније) била неупитна све до пре неколико месеци. Међутим, из разговора румунског државног секретара за стратешка питања, Богдана Аурескуа, и америчког државног секретара за одбрамбену политику, Франка Росеа, у мају ове године у Букурешту, могуће је претпоставити како је дошло до одустајања од стране САД-а. Иако је Франк Росе изјавио ‘како је Конгрес осигурао средства и да ће се кренути са изградњом базе’, додао је ‘како се све стране морају додатно консултовати са Русијом која с њима сарађује по питањима противракетне одбране’.

  Румунски војни аналитичар Валентин Василеску, који је као бивши високи официр у румунском ваздухопловству врло добро упућен у оно што се дешава у његовој домовини, експлицитно тврди ‘како све говори да до изградње базе Девеселу никада неће доћи’.

  Део стратегије Москве је и поновно окупљање распуштене совјетске ‘Медитеранске пете флоте’ која је била оперативна од 1967.-1992., а која је од пре неколико месеци присутна у Медитерану. Према речима руског министра одбране, Сергеја Шојгуа, ‘само у следеће три године ће Медитеранска флота, али и се остале које чине руску ратну морнарицу, бити опремљена са пет пута више високопрецизног и најмодернијег наоружања’.

  Модернизација руске ратне морнарице би требала трајати до 2020., до када је планирано да у односу на тренутну ситуацију појача своју борбену моћ за 30 пута. Најава модернизације руске морнарице, као и целокупна реформа оружаних снага Руске Федерације, почетком ове године је била тема неколико недеља за редом у свим светским медијима.

  ‘Модернизација ратне морнарице је највећи приоритет за Русију иу ту сврху ћемо до 2020. издвојити 657 милијарди долара ‘, изјавио је руски председник Владимир Путин почетком ове године.


  - - - - - - - - - -

  http://srbin.info/2013/07/balkan-od-strane-eu-i-sad-precutno-prepusten-rusiji-i-kini-1-analiza/

 4. #4
  Elita hypnotoad (avatar)
  Učlanjen
  22.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Вуковар
  Poruke
  18.985
  Reputaciona moć
  432

  Podrazumevano Re: Балкан од стране ЕУ и САД прећутно препуштен Русији и Кини.

  dace bog

 5. #5
  Elita Protector (avatar)
  Učlanjen
  05.06.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Равни српски Срем...
  Poruke
  15.026
  Reputaciona moć
  587

  Podrazumevano Re: Балкан од стране ЕУ и САД прећутно препуштен Русији и Кини.

  Па и није баш... Балкан је америчка зона.
  “You know it’s funny, when it rains it pours they got money for wars, but can’t feed the poor.” - 2Pac

 6. #6
  BGHighlander nije na forumu
  jedini na celom forumu koji nije opštio ni samakar jednom forumašicom
  Veoma poznat
  Učlanjen
  29.11.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Okupaciona zona Srbija
  Poruke
  13.448
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Балкан од стране ЕУ и САД прећутно препуштен Русији и Кини.

  Pa ovo uopšte nije loša vest.
  Da smo imali vajde od Amerike, ovo bi moglo da bude loše ali pošto se naša saradnja zasnivala na formuli "O`š da te bijem ili prebijem?", vest je bajna.

  Istinitost je drugo pitanje, ali ne sumnjam ni u to nego u rokove.

 7. #7
  Buduća legenda
  Učlanjen
  10.02.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  41.355
  Reputaciona moć
  1654

  Podrazumevano Re: Балкан од стране ЕУ и САД прећутно препуштен Русији и Кини.

  Sloveniju i Rvacku Ameri imaju cvrsto u svojim rukama, bas kao i Federaciju be i ha, CG, Kosovo i Makedoniju, a Rusa osim Juznog toka i busotina u Srpskoj ne vidim nigde. Kad Rusi ili Kina budu imali vojne baze tu negde tada cemo moci da pricamo o tome.

 8. #8
  Buduća legenda C0NSIGLIERI (avatar)
  Učlanjen
  26.07.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Yukon
  Poruke
  29.528
  Reputaciona moć
  1373

  Podrazumevano Re: Балкан од стране ЕУ и САД прећутно препуштен Русији и Кини.

  Ako neko ima nekih nedoumica u vezi necije sile/moci i operativnih mogucnosti na ovoj planeti, dovoljno je pogledati sledece i sve ce vam biti jasno.

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_aircraft_carriers_in_service
  A Mari usque ad Mare

 9. #9
  Stara legenda Тихи (avatar)
  Učlanjen
  13.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Стара Србија
  Poruke
  94.534
  Reputaciona moć
  2292

  Podrazumevano Re: Балкан од стране ЕУ и САД прећутно препуштен Русији и Кини.

  Citat Original postavio BGHighlander Pogledaj poruku
  Pa ovo uopšte nije loša vest.
  Da smo imali vajde od Amerike, ovo bi moglo da bude loše ali pošto se naša saradnja zasnivala na formuli "O`š da te bijem ili prebijem?", vest je bajna.

  Istinitost je drugo pitanje, ali ne sumnjam ni u to nego u rokove.
  upravo tako. od saradnje sa amerikom imali smo u najboljem slucaju "dobitak" da nas dalje ne ubijaju i ne bombarduju, dok u saraadnji sa rusijom mozemo da ocekujemo dobitke i na nacionalnom, i na geopolitickom i na ekonomskom planu.

  Jednostavno zapad Srbiji nikada nije ni imao ni zeleo ista da ponudi.

  proEU osecaji u Srbiji su bez ikakve sustinske koristi po nas, osim po same politicare.

 10. #10
  Domaćin
  Učlanjen
  23.10.2011.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  4.798
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Балкан од стране ЕУ и САД прећутно препуштен Русији и Кини.

  Citat Original postavio C0NSIGLIERI Pogledaj poruku
  Ako neko ima nekih nedoumica u vezi necije sile/moci i operativnih mogucnosti na ovoj planeti, dovoljno je pogledati sledece i sve ce vam biti jasno.

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_aircraft_carriers_in_service
  Nije sporno da su Ameri trenutno sila broj 1, ali dokle ce biti je pitanje.

 11. #11
  Buduća legenda C0NSIGLIERI (avatar)
  Učlanjen
  26.07.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Yukon
  Poruke
  29.528
  Reputaciona moć
  1373

  Podrazumevano Re: Балкан од стране ЕУ и САД прећутно препуштен Русији и Кини.

  Citat Original postavio Тихи Pogledaj poruku
  upravo tako. od saradnje sa amerikom imali smo u najboljem slucaju "dobitak" da nas dalje ne ubijaju i ne bombarduju, dok u saraadnji sa rusijom mozemo da ocekujemo dobitke i na nacionalnom, i na geopolitickom i na ekonomskom planu.

  Jednostavno zapad Srbiji nikada nije ni imao ni zeleo ista da ponudi.

  proEU osecaji u Srbiji su bez ikakve sustinske koristi po nas, osim po same politicare.
  A Mari usque ad Mare

 12. #12
  Stara legenda Тихи (avatar)
  Učlanjen
  13.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Стара Србија
  Poruke
  94.534
  Reputaciona moć
  2292

  Podrazumevano Re: Балкан од стране ЕУ и САД прећутно препуштен Русији и Кини.

  sta hoces da kazes sa tim konsiljeri?

  da svi trebamo da se useremo u gace od tih americkih nosaca aviona?

  za tvoju informaciju rusija ima rakete da ih sve na gomili potopi.

  U Americi se vec odavno vodi debata o tome da li su americki nosaci aviona prevazidjena tehnologija jer i Amerika i Kina imaju rakete sa kojima mogu da ih potope .

  U drugom svetskom ratu , kada su nosaci aviona bili glavni za ratove na okeanima niko nije imao tehnologiju da potopi nosac aviona, osim napadom avionima iz vazduha.

  Danas sa razvojom raketne tehnologije gde su rusi prvi na svetu i 50 godina ispred svih ti nosaci aviona sluze samo za zastrasivanje malenih i slabih nenaoruzanih drzavica.

  Sve mozes da procitas ovde.

  http://thediplomat.com/flashpoints-blog/2013/03/14/aircraft-carriers-r-i-p/

 13. #13
  Buduća legenda
  Učlanjen
  10.02.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  41.355
  Reputaciona moć
  1654

  Podrazumevano Re: Балкан од стране ЕУ и САД прећутно препуштен Русији и Кини.

  Citat Original postavio Тихи Pogledaj poruku
  sta hoces da kazes sa tim konsiljeri?

  da svi trebamo da se useremo u gace od tih americkih nosaca aviona?

  za tvoju informaciju rusija ima rakete da ih sve na gomili potopi.

  U Americi se vec odavno vodi debata o tome da li su americki nosaci aviona prevazidjena tehnologija jer i Amerika i Kina imaju rakete sa kojima mogu da ih potope .

  U drugom svetskom ratu , kada su nosaci aviona bili glavni za ratove na okeanima niko nije imao tehnologiju da potopi nosac aviona, osim napadom avionima iz vazduha.

  Danas sa razvojom raketne tehnologije gde su rusi prvi na svetu i 50 godina ispred svih ti nosaci aviona sluze samo za zastrasivanje malenih i slabih nenaoruzanih drzavica.

  Sve mozes da procitas ovde.

  http://thediplomat.com/flashpoints-blog/2013/03/14/aircraft-carriers-r-i-p/

  Ne trebaju im nosaci zbog Rusije, nju ionako ne smeju ni da pomisle da napadnu, vec za daleke, male i slabe drzavice

 14. #14
  BGHighlander nije na forumu
  jedini na celom forumu koji nije opštio ni samakar jednom forumašicom
  Veoma poznat
  Učlanjen
  29.11.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Okupaciona zona Srbija
  Poruke
  13.448
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Балкан од стране ЕУ и САД прећутно препуштен Русији и Кини.

  Citat Original postavio Parra-Bellum Pogledaj poruku
  Sloveniju i Rvacku Ameri imaju cvrsto u svojim rukama, bas kao i Federaciju be i ha, CG, Kosovo i Makedoniju, a Rusa osim Juznog toka i busotina u Srpskoj ne vidim nigde. Kad Rusi ili Kina budu imali vojne baze tu negde tada cemo moci da pricamo o tome.
  Ne verujem da će praviti bazu bar dok Rumunija ili Bugarska ne istupe iz Nato pakta.
  Bilo bi malo "čudno" praviti bazu usred vojnog logora neprijateljskog pakta. Ali, vrlo je moguće da Bugari "okrenu ćurak" NATO-u sledeći put kad USA klecnu kolena i padnu još koji stepenik niže.
  Bugari su to...a ionako im ne ide u EU niti će tamo za takve likove ikad biti dobro. To može da iskoristi Rusija mada mi je žao svakog dolara, evra ili rublje koje će Rusija potrošiti na kupovinu takvog saveznika.

 15. #15
  Stara legenda Тихи (avatar)
  Učlanjen
  13.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Стара Србија
  Poruke
  94.534
  Reputaciona moć
  2292

  Podrazumevano Re: Балкан од стране ЕУ и САД прећутно препуштен Русији и Кини.

  Kina uspesno testirala DF-1D raketu koja moze da potopi bilo koji americki nosac aviona

  http://blogs.defensenews.com/intercepts/2013/01/china-tests-carrier-killer-df-21d-missile-sinks-us-aircraft-carrier/

  Taiwan-based Want China Times has published suggestive evidence that China has tested its Dong Feng 21D anti-ship ballistic missile (ASBM), also known as the “Carrier Killer” to fans.

  This missile will keep the “dog” out of China’s “backyard.”

  According to the January 23 article, “PLA ‘sinks’ US carrier in DF-21D missile test in Gobi,” the “People’s Liberation Army has successfully sunk a US aircraft carrier, according to a satellite photo provided by Google Earth, reports our sister paper Want Daily — though the strike was a war game, the carrier a mock-up platform and the ‘sinking’ occurred on dry land in a remote part of western China.
  E kad Kina ima tehnologiju kojom moze da potopi svaki americki nosac aviona zamislite sta tek onda ima Rusija koja je prva na svetu na polju raketne tehnologije?

  Kineska raketa moze da potopi bilo koji nosac aviona na daljini do 2000 km.

  Ne znam koliko ima od obale japana i kine al ovo ispada da mogu da im potapaju nosace aviona u lukama u Japanu i na Filipinima?
  Poslednji put ažurirao/la Тихи : 18.07.2013. u 20:22

 16. #16
  Buduća legenda C0NSIGLIERI (avatar)
  Učlanjen
  26.07.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Yukon
  Poruke
  29.528
  Reputaciona moć
  1373

  Podrazumevano Re: Балкан од стране ЕУ и САД прећутно препуштен Русији и Кини.

  Citat Original postavio Тихи Pogledaj poruku
  sta hoces da kazes sa tim konsiljeri?

  da svi trebamo da se useremo u gace od tih americkih nosaca aviona?

  za tvoju informaciju rusija ima rakete da ih sve na gomili potopi.

  U Americi se vec odavno vodi debata o tome da li su americki nosaci aviona prevazidjena tehnologija jer i Amerika i Kina imaju rakete sa kojima mogu da ih potope .

  U drugom svetskom ratu , kada su nosaci aviona bili glavni za ratove na okeanima niko nije imao tehnologiju da potopi nosac aviona, osim napadom avionima iz vazduha.

  Danas sa razvojom raketne tehnologije gde su rusi prvi na svetu i 50 godina ispred svih ti nosaci aviona sluze samo za zastrasivanje malenih i slabih nenaoruzanih drzavica.

  Sve mozes da procitas ovde.

  http://thediplomat.com/flashpoints-blog/2013/03/14/aircraft-carriers-r-i-p/
  Hocu da kazem da su jedina drzava na Svetu koja moze da vojno deluje u bilo kom trenutku i na bilo kojoj tacki na ovoj planeti.
  Tome ako jos dodamo nekih 200 i kusur baza u 150ak drzava sirom planete, glupo je i porediti bilo koga.
  Rusi imaju arsenal da zastite svoje granice (ili za totalnu apokalipsu) i to bi bilo to, a Kinezi ni toliko.
  A Mari usque ad Mare

 17. #17
  BGHighlander nije na forumu
  jedini na celom forumu koji nije opštio ni samakar jednom forumašicom
  Veoma poznat
  Učlanjen
  29.11.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Okupaciona zona Srbija
  Poruke
  13.448
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Балкан од стране ЕУ и САД прећутно препуштен Русији и Кини.

  Citat Original postavio C0NSIGLIERI Pogledaj poruku
  Hocu da kazem da su jedina drzava na Svetu koja moze da vojno deluje u bilo kom trenutku i na bilo kojoj tacki na ovoj planeti.
  Tome ako jos dodamo nekih 200 i kusur baza u 150ak drzava sirom planete, glupo je i porediti bilo koga.
  Rusi imaju arsenal da zastite svoje granice (ili za totalnu apokalipsu) i to bi bilo to, a Kinezi ni toliko.
  Koliko se Kina brzo razvija, toliko USA pada. Došlo je dotle da Rus završava svoj stealth avion, pokreće nove projekte i u velikom stilu obnavlja armiju, Kina "razmnožava" nosače aviona...a Amerika otpušta radnike Pentagona i kreše vojni budžet već n-ti put zaredom.

 18. #18
  Stara legenda Тихи (avatar)
  Učlanjen
  13.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Стара Србија
  Poruke
  94.534
  Reputaciona moć
  2292

  Podrazumevano Re: Балкан од стране ЕУ и САД прећутно препуштен Русији и Кини.

  Citat Original postavio C0NSIGLIERI Pogledaj poruku
  Hocu da kazem da su jedina drzava na Svetu koja moze da vojno deluje u bilo kom trenutku i na bilo kojoj tacki na ovoj planeti.
  Tome ako jos dodamo nekih 200 i kusur baza u 150ak drzava sirom planete, glupo je i porediti bilo koga.
  Rusi imaju arsenal da zastite svoje granice (ili za totalnu apokalipsu) i to bi bilo to, a Kinezi ni toliko.
  nisi u pravu stvari se jako brzo menjaju u danasnjem svetu

  Americka moc je na zalasku opada , nemaju vise para da finansiraju tu svoju megalomansku politiku, evo sad su morali da posalju 650.000 civila koji rade pri Ministarstvu Odbrane na prinudni odmor od 2 meseca jer nemaju za njihove plate.

  Upravo zato se dogadja ovo sto se sada desava - amerika se povlaci iz manje bitnih regiona , kao sto je Balkan a svoje preostale snage koncentrise na Pacifik i Bliski istok. To su kljucni regioni za Ameriku.

  Pacifik jer svi morski putevi vode tuda i kompletna skoro svetska trgovina, a bliski istok zbog resursa tj nafte.

  Siptari ce uskoro da begaju preko Prokletija kada na terenu krece situacija da se menja u nasu korist.

 19. #19
  Buduća legenda C0NSIGLIERI (avatar)
  Učlanjen
  26.07.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Yukon
  Poruke
  29.528
  Reputaciona moć
  1373

  Podrazumevano Re: Балкан од стране ЕУ и САД прећутно препуштен Русији и Кини.

  Citat Original postavio Тихи Pogledaj poruku
  Kina testirala DF-1D raketu koja moze da potopi bilo koji americki nosac aviona

  http://blogs.defensenews.com/intercepts/2013/01/china-tests-carrier-killer-df-21d-missile-sinks-us-aircraft-carrier/  E kad Kina ima tehnologiju kojom moze da potopi svaki americki nosac aviona zamislite sta tek onda ima Rusija koja je prva na svetu na polju raketne tehnologije?

  Kineska raketa moze da potopi bilo koji nosac aviona na daljini do 2000 km.

  Ne znam koliko ima od obale japana i kine al ovo ispada da mogu da im potapaju nosace aviona u lukama u Japanu i na Filipinima?
  Lozis se na gluposti, to je kao one price o Teslinom luku u Srbiji i slicno.
  Izuzev Rusa koji imaju arsenal za totalnu planetarnu apokalipsu, svi ostali mogu samo da stanu u red i da Amerima popuse.
  A Mari usque ad Mare

 20. #20
  Buduća legenda C0NSIGLIERI (avatar)
  Učlanjen
  26.07.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Yukon
  Poruke
  29.528
  Reputaciona moć
  1373

  Podrazumevano Re: Балкан од стране ЕУ и САД прећутно препуштен Русији и Кини.

  Citat Original postavio BGHighlander Pogledaj poruku
  Koliko se Kina brzo razvija, toliko USA pada. Došlo je dotle da Rus završava svoj stealth avion, pokreće nove projekte i u velikom stilu obnavlja armiju, Kina "razmnožava" nosače aviona...a Amerika otpušta radnike Pentagona i kreše vojni budžet već n-ti put zaredom.
  Amerikanci da povuku 3 fabrike iz Kine i ostave im par miliona radnika na ulici, ovi bi se poklali u gradjanskom ratu.
  Kina se razvija onoliko koliko joj Amerika dozvoli.
  Amerika je imala nosace aviona pre skoro 100g, danas ima vise nego ostatak Sveta zajedno, a ovi tek prvi napravili i ti pricas o "razmnozavanju"
  Ljudi saberite se, poceli ste da se oduzimate.
  A Mari usque ad Mare

 21. #21
  Buduća legenda C0NSIGLIERI (avatar)
  Učlanjen
  26.07.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Yukon
  Poruke
  29.528
  Reputaciona moć
  1373

  Podrazumevano Re: Балкан од стране ЕУ и САД прећутно препуштен Русији и Кини.

  Citat Original postavio Тихи Pogledaj poruku
  nisi u pravu stvari se jako brzo menjaju u danasnjem svetu

  Americka moc je na zalasku opada , nemaju vise para da finansiraju tu svoju megalomansku politiku, evo sad su morali da posalju 650.000 civila koji rade pri Ministarstvu Odbrane na prinudni odmor od 2 meseca jer nemaju za njihove plate.

  Upravo zato se dogadja ovo sto se sada desava - amerika se povlaci iz manje bitnih regiona , kao sto je Balkan a svoje preostale snage koncentrise na Pacifik i Bliski istok. To su kljucni regioni za Ameriku.

  Pacifik jer svi morski putevi vode tuda i kompletna skoro svetska trgovina, a bliski istok zbog resursa tj nafte.

  Siptari ce uskoro da begaju preko Prokletija kada na terenu krece situacija da se menja u nasu korist.
  Boli njih K i za Srbe i za siptare, oni su svoj pos'o zavrsili, ako bude trebalo i bude im u interesu da se vrate opet, vratice se.
  Ovde pricamo o globalnoj politici, a oni su tu daleko ispred svih.
  A Mari usque ad Mare

 22. #22
  Aktivan član Симаргл (avatar)
  Učlanjen
  09.03.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.137
  Reputaciona moć
  69

  Podrazumevano Re: Балкан од стране ЕУ и САД прећутно препуштен Русији и Кини.

  Citat Original postavio C0NSIGLIERI Pogledaj poruku
  Ako neko ima nekih nedoumica u vezi necije sile/moci i operativnih mogucnosti na ovoj planeti, dovoljno je pogledati sledece i sve ce vam biti jasno.

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_aircraft_carriers_in_service
  По овоме је значи Италија јача од Русије???
  Ајде мало озбиљно, САД-у су неопходни носачи бродова да би водили ратове јер се копнено граничи само са две државе (Канадом и Мексиком).

 23. #23
  Stara legenda Тихи (avatar)
  Učlanjen
  13.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Стара Србија
  Poruke
  94.534
  Reputaciona moć
  2292

  Podrazumevano Re: Балкан од стране ЕУ и САД прећутно препуштен Русији и Кини.

  Evo na primer kina moze da obori americki nosac i do 2000 km od obale kine , Americki avioni F-18 imaju dolet od maksimum 3300 km , sto znaci da posto im treba goriva i da se vrate nazad , oni automatski mora da pridju na 1500 km od kineske obale, sto znaci da ne mogu efektivno da napadnu Kinu bez da dodju pod udar kineskih novih raketa "ubica nosaca"

  Jedan nosac aviona americki kosta 6.2 milijardi dolara a kineska raketa par miliona. Kini se isplati da na svaki nosac isplati po 100 raketa , jedna od 100 ce sigurno da ga potopi

  Zato se sada u Americi vodi debata o tome da li su americki nosaci aviona prevazidjeno orudje ratovanja - jer kao takvi ne mogu efektivno da poraze najjace sile kao sto su Rusija i Kina, a protiv slabih drzava nisu ni potrebni , jer se slabije drzave mogu poraziti drugim sredstvima - koja manje kostaju.

  - - - - - - - - - -

  Citat Original postavio C0NSIGLIERI Pogledaj poruku
  Lozis se na gluposti, to je kao one price o Teslinom luku u Srbiji i slicno.
  Izuzev Rusa koji imaju arsenal za totalnu planetarnu apokalipsu, svi ostali mogu samo da stanu u red i da Amerima popuse.
  brate ovo nisu gluposti vec aktuelne stvari koje se danas desavaju.

  Amerika je neuspesno testirala po treci put svoju raketu za presretanje interkontinentalnih raketa .

  Kina je iz prve uspesno testirala svoju raketu koja sluzi za unistavanje nosaca aviona.

  Ono sto ti ne kapiras jeste da kako bi vi rekli tamo "tide has changed" ili tide has turned.

  Znaci promenilo se sve, sada je americka moc u opadanju a ruska i kineska u porastu.

  Zato se amerika sa ofanzivne, sada preorijentisala na defanzivnu taktiku da bi usporila jacanje i rast rusija i kine, al posto su ti medjunarodni geopoliticki odnosi stvar trgovine - amerika ne moze a da ne da kinezima i rusima koncesije negde da bi sacuvali svoje vaznije interese na drugoj strani.

  zato odustaju od po njih perifernih interesa i regiona kao sto je Balkan da bi snage koncentrisali za odbranu onih regiona koje smatraju vitalnim za svoje interese.

  Amerika je danas nesposobna da vodi rat na jedan front protiv jake sile bez saveznika a kamoli na dva.

  Pa zar ne vidis da 10 godina ne mogu da poraze Talibane u Avganistanu, ceo NATO pakt je tamo, ovi sve sto imaju od orudja su kalas i RPG i opet mrka kapa.

  Priznali su poraz i povlace se 2014 godine.

  Ista stvar u Iraku , povukli su se , doduse napravili su haos tamo, al sad je u Iraku na vlasti siitska frakcija koja je u saveznistvu sa Iranom sto nikako ne ide amerikancima na korist.

  Na primer Iran prebacuje oruzje Siriji uz precutnu podrsku iracke vlade preko teritorije Iraka.

  Nije sve bas to jednostavno kao sto ti gledas.

  Stvari se danas mnogo menjaju brze danas nego nekada.
  Poslednji put ažurirao/la Тихи : 18.07.2013. u 20:37

 24. #24
  Buduća legenda C0NSIGLIERI (avatar)
  Učlanjen
  26.07.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Yukon
  Poruke
  29.528
  Reputaciona moć
  1373

  Podrazumevano Re: Балкан од стране ЕУ и САД прећутно препуштен Русији и Кини.

  Citat Original postavio brainwashed Pogledaj poruku
  По овоме је значи Италија јача од Русије???
  Ајде мало озбиљно, САД-у су неопходни носачи бродова да би водили ратове јер се копнено граничи само са две државе (Канадом и Мексиком).
  Nisam rek'o da je to jedino merilo.
  A Mari usque ad Mare

 25. #25
  Buduća legenda C0NSIGLIERI (avatar)
  Učlanjen
  26.07.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Yukon
  Poruke
  29.528
  Reputaciona moć
  1373

  Podrazumevano Re: Балкан од стране ЕУ и САД прећутно препуштен Русији и Кини.

  Citat Original postavio Тихи Pogledaj poruku
  Evo na primer kina moze da obori americki nosac i do 2000 km od obale kine , Americki avioni F-18 imaju dolet od maksimum 3300 km , sto znaci da posto im treba goriva i da se vrate nazad , oni automatski mora da pridju na 1500 km od kineske obale, sto znaci da ne mogu efektivno da napadnu Kinu bez da dodju pod udar kineskih novih raketa "ubica nosaca"

  Jedan nosac aviona americki kosta 6.2 milijardi dolara a kineska raketa par miliona. Kini se isplati da na svaki nosac isplati po 100 raketa , jedna od 100 ce sigurno da ga potopi

  Zato se sada u Americi vodi debata o tome da li su americki nosaci aviona prevazidjeno orudje ratovanja - jer kao takvi ne mogu efektivno da poraze najjace sile kao sto su Rusija i Kina, a protiv slabih drzava nisu ni potrebni , jer se slabije drzave mogu poraziti drugim sredstvima - koja manje kostaju.

  - - - - - - - - - -  brate ovo nisu gluposti vec aktuelne stvari koje se danas desavaju.

  Amerika je neuspesno testirala po treci put svoju raketu za presretanje interkontinentalnih raketa .

  Kina je iz prve uspesno testirala svoju raketu koja sluzi za unistavanje nosaca aviona.
  Sve su to gluposti jer Amerikanci imaju baze u J.Koreji, Japanu, Filipinima, Tajvanu i ostalim PM, sto je bukvalno na Kineskoj granici, plus svoju X flotu sa nosacima aviona, razaracima, i ostalim K palcima u njihovom komsiluku.
  Kina ne moze sa Amerikom da se poredi ni na jednom levelu, kako vojnom tako ni ekonomskom.
  Zavise od Amerike i razvijace se onoliko koliko ovim bude trebalo i koliko ovi to budu dozvoljavali.
  Sta ce biti za 200-300 godina ne znam, ali danas i jos dugo im niko nece biti u stanju da parira.
  A Mari usque ad Mare

Slične teme

 1. Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 12.09.2011., 14:50
 2. ИЗРАЕЛ И САД
  Autor Gediminas u forumu Politika
  Odgovora: 20
  Poslednja poruka: 09.07.2011., 01:19
 3. Odgovora: 6
  Poslednja poruka: 26.01.2011., 18:38
 4. Odgovora: 42
  Poslednja poruka: 16.08.2009., 10:48
 5. Ајте сад помозите...
  Autor Salac u forumu Softver
  Odgovora: 16
  Poslednja poruka: 03.03.2004., 16:19

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •