ЛОБИРАЊЕ
Prikazujem rezultate 1 do 16 od 16

Tema: ЛОБИРАЊЕ

 1. #1
  Domaćin
  Učlanjen
  24.09.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.840
  Reputaciona moć
  87

  Podrazumevano ЛОБИРАЊЕ

  СРПСКИ УТИЦАЈ НА АМЕРИЧКУ ЈАВНОСТ


  Како купити Конгрес


  Зашто је пројекат др Срђе Трифковића, понуђен властима у
  Београду, остао без одговора. – Српска фондација, америчке институције и лобирање

  (Од нашег специјалног извештача)
  ЧИКАГО, јуна – У интересу Америке је релативно задовољна, а не срубљена Србија, без независног Космета, са суштински ампутираном Републиком Српском и самосталном Црном Гором. У то треба уверити америчке званичнике и јавност, имајући у виду да је једина валута коју признају конгресмени у Вашингтону – гласови и долари. У овом тренутку Срби немају ни једно ни друго.

  Овако у најкраћем изгледа овдашња слика борбе за бољи српски имиџ, аналитички виђена очима др Срђе Трифковића, спољнополитичког уредника часописа Рокфорд института „Кроникл”, доброг познаваоца америчких прилика, аутора неколико студија и књига и несумњиво једног од најауторитативнијих српских интелектуалаца у расејању. Повучен у тишину своје куће у чикашком предграђу Хајвуд, окружен пријатношћу шпанске архитектуре и српског ентеријера, у коме доминирају гомиле уредно сложених књига, наш домаћин жестоко указује на опасности које се надвијају над нама у случају непреузимања одговарајућих потеза. Тим пре што је Трифковић пре пет година највишим државним функционерима понудио пројекат како да се побољша утицај на америчку јавност из Београда.

  Нема јасног програма

  – Највећи проблем у нашим односима са САД је да не постоји јасан програм презентовања српских националних интереса у Америци, од стране компетентних особа које су спремне да тај интерес рационално бране и да га представе кроз призму америчких интереса. Тема Балкана, као слабе карике у ланцу борбе против тероризма, овде је апсолутно кључна. У САД све што се тиче националне безбедности апсолутно бива забележено и стиже на нечији радарски екран – истиче, додајући да би Београд под хитно морао да направи неку врсту „беле књиге”, у којој би се направио консолидовани досије не само онога што ми знамо, него и онога што странци говоре. Евиденција свих могућих терористичких напада од 2001. године, било да је реч о Ријаду, Казабланци, Мадриду, или Балију, потврђује да се свуда провлачи неко ко има везе са Тузлом или Зеницом.

  Суморну слику, по њему, не ретушира ни постојање српског кокуса, будући да је реч о неформалној институцији у којој се законодавци окупљају на бази сопствене заинтересованости о некој теми.

  – Српски кокус је велика илузија. Драстичан пример за то је
  одсуство његових чланова на саслушању о будућности Космета у
  Спољнополитичком одбору Представничког дома 19. маја. Чланови албанског
  кокуса били су присутни у пуном броју и са јасно профилисаним ставом. Та се илузија о кокусу подгрева и од стране одређених људи којима одговара да долазе у Вашингтон, да те наступе профилишу на начин који не би сувише реметио мање-више зацртану једначину која се тиче Космета, РС и Хага. Често се у тим приликама једно говори јавно, а друго приватно. Тако је врло експонирана личност у Београду из саветничког тима једног од највиших државних функционера неформално, у разговорима са својим домаћинима, прихватила чињеницу да је независност Космета неминовна и да је најважније наћи формулу да се та независност спроведе на начин да би се спречио превелики политички добитак за радикале – категоричан је Трифковић, додајући да у светлу таквог понашања произилази да нема дилеме хоће ли српска страна прихватити независност, него како да се то запакује са што мање роптања у народу и са што мање последица за поборнике опције која пристаје на све.

  Полазећи од америчке пословице „Ако учиниш оно што си намеравао, добићеш оно што ти следује”, наш саговорник упозорава да одлука о осмишљеном српском утицају на јавност САД не сме да чека. Одавно већ он заговара оснивање српско-америчке образовне фондације, развијање веза са постојећим америчким академским и научним институцијама и ангажовање услуга стручњака за класично лобирање.

  – Исход и мерило како успешног лобирања, тако и информативно образовног рада јесте да доносиоце одлука у америчком естаблишменту подстакнемо на конкретно деловање у нашем интересу. За Фондацију је специфично да она ставља акценат на народ, а не на државу, а посебно на историјске везе Срба са Америком. Реч је о веома успешном концепту неполитичке, научноистраживачке и културно-образовне установе које као утицај на Вашингтон примењују Израел, Турска, Ирска, Тајван и Хрватска – објашњава, додајући да би трошкови оснивања и рада током прве године били око 870.000 долара.

  Кад је реч о сарадњи са постојећим америчким институцијама,
  Трифковић сматра да је то најсуптилнији начин промотивног деловања неког страног ентитета, јер се јасно дефинисани циљеви остварују преко америчких који немају етнички предзнак.

  Четири степеника лобирања

  Турска влада је створила са два милиона долара задужбину из које се финансира Катедра за турске студије „Кемал Ататурк” на елитном
  универзитету Џорџтаун у Вашингтону. У управи су Американци турског порекла и њихови овдашњи пријатељи, на челу је професор прави Американац, без етничких веза са Турцима. У одбијању јерменских захтева да се прогон Јермена током Првог светског рата прогласи геноцидом, ова институција је одиграла кључну улогу. Соросова Фондација за отворено друштво основала је и финансира Међународну кризну групу, а будући да та веза није очигледна, њено деловање одаје утисак објективности, иако су њене препоруке увек на линији Соросових планова, укључујући независну Црну Гору и Космет, унитарну Босну. Савет за балканску акцију из Вашингтона, као жестоку антисрпску организацију, заједнички финансирају Хрвати, БиХ, албанске групе, а наводно и црногорска
  власт. Њен директор Џејмс Хупер, међутим, наступа јавно као челник једне легитимне научне, стручноаналитичке установе звучног имена.

  – Да је крајем осамдесетих у „српску причу” у Вашингтону уложено осмишљено само колико кошта један „миг-29”, ток и расплет кризе на овим просторима могао је да буде знатно другачији – вели Трифковић, отварајући бесконачно дугу причу о лобирању и везујући је за актуелни тренутак: – Важно би данас било указати свету да би наметање неправедног косметског решења за Србе дугорочно било извор нестабилности, јер би од Срба створило хроничне ревизионисте – упозорава.

  Управо би лобирање, као недостајућа ставка у том светом тројству утицаја на америчко мњење, и Србима омогућило да утичу на Конгрес „који новцем може да се купи”, како је некада духовито приметио Марк Твен.

  – Наивни су они који мисле да су се Боб Дол, Диогарди, Бајден, Лантош, Либерман и остали понашали на свој начин из чисто моралних побуда, из принципа и најдубљег убеђења. Њима је неко морао да приђе, да им презентира своје виђење ситуације, да их мотивише да те ставове прихвате и да их подстакне на деловање. Та четири степеника представљају суштину лобирања. Принцип је исти, без обзира да ли је реч о заговорницима независног Космета, или федералних дотација фармерима у Канзасу – сматра он.

  Радивоје Петровић 2. #2
  Domaćin commodore (avatar)
  Učlanjen
  17.01.2005.
  Lokacija
  Ambasada
  Poruke
  4.285
  Reputaciona moć
  90

  Podrazumevano

  Pa jasno je svakom sa tri chuke da moramo da damo susku da nas neko tamo preko bare podrzava... Jedino je pitanje sta je prioritet : penzija za Stanoja iz Vlasotince ili kinta tamo nekom pedofilu iz kongresa...?
  i imamo li mi para za to planinarenje?

 3. #3
  Poznat gigule (avatar)
  Učlanjen
  15.04.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  mesto za kukce,wilme i sve dobre stvorove
  Poruke
  7.228
  Reputaciona moć
  122

  Podrazumevano

  "kasno Marko na Kosovo stiže"

  pitam se kad se već to sve zna zašto sada? zašto ne pre 6, 10, 15 godina?

 4. #4
  Domaćin commodore (avatar)
  Učlanjen
  17.01.2005.
  Lokacija
  Ambasada
  Poruke
  4.285
  Reputaciona moć
  90

  Podrazumevano

  Ne,ne... Gigulence, kod nas je decenijama na vlasti bila ideoloski potkovana ekipa idealista... pa onda njihovi klonovi... mnogo je njima trebalo da skapiraju da je suska ono sto pokrece svet a ne reci druga marksa... To su mozgovi koje ti i ja ne mozemo da pojmimo...
  Oni se tek sad trezne i bude iz sna o "socijalnoj pravdi" i "socijalistickom samoupravljanju"... Poneki su tek proletos culi da je drug tito umro...

  Dobro da je uopste pocelo o tome da se govori...

 5. #5
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  13.07.2004.
  Lokacija
  Montenegro
  Poruke
  374
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano

  Kako je bilo moguće lobiranje kod Amerikanaca, kad Miloš nije htio da primi na razgovor njihovog ambasadora ??

  To nema nikakve logike, zar ne ?

  Hoćeš da lobiras kod njih, a ovamo ih u startu tretiras kao neprijatelja.

  Ne vidim tu nikakvu logiku.

 6. #6
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.447
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano

  Па, људи моји, зар није до краја испод нивоа и
  понижавајуће и АНТИДЕМОКРАТСКИ, да ми
  треба битангама да платимо да нам не би
  растурали државу која је 7 пута старија од
  њихове ??? Јел' то "демократија" или
  белосветска "корупција" ???

 7. #7
  Iskusan King 7 (avatar)
  Učlanjen
  23.05.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  5.307
  Reputaciona moć
  103

  Podrazumevano

  Citat Original postavio eremita
  Па, људи моји, зар није до краја испод нивоа и
  понижавајуће и АНТИДЕМОКРАТСКИ, да ми
  треба битангама да платимо да нам не би
  растурали државу која је 7 пута старија од
  њихове ??? Јел' то "демократија" или
  белосветска "корупција" ???
  Nazalost tako je. Ali je moralo na vreme da se misli i da se ne zanosimo levim idealima i glupostima. Da smo shvatili da je to realnost u svetu i da tako ide na vreme bilo bi sve drugacije. Ali, ko da shvati? Tito je isao u Vasington po pare a siptari su nosili pare u Vasington. Sada nam je jasno.

 8. #8
  Domaćin
  Učlanjen
  24.09.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.840
  Reputaciona moć
  87

  Podrazumevano

  А Срби су платили и за једне и друге.

 9. #9
  Iskusan King 7 (avatar)
  Učlanjen
  23.05.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  5.307
  Reputaciona moć
  103

  Podrazumevano

  Sto je najgore, platili su Sloba i ostale pljackase i ostali siroti. Pouka je jedino ostala.

 10. #10
  Domaćin
  Učlanjen
  24.09.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.840
  Reputaciona moć
  87

  Podrazumevano

  Платити се мора али се не мора платити сваком идиоту који пружи руку.

 11. #11
  Poznat zainteresovana (avatar)
  Učlanjen
  27.09.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  i med javom i med snom - glavni je med
  Poruke
  9.878
  Reputaciona moć
  147

  Podrazumevano

  Jeste li vi pročitali ceo tekst? Nije suštinski štos u parama, nego u diplomatiji. U imidžu. Pa, da, pošto mi nemamo para, i sve nam se vrti oko toga, nećemo ni ruku da pružimo, a pogotovu ne onome ko ima najveći uticaj na svetsko političko mnenje (ne javno mnenje), off corse! Ionako ne znamo engleski, pa ne moramo čak ni da se pravimo Englezi. A meni se učini da je ovde negde neki akcenat u svemu tome :

  Citat Original postavio PAC-PAC
  СРПСКИ УТИЦАЈ НА АМЕРИЧКУ ЈАВНОСТ

  …оснивање српско-америчке образовне фондације, развијање веза са постојећим америчким академским и научним институцијама и ангажовање услуга стручњака за класично лобирање.

  – Исход и мерило како успешног лобирања, тако и информативно образовног рада јесте да доносиоце одлука у америчком естаблишменту подстакнемо на конкретно деловање у нашем интересу. За Фондацију је специфично да она ставља акценат на народ, а не на државу, а посебно на историјске везе Срба са Америком. Реч је о веома успешном концепту неполитичке, научноистраживачке и културно-образовне установе…
  Pa šta mislite, kako IM je Tito izvlačio pare?
  Citat Original postavio PAC-PAC
  Кад је реч о сарадњи са постојећим америчким институцијама,
  Трифковић сматра да је то најсуптилнији начин промотивног деловања неког страног ентитета, јер се јасно дефинисани циљеви остварују преко америчких који немају етнички предзнак.
  Ne znam ko je Dr Srđan Trifković, ali znam ko je (po funkciji koja podrazumeva određene delatnosti) Predsednik Tadić koji sad ni kriv ni dužan izvlači kestenje iz vatre za ex-Predsednikom Miloševićem. Hm, zar to taj Lobby-team ne bi odobrio i podržao? Kako stvari stoje, teško, jer ispada da je srpski narod protivan. Na koga onda da se pozovu? I za koga da to urade ? Mislim, strendžeri. Još ako dolaze na Krstu, i čitaju ovaj Forum...?

 12. #12
  Poznat zainteresovana (avatar)
  Učlanjen
  27.09.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  i med javom i med snom - glavni je med
  Poruke
  9.878
  Reputaciona moć
  147

  Podrazumevano

  I niko nije zainteresovan za lobiranje, samo za 'fajtku'?

 13. #13
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano

  Лобирање, ево Тадић лобира па нам пуно поможе. какво лобирање, само јака војска и ПРАВОСЛАВЉЕ

 14. #14
  Domaćin
  Učlanjen
  24.09.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.840
  Reputaciona moć
  87

  Podrazumevano

  UREDNIK CASOPISA KRONIKLS U OPASNOSTI
  Pise: Boba Borojevic


  Otava, 10. jula, 2005 - Vest koju su ovih dana prenele vecina medijskih kuca u SCG o "pretnjama srmrcu" premijeru Crne Gore Mili Djukanovicu i njegovoj porodici od strane neidentifikovane paravojne formacije "Gepard" iz Cikaga sa navodnim potpisom dr Srdje Trifkovica, urednika spoljno politicke rublike americkog mesecnika Kronkls i direktora Instituta za medjunarodne odnose pri Rokford Institutu u drzavi Ilinoj, je uznemirila veliki broj postovalaca pera i reci dr Trifkovica.

  Nema sumlje da se radi o intenzivnoj kampanji pristalica (a mozda i samog) gospodina Djukanovica da zauvek ucute, progone i terorisu one koji argumentovano ukazuju na nepostovanje zakona, bezvlasce, ucene, korupciju i kriminal koji je dostigao nevidjene razmere u Crnoj Gori pod vladom gospodina Mila Djukanovica.

  Teroristi nisu samo oni koji bombama ubijaju nevine sugradjane, vec i oni koji svoje ideoloske protivnike stavljaju na crnu listu, obelezavaju i lazno optuzuju.
  Milo Djukanovic ne krije da mu pisanja i misljenje dr Srdje Trifkovica ne odgovoraju, zbog cega su medijske kuce bliske vladi Mila Djukanovica intenzivirale "medijski teror" protiv dr Trifkovica.

  S tim u vezi glavni urednik casopisa Kronils i predsednik Rokford Instituta, dr Tomas Fleming je na svojoj veb stranici objavio sledece:

  "Zivot Srdje Trifkovica, urednika casopisa Kronikls je u opasnosti. Posle niza uspesnih konferencija i predavanja u Crnoj Gori na kojima je upozoravao na opasnost od odvajanja od Srbije, pro-vladini glasnogovornici su falsifikovali pismo kojem je Trifkovic navodno pretio da ce da ubije decu Mila Djukanovica a kasnije i samog vodju. Ovo je jasan pokusaj da se nadje izgovor za hapsenje Trifkovica, ukoliko [Trifkovic] pokusa da ponovo udje u Crnu Goru, ili - sto je izvesnije- da se nadje izgovor za nekog razbesnelog Crnogorca, mozda Milovog placenika, da eliminise uspesnog zagovornika protiv [Milove] diktature.

  Zvuci neverovatno? Podsetimo se ko je Milo Djukanovic: korumpirani politicki vodja, kojeg su italijanski zvanicni organi optuzivali za aktivno ucesce u masivnom krijumcarenju duvanom. Kad je jedan od njegovih bivsih partnera pristao da govori o tome, nasli su ga mrtvog. U poslednje vreme Crna Gora je postala centar ruske mafije i medjunarodnih huligana svake vrste. Istovremeno Djukanovic organizuje Crnogorski separatisticki pokret sa ciljem da postane predsednik nezavisne [Crne Gore] drzave, sto bi mu dalo imunitet od krivicnih gonjenja."

  Urednik casopisa Kronikls objasnjava i nacin na koji je "pretece pismo" sacinjeno.

  "Da je Djukanovic kojim slucajem ozbiljan diktator kao Staljin, on bi mozda iznajmio "pravog" americkog ili evropskog falsifikatora koji bi izradio dokument. Umesto toga oslonio se na domace talente. Nije se ni potrudio da nabavi pismo sa memorandumom Rokford instituta, vec je falsifikovao potpis Srdje Trifkovica, "politologa" iz Cikaga , plus postanski broj - cak nisu uspeli da nadju ni adresu. Pismo je pisano na srpskom, cirilicom, ali potpis, prekopiran sa nekog pisma, je latinicnim pismom. Cak bi i Causesku uradio bolji posao," kaze dr Fleming*.

  Za one koji misle da je vreme diktatora u Evropi davno proslo, da se Evropa oslobodila tereta rezima tipa Staljina, Hitlera, Causeskua i slicnih, pogledajte sta se radi politickim protivnicima u Crnoj Gori ( a da o BiH i Kosovu ne govorimo) i uvericete se da ste se prevarili.


  Boba Borojevic, urednik srpskog radio programa "Susreti ponedeljkom" CKCU 93.1 FM, Otava, Kanada
  E-mial: ckcuboba@yahoo.ca
  ---------------
  http://www.chroniclesmagazine.org/cgi-bin/hardright.cgi/2005/07/09/Dictator_Threatens

 15. #15
  Domaćin
  Učlanjen
  24.09.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.840
  Reputaciona moć
  87

  Podrazumevano

  Gospodin Milo Djukanovic
  Predsednik vlade Crne Gore
  PODGORICA


  11. jula 2005.  Postovani gospodine Predsednice,

  Kao sto Vam je mozda poznato, podgoricki list "Nedjeljni zurnal" u
  najnovijem broju objavio je opsirnu informaciju, navodno zasnovanu na
  izvorima iz Vaseg kabineta, da sam Vam prosle godine uputio pismo u kome sam
  pretio ubistvom Vasoj deci i Vama licno. Tekst je bio propracen kopijom
  tog toboznjeg pisma kao i mojom skorasnjom fotografijom.

  Ova ce bezocna i monstruozna laz imati svoj sudski epilog, naravno, kao
  i svoje medijske, politicke i druge reperkusije, u Srbiji i Crnoj Gori
  i van njihovih granica.

  Razlog mog obracanja Vama jeste pozivanje autora inkriminisanog teksta
  na Vas kabinet kao izvor ove "informacije". Iskreno se nadam da to nije
  tacno, tj. da je rec o jos jednoj izmisljotini navedenog lista i da
  cete se Vi ili Vasi saradnici oglasiti demantijem takve tvrdnje
  "Nedjeljnog zurnala".

  Bio bih Vam zahvalan na obavestenju da li nameravate da izdate takav
  demanti da bih se shodno tome postavio u daljim javnim izjavama i
  tekstovima o ovom krajnje nemilom dogadjaju.

  Nadajuci se Vasem sto skorijem odgovoru, molim Vas, gospodine
  Predsednice, da primite izraze mog postovanja,

  dr Srdja Trifkovic

 16. #16
  Domaćin
  Učlanjen
  24.09.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.840
  Reputaciona moć
  87

  Podrazumevano

  GLAS JAVNOSTI
  12. jul

  Doktor Srđa Trifković negira da stoji iza pisma kojim on navodno preti
  smrću Milu Đukanoviću
  Grub falsifikat je poziv na moj linč
  BEOGRAD - Doktor Srđa Trifković, spoljnopolitički urednik američkog
  Kronikla, najoštrije demantuje pisanje podgoričkog Nedeljnog žurnala da,
  između ostalih, i on stoji iza pisama u kojima navodno ugledni Srbi iz
  Amerike prete smrću Milu Đukanoviću, njegovoj porodici, kao i pojedinim
  liderima koalicije DPS-SDP zbog njihovog zalaganja za nezavisnost Crne Gore.

  - To je apsurdna laž. Grub falsifikat i vrlo nevešto odrađeno za
  nečije interese - kaže za Glas dr Srđa Trifković.

  Najavili ste i tužbe?
  - Naravno. Već sam angažovao advokata zbog ovakve monstruozne optužbe.
  O svemu sam odmah obavestio konzulat SAD u Podgorici, kako je jedan njihov
  državljanin javno prozvan da je navodna pretnja fizičkoj bezbednosti Crne
  Gore, ali i crnogorsku policiju da istraži ceo slučaj.

  U međuvremenu, neki mediji su, pozivajući se na izvor iz Đukanovićevog
  kabineta, objavili da su već preduzete određene zaštitne aktivnosti od
  najveće tajnosti, kakve se ne pamte još od NATO bombardovanja.

  - Takva nemušta i histerična reakcija samo ukazuje da nivo javnog
  govora u Crnoj Gori nije čak ni na onom žalosnom nivou govora koji je bio u
  Srbiji za vreme Slobodana Miloševića. Već, pre bi se reklo, predstavlja
  nadrealističku mešavinu Čaušeskuove Rumunije od pre dve decenije i Severne
  Koreje danas.

  Vi ste nedavno i boravili u Crnoj Gori?
  - Tačno, bio sam s vrlo uglednim ljudima iz Amerike, a onda su se
  pojavile ove sramne optužbe. Imali smo niz tribina na kojima smo pokušali da
  na jedan miran i trezven način razmotrimo implikacije razdvajanja Crne Gore
  od Srbije. Među kojima i pitanje da li je odricanje prava glasa crnogorskim
  državljanima u Srbiji u skladu sa evropskim standardima ili nije.

  Poznato je da je Vaše angažovanje na tribinama za opstanak SCG naišlo
  na različite reakcije u Crnoj Gori.
  - O tome nisam ni razmišljao. Niti me to interesuje, ali verovatno da
  pozadina ovih laži ima veze i s tim. Objavljena je i fotokopija falsifikata
  tog mog navodnog pisma i fotografija. Evo, ja sam spreman da se izvrši
  veštačenje mog rukopisa. Ipak, posebno je interesantno da se autor tog
  teksta, umesto punim imenom, potpisao inicijalima, pozivajući se na izvore
  iz kabineta Mila Đukanovića. Zahtevam da se sprovede istraga, a ja sam
  voljan da sa svima koji su nadležni da sarađujem. I neću otići odavde dok se
  ceo slučaj ne razreši, odnosno ne skine ljaga sa mog imena.

  Da li ste zabrinuti za ličnu bezbednost?
  - Iskreno, ovakvo pisanje o meni predstavlja otvoren poziv na linč.
  Inače, uputio sam Đukanoviću i lično pismo, pozivajući ga da se
  izjasni o autentičnosti tog izvora. Jer, ako je cela stvar zaista potekla iz
  njegovog kabineta, to baca vrlo ružnu sliku kako na njega, tako i na njegov
  režim. Čekam odgovor.

  S. Vojinović

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •